This version of the page http://7chudes.in.ua/info/324.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-06. The original page over time could change.
7 Чудес України
  
новини    змі про нас    фото    маршрути    7 чудес світу
Пошук:

   Сім природних чудес України
 

Асканія-Нова (біосферний заповідник, Херсонщина)

 
Дністровський каньйон (Вінницька, Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька обл., Чернівецька обл.)
 
Гранітно-степове Побужжя (регіонально-ландшафтний парк, Миколаївщина)
 
Мармурова печера (АР Крим)
 
Подільські Товтри (національний природний парк, Хмельниччина)
 
Світязь (озеро, Волинь)
 
Синевир (озеро, Закарпаття)
   Спецномінації
 
Балаклавська бухта з мисами Айя та Фіолент (Крим)
 
Олешківські піски (Херсонщина)
 
Оптимістична печера (Тернопільщина)

Озеро Святе (додатково)


Кажуть, коли опівночі пірнути у води озера, можна почути дзвони церкви, які очищають водойму від нечисті. А вода в ній особлива, – напрочуд м’яка і схожа на духмяний настій трав, водоростей та мохів...

Озеро Святе – комплексна пам’ятка природи загальнодержавного значення, розташована у 3 та 8 кварталах Михельського лісництва державного підприємства "Ізяславське лісове господарство". Охоронний режим встановлено 1996 року. Площа – 8,2 га. Охороняється унікальний природний комплекс озера з островом посередині, яке формує сфагнові плави, та прилеглими територіями.
 
Озеро (площа 4 га) – є свідком і наслідком давнього зледеніння, – ця місцевість була прохідною долиною між Волинським лесовим плато та Подільською височиною, по якій стікали льодовикові води. Сфагнові плави утворилися по берегах озера, особливо в його південній частині, а також навколо острова. Подібні утворення властиві лише для боліт Карелії і північної Білорусії. В Україні сфагнові плави зустрічаються лише на декількох болотах на півночі Українського Полісся. У Малому Поліссі ці плави більше не відомі ніде. Це робить озеро Святе унікальним серед озер Хмельниччини.
 
 
Плави утворені кореневищами болотних рослин, порослими сфагновими мохами, та купинами осок. На них сформувались угруповання осоки шерстистоплодої і пухівок на килимі сфагнових мохів. Раритетною складовою є рослина Червоної книги України шейхцерія болотна, а також види, які охороняються у Хмельницькій області журавлина болотна, осока багнова, образки болотні, бобівник трилистий і комахоїдна рослина росичка кругло листа. По приводній смузі ростуть осоки омська і здута, очерет, рогіз широколистий, трапляється ситник бульбастий (Червона книга України) і регіонально рідкісна комахоїдна рослина пухирник малий.
 
 
Водойма зі всіх боків оточена сосновим лісом. Зі сходу це – сухий сосновий ліс на піщаних горбах, в інших частинах – вологий березово-сосновий ліс на вирівняних ділянках. У їх трав’яному покриві зростають видиґ. які занесені до переліку рослин, які потребують охорони у Хмельницькій області – гвоздика несправжньорозчепірена, осока кульконосна і ситник відстовбурчений.
 
Фауна озера досить різноманітна, хоча має дещо збіднений склад внаслідок антропогенного впливу. Із ссавців відмічені козулі, білки, кроти, зрідка трапляються лисиці, лісові куниці. В норах на берегах озера селиться ондатра.
 
Найбільше птахів. Зареєстровано 67 видів птахів, з яких 4 види занесено до Червоної книги України, 24 - включено до Додатку ІІ Бернської конвенції (перелік додасться).
 
 
Місцеві жителі розповідають, що колись на чудернацькому острові посеред озера православні монахи-відлюдники влаштували своє скромне помешкання і дерев’яну, побудовану без жодного цвяха, церкву. Відчували вони у цьому місці чудодійну, зцілюючу душу і тіло, силу озера та навколишніх соснових лісів. Та не довго проіснувала церква, - під час паводку вона зникла посеред озера.
 
Давно це сталося, але кажуть, що коли опівночі пірнути у води озера, можна почути дзвони церкви, які очищають водойму від нечисті. А вода в ній особлива, – напрочуд м’яка і схожа на духмяний настій трав, водоростей та мохів. А ще тут панує аура добра і спокою. Тому і назвали місцеві жителі цю місцевість “Святим Озером”. З того часу йдуть нескінченні потоки прочан до Святого озера в надії на зцілення та духовну розраду, не менше тут і відпочиваючих.
 
Має велике значення для збереження унікального озера, є осередком збереження фіто різноманіття Малого Полісся, становить науково-пізнавальну, естетичну, рекреаційну і релігійну цінність.


© 7 ЧУДЕС УКРАЇНИ. E-mail: info@7chudes.in.ua