This version of the page http://dialogs.org.ua/issue_full.php?m_id=10623 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-27. The original page over time could change.
ДИАЛОГ.ua / зал периодики / Нові горизонти

цитата:
Главное проявление трусости заключается в нежелании заглянуть в глаза правде. Потому что правда заключается в том, что каждый человек несет ответственность за все безобразия, творимые в его селе, городе, государстве, на его планете. До этой мысли поднимались только самые мужественные умы. Большинство граждан делегируют эту ответственность наверх, а сами довольствуются хлебом и зрелищами, спускаемыми взамен сверху.
Искандер Хисамов
rus ukr English version
АТР - тест на ефективність нової влади
Демографический кризис или последний украинец
Новое украинское Просвещение
ЗАЛ ПЕРИОДИКИ
Нові горизонти
Микола Сірук, «День»,
День
27 июня 2007 года
ХV ювілейний саміт Організації Чорноморського економічного співробітництва у Стамбулі насправді став подією в Чорноморському регіоні. По-перше, на цей саміт прибули всі лідери 12 країн-учасниць цієї організації, включаючи президентів України і Росії Віктора Ющенка та Володимира Путіна. По-друге, саміт фактично стає майданчиком для змагання різноманітних ініціатив iз підвищення ефективності діяльності ОЧЕС. Зокрема, за лідерство в цій організації разом iз Туреччиною змагаються Україна та Росія. І до слова, з 1 листопада цього року Україна почне головування в цій Організації, взявши естафету в Туреччини, яка головує з 1 квітня.

Свідченням важливості саміту стало те, що його проходження висвітлювало 500 представників турецьких і світових ЗМІ. Додаткової гостроти саміту ОЧЕС додавало те, що напередодні відбувся енергетичний саміт країн Південно- Східної Європи, в якому взяв участь російський президент. А ще раніше в Баку відбувся саміт за участі українського президента, де також обговорювалися енергетичні проекти. Ця обставина важлива з огляду на те, що на порядку денному ОЧЕС також традиційно обговорюються питання співпраці в енергетиці, транспорті, торгівлі й туризмі. Відтак, мова може йти про конкуренцію між різними енергетичними проектами. Цю обставину визнав і український Президент Віктор Ющенко, який відповідаючи на питання «Дня», яке місце може зайняти ОЧЕС в енергетичних проектах, сказав, що за останні вiсiм місяців на енергетичному ринку з явилося ряд суттєвих ініціатив, які носять політичний характер, але з кожним роком будуть набирати урядового і бізнесового акцепту. За словами В. Ющенка, зараз Україна приймає надзвичайно велику активність у проведенні політичних самітів різного регіонального формату, мета яких чітко закріпити позицію і бачення України в розвитку того чи іншого проекту. «Мені приємно, що Україна тут виступає дуже важливим партнером, незалежно від того про який проект ми сьогодні ведемо мову. Навіть ті проекти, які не зачіпають нашу територію, там сьогодні Україна є однією з потенційних сторін з поставок енергетичного обладнання, труб і будівельних послуг». Конкретніше про українські ініціативи, які будуть юридично оформленні до початку головування України, розповів міністр закордонних справ Арсеній Яценюк. За його словами, Україна оприлюднила порядок денний свого головування.

Перш за все, наголосив він, Київ хоче відійти від декларативних речей і перейти в класичну економічну площину. Головна пропозиція полягає в тому, щоб Чорноморський банк розвитку і реконструкції (ЧБРР) разом iз членами організації передбачав на кожний рік так званий інвестиційний меморандум. Мова йде про те, що банк має фінансувати конкретні проекти в країнах членах ОЧЕС. Інша пропозиція полягає в зміні робити ОЧЕС. А саме — існуючий зараз механізм робочих груп реформувати в постійно діючі комітети. Крім цього, Україна вважає за доцільне, щоб ЧБРР відкрив філії в усіх країнах членах ОЧЕС. Ще одна пропозиція української сторони полягає в створенні лізингової компанії і започаткуванні великих лізингових проектів в країнах членах ОЧЕС. До того ж, на думку Яценюка, банк повинен розширити обсяги залучення фінансового ресурсу і використовував не лише ресурси ЄБРР чи Європейського інвестиційного банку, а проводив самостійну політику в рамках діяльності ОЧЕС. Оскільки в регіоні, який охоплює ОЧЕС, зосереджено найбільше заморожених конфліктів, то Україна запропонувала на стамбульському саміті провести в Києві напередодні засідання ОБСЄ неформальну конференцію міністрів закордонних справ ОЧЕС і використати цю організацію як економічний інструмент вирішення заморожених конфліктів. За словами Яценюка, ця пропозиція сприймається і ми форматуємо, яким чином буде проведена така конференцію. Міністр відверто зізнався, що після цього саміту не буде ухвалено конкретних проектів. Поки що, додав він обговорюється проект будівництва автодорожнього кільця навколо Чорного моря довжиною 7 тис. км. На думку міністра, цей проект займе десятки років і на його реалізацію підуть сотні мільярдів доларів. Україна також запропонувала повернутися до розгляду питання відновлення переговорів щодо зони вільної торгівлі на засадах Світової організації торгівлі. Про це зазначив у своєму виступі український Президент. Як пояснив Яценюк, щодо цього питання потрібно провести відповідну аналітику так, як це Україна вже зробила з ЄС. Міністр висловив сподівання, що українське головування в ОЧЕС певним чином підштовхне цю організацію до вирішення саме економічної проблематики.

Відповідаючи на запитання «Дня», яку, власне, вигоду хоче Україна отримати від участі в ОЧЕС, Яценюк сказав, що «нас цікавить збільшення ресурсу, який буде фінансуватися з боку ЧБРР, а також участь в інших проектах, які мають місце на теренах ОЧЕС, у тому числі у двосторонньому форматі. Коментуючи питання, як українські пропозиції узгоджуються з російськими чи турецькими, міністр зазначив, що «конкуренція сприяє покращанню стосунків». Загалом усі учасники саміту зійшлися на тому, що ОЧЕС має стати більш ефективною організацією і вносити більший вклад у співробітництво і безпеку в Чорноморнському регіоні. Зокрема, турецький президент Ахмет Неджет Сезер зазначив, що ОЧЕС створила атмосферу співпраці, яка вносить вклад стабільність в усьому світі. За його словами, ювілейний саміт відкрив нові горизонти в діяльность цієї організації. А ухвалена на саміті декларація визначила контури економічної політики організації на майбутнє. Тим часом, Президент України у своєму виступі наголосив, що ОЧЕС має майбутнє і буде формувати предметну співпрацю.

Версия для печати
Диалоги по теме
„Південний вектор” євроінтеграційної стратегії України
Материалы по теме
Турция и Россия могут поделить Кавказ
«Газпром» меняет газовый шантаж на нефтяной
Мифы Колхиды.
Трое в лодке, не считая Молдовы
Геополітична роль України на постсовєтському просторі. ГУАМ-валіза без ручки чи ефективний чинник впливу України?
Брюссельський експерт про ГУАМ: Альтернативу Росії створити важко через залежність від її мережі
Троянский конь для ГУАМа
ГУАМ обещает интегрировать Восток Европы
Кишинев нарушит планы ГУАМ
Место Молдавии пусто не бывает




Проект реализуется в рамках благотворительной программы "Культура и образование" ВБФ "Поступ"
Идея и интеллектуальная поддержка проекта осуществляется Центром социальных исследований "София"
Высказанные в статьях и интервью мнения являются авторскими