КОММЕНТАРИИ И АНАЛИТИКА
Вопросы земельных правоотношений собственников квартир в общем дворе
 
ТЕМА НОМЕРА
Гарантии прав кредитора на практике
 
ЗАКОНОДАТЕЛЬНАЯ ПРАКТИКА
Мораторий обойти не просто
 
ГОСУДАРСТВЕННАЯ ПРАКТИКА
Решения в занимательных картинках
 
ЧАСТНАЯ ПРАКТИКА
Информацию только по делу!
 
СУДЕБНАЯ ПРАКТИКА
О моратории «До и после»
 
 
Пресс-релизы
Кипр – остров сокровищ и поле битвы. Стратегия эффективного бизнес-планирования
"ДИ ЭЛ ЭЙ ПАЙПЕР" объявила результаты полуфинала всеукраинского стипендиального конкурса для студентов-юристов 2008 Г.
Слияния и поглощения в Украине: практика транснациональных сделок с участием украинских компаний
 
 
ЗАКАЗ ЮРИДИЧЕСКОЙ ЛИТЕРАТУРЫ
Скачать прайс издательства
ПОДПИСКА 2008
Книги
Электронные издания
 
 
ЮРИДИЧЕСКАЯ
ПРЕМИЯ
Юридическая премия 2007 года
Юридическая премия 2008 года
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 


 
  НОВОСТИ ДНЯ  
     
  Постановление Окружного административного суда г. Киева по иску блока «НУ-НС» к ЦИК о признании противоправным и отмене постановления  
     
 
28/09/07,   12:20 Источник: Юридическая Практика
 
     
 

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА
01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, тел. 278-43-43



ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ


№ 1/98 27.09.07 р.
 08.50

За позовомБлоку «Наша Україна — Народна самооборона»
До Центральної виборчої комісії
Провизнання протиправною та скасування постанови в частині

Судова колегія у складі:
Головуючий суддя О.В. Бачун,
судді Н.Є. Блажівська, Ю.І. Цвіркун
Секретар О.В. Саратова

Представники:

Від позивача: Бабій Р.В. — п/к (дов. від 09.08.07 р.), Угринчук Г.Р. — п/к (дов. від 27.08.07 р.)

Від відповідача: Басалаєва А.В. — п/к (дов. від 05.06.07 р. № 21-23-1346), Погонюк В.А. — п/к (дов. від 05.06.07 р. № 21-23-1356)

Обставини справи:

Позовні вимога заявлені про визнання протиправними та скасування окремих положень роз'яснення щодо порядку та умов здійснення перевірки і підтвердження даних, які містяться у заяві виборця, тимчасово не здатного самостійно пересуватися, під час підготовки до голосування на позачергових виборах народних депутатів України № 412 від 20 вересня 2007 року».

Ухвалою суду від 25.09.07 р. відкрито провадження в адміністративній справі та призначено попереднє судове засідання на 26.09.07 р. о 09:30.

Ухвалою суду від 26.09.07 р. закінчено підготовче провадження і призначено справу до судового розгляду на 26.09.07 р. о 10:30.

В судовому засіданні оголошено перерву до 27.09.07 р. 08:30.

В судовому засіданні 27.09.07 р. оголошено постанову про часткове задоволення позовних вимог.

Ознайомившись з матеріалами справи заслухавши пояснення представників сторін, суд, —

ВСТАНОВИВ:


20.09.07 р. постановою Центральної виборчої комісії № 412 затверджено Роз'яснення щодо порядку та умов здійснення перевірки і підтвердження даних, які містяться у заяві виборця, тимчасово не здатного самостійно пересуватися, під час підготовки до голосування на позачергових виборах народних депутатів України 30 вересня 2007 року.

