This version of the page http://20minut.ua/news/120667 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-29. The original page over time could change.
Вирушаємо у Космач по рідну культуру
Новости
Авто
Недвижимость
Работа
Почта
Интернет-радио
Вход | Зарегистрироваться

Вирушаємо у Космач по рідну культуру

A A A
Размер шрифта:
У Космач приїжджають майстри з усіх куточків світу, починаючи з Польщі та Словаччини і закінчуючи Бразилією та Аргентиною, - розповідає Тетяна

 

Космач - село на Гуцульщині (в Івано-Франківській області), подібне до багатьох, що розкинулись біля підніжжя Карпат: з присілками, полонинами, нестримними гірськими ріками. Та деякі речі вирізняють його з-поміж інших.

Перше - це його розмір: Космач - найбільше село у Європі, що розкинулось на площі 84 квадратні кілометри. До того ж своєю формою воно нагадує сонце: його 32 присілки розходяться, мов промінчики, по навколишніх горах. Друге - у Космачі цього року вдруге відбудеться другий міжнародний фестиваль "Великдень у Космачі". У його рамках відбудеться IV Всесвітній зліт писанкарів. А торік стартував перший молодіжний фестиваль етноеволюції. Фотохудожник Тетяна Веселова, побувавши на ньому, привезла чимало вражень і спогадів.

Через етнофестиваль до стародавньої культури

Навіть переглядаючи фотографії, було зрозуміло, що фестиваль привабив до себе абсолютно різних людей за статусом, віком, поглядами. Місцеві жителі в національних костюмах, іноземці і "свої" в джинсах, неформали у властивому їм вільному стилі - гуцульська земля радо приймала всіх.

- Таким чином молодь дійсно може зацікавитися українською музикою, культурою взагалі. Адже на етнофестивалі можна було почути творчість і місцевих жителів, які приходили з навколишніх гір і представляли свої пісні, і гуртів із осучасненою етнічною музикою. Це дійсно цікаво і дуже захоплює.

Хочеш грати на трембіті? Приїжджай у Космач!

Крім того, що слухати, у Космачі можна навчитись і грати на музичних інструментах. Серед безлічі майстер-класів: писанкарства, різьблення по дереву, виготовлення ляльок-мотанок – є й ексклюзив - навчання гри на трембіті. Тільки якщо думаєте, що це просто, то дозвольте вас розчарувати: ні, непросто і нелегко. Тетяна в цьому запевнила.

- Із першого разу не в кожного виходить витягти з інструменту хоч якийсь звук, - розповідає моя співрозмовниця. - До того ж краще завжди виходить чомусь у чоловіків. Там треба губи по-особливому, специфічно ставити, у них (чоловіків), виходить краще.

Трембітами на Гуцульщині користуються і донині. Можливо, не з тими цілями, що раніше, - для попередження про небезпеку чи запрошення на якусь подію. Та щоб зробити інструмент, часу та зусиль треба докласти чимало. Трембіта виготовляється тільки зі ствола сосни, в яку вдарила блискавка.

- Найбільше таких дерев можна відшукати після громовиць - періоду сильних дощів із грозами. Та ще й після цього дерево тривалий час висушується, вимочується під дощами, виставляється на вітрах, - щоб воно загартувалось.

Чим складніші умови пройде дерево, тим глибший звук буде в результаті у трембіти.

На нічліг до Петра та Марічки

Про місце, де можна заночувати, за словами дівчини, турбуватися не треба. Місцеве населення дуже гостинне і за символічну плату (гривень 20-25) обігріє, нагодує і спати покладе.

- Гуцули дійсно дуже відрізняються від нас і способом, і ритмом життя. Там особливо нікуди не поспішиш і цьому не треба опиратися. Автобус, наприклад, запізнюється на годину - добре: є можливість поспілкуватися з рідними та знайомими.

Тільки от порозумітися мандрівникам зі своїми господарями було спочатку досить важко. Адже мова гуцулів - то суміш російської, української, угорської, молдавської, польської плюс говірка, властива даному регіону.

- Ми купили "Словничок української говірки" і займалися тим, що брали якесь гуцульське слово і намагались вгадати, що ж воно значить. Вдавалося це рідко, - сміється дівчина.

Та, незважаючи на це, Тетяна розповідала про господарів із захватом. Обом під сімдесят, а вони такі "живчики", що й не скажеш.

- По господарству пораються, холодною водою обливаються - вони дуже загартовані, - каже Тетяна, - і дуже працьовиті. До того ж завжди допомагають один одному, і не має значення, знайомий ти з цією людиною чи ні. Просто в горах без цього не вижити. А ще хазяйка одного ранку спеціально піднялася вдосвіта, щоб наварити нам вареників із сиром. Бо напередодні подруга обмовилась, що дуже хотілося б покуштувати.

Тетяна запевнила, що вареники були дійсно смачними, незважаючи на специфічний смак гуцульського сиру. Цього року дівчина знову збирається з друзями на фестиваль. Каже, що таку подію не пропустить нізащо.

Довідка:

Фестиваль відбудеться 30 квітня та першого-другого травня 2008 р. Додаткові відомості - на форумі сайту www.my_kosmach.com.ua.

Майстер-клас із гри на трембіті. Фото надане Тетяною Веселовою

Національно свідомі сучасні українські неформали. Фото надане Тетяною Веселовою

Марічка та Петро, господарі, в яких жили мандрівники. Фото надане Тетяною Веселовою

Зустрілися гуцул та європеєць. Фото надане Тетяною Веселовою

Винница 2008-04-12 12:35:38
Версия для печати    Отправить на email
Если Вы увидели ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Космач  подорожі 
Статьи автора Тамара ТИСЯЧНА:

Оцените новость:

Рейтинг: 5
Голосов: 1
Просмотров:242

Тамара ТИСЯЧНА

Написать письмо автору

Добавить комментарий (0)
Также в рубрике:
08:29Північ відкриває жахливу історію, правду і нову любов до країни
18:55Шість міні-сіл Кайзервальду
18:43Озером катали безкоштовно
17:45Валенсія - земля квітів і вогнів
15:02В Луцьк – в гості до замків
13:01Дністром сплавлялись на пляшках
15:34Как без визы побывать в центре Европы, посетить Долину Привидений и прочие чудеса
18:55Березань известен как место поселения древних греков, гибели лейтенанта Шмидта, пушкинский Буян.
14:38Борсуки приваблюють лебедів
16:39На Чорногору з білими намірами
Статьи автора Тамара ТИСЯЧНА:
10:16 Свежие идеи для лета
11:14 Не нужны зубы? Пейте сладкие напитки
08:45 Світлану Фицайло шити навчив батько
10:49 В "Заре" сыграли в "КВН-хоккей"
10:48 Голливуд по-винницки
09:41 Богдан Ропотилов болеет путешествиями по миру
09:36 В Індії живуть зелені мавпи та лісові люди
09:46 Выбираем помощницу на кухню
09:06 Ритуал справжнього мате
08:59 На роботу верхи