This version of the page http://dialogs.org.ua/issue_full.php?m_id=8199 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-31. The original page over time could change.
ДИАЛОГ.ua / зал периодики / Перепони для корупції

цитата:
У знаменитого художника середньовіччя Босха є картина під назвою "Корабель дурнів". Враховуючи те, наскільки нерозумно ми витрачаємо колосальні резерви - інтелектуальні, технічні, природні - які Господь дарував українській нації, іноді мені здається, що Босх списав її з теперішніх українських реалій.
Михайло СИДОРЖЕВСЬКИЙ
rus ukr English version
Какая Россия нужна Украине?
АТР - тест на ефективність нової влади
Средний класс в Украине: мифы и реальность
ЗАЛ ПЕРИОДИКИ
Перепони для корупції
Ніна Цюпа
UAport
20 октября 2006 года

18 жовтня розглянуто близько десятка законопроектів, шість із них присвячено боротьбі з корупцією. Схвалено п'ять законів.

Пакет із Банкової...

Боротьба з корупцією - головна тема минулої пленарної середи і головна її інтрига.

Представляючи аж шість антикорупційних документів, міністр юстиції Р. Зварич ультимативно попередив народних депутатів: "Це є один цілісний пакет законопроектів, не прийняти якийсь із них, значить - провалити всі..." Пакет цей надійшов із Банкової, а тому пана міністра дуже дратували численні зауваження, зроблені напередодні головним науково-експертним управлінням Верховної Ради стосовно половини цих законопроектів. Р. Зваричу дуже хотілося б, щоб усі їх аврально і беззастережно благословили в парламентських стінах.

Депутати ж, із свого боку, не бачили підстав не довіряти парламентським юристам, які висловили до законопроектів більше сотні зауважень. Дійшло до відвертого протистояння, взаємних звинувачень, і, зокрема, в небажанні Парламенту сприяти благородній справі викорінення корупції.

Довелося втручатися О. Морозу. Питання розглядаємо надзвичайно важливі, і це мають бути чітко виважені документи, які поставлять перепони корупції, сказав Голова Верховної Ради. Він повідомив, що напередодні мав розмову з Президентом з приводу антикорупційного пакета, на ній ішлося, зокрема, й про необхідність доопрацювання частини законопроектів, і це не повинно "сприйматися, як перетягування канатів". Складається враження, зауважив О. Мороз, що штучно розігрується конфлікт між Президентом і Парламентом...

Нервова поведінка та крижані нотки в голосі пана міністра викликали відповідну реакцію в сесійній залі. Дехто з депутатів нагадав Р. Зваричу, що така манера не сприяє порозумінню між його відомством і Парламентом. Врешті, ми тут у сесійній залі не винні, що в Президента немає грамотних юристів, які б ретельно підготували ініційовані ним законопроекти, уколола "регіоналка" Г. Герман.

Із ситуації вийшли за "рецептом", підказаним О. Морозом. Схвалено закони: "Про ратифікацію Конвенції Організації Об'єднаних Націй проти корупції" - 408 "за", "Про ратифікацію Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією" - 417 "за", "Про ратифікацію Додаткового протоколу до Кримінальної концепції про боротьбу з корупцією" - 407 "за". Усі три документи проголосовано з прикінцевими положеннями, якими передбачено введення цих законів у дію після прийняття решти законопроектів з антикорупційного пакета, тобто після приведення українського законодавства у відповідність з конвенціями.

Спірні законопроекти, незважаючи на протести міністра юстиції, після детального обговорення направлено в профільний парламентський комітет для підготовки (з урахуванням зауважень і пропозицій) до процедури повторного першого читання. Це стосується законопроектів: "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відповідальності за корупційні правопорушення", "Про засади запобігання та протидії корупції" та "Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень".

У ході гострої "антикорупційної" дискусії несподівано зринуло запитання, як кажуть, "у тему": куди поділися два мільйони доларів, які виділив Україні уряд однієї з держав для розробки антикорупційних документів?

Р. Зварич відхрестився від цих мільйонів, заявивши, що нічого про них не знає. Хоча запитання, безперечно, цікаве. Особливо у світлі посилення боротьби з корупцією.

Наші в ПАРЄ

Про участь постійної делегації Верховної Ради України у роботі сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи поінформував колег керівник делегації В. Шибко.

Депутати схвалили ще два ратифікаційні документи - закони: "Про приєднання України до Угоди про привілеї та імунітети Міжнародного кримінального суду" - 383 "за" та "Про ратифікацію Поправок до Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар" - 403 "за".

Під час ранкового проголошення заяв, повідомлень, пропозицій зробили заяви від фракцій Я. Мендусь (СПУ), Г. Удовенко ("Наша Україна"), М. Томенко (БЮТ) та ряд інших депутатів.

*

Цього дня перед парламентом депутатів зустріли щільні пікети літніх людей: працюючі пенсіонери висловили свій протест проти намірів уряду В. Януковича, зафіксованих у проекті держбюджету-2007, урізати пенсійні виплати цій категорії громадян. "Такі дії уряду - антиконституційні!" - заявляли пікетувальники і вимагали, щоб народні обранці не голосували за дискримінаційні норми держбюджету.

"Сільські вісті" 2006.10.20

Версия для печати
Диалоги по теме
Феноменологія української корупції та її специфічні риси
Материалы по теме
Бой с тенью. Минэкономики ожидает детенизации экономики
Комісія ЄС: Болгарії й Румунії бракує прогресу в боротьбі з корупцією
Корупція: спосіб життя чи мислення?
Антикоррупционная программа для современной России
Взяточники в России становятся все наглее
Корупційна схема в боротьбі з корупцією?
Культура узаконенной коррупции уходит в прошлое
Хто зупинить корупціонера?
Коррупция борьба с транснациональным явлением
Издержки коррупции




Проект реализуется в рамках благотворительной программы "Культура и образование" ВБФ "Поступ"
Идея и интеллектуальная поддержка проекта осуществляется Центром социальных исследований "София"
Высказанные в статьях и интервью мнения являются авторскими