Зокрема, у Роз'ясненні ЦВК зазначила наступне:

виборець, зазначений у частині першій цієї статті, подає поштою або через інших осіб власноручно написану заяву з проханням забезпечити йому голосування за місцем його перебування із зазначенням місця перебування виборця. Така заява повинна бути подана до дільничної виборчої комісії не пізніше 20 години останньої п'ятниці перед днем виборів;

невідповідність заяви виборця про забезпечення йому голосування за місцем його перебування заяві, форма і вимога до якої встановлені Центральною виборчою комісією, не є підставою для відмови дільничною виборчою комісією такому виборцю щодо включення його до витягу із списку виборців відповідно до частини третьої статті 84 Закону;

у разі надходження такої заяви дільнична виборча комісія перевіряє необхідність для виборця голосування поза межами приміщення для голосування і у випадку невідповідності поданої виборцем заяви про забезпечення йому голосування за місцем його перебування формі, встановленій постановою Центральної виборчої комісії від 18 вересня 2007 року за № 397, надає йому допомогу у написанні заяви та приведенні її у відповідність до вищевказаних форми та вимог до неї;

заява виборця про забезпечення йому голосування за місцем його перебування відповідно до вимог, передбачення частиною дев'ятою статті 84 Закону та з урахуванням вимог Порядку ведення діловодства виборчих комісій та комісій з референдумів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 25 січня 2006 року № 284, реєструється дільничною виборчою комісією в окремому журналі, де зазначаються день і час її надходження, прізвище, ім'я, по батькові, адреса місця проживання (місця перебування) виборця на час проведення виборів. В такому ж порядку реєструються всі усні звернення виборців про намір проголосувати за місцем перебування;

у випадку реєстрації усного звернення виборця, який заявив про своє бажання проголосувати поза межами приміщення для голосування (за місцем свого перебування), в журналі зазначається час надходження такого звернення, прізвище, ім'я та по батькові виборця, адресу його місця знаходження (адресу житла), а також підпис члена комісії, який прийняв (зафіксував) таке звернення. Якщо таке звернення передано за допомогою іншої особи, також зазначається прізвище, ім'я, по батькові та адреса житла цієї особи;

з метою підтвердження відомостей, які містяться у заяві виборця, тимчасово не здатного пересуватися самостійно, дільнична виборча комісія має право перевіряти такі відомості, відвідавши виборця особисто за адресою, зазначеною у заяві виборця про забезпечення йому голосування за місцем його перебування або за вказаним виборцем номером телефону;

прибуття членів комісії до виборця за усним зверненням є обов’язковим. По прибутті членів комісії до виборця таке звернення підтверджується письмовою заявою виборця за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

Позивач вважає, що ЦВК при затвердженні Роз'яснення порушила вимоги ч. 5 ст. 84, п. 2 ч. 3 ст. 84, ч. 9 ст. 84 Закону України «Про вибори народних депутатів України» і зазначені положення Роз'яснення не відповідають нормам Закону.

Зокрема, позивач на підтвердження заявлених вимог зазначає наступне.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 84 Закону «Про вибори народних депутатів України», виборець, який внесений до списку виборців на виборчій дільниці, але за віком, у зв'язку з інвалідністю чи за станом здоров'я не здатний пересуватися самостійно, подає поштою або через інших осіб власноручно написану заяву з проханням забезпечити йому голосування за місцем його перебування із зазначенням місця перебування виборця. В той же час у останньому реченні абз. 1 ч. 5 Роз'яснення зазначено, що у разі якщо через фізичні вади виборець не в змозі власноручно написати таку заяву, така заява може бути написана за допомогою інших осіб, що не відповідає вимогам ч. 5 ст. 84 «Про вибори народних депутатів України».

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 84 Закону України «Про вибори народних депутатів України» до витягу списку виборців включаються за рішенням дільничної виборчої комісії — виборці, які тимчасово не здатні самостійно пересуватися, на підставі їх заяви. Форма такої заяви та вимоги до неї встановлюються Центральною виборчою комісією.

У абз. 3 ч. 5 Роз'яснень в порушення вимог п. 2 ч. 3 ст. 84 Закону України «Про вибори народних депутатів України» зазначено, що невідповідність заяви виборця про забезпечення йому голосування за місцем його перебування заяві, форма і вимоги до якої встановлені Центральною виборчою комісією, не є підставою для відмови дільничною виборчою комісією такому виборцю щодо включення кого до витягу із списку виборців відповідно до ч. 3 ст. 84 Закону «Про вибори народних депутатів України».

