This version of the page http://www.un.org.ua/ua/news/2007-05-04/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-01. The original page over time could change.
21 річниця Чорнобильської катастрофи: міжнародну допомогу треба продовжувати-United Nations in Ukraine
    English
Глобальний сайт ООН | Бізнес Центр | Адміністрація | Вакансії | Мапа сайту
U
N

А
Г
Е
Н
Ц
І
Ї
ПРООН
Програма розвитку ООН
ЮНІСЕФ
Дитячий фонд ООН
УВКБООН
Управління Верховного комісара ООН у справах біженців
ЮНФПА
Фонд Народонаселення ООН
ЮНЕЙДС
Об'єднана Програма ООН з ВІЛ/СНІДу
ВООЗ
Всесвітня організація охорони здоров'я
УНЗ ООН
Управління ООН з наркотиків та злочинності
МАГАТЕ
Міжнародне агентство з атомної енергії
МОП
Міжнародна організація праці
MOM
Міжнародна організація з міграції
МФК
Міжнародна Фінансова Корпорація
МВФ
Міжнародний валютний фонд
СБ
Світовий Банк
04.05.07

21 річниця Чорнобильської катастрофи: міжнародну допомогу треба продовжувати

Стаття Постійного координатора системи ООН в Україні пана Френсіса О'Доннелла щодо стратегії організації та конкретних програм в Україні, які спрямовані на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи:

19 квітня 2007 р., у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку відбулася 16-а Міжнародна конференція, яка присвячувалася 21-й річниці Чорнобильської катастрофи. Мета заходу – привернути увагу міжнародної спільноти до пам’яті про найстрашнішу ядерну аварію в історії людства, наслідки якої відчуваються й сьогодні. Ця та інші події ще раз підтверджують, що Агенції ООН продовжують приділяти надзвичайну увагу проблемам, які пов’язані з Чорнобилем та подоланню наслідків Чорнобильської катастрофи.

Протягом тривалого часу допомога від міжнародних організацій спрямовувалася на подолання наслідків катастрофи шляхом переказу коштів на будівництво «Укриття» над четвертим реактором задля зменшення радіаційного впливу на здоров’я людей та надання гуманітарної допомоги постраждалому населенню.

В 2002 році ООН схвалила нову стратегію відродження територій, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Ця стратегія знайшла своє відображення у Звіті “Гуманітарні Наслідки Аварії на Чорнобильській АЕС: Стратегія Відродження”. Його висновок полягав у тому, що жителі постраждалих територій найбільше потерпають не від радіації, а, скоріш за все, їм бракує соціально-економічних можливостей. В результаті ООН зосередила свою увагу на переході від допомоги, яка на початковому етапі надавалася безпосередньо для подолання надзвичайної ситуації, до забезпечення відродження соціального та економічного розвитку. За результатами рішення про перехід від стратегії гуманітарної допомоги до стратегії сталого розвитку Програму розвитку ООН було визначено координатором та осередком цих зусиль. Насамперед ці зусилля стосуються надання адресної допомоги задля покращення умов життя, створення нових робочих місць, покращення економічного розвитку та підтримки відродження місцевих громад. Особливий наголос в стратегії робиться на забезпеченні достовірної інформації про норми безпечного проживання та здорового способу життя на постраждалих територіях. ПРООН продовжує працювати з урядами з метою оптимального залучення коштів для подолання наслідків Чорнобиля.

В Україні, ініціативи з розвитку громад успішно реалізуються в рамках Чорнобильської Програми Відродження та Розвитку, яка впроваджується ПРООН в Україні. В результаті роботи з 2002 року, було створено 256 організацій місцевих громад у 174 селах. Понад 20 000 мешканців беруть активну участь у заходах Програми, поєднуючи свої власні ресурси з ресурсами місцевої влади та приватного сектору, вони реалізують проекти, які справді покращують їх щоденне життя.

Зокрема, такі проекти включають різноманітні заходи із забезпечення членів громад водою та газом, реконструкції та переобладнання медичних установ, покращення умов навчання, реконструкцію місцевих шкіл, створення молодіжних центрів та центрів з розвитку громад у селах. В п’яти постраждалих районах створені Агенції з економічного розвитку. В результаті спільної діяльності було відкрито басейн в Бородянці на Київщині - перший з часів Чорнобильської аварії, – який було збудовано за кошти місцевих громад, влади, приватних підприємців та агенцій-донорів. Вперше за сорок років, в школі у селі Пакуль на Чернігівщині було проведено водогін та побудовано туалети та душові для учнів. Молодіжний центр у Клавдієвому та фельдшерсько-акушерські пункти були відкриті у селах Пилиповичі та Микуличі у Бородянському районі. Лише у 2006 році було реалізовано більше 40 таких проектів.

У нашій діяльності по всьому світу, ООН залучає відомих особистостей, щоб привертати увагу громадськості до найактуальніших соціальних проблем. В цьому році, зірка світового тенісу та новий Посол Доброї Волі Програми розвитку ООН Марія Шарапова надала 100 тисяч доларів США для реалізації восьми Чорнобильських проектів, спрямованих на сприяння відродженню та розвитку місцевих громад у Білорусі, Російській Федерації та Україні.

В час, коли ми вшановуємо 21-у річницю Чорнобильської аварії, ООН закликає до надання подальшої підтримки задля продовження соціального та економічного відродженя регіонів та громад, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, надаючи їм надію на краще майбутнє. У той же самий час, комплексні екологічні стратегії та глибокі геологічні сховища потрібні для безпечного збереження відпрацьованого ядерного палива, кількість якого збільшується, не тільки в Україні, але й по всьому світові.

Для того, щоб позбавитися від страхітливої Чорнобильської спадщини, будь-яка допомога набуває особливої цінності. Разом з тим, ця допомога повинна сприяти не тільки сталому відродженню потерпілих територій, але й також запобіганню майбутніх катастроф та гарантувати безпеку від відпрацьованого ядерного палива.

 

Цей матеріал було надруковано у журналі "Business Ukraine" (30 квітня - 4 травня, 2007) та у газеті "Урядовий Кур'єр" (27 квітня, 2007).

 
   Попередня   Наступна   

Останні новини ООН


12.08.08  12 серпня - Міжнародний день молоді
 
08.08.08  Керівник ООН в Україні закінчив візит на Прикарпаття: попередні висновки
 
07.08.08  Експерти ООН зустрлися з Головою Івано-Франківської облради
 
06.08.08  Експерти ООН відвідають регіони, які потерпіли від повені на Прикарпатті
Усі новини...
Підписатися на новини...
















© Веб-сторінка офіційного сайту Представництва Організації Об’єднаних Націй в Україні 2007. Усі права застережені

Website of United Nations office in Kyiv, Ukraine. Description of major missions, interesting information, useful hints and phone numbers. United Nations UN Ukraine cooperation poverty reduction refugees Goodwill Ambassador human rights Global Compact corporate social responsibility Avian Influenza Millennium Development Goals Millennium Declaration HIV/AIDS General Secretary Assembly UNDAF Development Assistance Framework World Health Organization Children's Fund Development Programme High Commissioner for Refugees IMF IFC World Bank International Labour Organization UN Population Fund IAEA Migration Human Development Report Francis O'Donnell agencies Resident Coordinator system Country Team history Common Country Assessment