перша • новини • статті • народні новини • листи • крим • захід • восток • форум пошук • контакти  

Олена Весел: Хто «не доріс» до Європи?

додано: 24-06-2008 // // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1214270482.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

для "Майдан-Інформ"

• Європа • •

Питання європейської та євроатлантичної інтеграції все частіше стає предметом різноманітних конференцій, круглих столів, експертних засідань та тренінгів, ток-шоу, розважальних і навчальних програм на телебаченні та радіо, статей у газетах і журналах. У більшості випадків можна прочитати чи почути і побачити дуже цікаві дискусії на тему того, що Україна хоча вже і Європа, але українцям треба до неї рости, а тому панове європейці дайте нам чіткий план дій, а під його виконання грошей, а тоді коли ми його виконаємо (в українському контексті виконувати його по ідеї ще внуки і правнуки чиновників з експертами будуть), прийміть нас у Європу, причому незважаючи на результати виконання, бо ми - європейці!

І дуже часто коли чуєш подібні речі з вуст нинішніх і колишніх міністрів, чиновників, директорів шановних інститутів і авторів опусів у кілька сотень сторінок про ЄС і НАТО, так і хочеться їм нагадати, що за «чітким планом» звертатись треба не до європейців, які чомусь наївно вважають, що плани свого розвитку країни мають якось самі писати і втілювати – нехай із допомогою іноземних експертів та фінансових інституцій, однак все-таки переважно самі і переважно від усвідомлення необхідності реформ не для того, щоб у щось вступити, а для того, щоб краще жити у себе вдома. На розробці «чітких планів» спеціалізується трошки інша країна, яка до нас останнім часом аж так добре ставиться, що навіть Договір про дружбу і співробітництво мало не розірвала.

Але насправді найцікавішим видається те, що так чи інакше під час цих круглих столів представники ЄС і НАТО недвозначно дають зрозуміти чого б саме хотіли вони від України – а саме внутрішньої стабільності, роз’яснювальної роботи на тему «Навіщо взагалі кудись інтегруватись?» та реформ, які сприяли б наближенню стандартів життя не лише дуже великого, але і маленького українця, про якого так піклується наш президент, до стандартів життя просто людини і громадянина у європейських країнах. Простіше кажучи, щоб не лише великий, але й маленький українець міг купити собі страховку і ходити не лише до державних клінік за місцем проживання, а і до приватних теж, ще й отримувати компенсацію за витрачені на ліки кошти. Щоб український експерт, що працює на українську державну установу і місцями має доступ до розробки рекомендацій, які на даний момент ніхто ні в уряді, ні в парламенті не читає, але сам добре знає, що таке ходити до державної клініки, нехай навіть і відомчої, а також про рівень обслуговування та результати лікування в них, зміг з’їздити хоча б до Молдови та повчитись досвіду у великих та могутніх сусідів, чия система медичного страхування на даний момент вважається однією з найкращих у Європі, повернутись назад і взяти участь у розробці подібної програми запровадження загального медичного страхування в Україні і навіть отримати за свою роботу від держави достойну компенсацію… Тому що дуже важко буде вступити в ЄС не маючи діючої подібної системи, а для країн НАТО медицина як галузь, що сприяє гарантуванню безпеки людини, є надзвичайно важливою. І хоча ЄС чи НАТО на сьогодні молдаванам світить трішки менше, як Україні вступ до Ліги латиноамериканських країн, тим не менш вони її собі вже запровадили. Ну так на майбутнє – а раптом... Але приймати Молдову, так само як і Грузію, в НАТО чи ЄС до України європейцям все одно якось незручно…

А Україну вони не можуть прийняти. Ну принаймні доти, доки українські політики і чиновники будуть продовжувати поводитись як малі діти в прямому і переносному значенні слова. Можна багато говорити про те, що вступ України до ЄС і НАТО буде сприяти стабільності самого ЄС і НАТО, але ніхто в це не повірить доки в самій Україні «союзники» Ю і Ю будуть гиркатись між собою. Про яку стабільність для Європи може іти мова, коли немає стабільності всередині держави?

Не можуть прийняти її також і тому, що українські чиновники та євроінтегратори різного масштабу можуть видати абсолютно неполіткоректний спіч прямо у вуха неготовому до подібних висловлювань європейському журналісту. Ну от скажіть будь-ласка чи буде сприяти стабільності ЄС чи НАТО інтерв’ю чи замітка в газеті, де автор законопроекту про расизм (у даному випадку Ганна Герман) буде одночасно говорити, що вона проти будь-яких форм дискримінації в тому числі за політичною ознакою і тут же нагадувати біженцям, щоб все-таки не забували, що вони в Україні в гостях? Або цитата з репліки автора однієї з книжок про необхідність інтеграції України до НАТО О. Палія на одному з круглих столів про те, що європейці мають задуматись над такою загрозою, що у Франції от уже кілька років найпопулярнішим іменем є Мухаммад і у цьому випадку Україна теж може посприяти… Оскільки пан не договорив чому, то можна роз’яснити і пояснити. Так от таке використання мови ворожнечі з вуст обох шанованих в Україні пані та пана дійсно може посприяти – тільки не стабільності в Європі, а розпалюванню ворожнечі за національною ознакою. Якщо не вірите – можете згадати історію з карикатурами на пророка Мухаммада у Данії чи заворушення у передмістях французької столиці після вбивства двох підлітків, які за походженням були вихідцями з країн Північної Африки.

Ну і вже просто смішно звучить зі сторони колишнього міністра закордонних справ пана Удовенка репліка висловлена на ще одному подібному заході про те, що виявляється тепер, після вступу України до СОТ виявилось, що може загинути українська виноробна промисловість! Ну звичайно, а 16 років інтегруючи Україну до цієї організації на тих чи інших посадах і маючи штат експертів ну як мінімум на посаді міністра закордонних справ цей ризик пан Удовенко прорахувати ніяк не міг! І якщо вже колишні міністри визнають перед європейськими експертами те, що вони ніц не знають про те, куди вступають свою країну, то до яких висновків експерти з Німеччини чи Франції чи будь-якої іншої держави можуть дійти про знання маленького українця про НАТО чи ЄС… Правильно - правильного… Якщо ці нічого не знають, то що вони можуть простому українцю пояснити.

Але при цьому українські експерти, депутати, нинішні і колишні чиновники різних рівнів не забувають нагадувати європейцям про ванну, яку їм привезла Анна Ярославна, про бізонів, які бігали по Брюсселю, коли Київ був розвиненою європейською столицею, про монастирі та замки, які в Україні насправді давно розвалені, бо їх нема кому реставрувати, про них можна лише говорити, про те, як козаки допомагали мушкетерам, стримували Батия, при повному розвалі національної армії, і ще багато чого цікавого про історичні події. При цьому абсолютно не задаючись питанням – якщо ми такі круті, то чому ми такі бідні? І може перед тим, як розказати, які ми колись були круті, варто було б зробити так, щоб іноземних туристів у Криму «удобствамі нємножко во дворє» не зустрічали? І перестати говорити, що український народ до Європи не доріс. Український народ може і не доріс, але лише тому, що до неї в першу чергу все ще не доросли ви, панове чиновники… І поки ви не почнете думати про те як, коли, що, де, кому і в чиїй пристуності ви говорите і не перестанете соромити державу, то не побачити маленькому українцю, про якого ви так піклуєтесь, Європи у себе вдома як власних вух. Хоча можливо така ситуація вас і влаштовує - адже гроші на реформи вам ЄС і НАТО все одно дадуть, а для вас головне не реформи запровадити, а виділені гроші, як ви любите казати, "освоїти". І дарма, що "освоїте" ви їх ціною іміджу власної країни та кожного її громадянина.

Обговорити цю статтю у форумі

додано: 24-06-2008 // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1214270482.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у розділі "Статті", можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) статті, на яку ви посилаєтся.

Шукати слова в статтях:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Що на вашу думку було головним ідеалом Помаранчевого Майдану? ІІІ
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ НОВИНИ :
[27-08-2008 19:22]
Прощання з легіонером Костем Єрофєєвим - у четвер з 10 00
[27-08-2008 19:15]
Липпонен: не буду вмешиваться в работу природоохранных властей
[27-08-2008 18:33]
Грузини подякують українцям та Президенту за підтримку
[27-08-2008 18:29]
Заступник мера «благословив» будівництво «повітряного замку»
[27-08-2008 18:19]
Тимошенко зустрілася з Девідом Мілібендом
[27-08-2008 18:16]
Уряд скасував низку податків і зборів на будівництво житла
[27-08-2008 17:49]
Росія спонукає чиновників ЄС повернутися до України передом
  ПРЯМА ДІЯ :
16 вересня на Майдані Незалежності акція пам’яті Георгія Гонгадзе.
Координати російських диппредставництв
Нахтіґаль - у запитаннях Майдану і відповідях останнього старшини
Конкурс на кращий дизайн футболки
Разом збудуймо наші храми!
  ЦІКАВИНКИ :
Завантаження ...


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2007
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською