перша • новини • статті • народні новини • листи • крим • захід • восток • форум пошук • контакти  

: DevRand: "РМС".

додано: 24-07-2001 // // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/995975982.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Десь на початку 70-х років, коли рух хіппі ще буяв з надзвичайною силою, завершувала формуватись ще одна субкультура, також частково пов’язана з студентським середовищем. То була субкультура хакерів (hackers), справжніх хакерів, а не тих хвацьких хлопців та дівчат що в сучасних голівудських бойовиках без видимих зусиль зламують комп’ютерні системи захисту банків та мілітарних установ. Про останніх в середовищі традиційних хакерів говорять як про system crackers або crackers - кракерів.

Справжній хакер - це людина, яка здатна вирішувати комп’ютерні проблеми будь-якого ступеню складності та має час і натхнення займатися цим 25 годин на добу. Одне з сленгових значень слова hack - це несподіване або оригінальне чи швидке розв’язання задачі, яка виникає під час програмування.

Дуже цікавим є те, що з’явившись у середовищі, пов’язаним з комп’ютерами, культура хакерів стимулює світогляд, який є надзвичайно привабливим та ефективним для вирішення проблем у самих різних галузях життя. Хакер - це спосіб мислення, коли людина весь час бажає зрозуміти будь-яку складну систему більш глибоко ніж не-хакер, охопити її і, за допомогою цього, отримує здатність розуміти причини та наслідки явищ, можливість впливу на процеси, стаючи таким чином (і це головне) більш вільною.

Хакери, як і всі субкультури, мають свій сленг, відзначаються схожою філософією та ставленням до життя, характерним почуттям гумору. Для них є досить цінним мати визнання у своєму середовищі. Нарешті, саме завдяки цій субкультурі існує Інтернет.
Автобіографія РМС, написана в 1983 році, є зразком специфічного гумору хакерів:

"Я був збудований в лабораторії Манхетена близько 1953 року та перевезений до лабораторії штучного інтелекту в МІТ у 1971-му. Мої захоплення - це схильність до захоплень, танці народів світу, польоти, приготування їжі, фізика, запис музики, гра слів та програмування. За останнє я магічним чином отримую гроші. Близько року тому я був від’єднаний від обчислювальної машини PDP-10, з якою перебував у шлюбі протягом 10 років. Ми все ще кохаємо один одного, але, на жаль, світ спрямував нас у різних напрямках. В цей час я все ще живу у Кембріджі (Масачусетс) серед уламків нашої старої пам’яті. "Річард Столмен" - це моє довге ім’я, ти можеш називати мене RMS"

Тепер про Unix - різновид комп’ютерної операційної системи, який виник 30 років тому. Зараз - це назва цілого сімейства, яке є неперевершеним досьогодні за своїми характеристиками, та використовувалося до останнього часу головним чином на серверах та т.зв. великих комп’ютерах (mainframes). Для необізнаних: операційна система - це як Windows, але набагато краще. Так ось, Юнікс був створений групою хакерів (Денніс Річі, Роб Пайк, Брайан Керніган та ін.) з наукового підрозділу Bell Company на початку семидесятих, але через деякий час тексти програм системи були за символічну платню передані в університети та комерційні установи.

Тут необхідно підкреслити що мова йде саме про тексти програм, а не готові (скомпільовані) програми. Маючи текст програм, спеціалісти можуть вносити зміни в систему, покращувати її, підлаштовувати під свої проблеми, міняти можливості та відшукувати помилки. Маючи тільки програму без тексту, можна лише спостерігати як вона "злітає" під час виконання.

