Фото: Наталія КОСАЧ

Стратегія пацюка. На чому можна було заробити в 2007 році й куди вкласти гроші сьогодні

Автор: Артем СВЯТНЕНКО

  • принт версiя
  • обговорити
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше
  • лист редактору

Сьомого лютого китайці зустріли рік Пацюка. Східна мудрість говорить, що Свиня вміє заробляти гроші, а Пацюк, як добрий стратег, відкладає їх на чорний день, створюючи передумови для майбутніх доходів. Утім, як стверджують китайські мудреці, зберегти й збільшити статки цього року зможе лише той, хто тверезо проаналізує тенденції минулого року.

Хай як блюзнірськи це звучить, але найкраще в рік Свині можна було заробити на свинині. Сало й м’ясо подорожчали за рік практично вдвічі. Торік вітчизняні мільйонери інвестували у виробництво цього обожнюваного українцями продукту досить великі гроші. Пересічним громадянам доводилося вкладати свої заощадження в більш традиційні й менш прибуткові інструменти. Висока інфляція торік, яка досягла 16,6% призвела до того, що реально заробити на фінансових вкладеннях виявилася досить проблематично, а набір інструментів, які б дали населенню змогу бодай убезпечити заощадження від знецінювання, виявився замалим.

Найнадійніший інструмент чи розчарування 2007 року?

Депозити — традиційний і найбезпечніший фінансовий інструмент наших співвітчизників, який тривалий час давав змогу отримувати непогану віддачу від вкладень, торік прогнозовано розчарував. Зберігати гроші на депозитах в українських банках стало невигідно. Реально більшість вкладників за підсумками 2007 року зазнали збитків, оскільки процентні ставки за депозитами не перекрили навіть річної інфляції.

Найбільше не пощастило тим, хто зробив ставку на американську валюту. У таких вкладників за рік згоріло 6—7% заощаджень. Курс американської валюти до гривні був стабільний практично увесь рік. Тим часом ціни стрімко зростали й 9—10% річних, запропоновані вітчизняними банками за доларовими депозитами, не змогли убезпечити гроші від знецінювання. Тим, хто довірився гривні, пощастило трохи більше. Завдяки вищим депозитним ставкам (12—16% річних) тримачі депозитів у нацвалюті втратили від 1 до 4%. А от клієнти банків, які зберігають заощадження в євро, єдині, хто отримав дохід. Попри невисокі ставки — близько 9% річних, — у скарбничку шанувальникам євровалюти капав відсоток від курсової різниці. За 2007 рік євро по відношенню до гривні зміцнилося на 10,2%.

Таким чином, понад половину прибутку «євровкладникам» принесла курсова різниця, а не відсотки за депозитами. Так що нинішнього року, перш ніж віднести гроші в банк, варто добре зважити перспективи тієї чи іншої валюти. Цілком імовірно, що 2008 року, подібно до євро, зросте й гривня. Проте прогнози співвідношення валют далеко не однозначні.

Різких змін готівкового курсу гривні до долара 2008 року не буде. Найбільш істотно впливають на валютний курс зовнішньоторговельний баланс і потік інвестицій у країну. На думку експертів, наступного року ці два чинники взаємно нівелюватимуться, встановлюючи баланс попиту і пропозиції на валютному ринку. Нині торговий дефіцит становить близько 7 млрд. доларів. З іншого боку, за підсумками року, інвестиційні потоки, швидше за все, перевищать 10 млрд. доларів. Приблизно таке ж співвідношення збережеться й 2008 року.

Нерухомі інвестиції

І все ж таки головним розчаруванням минулого року стала нерухомість. Бізнес на перепродажу житла практично перестав бути вигідним — шалене зростання цін зупинилося. Подорожчання нового житла в Києві цього року становило лише близько 15%. Нагадаємо, що за підсумками 2006 року зростання цін було зафіксоване на рівні 67%. Точної статистики щодо зростання вартості житла на первинному ринку немає. Дехто з операторів озвучує дані про 25-відсоткове зростання, дехто запевняє, що ціна пропозиції 2007 року зросла максимум на 10%. Очевидно одне — темпи подорожчання значно знизилися й дохід від інвестицій у житло поступається навіть депозитам. На вторинному ринку ситуація ще гірша — ціни практично завмерли, а в деяких сегментах навіть упали на 5—10%. Щоправда, ця ситуація склалася насамперед у столиці. У багатьох обласних центрах ціни на квартири продовжують наздоганяти київські, і бізнес на перепродажу житла ще не втратив принадності.

Єдине, на чому можна було непогано заробити в Києві торік, це на інвестиціях у землю. Земельні ділянки під забудову в місті й найближчих передмістях, за попередніми даними, подорожчали мінімум на 50%. Дорожчала земля і в областях. Причому в процентному відношенні зростання цін було навіть більш вражаючим — від 40 до 120%.

Металеві доходи

2007 року благородні метали вкотре підтвердили свою репутацію надійного вкладення капіталу. Ціни на золото, приміром, зросли за рік на 26%, що стало новим рекордом річного стрибка цін на цей дорогоцінний метал.

