This version of the page http://www.mns.gov.ua/news_show.php?news_id=8073 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-21. The original page over time could change.
МНС УКРАЇНИ
Єдиний веб-портал органів виконавчої влади України

Офіційний
Інформаційний сервер
  Архів новин  
Надзвичайні події
Останні новини
Діяльність Міністра
Служба 112
Чорнобиль
Всі новини
Події (до 09.2005 р.)
Новини (до 09.2005 р.)
  Оперативна інформація  
Довідка за добу
Оперативний прогноз
Довідка за місяць
Прогноз погоди
  Діяльність міністра  
Новини
міністр відповідає
Фотоальбом
  Офіційно  
Прес-служба
Анонси
Прес-релізи
ЗМІ про нас
Міністерство
Положення
Керівництво
Завдання
Структура
Історія становлення
Взаємодія з ВР України
Освіта та наука
Вакансії
Державні закупівлі
Житлова комісія
Цільові програми
Аналітика
За добу
За місяць
За квартал
Нац. доповідь
Прогноз НС
Міжнародна діяльність
Організації
Країни
Угоди
Право
Спільні операції
Європейська інтеграція
Євроатлантичне співробітництво
Законодавство
Законодавчі акти
Регуляторні акти
Громадські обговорення
Законотворча діяльність
Інтернет-ресурси
Державні установи
Підрозділи МНС
ЗМІ
Інші ресурси
Азбука виживання
Звернення громадян
Інтернет-приймальня
Каталог послуг
Карта сайту
ЧОРНОБИЛЬ
Проекти
Посилання
Фотоальбом
Архів (до 2006 р.)
СЛУЖБА 112
ДЕНЬ РЯТУВАЛЬНИКА

 

 версія для друку

Свято довжиною в 14 років

ДЮПР на Луганщині – явище унікальне. Це зрозуміє кожний, хто хоч раз опиниться на змаганнях дружин юних пожежників будь-якого рівня. На районних, зональних обласних етапах точиться така запекла відчайдушна боротьба знавців пожежної справи і, водночас, талановитих акторів, поетів, танцюристів, співаків, що емоційний накал сягає найвищої точки кипіння. Здається, неможливо в сухі рядки застережень та інструкцій вдихнути життя, розфарбувати їх яскравими барвами гумору та фантазії, щоб донести важливі і вкрай потрібні істини до кожного серця. Але юні рятувальники Луганської області знайшли секрет, як зробити правила безпеки життєдіяльності по-справжньому корисними, цікавими та веселими. Що й довів обласний етап ХІV Всеукраїнського фестивалю Дружин юних пожежників-рятувальників, який відбувся 19-го травня в гостинному приміщенні Обласного академічного українського музично-драматичного театру. Звісно, дітям у їх благородній справі допомагають дорослі – організаторами свята традиційно виступили незмінні супутники й помічники ДЮПР: Головне облуправління МНС, Добровільне пожежне товариство, управління освіти й науки облдержадміністрації, управління молоді, сім’ї та спорту, дитяча громадська організація „Лугарі”, центр розвитку дитячого руху.


Чудового весняного ранку сім найкращих дружин юних пожежників вийшли на сцену, щоб у безкомпромісній боротьбі завоювати право представляти Луганщину на Всеукраїнському фестивалі у Криму. Без перебільшення, кожна з цих команд має своє обличчя, свій особливий почерк, свій незрівняний стиль, і такі ветерани ДЮПР, як „Тайфун” з м. Кіровська, або „Серце Данко” з м. Антрацит, і зовсім молоді учасники, які роблять свої перші кроки на великій сцені: „МНС” зі Свердловська та ”Діти вогню” з Луганська, які, до речі, були лауреатами минулого Всеукраїнського фестивалю. Відкрив цьогорічне свято головний рятувальник Луганщини Ігор Вікторович Савельєв: „Щорічно 10-15 відсотків пожеж стаються через пустощі дітей з вогнем, тому ваша робота з профілактики та попередження пожеж дуже важлива і необхідна. Фестиваль ДЮПР – частина цієї роботи. Приємно відзначити, що команди Луганщини за весь цей час 5 разів ставали переможцями Всеукраїнського фестивалю. Зрозуміло, що не всі з вас оберуть професію рятувальника, але ті правила та навички з безпеки життєдіяльності, які ви отримали в дитинстві, залишаться з вами на все життя. І це – найголовніше”.
Відлунали фанфари, і почався „ДЮПР – Фест”. Для того, щоб отримати лаври переможця, учасникам треба було помірятися силами в трьох конкурсах: „Візитка”, „Вирішення ситуативних задач” і „Домашнє завдання”. В першому конкурсі протягом однієї хвилини діти представляли свої команди. Кращими тут були юні мешканці Антрациту та члени команди „РИТМ” з Алчевська. Варто відзначити, що організатори фестивалю постійно шукають нові ідеї, щоб розширити межі конкурсів, зробити їх не тільки видовищними, але й пізнавальними. Саме тому другий конкурс був доповнений і ускладнений новими завданнями, пов’язаними з практичними навичками рятувальних робіт. На першому етапі потрібно було правильно вдягти бойовий одяг та швидко евакуювати постраждалого з місця умовної пожежі, на другому – змагалися у в’язанні „Рятувального крісла”, причому дівчата не відставали від хлопців, а інколи були й швидшими. Далі демонстрували вміння відрізняти їстівні гриби від отруйних, а останній етап вимагав від команд якомога швидше знайти вихід з надзвичайної ситуації. Шалена енергетика глядацького залу надихала і підтримувала кожну команду. За підсумками всіх етапів другого конкурсу в лідери знову вийшли дюпрівці з команди „Серце Данко”, які отримали найвищий бал, усього на півбалу позаду залишилася команда „Креатив” із м. Попасна.
Однаково високий рівень підготовки всіх учасників давав кожній команді шанс на перемогу, отже інтрига залишалася до останніх хвилин „Домашнього завдання” – найулюбленішого конкурсу і дітей, і дорослих. Нерідко саме в літературно-музичній композиції вирішується доля путівки на Всеукраїнський фестиваль. Кожна команда обрала свій шлях, щоб відтворити на сцені гасло домашнього завдання: „Чтоб не нарушились связи времён, чрезвычайным ситуациям мы ставим заслон”. Кіровська команда „Тайфун”, яка виступала першою, намагалася донести цю ідею до глядачів виразною мовою танцю. Треба відзначити, що в хореографічній майстерності цій команді не було рівних. Попаснянський „Креатив” використав можливості кіномистецтва та анімації, створивши цікавий кліп на пожежну-рятувальну тематику. „Діти вогню” порадували спецефектами, неабияким почуттям гумору та актуальністю сценарію. Сватівчани зі „Спалаху” подарували незабутні враження своїм мюзиклом „Мері Попінс”, де казкові герої вирішували нагальні проблеми безпечного життя за допомогою чудового вокалу та танцювальних мініатюр. Надзвичайно артистичні алчевці зуміли знайти нові мотиви в старій казці про „Попелюшку”, де головна героїня мріяла не про принца, а про професію рятувальника. Казкові елементи були присутні у виступі свердловської команди-дебютантки, яка до цього часу не знала смаку перемог. У їхній маленькій виставі Федот-стрілець ішов до мети, долаючи всілякі перешкоди у вигляді небезпечних ситуацій. Але найбільш гармонійною виглядала команда „Серце Данко”, яка має свої традиції та чималий досвід виступів у змаганнях різного рівня. Чудова хореографічно-вокальна підготовка поєднувалася з глибоким ідейним змістом, а епізод про Чорнобильську катастрофу сягнув таких високих трагічних нот, що викликав сльози в багатьох глядачів і зачепив за живе членів журі. Не дивно, що саме ця команда перемогла в напруженому марафоні, який тривав п’ять годин, і справедливо стала кращою серед рівних. Але там, де перемагає здоровий глузд та уважне ставлення до своєї безпеки, там, де найвищою цінністю вважають допомогу будь-якій людині, яка потрапила в скрутне становище, – не може бути переможців і переможних. Звичайно, здобуті знання та уміння, естетична насолода від зустрічі з прекрасним та спілкування з новими друзями самі по собі є вже достатньою нагородою для юних помічників рятувальників, але не єдиною... Організатори фестивалю вручили всім лауреатам корисні подарунки: пилосмоки, праски, блендери, сокоробки, електрочайники, телефони. Окрім цього, команда „МНС”, яка несподівано виборола друге місце, поїде влітку до дитячого оздоровчого табору „Южний”, що на березі Чорного моря. Це подарунок від луганських освітян. Дівчата та хлопці не могли втриматися від щасливих сліз. Кожна школа, в якій навчаються члени команд, отримала портативну магнітолу, а керівники пожежних частин та педагоги, які вклали багато сил енергії та часу в створення своїх команд, були нагороджені принтерами, фотоапаратами та мобільними телефонами.
Відлунали останні акорди прощальної пісні, позаду залишилося 14 років засвоєння пожежної грамоти, невтомної роз’яснювальної роботи серед молодших школярів та ровесників, допомоги літнім людям, постійних тренувань та репетицій. Цей фестиваль став особливим, його учасники перегорнули останню сторінку ДЮПР. Для людини 14 років – це вік надій та сподівань, вік, коли починаєш дивитися інакше на життя, яке нині вимагає вміння швидко і правильно знаходити вихід з будь-якої надзвичайної ситуації. В 14 років вперше замислюєшся над тим, який шлях обрати в своїй долі. Обрали його й дружини юних пожежників, які стануть юними рятувальниками. Отже, він іде від нас в історію, щоб повернутися наступного року оновленим і ще більш цікавим і пізнавальним.

Центр пропаганди
ГУ МНС у Луганській області.

НАДЗВИЧАЙНІ ПОДЇЇ
20.08.2008 На Донеччині бійці МНС врятували бичка, котрий провалився у колодязь »
20.08.2008 У Криму чотиритонний уламок скелі впав на легковий автомобіль: 1 людина загинула, 4 травмовані »
20.08.2008 У буковинському селі Мамалига гірничорятувальники МНС із Полтави відкачали 14250 кубометрів води »
20.08.2008 В Ізюмському районі Харківщини проводиться спостереження за пожежонебезпечною лісовою зоною на площі 10 га »
20.08.2008 На Миколаївщині внаслідок зіткнення легковика з мопедом і мікроавтобусом постраждали 6 людей, 4 із них загинули »
20.08.2008 На Донеччині піротехніки МНС виявили 410 артснарядів часів війни »
20.08.2008 У Чорному морі врятовані 2 чоловіків на гумовому човні »
ОСТАННІ НОВИНИ
20.08.2008 Запорізька державна пожежна частина №23 відсвяткувала 60-річний ювілей »
20.08.2008 Відновлювальні роботи у західних областях ведуть 2215 рятувальників і 429 одиниць техніки МНС »
19.08.2008 Читайте в наступному випуску газети «Вісник Чорнобиля» »
19.08.2008 Рятувальники МНС закликають усіх громадян: бережіть ліс від пожеж, бо він для нашої країни безцінний! »
19.08.2008 На ім’я голови Миколаївської облдержадміністрації надійшов лист-подяка за роботу рятувальників МНС у Першотравневому районі Чернівців »
19.08.2008 Кожен має знати, як уникнути сонячних і теплових ударів! »
19.08.2008 На Миколаївщині у вихідні дні більше 70 разів виїздили підрозділи МНС на гасіння пожеж »

Офіційний
Інформаційний сервер

МНС України
Україна, 01030, м. Київ, вул. О.Гончара 55-а
Електронна пошта: main@mns.gov.ua

Начальник чергової зміни
Тел.: +38 (044) 247-32-11 (цілодобово)

Прес-служба
Тел.: +38 (044) 247-31-91
Електронна пошта: press@mns.gov.ua

© 2005 «МНС України»
При використанні матеріалів посилання на МНС України обов'язкове
Ви наш 22125947-й відвідувач

Підтримка сайту
Електронна пошта