This version of the page http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=5178 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-22. The original page over time could change.
Кримська Свiтлиця :: Текст статт╕ "ВАЛУ╢ВА ТЕПЕР ЗВУТЬ... ЛУЖКОВ?"

Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З потоку життя (1721)
З перших уст (336)
Українці мої... (543)
Урок української (464)
Резонанс (523)
"Білі плями" історії (555)
Крим - наш дім (241)
"Будьмо!" (235)
Душі криниця (675)
Ми єсть народ? (143)
Бути чи не бути? (34)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (97)
Мовно-комп'ютерний конкурс (96)
Порадниця (105)
Смішного! (78)
Додатки
"Джерельце" (226)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
ТЕАТР АБСУРДУ
Сепаратистський театр абсурду трива╓.

ПРАЦЮВАТИ В П╤ВСИЛИ НЕ ДАЮТЬ ЧИТАЧ╤
Ну, х╕ба ж можна не викладатися, коли сама доля звела ╕з ст╕лькома чудовими людьми? Ось лише...

МУНДИР УКРА╥НСЬКИЙ, МЕДАЛЬ РОС╤ЙСЬКА...
Ось так╕ «╕нформац╕йн╕ в╕йни» без правил...

КРИМСЬКИЙ МАЙДАН
Укра╖нц╕! В╕дкиньмо вс╕ от╕ лукав╕ ворож╕ «ЗМ╤», скиньмо облуду з наших душ,...

Хто в╕дпов╕сть за голосн╕ слова?
...а чого ж не оприлюднили ╕м’я цього «дотепника», адже йому тепер, напевно,...


Опитування
Чи треба Укра╖н╕ вступати в НАТО?
Так! Це унеможливить рос╕йську експанс╕ю.
Н╕! Не треба дратувати Рос╕ю.
Не знаю.

Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:






















Головна сторiнка > Текст статт╕
"Кримська Свiтлиця" > #41 за 12.10.2007 > Тема "Резонанс"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#41 за 12.10.2007
ВАЛУ╢ВА ТЕПЕР ЗВУТЬ... ЛУЖКОВ?