Саме широке “розповзання” текстів Юнікс стало причиною вибухового зросту популярності та подальшого покращення і розвитку системи. Основна робота йшла в хакерському середовищі університетів, особливою активністю відзначався університет в Берклі (Каліфорнія). Одна з двох головних гілок розвитку Юнікс - BSD - навіть отримала назву, пов’язану саме з цим університетом. До речі, ось така цитата з фолькльору хакерів ще раз підтверджує, що насправді зв’язок та вплив культури хіппі на хакерів (багато з яких самі були хіппі) був дуже великим: "З університету в Берклі походять дві речі, Юнікс та ЛСД. Це не може бути простим збігом обставин".

Пізніше, коли в кінці 70-х з’явилися перші персональні комп’ютери, почалась ера компанії Microsoft, яка за досить короткий строк зайняла монопольне становище на ринку програмового забезпечення та кардинально змінила правила гри. До того навіть у комерційних Юніксах вважалось гарним стилем продавати систему з текстами програм, тоді як Майкрософт закрила тексти всіх своїх продуктів, починаючи з операційної системи DOS, отримавши значну перевагу над конкурентами, які вимушені були приймати умови "Імперії Зла", як з любов’ю називають цю компанію хакери.

Але Столмен - продукт хакерської субкультури - не міг не зробити кроки у відповідь. Оголошення, яке він зробив в 1984 році, працюючи в лабораторії штучного інтелекту в МТІ, є зразком боротьби за ті цінності, які він підтримує:

Звільнити Юнікс!
Починаючи з листопада, я збираюсь написати повноцінну Юнікс-сумісну систему що буде називатись GNU (GNU - це не Юнікс) та надати її безкоштовно кожному, хто зможе її використати. Дуже необхідна ваша допомога у формі часу, грошей, програм та обладнання...

Чому я повинен написати ГНУ? Я вважаю, що золоте правило вимагає: якщо мені подобається програма - я повинен поділитись нею з іншими людьми, тими, яким вона подобається...

Таким чином, я зможу продовжувати користуватись своїм комп’ютером, не порушуючи при цьому свої принципи.

Я хочу накопичити достатню кількість програмного забезпечення, щоб працювати, не використовуючи зовсім програмове забезпечення, що не є вільним.

Тепер, через 17 років, коли РМС бере участь в черговій акції, присутності якої вимагає від нього його активна суспільна діяльність, де б ця акція не відбувалася, в США, Мексиці, Китаї чи Словенії, він мандрує з портативним комп’ютером, під’єднаним за допомогою мобільника до Інтернета, на якому немає жодної одиниці закритого програмового забезпечення, і на якому стоїть юнікс-сумісна операційна система GNU/Linux - що не тільки вільна, але й перевершує за своїми можливостями відомий всім продукт корпорації Майкрософт - Windows.

До речі, просто з цікавості, завітавши на сайт Столмена (www.stallman.org), ви отримаєте уявлення про гігантський обсяг активності цієї людини. Там є майже все - підтримка протестів проти глобалізації, опис правопорушень, які відбувались у Флоріді під час виборів президента Америки, стаття на підтримку організації "Вільна Бірма", яка бореться з диктаторським режимом у своїй країні, повідомлення про спроби уряду Кореї обмежувати та регулювати Інтернет і ще декілька десятків статтей, які охоплюють різноманітні теми, але мотив яких однаковий - боротьба за принципи свободи, які підтримує Столмен.

Справа РМС є нереальною для однієї людини. Однією з причин успіху РМС є підтримка серед тисяч людей з усього світу, об’єднаних за допомогою Інтернету, і готових завдяки своїм переконанням безкоштовно (а інколи й витрачаючи свої гроші) працювати для досягнення проголошеної мети. Ось ще з програмних документів:

"Вільне програмове забезпечення - це питання свободи: люди повинні бути вільними у використанні програм любим способом, яке є корисним для суспільства. Програми відрізняються від матеріальних об’єктів, таких як крісла, сендвічі або пальне в тому сенсі, що їх можна набагато легше скопіювати та використати. Така можливість робить програму корисною, тобто такою, яка вона є. Ми переконані, що люди повинні мати можливість скористатися з цього… але"

