This version of the page http://fireon.org.ua/2007/08 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-27. The original page over time could change.
2007 August | Блоґ FireON'a

BlogCamp 2007


Звершилось! Незважаючи на те, що запланована зустріч блоґерів у Львові не була проведена, в жовтні нас чекає інший сюрприз. Йдеться про неоконференцію блоґерів СНД і Балтії “BlogCamp 2007″, що буде проведена в Києві 13-14 жовтня (якраз на вікенд).

Конференція буде проведена у форматі баркемпу (BarCamp), на який може прийти будь-який бажаючий, але, щоб стати учасником, необхідно внести свій вклад: проанонсувати захід у власному блозі, допомогти з організацією, зняти і викласти відео з конференції, або навіть провести презентацію.

Якщо звернути увагу саме на презентації, то вони обіцяють бути на дуже пізнавальні і корисні для блоґерів теми:

  • Користь Web 2.0 і інших нових медіа для державних і недержавних структур
  • Інструменти для створення ком’юніті у Web 2.0-проектах
  • Громадянська журналістика і мабутнє мас-медіа
  • Подальший розвиток української блоґосфери
  • Оптимізація роботи блоґерів і просування при поганому доступі в Інтернет
  • Електронна демократія та активізм
  • Блоґи, як сервіси
  • Минуле, теперішнє і майбутнє соціальних мереж
  • Створення веб-ком’юніті руками непрофесіоналів

… і ще багато інших. Загалом захід має бути корисним у багатьох аспектах: обмін і нагромадження досвіду, спілкування, а також навчить українських блоґерів організовувати подібні зустрічі.

Детельніше прочитати про конференцію можна на офіційному сайті - BlogCamp.com.ua.

Тартак та Нічлава - Не кажучи нікому

24 серпня була презентована пісня, записана Сашком Положинським (Тартак) та Андрієм Підлужним (Нічлава) під назвою “Не кажучи нікому”. Пісня присвячена воїнам УПА, що боролись за Україну під час Другої Світової і покликана звернути увагу на їх подвиг. Характерною особливістю релізу є те, що запис доступний для вільного завантаження і, більше того, творці закликають його поширювати і розповідати іншим. Читати далі »

Flamber - достойна заміна Flickr’у


flamberFlamber.ru

LordPro.teus нещодавно написав:

Починаю жалкувати, що зв’язався свого часу з цим сервісом (Flickr) … на жаль, надто вже вони комерціалізувалися… принаймні, мене неочікувано вразив ліміт у 200 фото для безкоштовних аккаунтів… при перевищенні - старі фото видаляються…

Отож, буду радий, якщо хтось порадить щось на заміну…

Тому в якості фідбеку на питання пропоную ознайомитись з одним російським веб-сервісом для хостингу зображень під назвою Flamber.

Перш за все скажу, що Flamber створювався не просто як фотохостинг, а як альтернатива, заміна, клон (називайте, як хочете) всесвітньовідомого Flickr’a. Інтерфеси сервісів надзвичайно подібні, і для людей, що мали досвід роботи з Flickr абсолютно не буде важко опанувати і Flamber. Проте найбільша перевага для користувачів є, мабуть, саме те, що у Фламбері відсутній ліміт, той що не дає спати власникам безкоштовних аккаунтів на Флікрі.

Проте існують і інші, причому доволі приємні, відмінності Читати далі »

Ющенко гасить пожежу. Відео

Хто, ще не бачив…

З Днем Незалежності або iDay ‘07


Усіх читачів блоґу і весь український народ хочу привітати з Днем Незалежності України, який є першим для мене, як блоґера і шістнадцятим для України. Тож побажаємо нашій Неньці розвитку і процвітання, а всім громадянам сили і наснаги у побудові сучасної, розвиненої і прекрасної держави.

Блоґерам же бажаю натхнення на написання чудових статей рідною мовою і поповнення нашої спільноти. Цитую статтю з ДПК за серпень минулого року:

Возникли первые объединения блоггеров, правда, весьма малочисленные. Каталог my.uablog.info ссылается на три десятка украинских Web-реcурсов. В рейтинге top.blog.net.ua аж восемь участников [...] Украинская блогосфера набрала в весе за счет личных дневников и с надеждой ждет появления специализированных блогов.

Як бачимо, українська блоґосфера росте, як гриби після дощу: з’являються нові цікаві тематичні ресурси, збільшується число блоґерів - як загалом, так і в числі спільнот/рейтингів. Так що статтю Максона Пуговського в ДПК річної давності вже можна назвати точною по відношенню до нашої блоґосфери, яка зустріла iDay ‘07 з високо піднятою головою. Яким же буде iDay ‘08?