Головна причина — слабкість американської валюти. Затяжне падіння долара вже мало хто сприймає як тимчасові тенденції. Найбільший дохід від інвестицій у дорогоцінний метал отримали українці, які здогадалися оформити депозитні вклади в золоті. Сьогодні дохідність за цими депозитами перебуває в діапазоні від 1,5 до 5%, залежно від обраного банку й розміру вкладу.

Депозити в банківських металах умовно поділяють на «готівкові» й «безготівкові». У першому випадку реальний зливок треба купити в банку й покласти його на депозит. Вадою цього різновиду депозиту є маржа між ціною купівлі й продажу, яка досягає сьогодні 10—15% і з’їдає більшу частину можливого доходу, а також комісії деяких банків. При відкритті депозиту в «безготівковому металі» клієнт кладе в банк свої гроші, які перераховуються в еквівалент обраного металу за курсом НБУ на день відкриття вкладу. Реально метал при цьому не поставляється й маржа, звичайно, відсутня або мінімальна, що справді дає змогу виграти в разі зростання котирувань металу. Отже, безготівковий метал є найбільш цікавим інструментом для приватного інвестора, оскільки ціни тут максимально наближені до світових.

Найбільш гнучким і потенційно дохідним інструментом при роботі з золотом банкіри називають поточні рахунки в безготівкових банківських металах. За наявності такого рахунка ні клієнт, ні банк не має жодних зобов’язань щодо термінів. І як тільки клієнт вважатиме, що дорогоцінний метал досяг локального максимуму, він може оперативно зняти свої гроші, зафіксувавши прибуток. За такими рахунками, звичайно, відсотки не нараховуються зовсім, зате це єдиний фінансовий інструмент, який дозволяв азартним інвесторам досягти 2007 року 25—30% прибутку за два місяці (вересень і жовтень) різкого стрибка ціни на золото.

Дохідність металевих депозитів 2008 року однозначно має перевищити прибуток банківських вкладів у доларах, а в разі серйозного поглиблення світової кризи, різкого стрибка цін на нафту або бойових дій на Сході — золото виявиться вигіднішим і за гривневі вклади.

Паперові надприбутки

Найефективнішим способом швидко заробити в 2007 році стала купівля сертифікатів пайових інвестиційних фондів (ПІФ).

Нині українському пересічному інвесторові свої послуги пропонують закриті, відкриті й інтервальні фонди. 2007 року закриті фонди, які вкладають кошти переважно в акції вітчизняних компаній і тому вважаються найбільш ризикованими, принесли своїм інвесторам у середньому близько 90% річних. Декому вдалося досягти дохідності й у 160—180%. А лідер сектора закритих корпоративних фондів — ВАТ ЗНКІФ «Преміум-фонд» показав зростання на рівні 204,9% річних. Відкриті й інтервальні фонди сповідують менш ризиковану політику вкладень, проте й вони 2007-го показали дохідність понад 50%. Рекорд збалансованих фондів — 95,9%.

За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, 2007 року темпи зростання інвестицій фізичних осіб в інвестиційні фонди випереджали темпи зростання інвестицій юридичних осіб. Крім того, поступово зменшується різниця між інвестиціями населення в ІСІ та банківськими депозитами — за 9 місяців 2007 року розрив скоротився майже вдвічі.

Результати роботи вітчизняного фондового ринку 2007 року перевершили всі сподівання. Найбільшими темпами розвивалася енергетика. Середнє подорожчання паперів в енергетичному секторі з початку 2007 року становило близько 300%. Найменший приріст продемонстрували акції «Західенерго» — 114%, а найбільший — «Київенерго» (понад 400%). Значно зросла вартість акцій машинобудівних заводів: тут лідером стали цінні папери підприємства «Мотор-Січ», які показали зростання понад 300%. На третє місце можна поставити металургійні комбінати, чиї папери піднялися в ціні на понад 150% (лідером стала «Азовсталь» — майже 214%).

Зростання фондового ринку на найближчі роки особливих сумнівів не викликає. Причому ще років із п’ять це зростання буде досить стрімким, і є реальна можливість зняти вершки з недооцінених активів вітчизняних компаній. За оптимістичними прогнозами, зростання українського фондового ринку 2008 року становитиме приблизно 80—100%, а за песимістичними — 55—70%. Орієнтовна дохідність відкритих пайових фондів становитиме 40—60%, закритих — 60—100%.

Висновки і прогнози

Досвід, отриманий 2007 року, дає змогу зробити певні універсальні висновки. Не варто довірятися прогнозам: занадто багато чинників впливає на інструменти інвестування, й сто­процентної гарантії на зростання інвестицій ніхто дати не може. Тому порада універсальна: не кладіть яєць в один кошик. Оптимальним буде скористатися кількома варіантами інвестування вільних коштів, поєднуючи високоризикові стратегії (ПІФи) з консервативними (банківськими вкладами). В яких пропорціях — залежить від цілей, сум інвестування й рівня ваших знань.

  • принт версiя
  • форум
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше
  • лист редактору