This version of the page http://ulf.org.ua/homesec/chinamimik.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-27. The original page over time could change.
Феномен китайської мімікрії. Або нас знову дурять! - Сайт Української Локсмайстер Федерацiї
 English version
   

Сайт Української Локсмайстер Федерацiї
   вул. Братська, 6, м.. Київ, 04070, т./ф.: (+38 044) 428 7015. e-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Форум УЛФ

Меню
Головна
Безпека
Безпека приміщення
Безпека автомобіля
Новинки, події
Становлення УЛФ
Престиж та навчання
Члени УЛФ
Питання/Відповідь
З історії галузі
Карта сайту

Деякi поданi матерiали, або посилки, що подаються авторами, друкуються мовою оригiналу.


 
Бесплатная раскрутка сайта. Рекомендую!

Головна Безпека Безпека приміщення Феномен китайської мімікрії. Або нас знову дурять!

Знайди професіонала у своєму місті

 Вам сюди

 
Феномен китайської мімікрії. Або нас знову дурять!
17.07.2007

В нашій статті ми продовжимо тему, що продовжує турбувати наших споживачів – тему китайських дверей, але цього разу ми спрямуємо свої зусилля на те, щоби вкотре розтрощити продукцію сумнівної якості, бо вже багато хто розуміє, що прислів’я «Дешева рибка, погана юшка» є актуальним в сегменті металевих дверей.

Мова трохи про інше, про справжнісіньку мімікрію, ціллю якої є причепурити товар, наклеїти на нього відому у світі марку і спробувати висунути цей товар в категорію елітної продукції з відповідною ціновою категорією.

Для початку роздивимось, взагалі, феномен так званих Китайських дверей. Взагалі-то Китай – країна з великим виробничим потенціалом, який ладен задовольнити потреби більшої частини людства. Був би попит.

От і наша історія почалась декілька років, коли було скасовано ввізне мито на металеві двері. Тобто на продукцію, на яку існує попит. Цим почали користуватись деякі спритні ділки. Вони почали замовляти в Піднебесній красиву продукцію. Але продукція повинна швидко обертатись, а значить і ціна на неї має бути невисокою. А невисокої ціни можна досягти тільки шляхом використання неякісної сировини і максимального спрощення технологічних процесів. Отже на замовлення наших ділків почали випускати в Піднебесній зовні лискучі металеві двері, які виграють на сонці (і то до певного часу), застосовувати при цьому тонкий неякісний металевий лист і наповнювати їх (двері) стільниковим картоном.

Проте процес тривав недовго. Двері, замки в них та фурнітура почали швидко виходити з ладу. Споживчий інтерес до них почав падати. Треба було щось зробити. От і придумали. Якщо ж самим дверним полотном зробити щось важко (бо буде дорожче), то можна поставити нормальний замок, що випускається відомою світовою компанією. А використання замка, опосередковано дозволить використати і ім’я. На цьому і вирішили.

Таким чином наші споживачі вперше побачили двері китайського виробництва із замком відомої світової компанії Mul-T-Lock, які, завдяки наявності якісного замка, подавались як такі, що виготовлені, нібито, за ізраїльською технологією і, зважуючи на це, були переведені в ціновий сегмент дорогих дверей, тобто, в межах 800 доларів США (якщо брати в еквіваленті).

Більш за те, в торговому залі на самих дверях висить ескіз, що пояснює конструкцію дверей в розрізі. Який є копією ескізу, що знаходиться в каталозі дверей фірми Mul-T-Lock.

 

Фото дверей в торговому залі з цінниками, і ескізом. 1,2

 


1                                                                            2

 

Проте фахівці Української Локсмайстер Федерації і Гільдії виробників та імпортерів якісних металевих дверей, маючи досвід дослідження китайської продукції піклуючись до захисту інтересів споживачів, вирішили провести дослідження.


Експертна група УЛФ

Задля цього було закуплено відповідні двері в одному з «мережевих» центрів торгівлі будматеріалами, де вони і продаються.