У останньому реченні абз. 1 ч. 6 Роз'яснення, в порушення вимог п. 2 ч. 3 ст. 84 Закону України «Про вибори народних депутатів України» зазначено, що дільничною виборчою комісією реєструються всі усні звернення виборців про намір проголосувати за місцем перебування в окремому журналі з урахуванням вимог Порядку ведення діловодства виборчих комісій та комісій з референдумів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 25 січня 2006 року № 284.

У абз. 2 ч. 6 Роз'яснень, в порушення п. 2 ч. 3 ст. 84 Закону України «Про вибори народних депутатів України» зазначено, що у випадку реєстрації усного звернення виборця, який заявив про своє бажання проголосувати поза межами приміщення для голосування (за місцем свого перебування), в журналі зазначається час надходження такого звернення, прізвище, ім'я, та по батькові виборця, адресу його місця знаходження (адресу житла), а також підпис члена комісії, який прийняв (зафіксував) таке звернення.

Також позивач посилається на встановлену нерівність вимог до виборців всупереч задекларованим у ч. 1 ст. 3 Закону України «Про вибори народних депутатів України» засадам рівності громадян, вимоги до громадян. У абз. 1 та абз. 2 ч. 8 Роз'яснення встановлені різні вимоги щодо підтвердження відомостей про необхідність голосувати за місцем перебування залежно від того, чи була письмова заява виборця чи усне звернення.

Відповідач проти задоволення позовних вимог заперечив з таких підстав.

Згідно з ч. 5 ст. 83 Закону виборчі бюлетені заповнюються виборцем особисто в кабіні для таємного голосування.

Разом з тим, законодавець передбачив виключення для виборців, які внаслідок фізичних вад не можуть самостійно заповнити виборчий бюлетень, зазначивши, що такі виборці мають право скористатися допомогою іншого виборця.

Тому ЦВК вважає, що право особи, яка не може тимчасово пересуватися, скористатися при заповненні заяви з проханням забезпечити їй голосування за місцем перебування допомогою інших осіб ні в якому разі не направлено на перешкоджання виборцям реалізувати своє право голосу на виборах.

Положення абз. 3 ч. 5 Роз'яснень не суперечать положенням Закону, у тому числі щодо відповідності заяви виборця з проханням забезпечити йому голосування за місцем його перебування формі, встановленій ЦВК, та направлені виключено на забезпечення виборчих прав громадян України, передбачених Конституцією України та Законом, так як у абз. 4 ч. 5 цих Роз'яснень передбачено також, що у разі надходження такої заяви дільнична виборча комісія перевіряє необхідність для виборця голосування поза межами приміщення для голосування і у випадку невідповідності поданої виборцем заяви про забезпечення йому голосування за місцем його перебування формі, встановленій постановою ЦВК від 18.09.07 р. № 397, надає йому допомогу у написанні заяви та приведенні її у відповідність до вищевказаних форми та вимог до неї.

При закріпленні положення про можливість усного звернення виборця про намір проголосувати за місцем перебування ЦВК виходила з положень Порядку ведення діловодства виборчих комісій та комісій з референдумів, затвердженого постановою ЦВК від 25.01.06 р. № 284, у пунктах 5.2 та 5.3 Роз'яснень передбачено право приймати документи, заяви, скарги, що надходять до комісії, у тому числі усні заяви, які реєструються в журналі особистого прийому громадян у виборчій комісії та комісії з референдуму.

Дана постанова Центральної виборчої комісії чинна, жодне її положення не скасоване ані самою Комісією, ані в судовому порядку.

Крім того, в абзаці другому ч. 8 Роз'яснень зазначено, що прибуття членів комісії до виборця за усним зверненням є обов'язковим. По прибутті членів комісії до виборця таке звернення підтверджується письмовою заявою виборця.

Постановою Вищого адміністративного суду України від 25 серпня 2007 року зобов'язано Центральну виборчу комісію розглянути питання надання роз'яснень дільничним виборчим комісіям щодо здійснення перевірки та підтвердження даних, які містяться у заяві виборця, а також щодо порядку на умов такої перевірки.