 Сп╕вроб╕тники Державного закладу культури м. Москви «Б╕бл╕отека укра╖нсько╖ л╕тератури» (БУЛ) висловили стурбован╕сть черговою спробою поступового розмивання проф╕лю закладу. Приводом для письмового звернення до мера Москви Юр╕я Лужкова цього разу стала в╕дмова нового кер╕вника БУЛ продовжити контракт ╕з зав╕дуючим в╕дд╕лом рос╕йсько╖ укра╖н╕ки Юр╕╓м Кононенком, який ╓ фактичним орган╕затором Б╕бл╕отеки на стад╕╖ ╖╖ формування в к╕нц╕ 1980-х рок╕в ╕ активним учасником процесу ╖╖ становлення ╕ розвитку протягом 1990 - 2000 рок╕в.
 «Зв╕льнення людини, яка так багато зробила для Б╕бл╕отеки ╕ ╓ найстар╕шим квал╕ф╕кованим сп╕вроб╕тником, що усп╕шно працю╓, поряд з вимушеним ран╕ше зв╕льненням з б╕бл╕отеки ╕ ╕нших фах╕вц╕в, як╕ досконало знають укра╖нську мову, л╕тературу ╕ культуру, ставить п╕д загрозу подальше ╕снування ун╕кального закладу культури ╕ слугу╓ приводом для внесення надм╕рного невдоволення у читацьке коло в середовищ╕ укра╖нсько╖ громадськост╕ м. Москви ╕ Рос╕╖», - йдеться у заяв╕, коп╕я якого над╕йшла також у розпорядження власного кореспондента УКР╤НФОРМу в РФ.
 Колектив БУЛ просить «захистити б╕бл╕отеку в╕д чергових потряс╕нь ╕ надати ╖╖ колективу можлив╕сть в спок╕йн╕й ╕ творч╕й атмосфер╕ виконувати обов’язки, що покладен╕ на нього». «Просимо зберегти за Ю. Кононенком можлив╕сть продовження його трудово╖ д╕яльност╕ в б╕бл╕отец╕ як зав╕дуючого в╕дд╕лом рос╕йсько╖ укра╖н╕ки», - йдеться у лист╕.
 У прес-служб╕ рег╕онально╖ громадсько╖ орган╕зац╕╖ «Укра╖нц╕ Москви» вважають, що зв╕льнення одного з найстар╕ших прац╕вник╕в БУЛ та автора книги про ╕стор╕ю Б╕бл╕отеки Ю. Кононенка ╓ черговою спробою зруйнувати д╕яльн╕сть Б╕бл╕отеки укра╖нсько╖ л╕тератури в Москв╕. «Зв╕льнення Ю. Кононенка, так само як ╕ попередн╕ зв╕льнення н╕бито за власним бажанням ще семи прац╕вник╕в-укра╖нц╕в, на нашу думку, однозначно св╕дчать про задум повно╖ руйнац╕╖ Б╕бл╕отеки, створювано╖ протягом двох десятил╕ть колективом ╖╖ сп╕вроб╕тник╕в, читач╕в, рос╕йсько╖ та укра╖нсько╖ громадськост╕. Св╕дченням цього також ╓ поступове розмивання проф╕лю д╕яльност╕ установи, прийом на роботу ос╕б, як╕ не знають укра╖нсько╖ мови та культури», - пов╕домили в орган╕зац╕╖.
 У рег╕ональн╕й громадськ╕й орган╕зац╕╖ «Укра╖нц╕ Москви» не знають, хто зац╕кавлений у «створенн╕ напруги та громадського збурення довкола Б╕бл╕отеки, покликано╖ слугувати справ╕ поширення знань, порозум╕ння та м╕жнац╕онально╖ злагоди», водночас закликають державн╕ органи, громадськ╕сть, д╕яч╕в науки та культури ╕ вс╕х небайдужих «можливими засобами сприяти нормал╕зац╕╖ ситуац╕╖, розгляду на належному р╕вн╕ вс╕х обставин, пов’язаних з триваючими деструктивними д╕ями навколо Б╕бл╕отеки».
 ДОВ╤ДКА. Центральна укра╖нська б╕бл╕отека в Москв╕ була заснована у 1918 - 1920 роках. У 1938 р., в розпал антиукра╖нських репрес╕й, припинила сво╓ ╕снування. Фонди б╕бл╕отеки були розс╕ян╕, частина ос╕ла в книгосховищах московських б╕бл╕отек, зокрема, в знаменит╕й «Ленинке». П╕сля Друго╖ св╕тово╖ в╕йни чимало книг укра╖нською мовою було передано в дар Науков╕й б╕бл╕отец╕ Льв╕вського державного ун╕верситету ╕мен╕ ╤. Франка. ╤ т╕льки в 1994 роц╕ частина з них (1200 прим╕рник╕в), як╕ зараз ╓ справжн╕ми раритетами, повернулись до б╕бл╕отеки, яка отримала нову назву - Б╕бл╕отека укра╖нсько╖ л╕тератури (БУЛ).
 Тривалий час БУЛ була вимушена пере╖жджати з м╕сця на м╕сце, займаючи часто непридатн╕ п╕двальн╕ прим╕щення ╕ «консервувати» там тисяч╕ книг, ц╕нних журнал╕в, рукопис╕в, ауд╕о- ╕ в╕деозапис╕в, мистецтвознавчих ╕ картограф╕чних видань. Окреме прим╕щення б╕бл╕отека отримала т╕льки 26 березня 2006 року.

 ТИМ ЧАСОМ...
 НАВ╤ТЬ З КИТАЙЦЯМИ ПОРОЗУМ╤ТИСЬ ЛЕГШЕ?
 Дружина Президента Укра╖ни, голова Наглядово╖ ради М╕жнародного благод╕йного фонду «Укра╖на 3000» Катерина Ющенко 5 жовтня в╕дкрила кафедру укра╖нсько╖ мови в Шанхайському ун╕верситет╕ ╕ноземних мов, пов╕домля╓ власний кореспондент УКР╤НФОРМу.
 У сво╓му виступ╕ перша лед╕ зазначила, що в╕дкривати кафедру укра╖нсько╖ мови у Шанха╖ велика честь для не╖. «П╕д час в╕дв╕дин Шанхая я побачила, що укра╖нсько-китайськ╕ в╕дносини мають великий потенц╕ал. Ус╕ спод╕ваються, що ви станете т╕╓ю критичною масою, яка наповнить ц╕ в╕дносини новим зм╕стом ╕ динам╕кою», - заявила вона.
Катерина Ющенко, як пов╕домила УКР╤НФОРМу ╖╖ прес-секретар Марина Антонова, передала нов╕й кафедр╕ книги з ╕стор╕╖, культури Укра╖ни, словники для б╕бл╕отеки. На честь високого гостя китайськ╕ студенти виконали укра╖нськ╕ п╕сн╕ ╕ прочитали в╕рш╕ укра╖нських поет╕в.

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #41 за 12.10.2007 > Тема "Резонанс"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=5178

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 3-й поверх, кiмн. 19-22, 24.
тел: (0652)51-13-24; E-mail: wik@swit.crimea.com
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков