Руда на виріст

Автор: Олександр НАТАЛЬЧЕНКО

  • принт версiя
  • обговорити
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше

Торік «Метінвест Холдинг» Ріната Ахметова й Вадима Новинського посів шосте місце у світовому табелю про ранги найбільших виробників залізорудної сировини (ЗРС) і друге — на регіональному ринку. Поперед нього в СНД опинилася лише компанія «Металлоинвест» російського бізнесмена Алішера Усманова.

Українські гірничорудні підприємства, які входять у холдинг, 2007 року випустили 39 млн. тонн залізорудної сировини, тобто понад 2% світового виробництва ЗРС. Оскільки росіяни видобули лише на 1 млн. тонн більше, є хороші шанси посилити позиції. Почесний президент Центрального і Північного гірничо-збагачувальних комбінатів Олександр Вілкул переконаний: «У нас є повна впевненість, що 2008 року ми потрапимо до п’ятірки лідерів».

Посилення позицій «Метін­весту» на світовому ринку залізорудної сировини сталося як унаслідок входження до нього гірничорудних підприємств компанії «Смарт Холдинг», зокрема Інгулецького ГЗК, і купівлі нових активів (Криворізького ЗРК), так і за рахунок підвищення обсягів виробництва в Північному й Центральному ГЗК, які входили в холдинг від самого початку. Останньою обставиною в холдингу особливо пишаються. Так, за останні чотири роки Північний ГЗК збільшив виробництво концентрату на 76, виробництво металургійних котунів — на 88%.

За темпами зростання виробництва Північний ГЗК уже чотири роки поспіль є лідером у країнах СНД. Одночасно вдалося вирішити питання якості його продукції. Залізорудний концентрат, що відпускається нині споживачам, містить 66% заліза, що цілком на рівні світових стандартів.

Різкий стрибок зробив Централь­ний ГЗК, який до приходу холдингу являв собою проблемне підприємство з падаючим видобутком і дуже зношеним устаткуванням. Після приходу нового менеджменту ситуацію виправили, і зростання виробництва за останні три-чотири роки сумарно становило приблизно 40%.

Більш того, ЦГЗК увійшов до списку виробників продукції преміум-класу. Вміст заліза в його продукції становить 68,2%. Це ліпше, ніж у 95% виробників світу.

Із моменту купівлі ГЗК 2004 року група інвестувала у виробництво 3,3 млрд. гривень. Тільки за 2007-й обсяг інвестицій зріс на 57%, а за результатами поточного року цей показник збільшиться ще на 25%. Загалом за чотири роки обсяги виробництва товарної продукції на Північному й Центральному ГЗК зросли на 63%.

У поточному році на модернізацію основного й допоміжного устаткування обох комбінатів намічено витратити ще 1,62 млрд. грн. — як із власних коштів підприємств, так і з ресурсів основного акціонера — «Метінвест Холдингу».

Буде придбано японські екскаватори й американські дробильні машини. На Північному ГЗК також планується продовжити будівництво нової машини згрудкування, введення якої в експлуатацію 2009 року збільшить обсяг виробництва на 5 млн. тонн концентрату. О.Вілкул підкреслив: «Потенціал зростання у нас дуже серйозний, він високий і в Північного та Центрального ГЗК, і в новоінтегрованих підприємств. Можу з упевненістю сказати, що ми зробимо стільки сировини, скільки потрібно буде для ринку».

На гірничо-збагачувальних комбінатах «Метінвест Холдингу» планується реалізувати низку інвестиційних проектів. Так, за словами пана Вілкула, нині компанія розглядає проект щодо створення на Інгулецькому ГЗК виробництва металізованих брикетів із вмістом заліза понад 90%. Тобто по суті готується заміна чавуну.

На лабораторному рівні такі експерименти відбувалися на Північному ГЗК. Проте оскільки Інгулецький комбінат нині має всього одну переробку і виробляє тільки залізорудний концентрат, пріоритетна реалізація проектів з металізації продукції намічається саме тут. Це розширить його продуктовий портфель і підвищить рентабельність. У статутному фонді Інгулецького ГЗК «Метінвесту» й власнику «Смарт-холдингу» Вадимові Новинському належить близький до контрольного пакет акцій.

Усього протягом найближчих п’яти років «Метінвест» планує наростити виробництво на 30% — до 52 млн. тонн ЗРС на рік. Зокрема на Північному ГЗК — до 20 млн. тонн на рік (+50%) і на Інгулецькому — до 18 млн. тонн на рік (+30%). Є напрацювання й по Криворізькому залізорудному комбінату, розвиватимуться партнерські відносини з Південним ГЗК.

Нині компанія посилює збутову політику. Зокрема, вона переходить на довгострокові контракти з основними споживачами. Ще в травні 2007 року укладено п’ятирічний контракт на постачання котунів на «АрселорМіттал Кривий Ріг», а також концентрату й котунів — на європейські підприємства ArcelorMittаl.

Цього року група «Метінвест» домовилася з корпорацією «Ін­дустріальна спілка Донбасу», ВАТ «Запоріжсталь» і ВАТ «Маріуполь­ский металургійний комбінат імені Ілліча» про поставки протягом трьох років на ці підприємства сумарно 50 млн. тонн залізорудної сировини (концентрату й котунів) і 8 млн. тонн флюсо-доломітної продукції. Крім того, маріупольці перероблять для ком­бінату «Азовсталь», який входить у групу «Метінвесту», ще 6 млн. тонн концентрату з ІнГЗК на своїй агломератній фабриці. Такі контракти вигідні всім сторонам. Рударі одержують стійкий збут, металурги — гарантовані поставки сировини.

У поточному році холдинг має намір підсилити позиції на світовому ринку. «Український ринок ЗРС профіцитний, тому ми, аналізуючи, бачимо подальші можливості для зростання, — говорить О.Вілкул. — На експорт планується поставити до 5 млн. тонн залізорудної сировини. В основному центральноєвропейським споживачам: Словаччині, Чехії. Нині ведуться переговори зі словацькою US Steel і чеською Trinecke Zelezarny».

Крім того, українську сировину споживатимуть польські, угорські, румунські підприємства, а також Сербія й Болгарія. Від­працьовано й поставки на турецький комбінат Erdemir.

Торік українські виробники вперше прорвалися на найбільший металургійний ринок світу — китайський. Правда, поставки були поки що тільки дослідні, але цей напрямок у «Метінвесті» мають намір активно розвивати. Загалом же протягом п’яти років обсяги експорту на зарубіжні ринки зростуть щонайменше удвічі, до 10 млн. тонн.

Зміцнення позицій на міжнародному ринку позитивно позначилося на фінансових показниках підприємств «Метінвесту». Північний ГЗК за підсумками минулого року, як очікується, одержить 1838 млн. гривень чистого прибутку, Центральний ГЗК — 621 млн.

Зростання виробництва й фінансових показників підприємств холдингу позитивно впливає і на динаміку відрахувань до державної скарбниці. За даними Державної податкової адміністрації, Північний і Центральний ГЗК несуть найвище податкове навантаження з усіх підприємств гірничо-металургійного комплексу.

До речі, при порівнянні з найближчими російськими ГЗК — Лебединським і Михайлівським, які є найкращими платниками податків Росії, податкове навантаження українських підприємств виявилося вищим. Тільки торік Північний ГЗК заплатив до бюджету 832 млн. гривень, збільшивши платежі порівняно з 2006 роком майже на 70%; Центральний ГЗК — 328 млн. (майже на 90% більше, ніж 2006-го).

Звичайно, хто везе, того ще й підганяють. Як відомо, в бюджеті України на 2008 рік різко збільшено рентні платежі за користування надрами. Так, ставки з видобутку залізної руди зросли на дві третини, а по флюсо-доломітах — майже в 20 разів.

Сказати, що це когось обрадувало, важко. На ГЗК вважають, що людей, які нарощують обсяги видобутку в дедалі складніших умовах, варто було б якось стимулювати...

Проте оптимізм переважає. Вперше за роки незалежності українська гірничорудна компанія ввійшла до групи головних гравців ринку. Цього вже не відняти.

  • принт версiя
  • форум
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше