This version of the page http://myslenedrevo.com.ua/recom/md30/registry.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-07. The original page over time could change.
Мислене древо 3 і системний реєстр

Версія для друку

Мислене древо і системний реєстр

Версія : 3.0.0.18 ++

МД активно використовує системний реєстр, постійно читає з нього різну інформацію і дещо в нього записує.

Слід знати, що для Win95/98/Me не існує обмежень для доступу програм до реєстру, і помилка МД у роботі з реєстром можлива хіба що при сильному руйнуванні самого реєстру.

Не так стоїть справа у WinNT/2000/XP. Там можуть бути встановлені обмеження не тільки для запису, але і для читання, і взагалі для будь-якої операції з системним реєстром на рівні профілю конкретного користувача. Про управління профілями і правами доступу докладніше можна довідатись у довідковій системі відповідної операційної системи; щоб довідатись про конкретно встановлені права, запустіть regedit.exe, виберіть потрібний ключ, клацніть правою і виберіть пункт Permissions (Разрешения).

В таких системах можлива помилка МД в роботі з реєстром через те, що у конкретного користувача бракує прав доступу для відповідної операції. Що ж робити ?

1. Це прекрасна нагода вимагати від начальства, щоб вам купили новий комп'ютер з більшими правами доступу :-)

2. МД сконструйоване так, що помилки при роботі з реєстром не є критичними – просто певні можливості не будуть доступними. Але ці можливості дуже зручні :-(

Отже, МД використовує такі кореневі ключі реєстру :

HKEY_CLASSES_ROOT

HKEY_CURRENT_USER

HKEY_LOCAL_MACHINE

В ключі HKEY_CLASSES_ROOT реєструється асоціація файлу *.mys з програмою Мислене древо. Здебільшого відповідні ключі створюються під час інсталяції МД, якщо ні – то під час першого запуску МД на комп'ютері.

В ключах HKEY_CURRENT_USER та HKEY_LOCAL_MACHINE МД прописані за однаковою адресою :

\Software\MDGroup\MyslDrv\Version <номер версії>

Наприклад, МД версії 3.0 матиме адресу

\Software\MDGroup\MyslDrv\Version 3.0

Надалі ми будемо називати цю адресу базовою.

Наступний рівень ієрархії утворений назвою режиму. Всі режиму варіанти перегляду ховаються в ключі ViewMode, режим редагування – в ключі EditMode.

В ключі HKEY_LOCAL_MACHINE МД зберігає технічну інформацію та статистичні підсумки роботи програми. Не змінюйте цю інформацію вручну і не видаляйте її – МД використовує її для відновлення після аварійного завершення сеансу.

Все цікаве для користувача зберігається в ключі HKEY_CURRENT_USER. Тут зберігаються дві групи даних : настройки та сеанс.

Настройки записуються під час підтвердження користувачем відповідних установок, а читаються по мірі потреби.

Сеанс записується по команді Файл|Настройки|Зберегти сеанс або автоматично під час завершення роботи МД (якщо дозволено автоматичний запис сеансу).

Сеанс читається під час запуску МД або по команді Файл|Настройки|Відкрити сеанс. Щоб запобігти автоматичному відкриттю сеансу під час запуску МД, вживайте ключ -N в командному рядку або тримайте натиснутою клавішу Shift під час запуску МД.

До поняття "настройки" відносяться діалоги "Установки", "Клавішні скорочення", "Шрифт управління", "Шрифт даних".

До поняття "сеанс" відносяться :

1. Мовна оболонка.

2. Поточна база даних.

3. Список останніх відкритих баз даних.

4. Число та розміщення вікон.

5. Набори даних, відкриті у вікнах (якщо вікна асоційовані з наборами) та активні вершини в наборах.

6. Каталоги, в яких відкривали і зберігали файли.

В цілому пара операцій збереження/читання сеансу забезпечує повне відновлення робочого середовища МД, що дуже зручно. Ми радимо постійно користуватись цією можливістю, особливо в режимі редагування.

Не залишайте БД в режимі редагування без догляду ! Якщо вам треба зробити перерву хоч і на 10 хвилин – натисніть Alt+X для завершення роботи МД. Через 10 хвилин ви відкриєте її знову, і МД відновить збережену конфігурацію.

Якщо ви припускаєте, що МД має проблеми в роботі з реєстром, треба зробити наступні кроки :

1. Активувати безпечний режим :

Файл|Настройки|Установки|Загальні|Безпечний режим

2. Переглянути поточний журнал помилок :

Інструменти|Звіти|Журнал

3. Переглянути файл ErrorLog.txt

4. Помилки реєстру мають вигляд :

Registry error : <кореневий ключ> : <шлях>

де кореневий ключ – це HKEY_LOCAL_MACHINE або HKEY_CURRENT_USER;

шлях – повний шлях до розділу реєстру, який став джерелом помилки.

Майте на увазі, що ви можете цілком безпечно видалити базовий ключ в розділі HKEY_CURRENT_USER. Під час наступного запуску МД відновить цей ключ без помилок.