Twitter обзавівся пошуком


Що тут написати? Yep! Twitter adds search… Не знаю тільки, чи зацікавить ця новина нашу Web-громадськість, якій Твіттер уже набрид…

Але факт є фактом: відтепер можливий пошук по авторам мікроблоґів. Так-так, саме по авторах, а не по записах. На жаль.

Київ

Пропоную власну експериментальну мапу. Вона включає в себе такі елементи:
1. Мітка “Майдан Незалежності” з відео “Геть зРаду!”
2. Мітка “НСК Олімпійський” з зображенням стадіону
3. Мітка “Маріїнський палац” з фотографією палацу і коротким описом
4. Маршрут “Майдан Незалежності - Маріїнський Палац/Верховна Рада”
Читати далі »

Географія стає ближчою

Дивно, але Інтернет, а точніше сказати Web 2.0, перетворив таку на перший погляд нудну річ, як мапу, на останній крик моди. А флагманом тут беззаперечно є Google Maps, де нещодавно були презентовані дуже приємні нововведення.

Як відомо, використовувати Google Maps у себе на сайті можна було вже давно, але процедура була не з легких, і тому рядовому користувачу залишалось тільки з заздрістю дивитись на сайти і блоґи з “крутими” картами. Але, як я вже сказав, ситуація кардинально змінилася - тепер можна не тільки вставити мапу в блоґ простим кодом, але й додати до неї фото та відео!

Все насправді дуже просто.
1. Заходимо на Google Maps і відкриваємо вкладку “My Maps”
2. Створюємо нову мапу (Create new map)
3. Обираємо місце на Земній кулі і приступаємо до роботи
4. До карти можна додавати лінії (для зображення маршрутів), виділені ділянки (для обведення певної території) і мітки (для позначення певного об’єкта чи місця). Про останні поговоримо докладніше Читати далі »

Сімпсони в кіно / The Simpsons Movie

Сімпсонів знає мало не кожен. Та й не дивно - на протязі вісімнадцяти років персонажі цього “жовтого” мультсеріалу завоювали серця мільонів глядачів по цілому світу. Тому оминути повнометражну анімаційну картину про знамениту сімейку було б, якщо не неподобством, то по меншій мірі дуже нерозумним вчинком.

Хоч я і не кіноексперт, але судячи з моїх спостережень, якісні комедійні продукти запросто можуть заткнути за пояс будь-яких “Горішків” і “Трансформерів”, а тим більше якщо говорити про “Сімпсонів”…

Та не будемо забігати наперед, а почнемо з короткого ознайомлення з сюжетом. Я не буду розповідати всіх деталей (за таке треба бити ломаками ), а скажу лиш два слова: СКЛЯНИЙ КУПОЛ. Саме в ньому закипає каша, яку Гомер заварив і яку має сам і розсьорбувати. Почалося все з того, що глава сімейства утилізував у озері резервуар з відходами його нового улюбленця - кабанчика Гаррі Плоппера, відомого також як Спайдер-Піґ . Ну, далі був президент Шварценегер, Скляний Купол, натовп з факелами, Том Хенкс, Аляска… Словом, там є на що подивитись і з чого посміятись, адже автори “Сімпсонів” завджи старалися якомога ржачніше висміяти вади і особливості американського (і не тільки) суспільства.

Що дуже тішить, так це те, що мульфільм мальований, а не 3D. Сучасні мультики штибу “Шрека” вражають глядачів хіба якістю картинки, а плоскі жарти підносяться і роздуваються до високого рівня, не підносячи нам нічого нового: дітям хочеться попестити Білку з “Льодовикового періоду” чи інших кумедних тваринок, але це все досягається лише завдяки якісно виконаній тривимірності, а не творчому задуму.

Загалом фільм вийшов на славу, як сказав один глядач: “Такий самий, як і серіал, тільки довший і смішніший”.

Насамкінець зкажу, що саме в “The Simpsons Movie” Меґґі промовила перше слово, проте яке саме не скажу - нехай це буде інтригою, адже почути його ви зможете лише після того, як дочекаєтесь завершення титрів .

Поповнення в Street View

Для людей, яким сподобалась ідея Google відруальної прогулянки містом, реалізована в продукті Street View, буде цікавою інформація про те, що з 7 серпня можливість огляду доступна ще для чотирьох міст:
Лос-Анджелес
Сан-Дієґо
Х’юстон
Орландо

Що б яппнути?


Сьогодні ми придивимось ближче до сервісу під не дуже вимовистою назвою “Yappd“. Якщо сказати стисло, то це ще один клон уже відомого в наших краях twitter‘a, навіть назва ніби на це наштовхує (YA - абревіатура від “Yet Another”).

