Міка Ньютон

Закони Ньютон. Учасницю «Нової хвилі» таємно підтримують українські політики

Автори: Роман АРХИПОВ, Юліана МАТУСОВА

  • принт версiя
  • обговорити
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше
  • лист редактору

Уже кілька років поспіль «найкрутішим» шоу-бізнесовим конкурсом на пострадянському просторі визнається «Нова хвиля» в Юрмалі. Цей міжнародний огляд естрадної пісні патронують Ігор Крутой, Раймонд Паулс і позачасова прима Алла Пугачова. У зв’язку з Юрмалою для українського продюсера Юрія Фалеси (фактично «хрещеного батька» Ані Лорак у шоу-бізнесі) нині додаткова літня «спека». Тільки-но перехвилювався за успіхи колишньої підопічної на «Євробаченні», а тут і нові переживання: Україну нинішнього року в Юрмалі представляє вже досить відома співачка Міка Ньютон, її й продюсирує Фалеса. У Ньютон, яку прогресивне людство знає завдяки хіту з «Кадетів», кажуть, дуже серйозні шанси на успіх у Прибалтиці. Точно так само вважає і сам продюсер, який відповів на декілька запитань «ДТ» напередодні «Нової хвилі», що стартує з 23 липня. Цей проект у нас демонструватиме телеканал «Україна», оскільки Крутой і Ахметов – давні друзі.

Юрій Фалеса
Ставлення до цього конкурсу в шоу-бізнесової спільноти доволі серйозне. Одна з голов­них «родзинок» заходу — прямі (живі) ефіри. У прайм-тайм! Це те, що може собі дозволити не кожна музична акція, — та ще й на рейтингових каналах (у сусідів це — канал «Росія», на якій «Хвилю», не без допомоги Д.Медведєва, колись «прилаштувала» А.Пугачова після сварки І.Крутого з К.Ернстом).

Із такої нагоди до Юрмали підтягується традиційний «ешелон» естради. Нинішнього року очікують Орбакайте, Кіркорова, «реабілітовану» Сердючку.

Серед закордонних знаменитостей — справжні класики у своїх жанрах: Джо Кокер, Ал Джеро, Монтсеррат Кабальє, Олена Образцова.

Природно, буде й Алла Борисівна Пугачова з новими піснями.

Склад журі практично незмінний: Крутой, Ніколаєв, брати Меладзе, Паулс, Агутін, Валерія, Басков... Із суддів-новачків — Федір Бондарчук і Макс Фадєєв.

Україну, крім Міки Ньютон (вона готує пісню «Більш, ніж любов»), представляє також дівоче тріо «Кліпси». Ці красуні роблять ставку на свою задано «неформатну» пісню під назвою «Потворна».

Тим часом у російській збірній також представлена Україна — співачкою Ірис. Дехто її знає як Ірину Розенфельд. Дівчині — 19. Але вона примусила говорити про себе кілька міжнародних фестивалів. Для Юрмали Ірина готує пісню «Про нас». Решта конкурсантів від Росії в деяких критиків викликають скепсис. Це й Нюша Шурочкіна — переможниця конкурсу на каналі СТС. Це й така собі Єлена Максимова, якій уже 28, вона має диплом перекладача, а тепер навчається на відділенні естрадно-джазового вокалу, хоча співає з дитинства...

Міжнародна палітра Юрмали нинішнього року багатобарвна. Будуть конкурсанти з Італії, Канади, Казахстану, Киргизстану, традиційно – з Ізраїлю. Будуть грузини, німці, білоруси, вірмени, латиші. Тобто «Нова хвиля» — справжня пісня про дружбу народів.

— Чи має «Хвиля» міжнародний резонанс, чи це задоволення суто для російського шоу-бізнесу? — перепитує мене продюсер Юрій Фалеса. — Як вам сказати... Росія ж завжди прагнула створити щось схоже. Принаймні для СНД це справді конкурс номер один. Іншого немає. Є, наприклад, «П’ять зірок», що його проводить Перший російський канал. І чимось ці конкурси схожі. Але «Зіркам» далеко до «Хвилі», оскільки вона рік у рік піднімається вище і стає дедалі цікавішою, масштабнішою. Дедалі більше нових країн. Хтозна, можливо, цей конкурс незабаром стане другим «Євробаченням»? Мені здається, що в Юрмалі навіть більше користі для молодих виконавців. Вони там отримують більше знань, навичок і вміння — такого продуктивного марафону немає ніде.

— У такому разі, кого ви вважаєте найсерйознішими конкурентами для українки Міки Ньютон?

— Насправді що таке конкурс? Можливе ж і таке: на того чи іншого виконавця ніхто жодних ставок не робить, а він — перемагає! Якщо чесно, я навіть не думаю, хто б нам склав конкуренцію. Конкурс досить лояльний стосовно всіх виконавців. І все ж таки наше завдання — тільки перемога. Це перше. А друге — залишити про себе хороше враження.