Таким чином, суд зобов'язав Комісію встановити порядок та умови перевірки та підтвердження даних, які містяться у заяві виборця. Інших вимог до порядку та умов такої перевірки судом не встановлено,

Проаналізувавши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають до часткового задоволення з таких підстав.

Аналізуючи затверджене Постановою ЦВК від 20.09.07 р. № 412 Роз'яснення, суд дійшов висновку про те, що окремі положення цього Роз'яснення не відповідають вимогам Закону України «Про вибори народних депутатів України», а саме.

Згідно зі ст. 84 Закону України «Про вибори народних депутатів України» виборцю, який внесений до списку виборців на виборчій дільниці, але за вікон, у зв'язку з інвалідністю чи за станом здоров'я не здатний пересуватися самостійно, дільнична виборча комісія надає можливість голосувати за місцем перебування цього виборця.

Ч. 5 ст. 84 Закону України «Про вибори народних депутатів України» встановлено, що виборець, зазначений у частині першій цієї статті, подає поштою або через інших осіб власноручно написану заяву з проханням забезпечити йому голосування за місцем його перебування із зазначенням місця перебування виборця.

Тобто, спеціальна норма Закону в даному випадку чітко передбачає виключно власноручне написання заяви виборцем.

На думку суду, зазначена норма Закону є однозначною, і не може поширено тлумачитися ЦВК, в тому числі, у прийнятому Роз'яснені.

Положення про обов'язкове написання заяви саме виборцем власноручно викладено у додатку до постанови ЦВК від 18.09.07 р. № 397, у формі заяви якої вимагається особистий підпис виборця, а сама заява пишеться ним власноручно.

Таким чином, абз. 1 ч. 5 Роз'яснення, згідно якого у разі, якщо через фізичні вади виборець не в змозі власноручно написати таку заяву, така заява може бути написана за допомогою інших осіб, є таким, що не відповідає вимогам Закону ч. 5 ст. 84 Закону України «Про вибори народних депутатів України», а також не узгоджується з формою заяви, що є додатком до постанови ЦВК від 18.09.07 р. № 397.

В той же час суд не може погодитися з позицією ЦВК, яка вважає, що в даному випадку можливе застосування за аналогією положень ч. 5 ст. 83 Закону, згідно якої виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця.

Ст. 83 Закону визначає особливості процедури голосування у приміщенні для голосування і стосується виборців, включених до загального списку виборців, які самостійно прибули до приміщення до голосування. Заповнення бюлетеня для голосування у такому випадку здійснюється у присутності 3-х осіб, що, на думку суду, виключає можливість зловживання зазначеним правом.

Абз. 1 ч. 5 Роз'яснення, що є предметом оскарження, стосується дій, що мають місце за межами виборчої дільниці, що надає додаткові можливості для зловживання наданим правом.

За таких обставин суд вважає неможливим застосування аналогії закону.

Щодо положення абз. 3 ч. 5 Роз'яснення, згідно якого невідповідність заяви вибору про забезпечення йому голосування за місцем його перебування заяві, форма і вимоги до якої встановлені Центральною виборчою комісією, не є підставою для відмови дільничною виборчою комісією такому виборцю щодо включення його до витягу із списку виборців відповідно до частини третьої статті 84 Закону, то, на думку суду, воно не суперечить п. 2 ч. 3 ст. 84 Закону України «Про вибори народних депутатів України», так як зазначений абзац необхідно тлумачити в контексті з наступним абзацом ч. 5 Роз'яснення.

Абз. 4 ч. 5 цих Роз'яснень передбачено також, що у разі надходження такої заяви дільнична виборча комісія перевіряє необхідність для виборця голосування поза межами приміщення для голосування і у випадку невідповідності поданої виборцем заяви про забезпечення йому голосування за місцем його перебування формі, встановленій постановою ЦВК від 18.09.07 р. № 397, надає йому допомогу у написанні заяви та приведенні її у відповідність до вищевказаних форми та вимог до неї.