Саме цікаве почалося при покупці. А саме, покупцю, при купівлі дверей, які в Україні є предметом обов’язкової сертифікації, не видали на них сертифікат відповідності. (От де грунт для діяльності Управління по захисту прав споживачів!).

Купивши їх, ми спочатку провели зовнішній огляд продукту та порівняли комплектуючи та фурнітуру для замка, що йшла в комплекті з дверима.

Скажемо прямо, недосвідченому покупцеві важко помітити різницю, проте, варто взяти в руки оригінальні частини – все одразу стане зрозумілим.

Все стало ясно, коли порівняли накладки. Звичайно, ніхто не робив спектрального аналізу матеріалу, але навіть недосвідченим оком видно, що китайські накладки, хоча і виготовлені з нержавіючої сталі, але відрізняються від оригінальних за кольором.

 


Фото накладок: зліва – китайська (3), з права – оригінальна (Mul-T-Lock, Ізраїль) (4). 

 
3                                       4

 

Броненакладка, протектор циліндру, від китайських дверей виготовлено із сирого сталевого литва, який не пройшов подальшу термічну обробку і легко пилиться  звичайним напилком і свердлиться звичайним свердлом.
На фото видно, що емблема на китайській накладці відрізняється від оригінальної. На фальсифікованому – він проштампований не чітко.

Фото протектора циліндру: зліва – китайська (5), з права – оригінальна (Mul-T-Lock, Ізраїль) (6).

 

5                                                          6

 

Захисна шайба, що встановлюється в броненакладку і повинна обертатись, захищаючи циліндр, теж не є загартованою. І теж легко пилиться  звичайним напилком і свердлиться звичайним свердлом.
Видно, що оригінальна темніша, оскільки пройшла термічну обробку.

Фото шайб: зліва – китайська (7), з права – оригінальна (Mul-T-Lock, Ізраїль) (8).

 

7                                    8

 

Відмінності також мають ручки. Зовнішня ручка виявилась порожньою всередині і має відповідно меншу вагу. Внутрішня нажимна ручка, хоча і виконана з суцільної латуні і покрита «під хром», та має форму старої моделі, що сьогодні не використовуються компанією Mul-T-Lock.

Фото ручок: зліва – китайська (9), з права – оригінальна (Mul-T-Lock, Ізраїль) (10).

 

 

9                                                                 10

 

Тобто, обдурювання розпочалося вже з самого початку, так би мовити з «обгортки» замка, хоча сам замок дійсно оригінальний. Оригінальним виявився і сам циліндровий механізм (або просто циліндр), хоча такий, що виконано в самому простому варіанті – без зміцнювальної XP-плати (запам’ятайте цю деталь, вона буде важливою далі). Сам циліндр є типу Classic, проте профіль ключа – 062. Це профіль, що випускається для вжитку в Китаї. Тобто, при втраті ключа Ви не матимете змоги так просто зробити його дублікат, бо заготовок таких ключів на нашому ринку нема. Отже, в разі чого вам доведеться замінити циліндр повністю. А це десь в районі 300 грн. 

І так, наступним шляхом, ми вирішили зробити спроби реального зламу шляхом атаки дверей за допомогою звичайного інструменту. Свердла, кусачок, ножиць по металу, ломіку, зубила, молотка та сокири. Забігаючи наперед скажемо, що задля вскриття цих дверей не треба мати повний набір цих інструментів, просто ми вирішили перевірити ці двері, що називається, «з усіх боків».

З першу, атаці піддали броненакладку. Шайбу, оскільки вона не загартована, «виколупали» звичайною викруткою, саму ж накладку просвердлили звичайним свердлом. На цьому можна вже зупинитись, бо для професіонала цього вже достатньо, щоби відкрити двері.

Та ми йдемо далі, аби наше дослідження було повним.

 

 

Без перешкод було викручено фіксовано ручку. Далі відірвано оздоблювальну пластину, знято захисну плату. Тут треба помітити, що виламати її було важко, бо, мабуть вона, як і сам замок була оригінальною деталлю, тобто, єдиною оригінальною деталлю в комплектації. Зняти її вдалося методом висвердлювання головок стяжних гвинтів, які легко піддались, бо виготовлені із сирого матеріалу. 

Фото  11, 12

 
11                                                                                     12

 

Далі, подібним методом, були висвердлені стяжні гвинти, що утримують броненакладку циліндру, знято броненакладку, а циліндр, оскільки він був без захисної XP-плати (пам’ятаєте, на початку) було зламано за допомогою маленького «розвідного» ключика. 

 

Фото 13, 14

13                                                14

 

Діставшись механізму замка, ми відкрили двері вже безпосередньо поворотом самого механізму. Ще один спосіб проникнення. 

 

Але вже досліджувати, то досліджувати і було вирішено розкроїти полотно дверей. Цілей цього експерименту було декілька. По-перше хотілось побачити, що всередині, чи є там ребра жорсткості і як вони встановлені. По-друге, який матеріал застосовано в якості наповнення дверей. По-третє, хотілося дослідити ще одну спробу проникнення через полотно дверей, шляхом пробивання прохідного отвору за допомогою звичайного інструменту (тобто інструменту, який є в широкому продажу і вжитку), як того вимагає ДСТУ EN 1627:2004.

Для розкрою полотна було застосовано акумуляторний дриль, та ножиці по металу. В кінці задля цих же цілей було застосовано сокиру.

І так, перших розтин полотна зробили по центру дверей, в районі де проходить тяга від замка, що фіксує двері в протилежному напрямку, і там, де у більшості дверних конструкцій має розташовуватись ребро жорсткості.

Адже в магазині, де двері купувались, на них, як було сказано на початку, висів малюнок з Ізраїльського каталогу дверей Mul-T-Lock, де чітко видно, що двері мають не менше п’яти ребер жорсткості. 

 

 

 

«Розтин», як то кажуть, показав і підтвердив найгірші припущення.

Ніяких ребер жорсткості там нема. В середині - звичайнісінький наповнювач із стільникового картону. Оце так «дурілка картонна»!

Саме із-за того, що ребра жорсткості відсутні, розітнути двері було дуже просто за допомогою звичайних ножиців по металу та сокири. 

 

Фото 15, 16


15                                                                          16

 

Додатково стало видно, що всередині нема ніякої направляючої для тяги, а сама тяга не є оригінальною, яка поставляється від Mul-T-Lock. Це просто шматок іржавої проволоки діаметром 8 мм, на кінці якого електрозваркою приварено шліфований кінцьовик.

Більш того ніяких направляючих для тяги нема. Вона просто «ходить» в стільниковому картоні в отворі, який проткнули в ньому, коли вставляли тягу. 

 

Фото 17, 18


17                                                                                         18

 

Подальший «розкрій» дверей провадився сокирою. Треба сказати – без зайвих зусиль (і навіть швидше, ніж ножицям) було пророблено прохідний отвір, набагато більший за той, що рекомендовано згаданим ДСТУ EN 1627:2004.

Було розкроєно метал в районі замка. Тут стало видно, що в дверях присутня коробка для посадки замка. Коробка виконана так, що є універсальною. Тобто бери будь-який замок і вставляй. От така універсалізація! 

 

 


 

Не зайвим буде звернути увагу ще на низку інших деталей.
1. На полотні дверей не має притворного фальцю, який би проходив по периметру дверей. Він наявний тільки зі сторони замка.
2. На дверях відсутні так звані «протизйомні штирі», або як їх називають – антизрізи. Мотивується це тим, що, буцімто, двері мають «скритий» тип завісів.  Але, якщо, подивитись уважно на конструкцію завісів, то видно, що вони є такими, що не регулюються. Їх конструкція повністю виключає це. Більш за те, в їх конструкції застосовано осі і штифти, які зафіксовані методом «розвальцовки». Всім зрозуміло, що станеться при дуже недовгій експлуатації таких дверей – місця розвальцовки розбовтаються, розійдуться і двері – просядуть. Це суперечить пунктам 5.2.5 та 5.2.17  ДСТУ Б В.2.6-11-97. 

 


 

3. Товщина металу полотна дверей дорівнює 0,8 мм (суперечить п. 5.2.28 ДСТУ Б В.2.6-11-97).
4. Покриття дверей виконано тонкою плівкою-самоклейкою, що явно не придатна для зовнішнього використання. Доречи, під сумнівом є і наявність санітарно-гігієнічного висновку на це покриття, як того вимагає п. 5.2.25 згаданого ДСТУ, адже пам’ятаєте, що сертифікат відповідності пунктам згаданого ДСТУ при покупці не видали!
5. Маркування дверей відрізняється від того маркування, що проводиться компанією Mul-T-Lock. 

 

 Фото маркувань: зліва – фальсифікату (19), з права – оригіналу (Mul-T-Lock, Ізраїль) (20).

 
19                                                                                           20

 

Але, більше за все викликає цікавість відповідність пункту 5.2.26 діючого ДСТУ Б В.2.6-11-97.
Справа в тому, що цей пункт визначає межу вогнестійкості дверей. А визначення межі вогнестійкості є обов’язковим при проходженні процедури підтвердження відповідності діючому стандарту.
Відійшовши трошки в сторону, хочеться пояснити, що в процесі випробувань на вогнестійкість, двері встановлюються в камеру, температура в середині якої наближається до 900 градусів за цельсієм.
Отож, дивує одне, як двері з наповнювачем із стільникового картону можуть витримати такий температурний напір?
Тобто з усього сказаного можна зробити такий висновок, що, насправді, з усього складу конструкції дверей виявлено всього дві деталі, які можна вважати оригінальними. Це замок і накладні пластини. Тобто деталі, випуск яких потребує наявності добре організованого виробництва. Але вони могли бути просто закуплені.
Отже, ми маємо справу із звичайною, типовою конструкцією китайських дверей, в які, в даному випадку, просто вставлено оригінальний замок виробництва Mul-T-Lock. Все інше нахабно «притягнуто за вуха».
Проте все можна пояснити дуже просто.
Ціна звичайних китайських дверей лежить в межах 1000-1100 грн у роздріб. Використання же незначною частки оригінальних комплектуючих дало змогу «спритникам» поставити на них ціну в районі 4000 грн (десь 800 дол. США в еквіваленті)! Ось, де собаку порито!

Давайте розберемось. Якщо взяти, що ціна на такі двері на умовах FOB – Китай дорівнює приблизно 110 - 120 дол. США, то оптова в Україні складатиме 200-250 доларів. При цьому, роздрібна ціна має лежати в межах 300-350 доларів США, або 1500-1700 грн. І це за умови гарних «розкладів»! Проста арифметика!
Тобто ті, хто їх завозить і продає намагаються видати мотлох за цукерку, обернувши його в красивий фантик, користуючись тим, що пересічний споживач не може побачити те, що знаходиться всередині. А, натомість, видають йому, м’яко кажучи, не правдиву інформацію (згадайте трюк із малюнком з каталогу дверей Mul-T-Lock).
Проте хочеться додати ще. Дослідження цього виробу (дверей) було би не закінченим і не об’єктивним, якби не вдалось би пересвідчитись в наявності чи відсутності сертифікату відповідності на ці двері. Ви ж пам’ятаєте, що його при купівлі дверей видано не було, попри те, що двері є об’єктом обов’язкової сертифікації.
Закралось питання: «Чому не видали?». Можливо там щось не те або не так написано?
Скажу прямо, сертифікат дістати все ж таки вдалось. Не варто вдаватись в подробиці, бо про це можна написати ще одну статтю. Скажемо так – він є. Внизу наводимо його фото поруч із сертифікатом відповідності на двері Mul-T-Lock. 

 

Фото сертифікатів: зліва на китайську (21), з права – на Mul-T-Lock (22):


21                                                                22

 

Далі можна провести дитячу гру: «Знайди десять відмінностей». Та зразу падає в очі, що в сертифікаті на китайські двері не прописані пункти ДСТУ Б В.2.6-11-97, що є обов’язковими для сертифікації. Натомість є розпливчастий і незрозумілий надпис: «Усім обов’язковим ДСТУ Б В.2.6-11-97».
Даруйте, але пункт 5.2.26 стосовно визначення межі вогнестійкості теж є обов’язковим! А ми ж бачили, що взяті двері мають наповнення із стільникового картону, який дуже, навіть добре горить, бо нічим не оброблений! 

 



 

Тому на останок хочеться задати питання всім установам, яких це стосується:

  1. Як двері, що є в Україні об’єктом обов’язкової сертифікації продаються у торгівельній мережі без сертифікату, що підтверджує їх якість?
  2. Чому в сертифікаті чітко не прописані пункти Державного стандарту, на відповідність яким були проведені випробування?
  3. Чому на сертифікаті даного виробу не вказано межу вогнестійкості?

І, насамкінець, так і хочеться процитувати деякі пункти Закону України про захист прав споживачів: 

 

Стаття 15. Право споживача на інформацію про продукцію.
   1. Споживач має право на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору. Інформація повинна бути надана споживачеві до придбання ним товару чи замовлення роботи (послуги). Інформація про продукцію не вважається рекламою.

Стаття 16. Майнова відповідальність за шкоду, завдану дефектною продукцією або продукцією неналежної якості.
   4. Виробник (виконавець) несе відповідальність за шкоду, завдану життю, здоров'ю або майну споживача, що виникла у зв'язку з використанням речей, матеріалів, обладнання, приладів, інструментів,  пристосувань чи інших засобів, необхідних для виробництва товарів, виконання робіт або надання послуг, незалежно від рівня його наукових і технічних знань.
 
 
Стаття 19. Заборона нечесної підприємницької практики.
   Підприємницька практика є такою, що вводить в оману, якщо під час пропонування продукції споживачу не надається або надається  у нечіткий, незрозумілий або двозначний спосіб інформація, необхідна для здійснення свідомого вибору.
 
 
Стаття 22. Судовий захист прав споживачів.
   1. Захист прав споживачів, передбачених законодавством, здійснюється судом.
   2. При задоволенні вимог споживача суд одночасно вирішує питання щодо відшкодування моральної (немайнової) шкоди.
   3. Споживачі звільняються від сплати державного мита за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.
 
Отже, як то кажуть – без коментарів.

Але, вони є. І головний з них залишається такий: «Не дайте себе обдурити!».

При купівлі продукції звертайтесь до професіоналів. Для цього і створено Гільдію виробників якісних металевих дверей!

 


Китайские двери вскрывают, как консервные банки. Фотофакт

Такую картину мы с женой увидели, когда вернулись с работы в свою новую квартиру. Покупая дверь, радовались, мол, скрытые петли, система «краб», толстый метал в несколько слоев, ключи есть монтажные, замки европейские… И что мы только хотели от китайского, производителя? Двери такие предлагают установить на каждой остановке, на каждом рынке. Приглядитесь внимательно: облицовка замка - пластик и жестянка. Ломом легко можно добраться до брони, которая оказывается на двух шурупчиках, отодвигаем, а там и личинка (на фото её уже нет). Лучше не экономьте! Наш вам совет - обязательно ставьте два замка, если есть возможность - ставьте две двери. Как показывает практика, домофон и закрывающаяся подъездная дверь уже давно не панацея. Вынесли все, что можно унести - деньги (лежали на очередной взнос по ипотеке), золото жены, дубленку, ноутбук. Что интересно, из нескольких одеколонов эстеты взяли самый дорогой.

         

 

 Материал взят с газеты "Газета по-народному" от 28.03.2008

 

Коментарі

Додати коментар
Ім'я:Гість
Тема:
BBCode:
коментар:

 



Powered by Gloris/2007