Дизайн сайту дуже схожий на дизайн twitter.com та інших його клонів: зверху ми маємо поле для вводу чергового яппа, а знизу самі записи: власні, вибрані і всі разом (перемикається це з допомогою вкладок). Зліва, як і належить, місце для аватару, а на верхній панелі поруч із логотипом сервісу бачимо знайомий ще за твіттером набір функцій по роботі з Yappd.

Та все ж, існують і відмінності між Yappd і Twitter. Перша відмінність - у призначенні. Тоді коли в твіттері люди писали про те, що вони роблять, то тут юзери япплять про те, що вони думають. Друга ж - у розмірі максимального повідомлення, яка складає 150 символів - на 10 більше, ніж ми звикли . Тут мабуть так: для того, щою описати, що ти робиш, достатньо і 140 символів, а от думка вимагає більше . Щодо підтримки кирилиці, то тут вона реалізована нормально, а от про можливість постити “будь-де, будь-коли” цього не скажеш: існує тільки дві можливості для яппінгу: або ти пишеш з головної сторінки, або надсилаєш повідомлення по електронній пошті (!), яке публікується через 1-2 хвилини. До речі, беджів там теж нема, тому прикрасити сайдбар юзвєрям не вдастся .

Web 1.0 і Web 2.0

Для тих, хто ще досі не розібрався, що ж означає термін Web 2.0, пропоную чудову візуальну ілюстрацію відмінностей між Web 1.0 та Web 2.0.

Отже, що ми маємо: Web 1.0-сайт створюється і наповнюється виключно автором, тоді як проект Web 2.0 орієнтований саме на наповнення користувачами. В ролі ж читачів виступають не безликі Інтернет-серфери, а соціальна мережа користувачів, які по сумісницву і є наповнювачами.

Надзвичайно важливою є технологія RSS, що стала вже звичною для багатьох користувачів Мережі і використовується для більш зручного одержання і читаття інформації.

Зліва ми бачимо атрибути контенту Web 2.0-сайтів. Крім звичної раніше текстової інформації можна виділити фото, відео, звук, елементи спілкування, географічний контент (мапи) і, що найголовніше, теґи.

Схема є досить зрозумілою і дійсно чудово підходить для ілюстрації відмінностей Web 2.0, але все ж певні елементи не враховані. По-перше це веб-сервіси, а саме концепція “Веб, як платформа”: веб-пошта, стартові сторінки, онлайнові офісні пакети і т.п. По-друге це блоґи. Хоч сам по собі блоґ не завжди є в повній мірі Web 2.0-сайтом, адже найчастіше він наповнюється одним автором, та все ж блоґосфера в цілому є невід’ємним елементом Web 2.0, адже елементами блоґу є ті ж самі теґи (категорії), система коментування, а також поєднання тексту і різних видів мультимедіа.

Google Browser?

Щойно прочитав на ИШ невеличку статтю-роздум на тему клепання Ґуґлом власного браузера. Справа от у чому: Google зареєстрував собі доменне ім’я Gbrowser.com. Можливо ґуґлівці просто хочуть запастися непоганим доменом, а можливо вже виношують реальні плани…

Як відомо, наразі компанія робить найбільшу ставку на Firefox, який найкраще заточений під сервіси Google. Тому, якщо роботи по створенню оглядача будуть вестися (а можливо, уже ведуться), то найбільш вірогідно, що буде використаний саме двигунець Gecko, якщо не сказати більше - за основу братиметься саме Firefox, адже, як на мене, Ґуґлу набагато вигідніше буде, якщо браузер буде сумісний з розширеннями для “лисиці”. Фактично все зводиться до того, що Gbrowser буде тим же Вогнелисом, нашпигованим ґуґлівським штучками. Принаймні така моя думка.

Windows 95 HOWTO

Доволі цікавий, хоч і дещо примітивний на наш час промо-відеоурок, де зірки телесеріалу “Друзі” Метью Перрі та Дженіфер Еністон так би мовити вчать юзвєрів використовувати новомодну на той час Windows 95. Особлива увага звертається на мультизадачність, що була введена в цій версії “Вікон” (Слід зазначити, що попри критику Windows, нормальна мультизадачність на Макінтошах була реалізована лише в MacOS X).

Отож, частина перша:

Читати далі »

Підпільний Гаррі Поттер стає на ноги

Ех, все зараз навколо Гаррі Поттера закрутилось… Спочатку фільм, потім книга - просто рай для фанатів.

Як відомо, для того, щоб вийшов переклад книги, потрібно докласти певних зусиль: це і переклад, і редагування, здача в друк, сам друк, транспортування до книгарень і дорога до домівок читачів… А для того, щоб отримати омріяну книженцію, потрібно почикати кілька місяців… Для багатьох прихильників творчості пані Ролінґ ці місяці можуть бути справжнім пеклом.

