Нові енергії й тенденції на ринку фен-шуй

Автор: Наталя ВАРЕНИК

  • принт версiя
  • обговорити
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше
  • лист редактору

Згадуючи якийсь із минулих років, ми називаємо його «щасливим», «важким» або «переломним» — залежно від того, які події з нами відбувалися. І замислюємося: яким буде рік наступний?

Фахівці з нині популярних послуг фен-шуй не радять сподіватися на щасливий випадок — ліпше спробувати взяти ініціативу в свої руки й розібратися з енергіями, що змінюються раз на рік, із настанням нового року за китайським календарем. Саме енергії, що змінили свій напрямок, роблять той чи інший офіс сприятливим або небезпечним для його співробітників, а той чи інший бізнес — прибутковим або збитковим.

Можливо, комусь достатньо переставити меблі чи поміняти місцями прийомну з кабінетом, а комусь треба перевести свою справу в інше місто...

Китайська експансія

Учені стверджують, що в найближчі 20 років ми станемо свідками надзвичайної активності китайської культури. Так відбувається кожні 180 років, і така циклічність пов’язана не тільки зі статуетками, фен-шуй, у-шу й іншими елементами східного способу життя, а й з експансією всього китайського в західні країни.

Коли всі ці атрибути китайської культури стають близькими європейцям, відкриваються китайські ресторани, скуповується нерухомість, і китайці починають диктувати свої умови на світовому ринку. Ну а поки до послуг фен-шуй охоче вдаються жителі багатьох країн, облаштовуючи свої офіси з допомогою всіляких сучасних технологій.

«Переконатися в тому, що послуги з фен-шуй незвичайно популярні не тільки в нашій країні, мені допомогли модні туристичні поїздки із семінарами з езотерики, — розповідає експерт «Лабораторії фен-шуй» Віталій Дяченко. — Я проводив заняття з групою українських туристів в Австрії. Там чимало кваліфікованих фахівців з фен-шуй; розцінки на такі послуги дуже високі. А до клієнтів — цілком інше ставлення, ніж в Україні: на них заводять «досьє», щоб відстежувати результати роботи протягом багатьох років. У нас же все це поки на первісному рівні: отримавши оплату за консультацію, «фахівці» забувають про клієнтів назавжди...

Робота під час поїздки оплачувалася так само, як і консультації в Києві, але ми погоджуємося на такі послуги, тому що це чудова нагода переконати людей вивчати фен-шуй. Та й як не зацікавитися цією наукою, коли в Австрії, де дуже багато гір і водних джерел, можна легко переконатися на практиці, як працює та чи інша енергія. Ми побачили на прикладі різних поселень і міст, як впливає їхнє розташування на долі місцевих жителів.

Наприклад, місто Хофгештайн, де жила австро-угорська королева Сесіль, нині в занепаді, хоча колись воно було надзвичайно популярним. Його несприятливе розташування в оточенні гір видно неозброєним оком.

Щоб міста не переживали спад або занепад, фен-шуй радить будувати їх так, як було колись засновано Китайську імперію».

Сьогодні на сьогодні

Щоб енергетика була до вас прихильна, варто подбати про власний офіс або квартиру. Ну принаймні переставити меблі...

Якщо ваш робочий стіл розміщається на півдні кімнати, ще гірше — кімната зайняла південь офісу, ви можете відчути перешкоди й невдачі в бізнесі аж до фізичного нездужання. Постарайтеся бути особливо обережними в прийнятті рішень, надто у вересні — у цей час протягом місяця (14, 23 вересня, а ще 2 жовтня) негативний вплив подвоїться.

Послабити деструктивну ці допоможе металевий предмет. Дзвіночок або «музика вітру» будуть тут марні — для кімнати середніх розмірів потрібно мінімум 10 кг металу, це може бути якась важка металева статуетка.

Сектору півночі варто приділити особливу увагу. Постарайтеся не розміщатися обличчям в цей бік. Якщо ж під час переговорів цей напрямок буде у вас за спиною, то ваш співрозмовник конфліктуватиме з північною ці, що подеколи може зіграти вам на руку.

Негатив сконцентрується й на північному заході. Нинішнього року варто уникати ділянок, уражених впливом енергій року Пацюка. У цих частинах вашого офісу накопичуватиметься шкідлива енергетика, й будь-які її подразники — акваріуми, телевізор, годинники з маятником, вхідні двері або ваше робоче місце можуть призвести до невдач, захворювань і втрат.

