This version of the page http://www.newsru.ua/world/21jul2008/kordon.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-31. The original page over time could change.
Новини NEWSru.ua :: У Пекіні поділили російсько-китайський кордон: Москва зважилася на великі поступки ]]>
]]>
РУС
УКР
NEWSru.ua // Світ // Понеділок, 21 липня 2008 р.

У Пекіні поділили російсько-китайський кордон: Москва зважилася на великі поступки

час публікації: 21 липня 2008 р., 13:40
останнє оновлення: 21 липня 2008 р., 15:42

Росія і Китай підписали протокол, що фіксує лінію кордону між країнами по річці Амур. На церемонії в Пекіні міністри закордонних справ Ян Цзечі і Сергій Лавров поставили крапку в територіальній суперечці, яка тривала більше 40 років, повідомляє Бі-Бі-Сі. Досі між Росією і Китаєм не була визначена лінія на східній частині державного кордону.

Угоду між Китаєм і Росією про зміну кордону, підписану ще в 2004 році, три роки тому схвалили Держдума Росії і президент. Цей документ визначає проходження кордону в районі острова Великий у верхів'ях річки Аргунь (права притока Амура), Читинської області та островів Тарабаров і Великий Уссурійський поблизу Хабаровська.

Спірні території площею 375 кв. км. поділені приблизно порівну. Китай отримає доступ до території в серпні, що стане символічним "подарунком" до Олімпіади, що стартує у Пекіні.

При ратифікації передача островів Китаю викликала неоднозначну реакцію. Як позитивний результат називалося поліпшення відносин з Китаєм, довжина кордону з яким складає більше 4300 км., і зняття потенційної загрози територіального конфлікту в майбутньому. З іншого боку, деякі політики розцінили передачу російській території як ослаблення позицій Росії. Також указувалося на стратегічне положення островів і наявність на них природних ресурсів.

Лавров підкреслив, що мова не йде про територіальні поступки: острови юридично і в міжнародно-правовому сенсі нікому не належали, і при підписанні в 1991 р. угоди про кордони між СРСР і КНР приналежність трьох островів також не була визначена

Характеризуючи сьогоднішній акт, Ян Цзечи сказав, що рішення прикордонного питання "йшло непросто". Його врегулювання "повністю продемонструвало прагнення двох держав до рівноправної співпраці і розвитку відносин стратегічного партнерства і взаємодії".

Невирішеність прикордонних питань довгі роки затьмарювала відносини між двома країнами.

За часів Мао Цзедуна в Пекіні заявляли, що Росія ще в середині XIX століття відторгнула близько півтора мільйонів квадратних кілометрів нібито споконвіку китайських територій.

У березні 1969 року суперечка про приналежність острова Даманського на річці Уссурі вилився в кровопролитне зіткнення між китайськими і радянськими прикордонниками - загинули 48 радянських прикордонників і до тисячі китайських.

У 1991 році Михайло Горбачов підписав угоду, що дозволила юридично оформити 98% від всієї довжини межі. Острів Даманський відійшов Китаю.

Проте сторонам ще 13 років не вдавалося домовитися про приналежність островів Великий Уссурійський і Тарабаров поблизу Хабаровська, і острова Великий на річці Аргунь.

За словами Лаврова, підписання протоколу створює "всі умови, щоб російсько-китайський кордон завжди був кордоном стабільності, відвертості і дружби".

Посилання по темі :


Амстердам здивував демонстрацією на підтримку Олімпіади в Пекіні
// NEWSru.ua // Спорт // 11 травня 2008 р.


Росія і Китай взяли під захист диктатора Мугабе
// NEWSru.ua // Світ // 12 липня 2008 р.


Олімпіаду в Пекіні очікують проблеми з екологією і журналістами
// NEWSru.ua // Спорт // 8 серпня 2007 р.


"Океан Ельзи", Бумбокс" і "Тартак" заспівають на українсько-польському кордоні
// NEWSru.ua // Культура // 13 липня 2008 р.


Абхазія закрила кордон з Грузією у зв'язку з терактами
// NEWSru.ua // Світ // 1 липня 2008 р.


 
Залишити коментар
Для того, щоб залишити коментар будь ласка, введіть логін і пароль. Якщо у вас ще немає логіну та паролю, ви можете зареєструватись. Якщо ви забули свій пароль, ми можемо нагадати

Логін

Пароль




META
Завантаження ...

Загрузка...
Остання новина NEWSru.ua – 14:50
Школам Харківщини не вистачає 559 вчителів
// Україна

гЮЦПСГЙЮ...

]]>
]]>
Неділя, 31 серпня 2008 р.  

Остання новина – 14:50


Всі права на матеріали сайту NEWSru.ua охороняються законодавством, в тому числі, про авторське право та суміжні права. При будь-якому використанні матеріалів і новин сайту гіперпосилання на NEWSru.ua обов'язкове

Розміщення реклами на сайті
Зворотній зв'язок: Редакція сайту / Технічна служба / Рекламний відділ

© NEWSru.ua 2007-2008