От саме тут на допомогу приходять перекладацькі групи, що працюють і спілкуються через Інтернет. Досить часто я чув про так званий “Народный перевод” - онлайн-конкурент перекладу від “Росмена”. Але, як виявляється, і українські фани не сидять на місці. Цими героями виявилось ком’юніті форуму “Енвайром”, про який я писав раніше (до речі, адміном форуму є блоґер Mustang, який і розповів мені про енвайромський переклад).

Що я можу сказати щодо даної практики? З одного боку, така перекладацька робота мало чим відрізняється, скажімо, від різноманітних вікі-проектів, тої ж Вікіпедії. З другого боку, тексти Вікіпедії публікуються на основі вільної ліцензії, тоді як текст Ролінґ захищений копірайтом, і перекладати його мають право тільки видавництва, що мають ліцензію.

Хоча, якщо чесно, то мало кого хвилюють всі ці ліцензійні питання, тим більше в Україні. Як на мене, то тут справа в іншому. Ніхто не заважає всім бажаючим прочитати переклад онлайн-волонтерів, і не подумайте, що тут виступаю проти цього. Як на мене, художню книгу найкраще читати саме в друкованому, вигляді, а не з екрана монітора. Це так само, що дивитись піратську екранку, де легше слухати, ніж дивитись, або насолоджуватись ліцензійним диском, DVDRip’ом, чи сидіти в кінотеатрі. На мій погляд літературним твором чи фільмом потрібно насолоджуватись, а не бігом дізнатися сюжет і обговорити на одному з форумів.

А взагалі, як знаєте… Переклад тутки.

Гаррі Поттер і Орден Фенікса / Harry Potter And The Order Of The Phoenix


Хотів би поділитися своїми враженнями після перегляду чергового фільму з поттеріанської епопеї - “Гаррі Поттер і Орден Фенікса”.

Перш за все хочу нагадати, що фільм продубльовано українською, від чого він став тільки кращим. Сам дубляж мене, якщо чесно, приємно вразив. Справа в тому, що актори не просто заговорили українською, а ще й максимально наблизились до нашого улюбленого перекладу “А-БА-БА-ЛА-МА-ГИ”. Це яскраво контрастує з тією озвучкою, яку провів 1+1 під час показу першого і другого “Поттерів” телебаченню.

Щодо самого фільму, то знятий він дійсно талановито. Справа от у чому: перші три книги були, так би мовити, помірного розміру, тому перші три фільми зняти було, безумовно, легше. Щодо наступних “фоліантів”, то вони додавали і будуть додавати головного болю сценаристам і режисерам, адже потрібно втиснути фільм у рамки часу і, разом з тим, зробити картину цікавою і зрозумілою. Безумовно про “Кубок вогню” так не скажеш - при його перегляді складається враження, ніби хтось навмисно повирізав сцени. Щодо “Ордену”, то можна з упевненістю заявити, що Девід Єтс воістину постарався, і це при тому, що п’ята книга є найоб’ємнішою. Епізоди дуже гармонійно зв’язані, а кумедні ситуації не дають глядачам нудьгувати. Серед даних ситауацій можна відмітити розмови Рона з Герміоною, сміх Амбридж і вигляд тих бідолах, що спробували на собі винаходи близнюків Візлі для сачкування.

Той, хто читав книгу, напевне одразу уявить собі той момент, який у фільмі можна найбільш яскраво відобразити. Так-так, це прощальні феєрверки тих же таки Візлів - зроблено, як то кажуть, на славу. Загалом спецефекти виконані грамотно, фільм ними не переобтяжений, але й бідний.

Окремого респекту заслуговують гримери і компутерні спеціалісти, які зробили зі здоровил справжніх п’ятнадцятирічних підлітків. Можливо це здастся смішним, але в четвертому фільмі головні герої виглядали старшими (по меншій мірі, на мій погляд).

Словом, фільм мені сподобався і ні на мить не розчарував. Рекомендую до перегляду всім.

Атака прихильників Емми Уотсон

Отакий сьогодні був прикол… Як відомо, останнім часом (я маю на увазі літо) я мало пишу в блоґ - результатом цього є нижча відвідуваність. Так, наприклад, якщо в робочий сезон мене відвідує 50-60 читачів, то зараз не більше 35. Сьогодні ж я був приємно здивований, побачивши на каунтері значення 48. Заради цікавості скористався сервісом Blog Flux MapStats, кнопарик якого розташований у мене на сайдбарі. Не знаю, настільки точний цей сервіс, але згідно з його даними, сьогодні на мій блоґ (а точніше в категорію “Фільми”) прийшло як мінімум 9 читачів, які в Google шукали “Emma Watson”.