This version of the page http://www.un.org.ua/ua/news/2006-09-07/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-01. The original page over time could change.
Оприлюднення звіту Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації "Ведення бізнесу 2007: Як здійснювати реформи"-United Nations in Ukraine
    English
Глобальний сайт ООН | Бізнес Центр | Адміністрація | Вакансії | Мапа сайту
U
N

А
Г
Е
Н
Ц
І
Ї
ПРООН
Програма розвитку ООН
ЮНІСЕФ
Дитячий фонд ООН
УВКБООН
Управління Верховного комісара ООН у справах біженців
ЮНФПА
Фонд Народонаселення ООН
ЮНЕЙДС
Об'єднана Програма ООН з ВІЛ/СНІДу
ВООЗ
Всесвітня організація охорони здоров'я
УНЗ ООН
Управління ООН з наркотиків та злочинності
МАГАТЕ
Міжнародне агентство з атомної енергії
МОП
Міжнародна організація праці
MOM
Міжнародна організація з міграції
МФК
Міжнародна Фінансова Корпорація
МВФ
Міжнародний валютний фонд
СБ
Світовий Банк
07.09.06

Оприлюднення звіту Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації "Ведення бізнесу 2007: Як здійснювати реформи"

Київ, 7 вересня 2006 року – Загальний рейтинг України щодо сприятливості умов для ведення бізнесу покращився: якщо, за даними дослідження минулого року країна посідала 132-e місце серед 175 країн, то нині вона займає 128-e місце. Це поліпшення зумовлене реформами у двох сферах регулювання підприємницької діяльності, зокрема, у започаткуванні бізнесу та отриманні ліцензій.

У спільному звіті Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації «Ведення бізнесу 2007: Як здійснювати реформи» (Doing Business 2007: How to reform), представлено загальний рейтинг 175 країн (це на 20 країн більше, ніж торік) з огляду на простоту умов для ведення бізнесу. До переліку світових лідерів у реформуванні бізнесу увійшли 10 країн, що розташувалися у такому порядку: Грузія, Румунія, Мексика, Китай, Перу, Франція, Хорватія, Гватемала, Гана та Танзанія. Завдяки впровадженим реформам ці країни спростили нормативні вимоги, посилили гарантії прав власності, зменшили податковий тягар, поліпшили доступ до кредитних ресурсів та зменшили витрати на ведення експортної та імпортної діяльності. Серед країн СНД Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Казахстан, Киргизька Республіка, Молдова, Росія та Україна впровадили щонайменше одну реформу. У Таджикистані реформи не відбувалися, а в Узбекистані умови для ведення бізнесу погіршилися.

Звіт Doing Business оцінює підприємницьке середовище за показниками у 10 наступних сферах: створення підприємства, отримання ліцензій, найм та звільнення працівників, реєстрація прав на майно, отримання кредиту, захист прав інвесторів, міжнародна торгівля, сплата податків, виконання контрактів та закриття підприємства.

Для визначення рейтингу країн було використано індикатори ведення бізнесу, що враховували затрати часу та коштів, необхідних для виконання нормативних вимог, що регулюють започаткування та ведення бізнесу, здійснення торгових операцій, сплату податків, а також припинення ведення бізнесу. Водночас, аналіз не враховував такі показники як розмір ринку, макроекономічна політика, якість інфраструктури, нестабільність валютного курсу, ставлення інвесторів до ведення бізнесу, а також рівень злочинності.

Реформи в Україні

Україна створила «єдине вікно» для реєстрації нового бізнесу, об’єднавши державну реєстрацію підприємства та взяття його на облік у Пенсійному фонді, Фонді зайнятості, Фонді соціального страхування, Фонді страхування від нещасних випадків на виробництві, а також у Податковій адміністрації (за винятком реєстрації платника ПДВ). Кількість обов’язкових кроків для започаткування бізнесу зменшилась з 15 до 10, а витрати часу скоротилися з 34 до 33 днів.

Уряд спростив процедури отримання ліцензій на підприємницьку діяльність, скоротивши час на їх отримання з 265 до 242 днів, а вартість процедур відповідно з 229 відсотків до 186, 5 відсотка доходу на душу населення.

У червні 2005 року український уряд розпочав «гільйотинну» реформу з метою прискорити дерегуляції найбільш зарегульованих секторів економіки, у тому числі, впорядкувати діяльність органів, що здійснюють перевірки. Протягом лише кількох тижнів було переглянуто майже 10 000 регуляторних актів і понад 55 відсотків з них було підготовлено до скасування. До кінця 2006 року уряд планує зменшити кількість дозвільних документів на здійснення підприємницької діяльності з кількох сотень до 81.

Реформи, необхідні в Україні

Щоб зробити економіку України конкурентноздатною у регіоні та у Європі, необхідно продовжити реформи, особливо у сфері оподаткування та міжнародної торгівлі.

Україна має одну з найбільш обтяжливих систем оподаткування у світі. В Україні сплачується 98 видів податків, а на виконання всіх процедур, пов’язаних із сплатою податків, витрачається 2 185 годин на рік. Це робить податкове середовище України найбільш несприятливим, ніж деінде у світі (за винятком Білорусі, де на сплату 125 податків витрачається 1 188 годин на рік). Українські підприємства вимушені сплачувати 60 відсотків свого прибутку у вигляді податків, у той час, як середній світовий показник становить 40 відсотків від прибутку.

Українські підприємства несуть значні витрати, пов’язані з експортом товарів. Офіційне оформлення одного контейнеру з експортною продукцією в Україні коштує 1 009 доларів США, у той час, як оформлення одного такого контейнеру, наприклад, у Китаї, коштує лише 335 доларів США.

«Досягти і утримати високі темпи зростання економіки, чого так прагне Україна, можливо лише за умови значного поліпшення бізнес-клімату. Ми сподіваємося, що уряд продовжуватиме і прискорюватиме реформи, розпочаті минулого року. Україна повинна взяти собі за мету швидко приєднатись до тих 50 відсотків країн світу, що мають привабливі умови для бізнесу», - зазначив Пол Бермінгем, директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові.

Міжнародна фінансова корпорація (IFC), інвестиційний підрозділ Групи Світового банку, активно допомагає у поліпшенні бізнесового середовища в Україні. Зокрема, за підтримки Європейської Комісії, IFC надає уряду України консультативну екпертизу щодо зменшення забюрократизованості та спрощення нормативного регулювання діяльності малих і середніх підприємств. Найбільш важливою частиною роботи у цій сфері стала допомога уряду у розробці закону, що полегшує започаткування підприємницької діяльності та спрощує дозвільні процедури. Цей Закон України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності", прийнятий наприкінці 2005 року, допоможе українським малим та середнім підприємствам заощадити час та ресурси, що вимірюються у десятках мільйонів гривень. Нині команда консультантів IFC безпосередньо співпрацює із ключовими урядовими відомствами, щоб забезпечити повне впровадження Закону "Про дозвільну систему". Консультанти IFC також розпочали співпрацювати з державними органами над врегулюванням ще однієї істотної перешкоди для ведення бізнесу в Україні – порядку проведення перевірок.

###

On-line медіа брифінг центр:
Журналісти можуть отримати матеріали на веб сайті On-line медіа брифінг центру Світового банку за адресою:
http://media.worldbank.org./secure/

Акредитовані журналісти, які ще не отримали пароль для ознайомлення з матеріалами, вміщеними на веб-сайті , можуть отримати його, заповнивши реєстраційну форму за адресою: http://media.worldbank.org/

Участь у проекті Doing Business взяли понад 5000 місцевих експертів – бізнес-консультантів, правників, бухгалтерів, урядовців та провідних вчених з усіх країн світу, які надали методологічну підтримку та аналіз. Дані дослідження, методологія та імена експертів, що зробили внесок у підготовку даного звіту, є загальнодоступними на веб-сайті в Інтернеті:
http://www.doingbusiness.org

Для отримання більш детальної інформації про звіт «Doing Business 2007», просимо звертатись до:
Надін Ганнам (Nadine Ghannam) (202)458-0482
Моб. тел.: (202) 36107798, email: Ця адреса електронної пошти приховується від різних спамерських пошукових роботів. Щоб побачити її потрібно активувати Ява-скрипт.

Або:
Дмитро Деркач (380 44) 490 66 71/72/73
Email: Ця адреса електронної пошти приховується від різних спамерських пошукових роботів. Щоб побачити її потрібно активувати Ява-скрипт.

Лариса Шидловська (380 44) 490 64 00
E-mail: Ця адреса електронної пошти приховується від різних спамерських пошукових роботів. Щоб побачити її потрібно активувати Ява-скрипт.
   Попередня   Наступна   

Останні новини ООН


12.08.08  12 серпня - Міжнародний день молоді
 
08.08.08  Керівник ООН в Україні закінчив візит на Прикарпаття: попередні висновки
 
07.08.08  Експерти ООН зустрлися з Головою Івано-Франківської облради
 
06.08.08  Експерти ООН відвідають регіони, які потерпіли від повені на Прикарпатті
Усі новини...
Підписатися на новини...
















© Веб-сторінка офіційного сайту Представництва Організації Об’єднаних Націй в Україні 2007. Усі права застережені

Website of United Nations office in Kyiv, Ukraine. Description of major missions, interesting information, useful hints and phone numbers. United Nations UN Ukraine cooperation poverty reduction refugees Goodwill Ambassador human rights Global Compact corporate social responsibility Avian Influenza Millennium Development Goals Millennium Declaration HIV/AIDS General Secretary Assembly UNDAF Development Assistance Framework World Health Organization Children's Fund Development Programme High Commissioner for Refugees IMF IFC World Bank International Labour Organization UN Population Fund IAEA Migration Human Development Report Francis O'Donnell agencies Resident Coordinator system Country Team history Common Country Assessment