— Бувало таке, що режисер Олександр Ревзін у процесі репетицій «бракував» деякі номери конкурсантів. Таке свого часу сталося, здається, навіть із Тіною Кароль. Цього разу українці ніщо не загрожує? Можливий перегляд конкурсного репертуару?

— Побоювання такі є... Адже пісні в неї досить сильні і яскраві. І якщо будуть можливі якісь зміни, то навряд чи для посилення позицій нашої виконавиці. Втім, ми готові до всього.

— А вам не здається, що «Нова хвиля» з кожним роком стає дедалі більше заангажованою, — адже склад журі практично не оновлюється! Яка ж у цьому чесність?

— Якщо в журі засідає близько десяти осіб, то важко «вмовити» всю десятку. Просто може бути інше — смакові уподобання цих людей у чомусь можуть не збігатися з позиціями музичного сьогодення. Проте кожен із членів журі досить серйозно заявив про себе в жанрі естрадної пісні. І хоча не завжди можна покладатися на їхній смак, зважати на їхню думку все ж таки треба.

— А хто допомагає вам у фінансових питаннях — із метою просування Ньютон на такий «недешевий» музичний конкурс?

— Ми все робимо в основному за власний кошт. Але, на щастя, є люди, котрі підтримують. Бо справді нереально протягнути такий конкурс. Допомагають юридична компанія та наші добрі друзі, які ведуть усі справи Міки не тільки в Україні, а й за кордоном, тобто все, що пов’язано з її договорами та іншими справами. Допомагають також деякі наші друзі-політики, котрі не хочуть, щоб їхні імена афішувалися. Уявіть, допомагає Міці й Ані Лорак. Це з одного боку. З іншого — звісно, жаль, що деяким держмужам абсолютно наплювати, хто й де представляє Україну... До конкурсантів у них інколи абсолютно байдуже ставлення. У тієї ж Ані, знаю, виникали аналогічні проблеми з «Євробаченням» доти, доки вона сама не знайшла спонсорську підтримку, бо державі було не до пісень.

— Свого часу Алла Пугачова підтримала Україну в особі Тіни Кароль. У вас є надія на повторення пройденого?

— Навіщо на когось надіятися? Я надіюся тільки на Міку Ньютон. І на свою допомогу їй, звісно. А ось чи сподобається вона Аллі Борисівні, чи ні... Хай вона буде ні на кого не схожою, хай відрізняється від решти. Тільки в такому разі й може виникнути симпатія. І випасти перемога.

— Якщо не заперечуєте, поговорімо про Ані Лорак, яку ви колись вивели за руку на естрадний олімп. Ви бачите її перспективу в Європі? Кажуть, що тепер вона хоче підкорити турецький шоу-бізнесовий ринок.

— Приблизно з 2000 року Ані помалу просувається в цьому напрямку. Але постійно виникає «щось» — те, що заважає їй зробити ривок. На мій погляд, вона б уже давно завоювала і Європу, і Захід, і Схід, і все що завгодно — тільки б терпіння їй вистачило. Оскільки всім цим треба за-йма-ти-ся... Розумієте? Вона ж уже не 16-річна дівчинка. І наче й про сім’ю треба думати. Тільки б вона не перегоріла. Адже в Ані потенціал світового рівня. Це визнали на тому ж таки «Євробаченні». Насправді я вважаю, що її успіх у Сербії — це й мій успіх. Я дуже хвилювався за неї. Вся моя внутрішня енергія була спрямована на те, щоб вона перемогла.

— І, нарешті, про те, кого могла б почути й відкрити для себе Україна — поки що поза конкурсними форматами. Чи є, на ваш погляд, нині якісь потенційно цікаві вокалісти, групи?

— Дуже сильний потенціал, на мій погляд, у групи «Маршмеллоу», з якою я недавно підписав контракт. Ми вже готуємо альбом. У плані музики, в моментах харизми — вони реально найкращі. Їх навіть ні з ким порівняти. У мене вже весь офіс розхапав їхні пісні. Ці пісні вже в усіх на телефонах. Навіть діти їх прийняли, а діти – найчутливіший барометр музичної моди... Отож сподіваюся на їхні майбутні серйозні позиції.

Звісно ж, деякі талановиті люди в нас не мають достатньої фінансової підтримки, тому їм простіше поїхати в іншу країну і вже там робити кар’єру. У такому разі Україна деградуватиме, а таланти, які залишаться, просто розчиняться, оскільки на культуру ніхто не звертає уваги. Навіть міністр культури, попри все своє бажання, без достатнього фінансування мало що зможе. А Україна ж – повна талантів. Працювати тут дуже цікаво, жаль тільки, що не завжди є можливість.

  • принт версiя
  • форум
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше
  • лист редактору