Потрібен був механізм, який би підтримував рух, не давав йому згасати, і щоб все напрацьоване не втрачалось даремно. Таким механізмом стала знаменита GPL - GNU Public Licension - публічна ліцензія GNU, основна ідея якої "ти можеш вільно (як правило, безкоштовно) отримувати та користатись нашими програмами, ти можеш вільно змінювати наші програми, ти можеш розповсюджувати або продавати наші програми, ти можеш використовувати частини наших програм у своїх проектах, але подальше розповсюдження повинно відбуватись обов’язково разом з текстами програм та при умові, що дія цієї ліцензії буде збережена. Так, щоб наступний користувач зберігав для себе можливість отримати разом з програмою змогу робити все те, що отримав ти, тобто отримав такий самий рівень свободи ".

GPL інколи називають копілефтом (copyleft) на противагу від відомого вам копірайта (copyright або (с)). Це своєрідне намагання зберегти справедливі правила гри - ніхто не примушує тебе брати в цьому участь, але якщо ти береш щось у спільноти, то повинен взамін дарувати щось своє.

Може комусь це видасться смішним, але GPL спрацювала, і дуже ефективно. Приваблива для прихильників свободи ідея, плюс вдало продумана стратегія, плюс, що можливо і є головним, особиста активність РМС як лідера призвели до того, що до 1991 року була написана вся необхідна програмна оболонка системи та всі необхідні інструментарні засоби. В 1991 році фінський студент Лінус Торвальдс звернувся до загалу з дуже схожим закликом - розмістив в Мережі першу версію ядра системи (випущену під ліцензією GPL, звичайно), і через три роки ми вже мали функціональну операційну систему, яка відома зараз навіть нефахівцям та називається GNU/Linux, яку теж писали добровольці з усього світу. Але це окрема історія, історія Лінукс.

Що ми маємо тепер? 62% WWW, близько 80% усіх мейлів та більшість серверів системи доменних імен тримається на вільному програмовому забезпеченні. Краща в світі пошукова система Google працює за допомогою 8000 серверів з операційною системою GNU/Linux. Шаленими темпами зростає кількість комп’ютерів, які працюють під Лінукс. Прикладів безліч: десятки тисяч інших програмних продуктів випускаються під ліцензією GPL. Велетні галузі, такі як IBM, Intel, SGI та Sun Microsystems, публікують деякі з своїх головних продуктів під такими ж або схожими ліцензіями. Вони зрозуміли, що набагато краще розвивати та покращувати свої продукти тоді, коли в цей процес включаються тисячі добровольців. Ми маємо повноцінну та добре працюючу, безкоштовну, легальну та вільну операційну систему - Лінукс, яку Майкрософт зараз вважає своїм головним конкурентом.

Недаремно Майкрософт нещодавно розпочала масовану атаку для того, щоб дискредитувати а потім знищити GPL як наріжний камінь всього руху. Чого більше за все бояться будь-які монополії, політичні або економічні? Вони бояться вільних спільнот, які здатні протиставити їх продукції свою, кращу. Вони бояться, і тому намагаються відлякати людей від співпраці з "конкурентами", яких неможливо зупинити, купити, та з якими неможливо домовитися. Це стосується не тільки програмового забезпечення. Це також стосується будь-якого інтелектуального продукту, наприклад, програм реформування економіки або законодавчих актів..

Я хотів би провести паралель з нашою ситуацією. Якщо так сталося (випадково, звичайно), що ви живете в країні, де відбувається утиск свободи слова, в країні, де купка людей керують всім та свято оберігають лише свої власні інтереси, таким чином відбираючи у вас ваші права, країні де слова "демократичні цінності" викликають у можновладців в кращому випадку цинічний сміх, країні, де існує монополія на все і, в першу чергу, на владу... і вам все-таки захотілось щось змінити - не лякайтесь, будь-ласка, складності завдання, пам’ятайте - РМС починав з одного простого заклику до тих, хто міг би йому допомогти. Як бачимо, прагматичний ідеалізм може призводити до більш ніж вражаючих реальних результатів.

