This version of the page http://7chudes.in.ua/info/281.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-02. The original page over time could change.
7 Чудес України
  
новини    змі про нас    фото    маршрути    7 чудес світу
Пошук:

   Сім природних чудес України
 

Асканія-Нова (біосферний заповідник, Херсонщина)

 
Дністровський каньйон (Вінницька, Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька обл., Чернівецька обл.)
 
Гранітно-степове Побужжя (регіонально-ландшафтний парк, Миколаївщина)
 
Мармурова печера (АР Крим)
 
Подільські Товтри (національний природний парк, Хмельниччина)
 
Світязь (озеро, Волинь)
 
Синевир (озеро, Закарпаття)
   Спецномінації
 
Балаклавська бухта з мисами Айя та Фіолент (Крим)
 
Олешківські піски (Херсонщина)
 
Оптимістична печера (Тернопільщина)

Самарський ліс


Цей велетенський зелений острів потонув у глибокій долині річки Самари. Він є на сьогодні найбільшим і найпівденнішим природним лісовим масивом в степовій зоні України...

 Є в Дніпропетровській області чарівний острів Дикої природи, який не має собі рівних в Європі, і ім’я йому – Самарський ліс...
 
 
Про його унікальність вчені говорять протягом двох останніх століть. Багатющою природою Присамар’я захоплювалися іноземні і місцеві мандрівники і дослідники за часів Київської Русі і Козацької держави.
 
 
До нашого часу в Присамар’ї збереглися десятки й сотні старих дерев, деяким з них понад 300 років! Ліси на Самарі вражають різноманіттям – ясенові, липові, берестові, пакленові діброви; соснові бори – біломошники, зеленомошники, орлякові, злакові; березові та осикові гайки; вільхові трясовини, осокірники і вербняки тощо. Та не тільки лісом славне Присамар’я.
 
Тут і заплавні луки, вражаючі багатством рослин, серед яких чимало рідкісних та зникаючих, а також тих, що далеко відірвані тут від північних своїх ареалів. Сотні синьооких озер, стариці, очеретові і сфагнові болота. На піщаних кучугурах – залишки ендемічного піщаного степу. Все це – в заплаві та на піщаній арені. Не меншу цінність мають байрачні діброви Правобережжя із залишками цілинного чорноземного степу по балках і ярах.
 
 
 
Варто згадати славнозвісні Солоний і Булахівський лимани лівобережжя р. Самари. лиман, а між ними – численні дрібніші озерця і болітця, солончаки і солонцюваті луки. З ранньої весни і до пізньої осені ці мілководдя наповнюються голосами численних зграй куликів, диких качок, гусей, журавлів, лебедів і чапель... Це справжній пташиний рай.
 
У колі сучасних мешканців Присамар’я найпопулярніший тост – “Хай шумить Самарський ліс”. Єдиним шляхом для здійснення цієї заповітної мрії тутешніх жителів має бути створення національного природного парку на Самарі. І буде вічно шуміти соснами дивовижний Самарський ліс.  
 


© 7 ЧУДЕС УКРАЇНИ. E-mail: info@7chudes.in.ua