У зв'язку з обов'язковістю проведення перевірки необхідності для виборця голосування поза межами приміщення для голосування, під формою заяви в даному випадку розуміється буквальне відтворення заявником словосполучень, використаних у затвердженому додатку, що не впливає на зміст заяви, то в такому разі дотримання форми можна було би вважати несуттєвим і таким, що не порушує вимог ст. 84 Закону.

В той же час абз. 3 ч. 5 Роз'яснення не позбавляє заявника обов’язку вносити відомості, що мають обов'язково вказуватися заявником, наприклад, інформація про листок непрацездатності або медичну довідку, посвідчення про інвалідність.

В протилежному випадку дільнична виборча комісія не зможе перевірити необхідність для виборця голосування поза межами приміщення для голосування, що фактично означатиме неможливість використання таких заяв для внесення інформації до витягу зі списку виборців згідно ч. 3 ст. 84 Закону.

Щодо другого речення абз. 1 ч.6 та абз. 2 ч. 6 Роз'яснення, згідно якого в такому ж порядку реєструються всі усні звернення виборців про намір проголосувати за місцем перебування, то, на думку суду, воно не відповідає положенням ч. 5 та ч. 9 ст. 84 Закону України «Про вибори народних депутатів Украйни».

Відповідно до ч. 5 ст. 84 Закону України «Про вибори народних депутатів України» виборець, зазначений у ч. 1 ст. 85, подає поштою або через інших осіб власноручно написану заяву з проханням забезпечити йому голосування за місцем його перебування із зазначенням місця перебування виборця.

Усного звернення виборця закон не передбачає. Покликання представників відповідача на Порядок ведення діловодства виборчих комісій та комісій з референдумів (додаток до постанови ЦВК від 25.01.06 р. № 284), п. 5.2 та 5.3 якого передбачено право приймати документи, заяви, скарги, що надходять до комісії, в тому числі, усні заяви, які реєструються в журналі особистого прийому громадян у виборчій комісії та комісії з референдуму, не може прийматися до уваги з огляду на вимогу ч. 5 та 9 ст. 84 Закону.

Порядок ведення діловодства виборчих комісій та комісій з референдумів, що є додатком до постанови ЦВК від 25.01.06 р. № 284, прийнято на виконання ч. 16 ст. 33, ч. 1 35 Закону України «Про вибори народних депутатів України», що не змінювалися Законом України від 01.06.07 р., тоді як вищевказані положення ч. 5 та 9 ст. 84 Закону діють саме в новій редакції.

В силу цих обставин підставним є покликання позивача на протиправність Роз'яснення в абз. 2 ч. 6, згідно якого у випадку реєстрації усного звернення виборця, який заявив про своє бажання проголосувати поза межами приміщення для голосування (за місцем свого перебування), в журналі зазначається час надходження такого звернення, прізвище, ім'я та по батькові виборця, адресу його місця знаходження (адресу житла), а також підпис члена комісії, який прийняв (зафіксував) таке звернення. Якщо таке звернення передано за допомогою іншої особи, також зазначається прізвище, ім'я, по батькові та адреса житла цієї особи.

Відповідно до ч. 9 ст. 84 Закону України «Про вибори народних депутатів України», заява виборця про бажання голосувати за місцем його перебування реєструється дільничною виборчою комісією в окремому журналі, де зазначаються день і час її надходження, прізвище, ім’я, по батькові та адреса місця проживання (місця перебування) виборця.

Отже, зазначеними нормами законодавства чітко визначено, що форма заяви про бажання голосувати за місцем перебування є письмовою, і дільнична виборча комісія зобов'язана реєструвати заяву виборця про бажання голосувати за місцем його перебування, тобто за місцем перебування виборця, який подає цю заяву.

Положення абз. 1 ч. 8 Роз'яснення, які містять слова або за вказаним виборцем номером телефону суд вважає такими то є протиправними з таких підстав.

У абз. 1 ч. 8 Роз'яснень містяться вимоги щодо перевірки та підтвердження відомостей, які містяться у заяві виборця, тимчасово не здатного пересуватися самостійно.

Згідно оскаржуваної редакції абз. 1 ч. 8 Роз'яснень, дільнична виборча комісія має право перевірити такі відомості, які містяться у заяві виборця, тимчасово не здатного пересуватися самостійно, за вказаним виборцем номером телефону.

Суд вважає, що це положення абз. 1 ч. 8 Роз'яснень прийнято необґрунтовано, без урахування усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення, без дотримання необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення.

ЦВК не врахувала того, що перевірка та підтвердження відомостей, які містяться у заяві виборця, тимчасово не здатного пересуватися самостійно, телефоном не можуть забезпечити мети такої перевірки, адже за телефоном не є можливим ідентифікувати виборця як особу, що писала заяву про бажання проголосувати за місцем перебування, неможливо пересвідчитися, що номер телефону дійсно належить такому виборцю, а тим більш пересвідчитися, що виборець має документи, які підтверджують неможливість голосувати на виборчій дільниці (листка тимчасової непрацездатності, медичної довідки або посвідчення про інвалідність).

Згідно ч. 3 ст. 2 КАС Украйни у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано; безсторонньо; добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; пропорційно; з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно.

У зв'язку з наведеним позовні вимоги підлягають до часткового задоволення.

Судові затрати не стягаються у зв'язку з відмовою позивача.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 19 Конституції України, ст.ст. 84, 1023 Закону України «Про вибори народних депутатів України», ст.ст. 160 — 163, 174-175, 177 КАС України, суд —


ПОСТАНОВИВ:


1. Позовні вимоги задовольнити частково.

2. Визнати протиправними та скасувати наступні окремі положення Роз'яснення щодо порядку та умов здійснення перевірки і підтвердження даних, які містяться у заяві виборця», тимчасово не здатного самостійно пересуватися, під час підготовки до голосування на позачергових виборах народних депутатів України 30 вересня 2007 року, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії № 412 від 20 вересня 2007 року:

трете речення першого абзацу частини 5 — у разі, якщо через фізичні вади виборець не в змозі власноручно написати таку заяву, така заява може бути написана за допомогою інших осіб;

друге речення першого абзацу частини 6 — в такому ж порядку реєструються всі усні звернення виборців про намір проголосувати за місцем перебування;

другий абзац частини 6 — у випадку реєстрації усного звернення виборця, який заявив про своє бажання проголосувати поза межами приміщення для голосування (за місцем свого перебування), в журналі зазначається час надходження такого звернення, прізвище, ім'я та по батькові виборця, адресу його місця знаходження (адресу житла), а також підпис члена комісії який прийняв (зафіксував) таке звернення. Якщо таке звернення передано за допомогою іншої особи, також зазначається прізвище, ім'я, по батькові та адреса житла цієї особи.

слова або за вказаним виборцем номером телефону у першому абзаці частини 8.

3. В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

4. Постанова може бути оскаржена в порядку і в строки, передбачені ст. 177 КАС України.


Судова колегія у складі:
 
Головуючий суддяО.В. Бачун
СуддіН.Є. Блажівська
Ю.І. Цвіркун


КОММЕНТАРИИ:

Добавить комментарий:

Ваше имя:*
Ваш e-mail
Текст комментария:
Введите код:
* - поля, обязательные для заполнения

 
     
 
 
 
ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ
Суд снизил налоговые претензии к авиакомпании «Красэйр»
Милиционеры пересядут на Geely
Суд США просят запретить «конфессиональные» молитвы
Китайских нарушителей ПДД будут показывать по ТВ
В Боливии суд отменил назначенный президентом референдум по конституции
Швейцария разрешила свиньям принимать душ
В США родители подали в суд за введение молитвы в школе
Правительство Ливии упраздняется с 2009 года
НБУ смягчил порядок получения лицензий на инвестиции за рубеж
Организаторы французского музыкального фестиваля подают в суд на Эми Уайнхаус
Суд признал недостоверной информацию о том, что А.Портнов является рейдером
Суд направил уголовное дело по гражданству Д.Жвании на доследование
Председатель Апелляционного суда Харьковской области подал в суд иск к Ю.Кармазину
Народные депутаты предлагают урегулировать присвоение высших офицерских званий
Делегация КСУ участвует в симпозиуме в Корее
 
Другие новости...
Поиск по новостям
 
 
   

 
         
        © Юридическая практика, 1998-2008