Західний напрямок може спровокувати зростання конфліктності. Помітивши напругу в колективі, постарайтеся прибрати з заходу предмети, що активізують коливання енергії.

У 2008-му є й сприятливі сторони світу, це насамперед схід, що сприяє зростанню добробуту. Тут можна й потрібно розміщати своє робоче місце, активувати енергію за допомогою акваріуму, годинника з боєм, комп’ютера. Вважайте, вам удвічі пощастило, якщо тут розміщені вхідні двері до офісу.

Південний схід — також один із благотворних секторів. Ці цього напрямку принесе зростання нових перспектив. Тут варто влаштувати робоче місце, проте акваріум установлювати не слід.

Природно, це загальні рекомендації, які нагадують поради лікаря щодо здорового способу життя. Аби дістати конкретні рецепти стосовно свого бізнесу, ліпше все-таки звернутися до фахівця. До речі, розцінки на послуги фен-шуй за минулий рік зросли вдвічі, причому не стільки через інфляцію, як вважають фахівці, скільки через збільшення попиту. Якщо рік тому вони становили від 2 у.о. за квадратний метр, то нині відлік від чотирьох-п’яти доларів.

Нині люди не хочуть переробляти що-небудь, а прагнуть з самого початку правильно будувати, саме тому зросла кількість замовлень на проектування будинків.

Водночас українці вже не схильні безоглядно довіряти невідомим консультантам — якщо раніше вони просто замовляли консультацію, то тепер заздалегідь з’ясовують: якими методами її буде надано? Багато хто цікавиться кваліфікацією фахівця, а дехто скаржиться, що викинув гроші на вітер...

Переводимо бізнес в інше місто

Однією з нових тенденцій на ринку фен-шуй стало різке скорочення кількості курсів з навчання й зростання кількості замовлень на консультацію. Підприємці, котрі обрали такий різновид діяльності, пояснюють це тим, що людям протягом життя така консультація може знадобитися не більше одного разу — під час проектування будинку або вибору квартири — мовляв, щоб полагодити кран, не обов’язково вчитися на сантехніка...

Важливу роль при цьому відіграє попит, що впав на ринку навчання й зріс на ринку послуг. Якщо зовсім недавно по консультації з фен-шуй зверталися переважно домогосподарки, то тепер їх замовляють серйозні бізнесмени. Наприклад, ще недавно замов­лення «Лабораторії фен-шуй» щодо облаштування офісу становили не більше 5% консультацій на рік. Нині ця цифра зросла до 15%.

«Багато хто скаржиться на застій у бізнесі, купуючи при цьому якісь сувеніри й амулети, на зразок жаб із монетками, — розповідає Віталій Дяченко, — проте ці нібито атрибути східної культури не мають до фен-шуй жодного стосунку. Якщо ви принесли з магазину щось таке, то ситуація може на певний час змінитися через «потрясіння» енергії, адже до офісу потрапляє нова річ. Розбурхування енергії швидко вичерпається, й усе знову зійде нанівець. Бувають випадки, коли ні перестановка меблів, ні переїзд з приміщення в приміщення не допомагають. Звичайно це спостерігається, коли під будинком проходить розлам лінії Хартмана, тобто геопатогенна зона.

Трапляється, що негативну роль відіграє енергія, яку будинок «захопив» і «законсервував» під час його будівництва. Або негативна енергія року (за східним календарем) у момент закладання будинку. Ці негативні вібрації можуть виражатися в частих нездужаннях працівників, падінні прибутків, сварках і конфліктах.

У такому разі варто задуматися: а чи не ліпше перевести бізнес в інше місце? Деякі бізнесмени так і роблять, якщо до цього є показання, й керують ним по телефону або наїздами. Ситуація відразу стабілізується й прибутки знову зростають».

Фен-шуй-конкуренція

Нині головний біль вітчизняних операторів ринку фен-шуй-послуг — не російські колеги (хоча російський ринок випереджає український приблизно на п’ять років), а «інтервенція» європейських конкурентів. З’явилася мода запрошувати фахівців із гучними іменами з далекого зарубіжжя, причому їхню кваліфікацію перевірити в нас дуже проблематично.

У ролі сторони, що запрошує, виступають різноманітні центри з фен-шуй. Великі оператори вітчизняного ринку вважають: ідеї бізнесу такі «гастролі» не служать — вони всього лише підвищують імідж того чи іншого центру, що претендує на популярність.

  • принт версiя
  • форум
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше
  • лист редактору