Головне - це ідея, програма дій та однодумці, які заради своїх ідеалів та заради покращення свого життя здатні витратити трохи (або багато) часу та інших ресурсів на те, щоб побудувати щось кайфове, наприклад, по-справжньому демократичну і європейську Україну.

На сайті акції "Україна без Кучми" http://www.maidan.org.ua/ вже почала формуватися спільнота, що за допомогою сучасних технологій та ідей (в тому числі подібних до ідей Free Software Fundation та РМС ) здатна зробити дуже багато для того, щоб досягнути цієї мети. Чи вийде щось з цього проекту - напряму залежить від вас, від вашого бажання та активності.
Витоки Free Software Fundation визначаються словами її фундаторів: “…корені нашого натхнення виходять з 1776 року: свобода, спільнота та добровільна співпраця. Все це призводить до вільного підприємництва, свободи слова та до вільного програмового забезпечення.”

Вільного програмового забезпечення для людей, а точніше для голів вільних людей.

Список сайтів:
1. http://www.gnu.org/ - сайт проекту та руху за вільне програмове забезпечення.
2. http://www.stallman.org/ - персональна сторінка Річарда М. Столмена.
3. http://eps.mcgill.ca/jargon/html/index.html - Ерік Раймонд, "Словник хакера"
4. http://www.billionairesforbushorgore.com/ - політична сатира, на цьому сайті закликають голосувати і за Гора, і за Буша, тому, що, як говорять міліонери: "Нам все одно, ми вже придбали їх обох".
5. http://www.google.com/ - пошуковий сервер.
6. http://maidan.org.ua/ - офіційний сайт акції "Україна без Кучми", місце, де народжуються свіжі ідеї.

Фотографію Річарда Маршала Стомлена дивіться у фото архіві сайту.

додано: 24-07-2001 // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/995975982.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у розділі "Статті", можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) статті, на яку ви посилаєтся.

Шукати слова в статтях:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Що на вашу думку було головним ідеалом Помаранчевого Майдану? ІІІ
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ НОВИНИ :
[26-08-2008 11:22]
Цей день в історії України. 26 серпня
[26-08-2008 11:15]
Не потрібно грати на побоюваннях людей
[26-08-2008 11:00]
Віце-Президент США відвідає Україну
[26-08-2008 10:07]
Едуард Шеварднадзе - про Саакашвілі і про Росію
[26-08-2008 09:54]
Буш рекомендує Мєдвєдєву не визнавати Абхазію та Південну Осетію
[26-08-2008 09:45]
Новини агітПРУпівського плагіату?
[26-08-2008 09:03]
Американські військові оглянули Горі
  ПРЯМА ДІЯ :
16 вересня на Майдані Незалежності акція пам’яті Георгія Гонгадзе.
Живий ланцюг проти російської військової агресії
Пікетування проти російської агресії триває
Координати російських диппредставництв
Пікет біля посольства Росії в Києві - завтра + акція ввечері
  Ваша участь :
Що на вашу думку було головним ідеалом Помаранчевого Майдану? ІІІ
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ НОВИНИ :
[26-08-2008 11:22]
Цей день в історії України. 26 серпня
[26-08-2008 11:15]
Не потрібно грати на побоюваннях людей
[26-08-2008 11:00]
Віце-Президент США відвідає Україну
[26-08-2008 10:07]
Едуард Шеварднадзе - про Саакашвілі і про Росію
[26-08-2008 09:54]
Буш рекомендує Мєдвєдєву не визнавати Абхазію та Південну Осетію
[26-08-2008 09:45]
Новини агітПРУпівського плагіату?
[26-08-2008 09:03]
Американські військові оглянули Горі
  ЦІКАВИНКИ :
Завантаження ...


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2007
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською