This version of the page http://www.nbuv.gov.ua/institutions/ive/reztsov.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-26. The original page over time could change.
Рєзцов Віктор Федорович, член-кореспондент НАН України (Київ) — наукова біографія

Рєзцов Віктор Федорович

 
Учений у галузі відновлюваних джерел енергії, член-кореспондент Національної академії наук України (1995).

Народився 10 квітня 1947 р. у с. Кушмурун Кустанайськой області (Росія) у родині залізничника. Дитячі і юнацькі роки майбутнього науковця пройшли на Доні у станиці Морозівська Ростовської області, звідки він у 1965 р. поїхав на навчання до Харківського авіаційного інституту на факультет двигунобудування.

У 1971 р. після закінчення ХАІ за фахом «рідинні ракетні двигуни з атомним реактором» Віталій Федорович був направлений на роботу в КБ «Химавтоматика» (м. Вороніж), де займався теплогідравлічними розрахунками тепловиділяючих складок, сповільнювача, відбивача і захисту атомних реакторних установок для двигунів космічного призначення з водневим робочим тілом. За час роботи у конструкторському бюро опублікував 10 науково-технічних звітів і перші дві наукові статті в збірнику праць Воронезького політехнічного інституту з теорії перенесення зарядів у низькотемпературній плазмі. Тоді ж В. Ф. Рєзцов факультативно відвідує курси лекцій зі звичайних диференціальних рівнянь, рівнянь математичної фізики, електродинаміки суцільних середовищ і статистичної фізики у Воронезькому державному університеті.

Основний етап наукової діяльності Віктора Федоровича (1973—2003 рр.) минув у стінах Інституту електродинаміки НАН України, де він подолав шлях від аспіранта до керівника відділення комплексних енергетичних систем з відновлюваними джерелами енергії. Результати досліджень В. Ф. Резцова в галузі електродинаміки та електрофізики процесів у середовищах з комплексом ускладнюючих чинників (неоднорідність, анізотропія і нелінійність фізичних параметрів) були опубліковані в таких широко відомих наукових часописах СРСР, як: «Журнал технической физики», «Физика и техника полупроводников», «Теплофизика высоких температур», «Физика твердого тела», «Журнал прикладной механики и технической физики», а також в українських наукових виданнях — «Доповіді НАН України», «Технічна електродинаміка», «Электронное моделирование», «Техническая теплофизика». Загалом перу вченого належить близько 200 наукових робіт.

Від 1987 р. Віктор Федорович працює в галузі відновлюваної енергетики, де його цікавить передовсім розвиток теорії процесів перетворення енергії на основі ідей синергетики, основоположником яких є лауреат Нобелівської премії Й. Пригожин, яка дає можливість описати динаміку процесів різної фізичної природи з єдиних методологічних позицій. У цьому напрямі В. Ф. Рєзцов спільно з колегами розвинули теорію нелінійного формування просторово-неоднорідних структур у таких нелінійно зв’язаних процесах, як: поширення електромагнітних хвиль (оптичне випромінювання) + теплопровідність; гідродинаміка + теплопровідність; перенесення зарядів різних знаків у низькотемпературній плазмі, напівпровідниках і електролітах; теплопровідність + дифузія; нелінійна пружність + теплопровідність; електротермопружність; нерівноважний тепломасоперенос типу релаксації. Для всіх цих процесів, що мають місце в різних елементах енергетичного обладнання і в різних процесах перетворення енергії нетрадиційних джерел, узагальнено фундаментальні фізичні властивості оборотності (або безповоротності) і взаємності (або невзаємності) з позицій ідей, висунутих у монографії А. Н. Міляха і А. К. Шидловського «Принцип взаимности и обратимости явлений в электротехнике» і докторській дисертації академіка А. К. Шидловського.

Очолюючи відділ сонячної енергетики Інституту відновлюваної енергетики НАН України, учений приділяє особливу увагу розвитку цього напряму. 2004 року спільно з Н. Н. Юрченком за цикл робіт «Елементи теорії і методи побудови фотоелектричних систем для бортових технологічних установок космічних апаратів» В. Ф. Рєзцов був відзначений премією НАН України ім. Г. Ф. Проскури.

В. Ф. Рєзцов — заступник головного редактора науково-прикладного журналу "Відновлювальна енергетика",  член редколегій наукових часописів "Проблеми загальної енергетики", "Праці Інституту електродинаміки НАН України", "Технічна електродинаміка".

Багато сил Віктор Федорович віддає підготовці наукових кадрів для України в галузі електротехніки і відновлюваної енергетики і всі дисертації, які пройшли через його руки як наукового керівника, консультанта або опонента, незмінно одержували високу оцінку спеціалізованих рад і ВАКів СРСР і України.

В.Ф. Рєзцов займається і викладацькою роботою: в Національному авіаційному інституті на кафедрі прикладної фізики він читає курс лекцій «Коливання і хвилі»; в НТТУ «КПІ» на кафедрі прикладної фізики — курс лекцій «Синергетика», а на кафедрі відновлюваних джерел енергії – курс лекцій «Використання сонячної енергії»; в Національному університеті харчових технологій на кафедрі електротехніки – курс лекцій «Теорія електромагнітного поля».

Джерело інформації: Вісник НАН України. — 2007. — N 4


Бібліографія публікацій   В. Ф. Рєзцова
(за даними Українського реферативного журналу "Джерело")


Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Київ
www.nbuv.gov.ua