This version of the page http://www.meduniv.lviv.ua/index.php?id=medical_faculty20&L=1/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-27. The original page over time could change.
ЛНМУ :: Медичний факультет №2
ENGLISH
 
Пошук на сайті:

Розширений пошук
  Університет    Навчання    Наука    Абітурієнтам    Культура і соціум  
ЛНМУ » Університет » Підрозділи » Факультети » Медичний факультет №2

Медичний факультет №2

МЕДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ № 2 З ВІДДІЛЕННЯМ ВИЩОЇ МЕДСЕСТРИНСЬКОЇ ОСВІТИ




Ю. КРИВКО

АДРЕСА 

79010, м. Львів, вул. Пекарська, 69

тел. +380(322) 757592, 786447, 786417

 

ДЕКАН ФАКУЛЬТЕТУ

Кривко Юрій Ярославович кандидат медичних наук, доцент, завідувач кафедри нормальної анатомії

 

ЗАСТУПНИКИ ДЕКАНА  

  • Дац Ігор Володимирович, к.мед.н., доцент, завідувач кафедри променевої діагностики і терапії та радіаційної медицини;
  • Личковський Олександр Едуардович, аситент кафедри урології;

ПЕРСОНАЛ ДЕКАНАТУ

Інспектори: Муха Н.А., Павловська М.Р., Ігнатюк Н.М.


Заснування медичного факультету сягає 1784 року, коли у Львів ському класичному університеті був відкритий медичний факультет. Упродовж наступних 100 років медичний факультет неодноразово закривали та відкривали з різних причин.

 

Корінному населенню вкрай важко було здобути вищу освіту, що і призвело до відкриття у Львові Українського таємного універ ситету. Медичний факультет у цьому Університеті було відкрито в 1921 році. Студенти медичного факультету навчалися два роки, після чого для подальшого навчання виїжджали за кордон. Студен тів навчали знані в Європі лікарі та педагоги — Василь Щурат, Мар'ян Панчишин, Євген Давидяк, Максим Музика.

 

У 1940 році на базі медичного факультету класичного універси тету був організований Львівський державний медичний інститут з двома факультетами — лікувальнопрофілактичним і фармацев тичним. У повоєнні роки на базі лікувальнопрофілактичного факультету було створено лікувальний, педіатричний і санітарно гігієнічний факультети. У 1992 році в зв'язку з реорганізацією вищої медичної освіти на базі цих трьох факультетів був створений медичний факультет. У 1995 році, беручи до уваги значне число студентів, факультет було поділено на два рівнозначних підрозділи № 1 та № 2. У вересні 2003 року медичний факультет № 2 був реорганізований у медичний факультет № 2 з відділенням вищої медсестринської освіти.

 

На медичних факультетах № 1 та № 2 з відділенням вищої медсестринської освіти проводиться підготовка фахівців за спеціальностями: лікувальна справа, педіатрія та медикопрофі лактична справа (освітньокваліфікаційний рівень "спеціаліст"). Вищу медсестринську освіту отримують випускники медичних учи лищ і коледжів, здобуваючи освітній рівень бакалавра медицини за спеціальністю "сестринська справа" на денній формі навчання впродовж 2х років. Проводиться також підготовка бакалаврів медицини за спеціальністю "сестринська справа" з числа працюю чих медичних сестер без відриву від основної роботи (з неповним робочим тижнем) з терміном навчання 3 роки. На факультетах педагогічний процес здійснюють понад 500 викладачів — академіків, професорів, доцентів, асистентів.

 

Студенти навчаються на відомих в Україні та за її межами кафедрах:

На одній із найстаріших кафедр Університету — кафедрі анатомії людини, заснованій понад 200 років тому А. Маргером — у різний час працювали визначні вченіанатоми — Г. Кадий, який помер, захворівши сепсисом після бальзамування; Й. Марковсь кий, А. Любомудров. Значний внесок у розвиток анатомії зробили професори В. Вільховий, Л. Личковський. Сьогодні кафедра, яку очолює доцент Ю. Кривко, веде плідну наукову роботу у галузі функціональної анатомії, закономірностей морфологічних змін в організмі у відповідь на дію фізіологічних та патологічних чинників. Акцентується увага на індивідуальній роботі зі студентами, які мають змогу працювати в Анатомічному музеї кафедри. Історія Анатомічного музею налічує понад 100 років, упродовж яких були зібрані унікальні анатомічні препарати.

 

Кафедра гістології та ембріології була заснована 1896 р. професором Владиславом Шимоновичем. Випускник Краківського Яге лонського університету, він залишився в історії європейської вищої медичної школи насамперед завдяки своєму підручнику "Гістологія та мікроскопічна анатомія людини", який витримав 12 перевидань п'ятьма мовами і заслужив справедливе визнання як один із найкращих підручників гістології свого часу. Сферою наукових зацікавлень кафедри протягом 1896–1940 рр. було вивчення чутливих нервових закінчень. Після професора В. Шимоновича кафедру послідовно очолювали професори Б. Яловий, А.П. Дибан, Є.С. Детюк, А.Й. ІвановаСогомонян. Колектив кафедри тривалий час працював над вивченням патології ембріогенезу, зокрема, впливу патології щитоподібної залози на розвиток потомства. Зараз кафедру очолює професор О. Луцик. Колектив кафедри вивчає гістохімію глікополімерів в умовах норми і патології, створив перший український підручник з гістології та ембріології для вищих медичних закладів освіти ІІІ–ІV рівнів акредитації, опрацював українську гістологічну та ембріологічну термінологію, проводить значну перекладацькопросвітницьку роботу.




Інтер’єр морфофізіологічного корпусу Університету

Кафедру нормальної фізіології заснував 107 років тому Я. Костржевський. Потім кафедру очолив учений світової слави професор А. Бек. У різні часи на кафедрі працювали професори І. Вежуховський, А. Воробйов. Підручники колишніх керівників кафедри Я. Склярова та Є. Панасюка були перевидані в Японії та в Росії. Зараз навчання та виховання майбутніх спеціалістів ведеться під керівництвом професора М. Гжегоцького — автора ряду моногра фій, підручників і посібників. Студентів орієнтують на отримання фундаментальних знань з фізіології, започатковують клінічний характер мислення, залучають до активної наукової роботи.

 

Кафедра патологічної анатомії за свою понад 200річну історію дала медичній науці цілу плеяду визначних вчених — А. Обжута, З. Дмоховського, В. Новицького, М. ВойноЯсенецького, Є. Паль чевського, Д. Зербіно, які були першовідкривачами нових наукових напрямків. Традиції кафедри продовжують розвиватись під керівництвом проф. Ю. Поспішіля. При кафедрі діє Музей хвороб людини — один з найбільших у Європі.

 

Кафедра шпитальної терапії створена 68 років тому відомим професором М.Панчишиним. У подальшому кафедрою керували відомі не тільки в Україні, а й за її межами професори В. Василенко, М. Кевдін, Т. Глухенький, І. Марков, В. Виговський. На цій кафедрі студенти завершують вивчення терапії — провідної лікарської спеціальності. Колектив кафедри під керівництвом професора О.Абрагамовича щорічно видає навчальнометодичну літературу, використовує тестовий контроль знань.




Професор М. Павловський та Н. Бойко під час операції

Кафедра факультетської хірургії, яку зараз очолює академік М. Павловський, була заснована 106 років тому професором Л. Риді гером. Саме він перший у світі провів резекцію шлунку при виразковій хворобі. Впродовж століття в різні часи кафедру очолю вали відомі в науковому світі професори Г. Шрамм, Т. Остров ський, Г. Караванов. На цій кафедрі студенти оволодівають хірургічним мистецтвом під керівництвод досвідчених викладачів клініцистів, які є авторами численних наукових праць, підручників і монографій з різних аспектів хірургічної патології. Науковці ка федри проводять фундаментальні дослідження порушень імуноло гічних станів при хворобах печінки та їх хірургічної корекції; сорб ційних методів детоксикації; пересадки ембріональних клітин при цукровому діабеті тощо.

 

За період існування кафедри загальної хірургії, яка веде свій від лік від 1935 року і була заснована професором А. Груцою, підготов лено понад 20 докторів та 60 кандидатів наук. Сьогодні основними напрямками наукових досліджень кафедри, яку очолює проф. В. Ан дрющенко, є хірургічна інфекція, планова та невідкладна абдомі нальна хірургія, хірургічна патологія у наркозалежних хворих.

 

На кафедрі шпитальної хірургії, заснованій 1939 року профе сором Д. Добжанецьким, працювали в різний час відомі професори хірурги І. Грабченко, І. Зайченко, Л. Кузьменко, Г. Івашкевич. З ініціативи професора М.Даниленка в клініці були створені нові відділення — кардіохірургічне, судинне, легеневе. Від 1991 року кафедрою керував професор М. Лоба, який передчасно пішов з життя, інфікувавшись під час однієї з операцій вірусом гепатиту. Нині кафедра, яку очолює професор І. Кобза, плідно працює в галу зі хірургічної корекції патології серця, легенів, судин і стравоходу.

 

Кафедру акушерства та гінекології № 1, засновану 114 років тому професором А. Марсом, сьогодні очолює професор В. Бесєдін. Кафедрою у свій час керували відомі вчені — А. Соловій, К. Бохен ський, В. Верхацький, Я. Куколев, А. Вікулов, Л. Тимошенко, О. Со занський, С. Булієнко. Зараз колектив кафедри працює над пробле мами імунологічних змін, ендокринопатій, анемій вагітності.

 

Кафедру акушерства та гінекології № 2, засновану 1955 року професором О. Бабадагли, очолює членкореспондент АМН Украї ни професор Л. Маркін. Колектив кафедри успішно працює над проблемами гіпоксії плода, слабкості пологової діяльності, профілактики кровотеч.

 

Кафедра факультетської та шпитальної педіатрії, заснована професором Я. Рачинським, веде відлік часу з 1904 року. Майже 30 років кафедрою керував професор Ф. Гроєр, відомий далеко поза межами Галичини. Традиції викладання педіатрії продовжили знані вчені — С. Ігнатов, С. Коржинський, С. Юсько, С.Т. Ткаченко. Коло наукових зацікавлень кафедри, якою зараз керує професор С. Ня ньковський, доволі широке: неонатологія, діагностичні алгоритми імунологічної недостатності, застосування комп'ютерних технологій у різних розділах педіатрії.

 

На кафедрі пропедевтики дитячих хвороб студенти починають вивчати основи педіатрії — загальний догляд за хворими дітьми і класичний розвиток захворювань у дитячому віці. Колектив кафедри, під керівництвом професора О. Гнатейка, веде роботу з діагностики та лікування ниркової, легеневої, спадкової патології.

 

Кафедру пропедевтики внутрішніх хвороб і сестринської справи, засновану 1998 року, очолює професор О. Яворський. На кафедрі навчаються студенти медичного факультету та студентибакалаври за спеціальністю "сестринська справа". Студенти медсестринського відділення поглиблюють свої знання в "Навчальноінформаційному центрі медсестринських ресурсів", обладнаному аудіо та відеоапаратурою, комп'ютерами, муляжами. Тут проводяться заняття з профільних медсестринських дисциплін і безперервне навчання у формі підвищення кваліфікації для працюючих медсестер базових лікувальнопрофілактичних установ.

 

Кафедра загальної гігієни з екологією дала науковому світу видатних вчених: З. Штойзінга, В. Мартинюка, А. Столмакову, І. Даценко. Кафедра була ініціатором впровадження індивідуальних методів проведення практичних занять зі студентами, що є актуальними у наш час. Зараз кафедра під керівництвом професора В.Федоренко веде активну науковопедагогічну роботу. Моногра фіями, підручниками, посібниками, які написані на кафедрі, користуються всі фахівці в галузі загальної гігієни.

 

На кафедрі гігієни та профілактичної токсикології, заснованій 1954 року професором Г. Столмаковою, у різний час працювали професори М. Луцюк, А. Бишевський, Я. Припутіна. На кафедрі, яку сьогодні очолює доцент Б. Пластунов, уперше в історії вищої медичної освіти за ініціативи професора Б. Штабського, було вве дено спецкурс профілактичної токсикології. В останні роки вчені кафедри розробляють новий науковий напрямок — хімічна без пека людини. За результатам цієї роботи видана монографія Б. Штабського і М. Гжегоцького "Ксенобіотики, гомеостаз і хімічна безпека людини".

 

Кафедра фтизіатрії була заснована в 1951 році професором І. Стукалом. Згодом кафедру очолив професор Ю. Кулачковський. В 1991 році кафедра фтизіатрії була реорганізована в кафедру фтизіатрії та пульмонології, яку очолив професор І. Ільницький. Про потужний навчальний і науковий потенціали кафедри свідчить той факт, що сьогодні на відносно невеликій за штатом кафедрі працює 6 докторів медичних наук.

 

На кафедрі фізичного виховання і здоров'я з курсом лікувальної та спортивної медицини, якою керує проф. А. Магльований, студенти молодших курсів займаються на основному, спеціальному медичному та спортивному відділеннях. За роки існування кафедри її викладачі підготували чимало чемпіонів і призерів першості світу, Європи та Олімпійських ігор. Кафедра є ініціатором підготовки спортсменів інвалідів у стрільбі з лука — чемпіонів і призерів Параолімпійських ігор та чемпіонату Європи. При кафедрі діє 6 громадськоспортивних клубів.

 

З метою підвищення якості навчання викладачі медичного факультету написали і видали ряд підручників для студентів, зокрема: І.І. Даценко, Р.Д. Габович "Профілактична медицина", А.Олекса "Ортопедія та травматологія", І.Я. Новицький "Очні хвороби", О.О. Сергієнко, Р.Д. Макар "Практична ендокринологія", О.Д. Луцик, А.Й. Іванова "Гістологія людини", "Онкологія" — за редакцією Б.Т. Білинського, Ю.М. Стернюка, Я.В. Шпарика, "Педіатрія" — за редакцією С.К. Ткаченко. Ґрунтовні основи знань студентам дають монографії та посібники кафедр анатомії людини, нормальної фізіології, терапії, інфекційних хвороб, поліклінічної справи, педіатрії та інших дисциплін.

 

Професорсько-викладацький склад веде не тільки навчальну роботу. На кафедрах факультету розробляються актуальні напрям ки досліджень у різних галузях медицини, зокрема: розробка актуальних проблем невідкладної абдомінальної гнійної хірургії, сучасні підходи до хірургічного лікування захворювань серця, легенів, щитоподібної залози та печінки (хірургія); охорона здоров'я матері, жінки та новонародженого (акушерство та гінекологія); прогнозування хвороб внутрішніх органів, вивчення нових препаратів для лікування туберкульозу (терапія і фтизіатрія); вивчення особливостей перебігу та лікування вірусних ушкоджень печінки (інфекційні хвороби); розробка методів ранньої діагностики, лікування та профілактики хвороб дитячого віку (педіатрія); вплив довкілля на здоров'я людини; профілактика забруднень навколишнього середовища (гігієна).

 

На клінічних базах кафедр факультету створено 10 спеціалізованих центрів лікування.

 

Плідно працює на факультеті студентське наукове товариство. Бажаючі студенти долучаються до наукової роботи вже з першого курсу, де опановують навички праці з науковою літературою. З дру гого та третього курсів студенти на кафедрах фундаментальних дис циплін опановують основи постановки експериментів, а на клінічних кафедрах — новітні методи обстеження хворих на сучасній діаг ностичній апаратурі. Показником ефективності участі студентів у нау кових гуртках є наукові статті, які вони публікують у періодичних виданнях як самостійно, так і в співавторстві з науковими керівни ками. Загалом більшість професорів, доцентів, асистентів факультету свій шлях у науку розпочинали саме з наукових студентських гуртків, виступів на обласних, республіканських і міжнародних студентських наукових конференціях, наукових форумах молодих вчених.

 

Студенти, які активно займаються громадською, спортивною, науковою роботою та добре вчаться, можуть претендувати на отри мання ряду благочинних та іменних стипендій: Президента України, голови Верховної ради, стипендії імені М. Панчишина, глави облдержадміністрації тощо.

 

Навчання на факультеті проводиться за двома формами — державним замовленням та за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб (контрактна форма навчання).

 

З першого по п'ятий курс студенти факультету незалежно від фахового спрямування навчаються за єдиними планами та програмами. Первинна спеціалізація згідно з фаховими спрямуваннями здій снюється на шостому курсі. Профілізація передбачає поглиблене вивчення внутрішніх, хірургічних хвороб, акушерства та гінекології, клінічної фармакології та імунології, анестезіології, інфекційних хвороб.

 

За фаховим спрямуванням "лікувальна справа" можна набути спеціальність лікаря авіаційної медицини, акушергінеколога, алерголога, анестезіолога, гастроентеролога, гематолога, генети ка, геріатра, гінекологаонколога, дерматовенеролога, ендокрино лога, сімейного лікаря, імунолога, інфекціоніста, кардіолога, ком бустіолога, нарколога, лікаря з народної та нетрадиційної меди цини, невропатолога, нейрохірурга, нефролога, онколога, орто педатравматолога, оториноларинголога, оториноларинголога онколога, офтальмолога, лікаря з променевої діагностики, психіат ра, психолога, психотерапевта, психофізіолога, пульмонолога, радіолога, лікаря з радіонуклідної діагностики, ревматолога, реф лексотерапевта, сексопатолога, сурдолога, терапевта, токсико лога, трансплантолога, трансфузіолога, лікаря з ультразвукової діагностики, уролога, фтизіатра, хірурга, хірургаонколога, хірур гапроктолога, хірурга серцевосудинного, судинного або торакального хірурга.

 

Студенти педіатричного профілю додатково вивчають особли вості дитячих хвороб — хірургічних, гінекологічних, інфекційних та інших.

 

За фаховим спрямуванням "педіатрія"можна набути спеціальність лікаря алерголога, анестезіолога, гастроентеролога, гематолога, генетика, гінеколога, дерматовенеролога, ендокринолога, сімейного лікаря, імунолога, інфекціоніста, кардіоревматолога, невропатолога, нейрохірурга, нефролога, онколога, ортопедатравматолога, отоларинголога, офтальмолога, дільничого педіатра, неонатолога, психіатра, психолога, пульмонолога, уролога, фтизіатра, хірурга.

 

Студенти медикопрофілактичного профілю поглиблено вивчають гігієну харчування, комунальну гігієну, гігієну праці, професійні й інфекційні хвороби, гігієну дітей і підлітків.

 

За фаховим спрямуванням "медикопрофілактична справа" можна набути спеціальність лікаря бактеріолога, вірусолога, мікробіологавірусолога, лікаря з гігієни дітей та підлітків, гігієни праці, гігієни харчування, дезінфекціоніста, епідеміолога, лікаря з загальної гігієни, комунальної гігієни, паразитолога, профпато лога, лікаря з радіаційної гігієни, санолога, лаборанта, лаборанта гігієніста, лаборантагігієніста з дослідження фізичних факторів навколишнього середовища, лаборантагігієніста з дослідження хімічних факторів навколишнього середовища, лікарястатистика, психолога.

 

Програма підготовки медичних сестербакалаврів базується на поглибленому вивченні фундаментальних медикобіологічних дисциплін, медсестринського процесу, клінічної медицини, психології, інформаційних систем, питань менеджменту та марке тингу в охороні здоров'я, історії медсестринства, іноземної мови, педагогіки, методології наукової роботи.

 

Основними видами професійної діяльності сестербакалаврів є робота у спеціалізованих хірургічних, терапевтичних, реанімацій них відділеннях, денних стаціонарах, у галузі сімейної медицини, медичної реабілітації.

 

Організація сестринських стаціонарів і реабілітаційних центрів, госпісів, сімейне медсестринство, стаціонари вдома, навчання пацієнтів здоровому способу життя, безперервне навчання медичних сестер і молодшого персоналу, соціальномедична допо мога різним верствам населення, планування сім'ї, допомога перестарілим, менеджмент в охороні здоров'я — це частина великого кола проблем, які будуть вирішувати медичні сестри бакалаври в недалекому майбутньому.

 

Впродовж шести років навчання студенти факультету мають можливість вивчати ряд спеціальних курсів за вибором — етику, статистику, нетрадиційні методи лікування, соціальну психологію, косметологію, сексологію та ін.

 

Базові медичні та гуманітарні дисципліни вивчаються на пер шому та другому курсах. З другого курсу розпочинається вивчення клінічних дисциплін. Після закінчення другого та третього курсів студенти проходять клінічну практику, виконуючи обов'язки молодшого та середнього персоналу; після закінчення четвертого і п'ятого курсів під час практики студенти працюють помічниками лікарів. Виробнича практика проходить у базових установах Львівської, Волинської, Закарпатської, Рівненської областей. У Львівській області — це 25 районних лікарень, обласна лікарня, міська лікарня швидкої медичної допомоги, обласна та районні санітарноепідеміологічні станції. У Волинській області — 13 районних лікарень, обласна та міська лікарні. У Рівненській і Закарпатській областях в 10 районних лікарнях та в обласних центрах. Як правило, студенти скеровуються для проходження виробничої практики за місцем їх постійного проживання.

 

На медичному факультеті передбачено отримання єдиної базової професійної освіти майбутніх лікарів з видачею дипломів єдиного зразка.

 

Після закінчення Університету молоді спеціалісти продовжують післядипломне навчання в інтернатурі на факультеті післядип ломної освіти.

 

Студенти, які виявили зацікавлення і здібності до наукової роботи, за рекомендаціями кафедр і Студентського наукового товариства можуть бути скеровані Вченою Радою Університету для подальшого навчання в магістратурі, клінічній ординатурі та аспірантурі.

 

Беручи до уваги зацікавлення студентів нетрадиційними методами лікування, на факультеті ставиться питання доцільності виділення в окремий курс вивчення нетрадиційних методів лікування. Ріст кількості ВІЛінфікованих, наркозалежних і хворих вірусним гепатитом з супутньою хірургічною патологією змушує кафедри хірургічного профілю працювати в плані пошуку та розробок нових підходів у лікуванні таких хворих з подальшою перспективою створення лікувального центру і впровадження відповідного курсу викладання цієї комбінованої патології.

 

Значна увага на факультеті приділяється вивченню проблем неплідності та екстракорпорального запліднення, що дасть змогу вирішувати проблему демографічної ситуації в країні.

 

З метою покращення підготовки майбутніх фахівців на факультеті при активній підтримці ректорату планується завершити комп'ютеризацію навчального процесу з виходом у систему "INTERNET".

Останнє оновлення: 09/10/2007