This version of the page http://dialogs.org.ua/dialog.php?id=54 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-28. The original page over time could change.
ДИАЛОГ.ua / Українській Конституції 10 років: від «однієї з найкращих в Європі» до правового хаосу

цитата:
У знаменитого художника середньовіччя Босха є картина під назвою "Корабель дурнів". Враховуючи те, наскільки нерозумно ми витрачаємо колосальні резерви - інтелектуальні, технічні, природні - які Господь дарував українській нації, іноді мені здається, що Босх списав її з теперішніх українських реалій.
Михайло СИДОРЖЕВСЬКИЙ
rus ukr English version
Демографический кризис или последний украинец
Феноменологія української корупції та її специфічні риси
Понять Украину умом
ТЕКУЩИЙ ДИАЛОГ

Українській Конституції 10 років: від «однієї з найкращих в Європі» до правового хаосу


Російською мовою

Ювілей Основного закону, на жаль, не сприймається в Україні як свято демократії. Ухвалена 10 років тому Конституція так і не стала повноцінною „суспільною угодою”, яка регулює правові стосунки між суспільством і владою, і була б обов'язковою до неухильного виконання усіма її „високими сторонами”. Притаманна для всього пострадянського простору відсутність відповідальності влади перед суспільством зле пожартувала над Україною. Розроблена на засадах кращих зразків європейського права, Конституція 1996 року, стала лише „мирною угодою” у конфлікті між окремими угрупованнями політичної еліти. А ціною цього миру став зміст Конституції, в якому відповіді на численні принципові питання були відкладені до „кращих часів”. Понад 50 конституційних законопроектів мали у майбутньому залатати діри в Основному законі, ухваленому в умовах жорсткого протистояння парламенту і президента, проте більшість з них не ухвалені й до сьогодні.

В Україні немає законів «Про Президента», «Про Кабінет міністрів» й низки інших законів, які регулюють роботу виконавчої влади. За відсутності цих законів, «конституційні порожнини» заповнювалися правилами та «понятіями», за якими конкретні чиновники визначали коло своїх прав і обов'язків, що відгукнулося найтяжчими наслідками для прав, свобод і добробуту громадян. Сьогодні, як і 10 років тому, основні політичні гравці все ще розглядають Конституцію через призму власних інтересів і перспектив, нехтуючи інтересами широкого загалу.

Шкода, але політична реформа 2004 року також не ставила на меті повернення правового життя країни у стабільне конституційне русло. Навпаки, вона, силами старої влади, внесла безліч протиріч у функціонування гілок влади нинішньої, штовхаючи країну до тривалої політичної кризи. У чинній редакції Конституція не сприяє знаходженню швидких та адекватних відповідей на болючі питання національної безпеки та територіальної цілісності країни, потреба у яких посилюються разом із загостренням політичної кризи.

Вже зараз очевидно, що Конституція України потребує принципових змін і доповнень, а вся конституційна система країни – нової правової культури, заснованої на принципах верховенстві права. Але навіть дієвих механізмів для втілення реальної конституційної реформи в країні не існує. Як не існує і довіри суспільства до влади. Саме тому до обговорення конституційних проблем необхідно залучити якомога більшу кількість експертів, представників усіх гілок влади, політичні партії, недержавні громадські організації, широкі кола українських громадян. Лише за таких умов Конституція може стати документальним затвердженням порозуміння між суспільством і державою, актом укладання політичної угоди між народом і владою.

Пропонуючи нашим читачам та експертам нову тему для обговорення, редакція «Діалог.UA» має на меті загальними зусиллями окреслити увесь комплекс проблем, які накопичилися довкола Основного закону України, оприлюднити пропозицій щодо їхнього вирішення, які існують у експертному співтоваристві. А в цілому – знайти відповідь на вічне питання – що робити? Що доцільніше – проводити корекцію вже існуючої, чи розпочати роботу над новою Конституцією країни? Що стоїть за спробами підмінити Конституцію коаліційними угодами, і як довго триватиме робота над найважливішим для країни правовим документом. Можливо, й нинішня Конституція небезнадійна – і її потрібно лише ретельно виконувати всім без винятку? Чи може справа зовсім не в Конституції, а в черговій спробі реваншу сил, які так і не змирилися з існуванням незалежної української держави? Статті й інтерв'ю, запропоновані "ДіалогUA", вже сьогодні обіцяють насичену й плідну дискусію на цю тему.

Відтак, «Конституції України – 10 років».

Версия для печати
МНЕНИЯ ЭКСПЕРТОВ
Конституция, как священное животное ее нельзя трогать
Владимир Стретович, председатель Христианско-демократического союза
Конституция в Украине не действует так, как должна действовать, обеспечивая равные, без каких-либо и для кого-либо исключений, права граждан, независимо от цвета кожи, вероисповедания, занимаемой должностью, места проживания, пола, без преференций и льгот. У нас же для богатых одни законы, для бедных и тех, кто не имеет больших доходов, другие
Читать далее

Украине нужна конституция республики
Андрей Ермолаев, директор Центра социальных исследований «София»
Нынешний момент я считаю транзитным. Проблема не в том, что он плох или хорош. Возможно, даже все будущие проекты конституций будут использовать текстовою и структурную основу нынешней Конституции. Просто нам нужна новая конституция – конституция республики.
Читать далее

«Уже в 1999 году фракция компартии выступила за изменения в Конституцию Украины»
Игорь Алексеев, народный депутат Украины, член фракции КПУ
Ряд партий, прошедших в парламент 5-го созыва, уже заявили о необходимости дальнейшей модернизации Конституции. В первую очередь, это касается внесения изменений, предполагающих избрание Президента Верховной Радой (кстати, в первой редакции конституционных изменений существовала такая норма). Я бы лично подобное нововведение поддержал.
Читать далее

Політична реформа – це пісок у коліщатка державного механізму
Олександр Северин, правовий радник Альянсу "Майдан", кандидат юридичних наук
"Політреформа" не зруйнувала традиційну схему постсовєтської владної системи: "Гроші – влада – гроші'- влада' – гроші".... ", а лише законсервувала її та, таким чином, загострила конфлікт між реальними потребами суспільного і державного поступу та бажанням "системних політиків" закріпитися біля влади заради забезпечення власних інтересів.
Читать далее

Деструктивная роль Конституции
Олесь Доний, руководитель Центра исследований политических ценностей
У нас фактически осталось недовластие, межвластие, потому что четко не выписаны функции каждой из ветвей власти, потому что в отличие от большинства стран Европы президент остался крупнейшим политическим игроком, с чрезвычайно сильными полномочиями (сильнее украинского разве что российский президент), и это политическая ошибка
Читать далее

„У нас як була, так і залишається змішана форма правління”
Олександр Синьоокий, заступник Голови Ради „Лабораторії законодавчих ініціатив”
Важко зрозуміти, як функціонуватиме надалі така модель, коли міністри відповідальні перед парламентом, а голови обласних та районних адміністрацій – перед президентом. Через це в Україні розривається владна вертикаль. У результаті чого не зникне, а скоріше навпаки – загостриться дуалізм у виконавчій владі.
Читать далее

Политреформа работает вовсю
Владимир Малинкович, политолог
Я считаю, что время совсем непопулярных решений прошло, потому что уже миновал этап экономических кризисов. Сегодня мы восстановили нашу экономику, и она уже перешла на рельсы рыночного функционирования, а посему существует достаточное условие для функционирования парламентской формы правления.
Читать далее

Конституція 1996 року була оптимальним документом
Микола Яковина, експерт Інституту демократії ім. П.Орлика
Схваленням Основного Закону підведено риску під деструктивним процесом безсистемної розбудови держави
Читать далее

“У питаннях конституціоналізму я великий консерватор”
Антоніна Колодій, доктор політологічних наук, завідувач кафедри політичних наук і філософії Львівського регіонального інституту державного управління НАДУ
У поляризованих суспільствах із строкатим політичним спектром, з незговірливими елітами та нестійкою партійною системою парламентська форма правління скоріше здатна спричинити хаос і розчарування демократією, ніж консолідацію демократичного режиму.
Читать далее

„Знову маємо недосконалу Конституцію”
Олександр Дергачов, політолог
Ми отримали ситуацію, коли загалом непогана, хоча й недосконала Конституція 1996 року, працювала неналежним чином, оскільки у політичній культурі еліти та громадян законослухняність та верховенство права, не були укоріненими, і ця проблема залишається актуальною й до сьогодні.
Читать далее

„Альтернативою політреформі є конфлікт та розкол країни”
Віталій Кулик, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства
Громадянське суспільство мусить чинити спротив ревізіям конституційної реформи і захистити парламентсько-президентську республіку, як єдиний інструмент протидії поверненню до авторитаризму.
Читать далее

Нужно менять не Конституцию, а правящую элиту
Юрий Романенко, политолог
Зачем принимать еще один Основной закон, который все равно не будет выполняться. Я не вижу субъекта, который бы выступил Гарантом Конституции. Украине необходима коррекция элиты, а не Основного закона
Читать далее

Перспективы принятия новой Конституции выглядят туманными
Андрей Федоров, заместитель директора Европейского Института интеграции и развития
У нас создана модель, когда есть сильный парламент, сильный Кабинет Министров, и сильный Президент. Такая модель практически нежизнеспособна. Сейчас взаимодействие между Президентом и парламентом осуществляется на крайне негативной основе. Чем нестабильней ситуация в государстве – тем сильнее у нас становится Президент. Парламент и Кабмин при этом оказываются какими-то замороженными, в результате мы будем получать политические интриги и противоречия
Читать далее

Наша Конституція справді потребує нагальних змін, але протилежних нині „продавлюваним”
Олександр Шморгун, кандидат філософських наук, провідний науковий співробітник Інституту світової економіки і міжнародних відносин
Попри розмови про те, що політреформа набрала незворотнього характеру, вона взагалі – і цей момент я хотів би підкреслити – підриває легітимність політичної влади в Україні як такої
Читать далее

«Нынешняя политическая система повышает уровень политической конкуренции»
Виктория Подгорная, кандидат философских наук, исполнительный директор Центра социально-политического проектирования
На данный момент мы живем в переходном состоянии, когда формально введена новая политическая система, введены новые процедуры, новые институты, но они еще не стали частью нового политического режима.
Читать далее

«Треть украинской Конституции носит сугубо декларативный характер»
Всеволод Речицкий, доцент кафедры конституционного права Национальной юридической академии Украины им. Ярослава Мудрого (Харьков)
В связи с тем, что мы не сумели преодолеть массовой бедности, пришлось возвращаться к исходному состоянию едва ли не цензового избирательного права, когда судьбу страны определяют имущие люди, собственники
Читать далее

Новая Конституция даст населению лишь то, что оно сможет взять
Кость Бондаренко, директор Института проблем управления им. Горшенина
В Украине ни общество не заинтересовалось политикой, ни политика – обществом. У нас существует нарастающий антагонизм между государством Украина и страной Украина, который рано или поздно проявится. Единственный выход из этого – развитие местного самоуправления, различных форм гражданской активности, однако все эти посредники между этими двумя Украинами находятся все еще в зародышевом состоянии. И мне кажется, что новая власть, видя эти зародыши, все чаще пытается прибегнуть к такому радикальному средству, как политический аборт.
Читать далее

Конституция – это политическое тело государства, и оно должно иметь свои органы
Вадим Карасев, директор Института глобальных стратегий
Наша конституция есть и до сих пор используется как набор правил политической игры, но не как документ, определяющий конституционный строй, который объединяет общество на некой базовой ценностной платформе, общем понимании государственной жизни
Читать далее

„Конституція 1996 року була занадто гарною для неусталеної української демократії”
Максим Стріха, доктор фізико-математичних наук, директор наукових програм Інституту відкритої політики
Закон, ухвалений 8 грудня 2004 року, при всьому тому, що, як на мене, ідеологічно він добрий, і Україна мусила би рухатися в цьому напрямку, юридично є вкрай поганим, залишає величезну кількість неврегульованих питань і може призвести до небезпечного вакууму влади, що почасти вже й відбувається.
Читать далее

„Україна перебуває на порозі державної кризи”
Костянтин Матвієнко, корпорація „Гардарика”
Востаннє Україну було перезасновано, коли ми переходили від УРСР до незалежної України. Зараз знову постала така проблема, проте на засадах, декларованих Конституцією, яку ми маємо нині, буде вкрай важко перезаснувати країну. Тому я вважаю, що потрібно спрямовувати всі зусилля на те, щоби таке перезаснування відбулося законно і безкровно.
Читать далее

Родовая травма Конституции Украины
Александр Мучник, Президент института демократии и прав человека, заслуженный юрист Украины
Основополагающие части Конституции Украины, а это её I и II разделы, у нас в стране не прижились, или, говоря юридическим языком, фиктивны. На нынешнем этапе нашей истории, к великому сожалению, Конституция Украины выполняет лишь декларативную роль
Читать далее

„Необхідно іще більше обмежити вплив президента на діяльність органів виконавчої влади”
Денис Ковриженко, експерт „Лабораторії законодавчих ініціатив”
Якщо вже було взято напрямок на побудову парламентської республіки, то цю ідею варто втілювати в життя послідовно, тобто президент повинен бути позбавлений низки важелів впливу, які він ще зберігає від минулої форми правління.
Читать далее

«ВР предыдущего созыва нарушила права граждан, нарушила баланс сил, установленный Конституцией, и перебрала власть в свои руки»
Алексей Плужников, правозащитник
Рано или поздно эта конституционна реформа будет отменена через украинские или уже европейские суды, поскольку она незаконна и нарушает права граждан. Изменения в Конституцию Украины сузили избирательные права граждан нашей страны как в активной их части (право избирать), так и в пассивной (право быть избранным).
Читать далее

„Конституцію зробили заручницею політичних процесів”
Віктор Тимощук, голова Центру політико-правових реформ
З правової точки зору важливо, щоб будь-який суб’єкт звернувся до Конституційного Суду, аби визначити легітимність змін до Конституції, прийнятих 8 грудня 2004 року. Таким чином, зникнуть сумніви щодо чинності Конституції в нинішній редакції, і яке би рішення не прийняв Конституційний Суд, це однаково сприятиме стабілізації політико-правової ситуації в країні.
Читать далее

Неадекватная Конституция
Михаил Сирота, председатель Трудовой партии Украины, председатель Конституционной комиссии Верховной Рады в 1996 г.
Мы строили жесткий государственный каркас, но не привели в соответствие с Основным законом законы, существовавшие до нее, не приняли законов, которые есть в ссылках и начали принимать законы, которые уже после принятия Конституции не соответствовали ей.
Читать далее

«Орган власти», «орган государства», «орган государственной власти»…
Петр Мартыненко, профессор, декан юридического факультета Международного Соломонова университета, в сентябре 1996 года указом Президента Украины назначен судьей Конституционного суда Украины
Не бывает абсолютно совершенных конституций. Конституция должна отображать особенности, специфику духа народа, расстановку сил в обществе и его ориентации. И если эта Конституция найдет общенациональный консенсус и закрепит его в виде определенных базовых принципов, ценностей, то считайте, что это хорошая конституция
Читать далее

ДРУГИЕ ДИАЛОГИ
Украина: нация для государства или государство для нации?
„Социальный капитал” и проблемы формирования гражданского общества в Украине
«Социальные мифологемы массового сознания и политическое мифотворчество»
Гражданин и власть: патерналистские и авторитарные настроения в Украине.
В зеркале украинского культурного продукта
Есть ли «свет» в конце регионального «туннеля» или кого интересуют проблемы местного самоуправления?
Национальная идея: от украинской мечты к новой парадигме развития
Досрочные выборы: политическое представление к завершению сезона
Кризис ценностей: что такое хорошо, и что такое плохо?
Реформы в экономике Украины: причины, следствия, перспективы
Информационное пространство – кривое зеркало Украинской действительности
Постсоветское поколение – здравствуй! (или некоторые подробности из жизни молодежи)
Проект Україна: українська самосвідомість і етнонаціональні трансформації
„Південний вектор” євроінтеграційної стратегії України
Феноменологія української корупції та її специфічні риси
Украина в геополитических играх 2006-2025 гг. или Очередное обновление внешней политики
Яку Україну пропонують Україні чи Програми та реальні практики політичних партій України
Парламентський злам: проблеми взаємодії владних гілок
Майдан, рік по тому
Вызовы или стимулы глобализации?
Демографический кризис или последний украинец
Адміністративно-територіальна реформа – тест на ефективність нової влади
Ролевые игры: социодрама Украина – ЕС
Славянские миры: цивилизационный выбор
Повестка дня будущего президента
Новое украинское Просвещение
„Внутрішня геополітика” України.
Чи готова Україна „мислити глобально, діяти локально”?
Демократия по-украински
Какая Россия нужна Украине?
Українська національна еліта – становлення чи занепад?
Середній клас в Україні : майбутнє народжується сьогодні
Україна шукає свою ідентичність
Камо грядеши, Украина?


Проект реализуется в рамках благотворительной программы "Культура и образование" ВБФ "Поступ"
Идея и интеллектуальная поддержка проекта осуществляется Центром социальных исследований "София"
Высказанные в статьях и интервью мнения являются авторскими