перша • новини • статті • народні новини • листи • крим • захід • восток • форум пошук • контакти  

Олександр Северин: Legalize it?

додано: 05-01-2008 // // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1199529539.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Для "Майдану"

• Україна • Право •

Дискусія про доцільність чи недоцільність, а у разі доцільности - про принципи та методику легалізації "тіньових капіталів" у суспільстві точиться не один рік. Змінювалися калейдоскопом уряди, склади Верховної Ради і навіть президенти, а дискусія собі поволі точилася і точилася, як зловмисний кузька потроху послідовно підточує дідовий креденс чи то прабабусине трюмо. Результат - не одразу, але менше з тим.

У ліберальному, скажімо так, дискурсі, якщо я не помиляюся, не викликала вагомих заперечень сама необхідність легалізації тіньових чи сірих доходів наших спритних співгромадян, обгрунтована, по-перше, суцільною каламуттю перебудовного і післяперебудовного правового регулювання економічних відносин, а по-друге, вітчизняними особливостями оподаткування і, зокрема, податкового адміністрування, званими в народі як "азарівщина". Але, "широко заплющуючі очі" на певні порушення, суспільство і держава мали б подбати про те, щоб таке виняткова послуга "тіньовикам" не прийняла форми і масштабів всезагального забуття і вибачення того, вибачення чого йде врозріз з загальнолюдськими принципами і руйнує фундаментальні суспільні цивілізовані орієнтири. Не кажучи вже про залишки правосвідомости. Якщо простіше - легалізація тіньових доходів - не те саме, що індульгенція, бо якщо те саме, то нам залишається констатувати, що від часів розквиту того інституту ми пішли не так далеко, як би хотілося.

Тому залишення без суспільної уваги свіжого (зареєстровано у Верховній Раді України новоспеченого скликання 27.12.07) законопроекту №1289 "Про легалізацію доходів фізичних та юридичних осіб" (http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=31184), на мій погляд, було б дещо легковажним, бо виглядає, що під обгорткою легалізації тіньових доходів нам пропонують не надто привабливий і прийнятний для суспільства зміст.
У мене нема ні підстав ні юридичного права звинувачувати автора законопроекту - регіонального нардепа Григорія Смітюха у персональній матеріяльній зацікавлености. Так саме, я не тримав свічку при освяченні (у певних категоріях населення це популярно) "заводів, газет, пароходів", що переходили у власність всяких-різних статечних людей з числа однопартійців п.Смітюха в різний цікавий спосіб, але сам факт ініціювання цього законопроекту саме регіоналами є доволі промовистим. Особливо - у контексті зі змістом.

Насамперед, законопроект відносить до об'єктів легалізації не тільки доходи (у дуже широкому розумінні), з яких не було сплачено встановлених законами України податків (зборів, платежів), але і ті, при набутті яких "іншим чином не додержано вимог законодавства, за винятком випадків, визначених цим Законом" (ст.1). Винятки знаходимо у ст.2: "дія цього Закону не поширюється на доходи, отримані внаслідок діянь, які законодавством визначаються як тяжкі злочини проти основ національної безпеки України, життя, здоров'я та волі особи, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, а також вчинені у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів". Перший диявол заховався тут - адже за цією нормою легалізації підлягає не тільки приховане від оподаткування (констатуємо - нецивілізованого) та якісь дрібні господарські провини штибу самоуправства чи перевищення повноважень при розпорядженні чужим майном, але діяння зовсім іншого порядку. Зверніть увагу - йдеться лише про "тяжкі злочини" і жодним чином про злочини проти власности. А знаєте, що таке "тяжкий злочин"? За чинним Кримінальним кодексом України (пункт 4 ст.12) - це злочини, за які передбачено покарання у вигляді позбавлення волі понад 5 років. Як приклад, на практиці це означатиме, що якщо, не дай Боже, вас у транспорті чи на вулиці позбавлять гаманця, але ви залишитеся живим та не інвалідом, то у разі набрання чинности пропонованим законодавчо активним регіоналом закону ваш кривдник вважатиметься, знов-таки, статечним членом суспільства. Якщо ви зберетеся хоча б натовкти тій сволоті пику, вона покаже правоохоронцям "свідоцтво про легалізацію" (ст.5 законопроекту) і посміється вам в обличчя.

Далі - більше (ст.4) -"відомости щодо переліку об'єктів легалізації, їх місцезнаходження та вартости подаються за даними суб’єкта легалізації і не підлягають перевірці податковими чи іншими контролюючими державними органами". Коментарі виглядають зайвими.

Зустрічайте третього диявола і розчультеся: частина перша ст.6 законопроекту пропонує, що плата за видачу вищевказаного "державного свідоцтва" встановлюється аж "в розмірі п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день подання відповідної декларації". Зворушує, погодьтеся. Вкрав хоч мільйон хоч мільярд - сплати 15 нмд і гуляй собі. Не знаю, можливо хтось і наведе якісь раціонально обумовлені аргументи проти того, щоб така плата вимірювалася відсотками від суми легалізованих доходів (і при тому, відсотками солідними), але я таких агрументів не бачу. Думаю, що законослухняні громадяни, котрі чесно працювали поки щасливий власник державного свідоцтва натхненно цупив чи то пак "тирив", теж не побачать.

На десерт. Компот, так би мовити. Після прочитання наведеного і розуміння загального cпрямування проекту, не здивує, що найбільшою за обсягом статтею є сьома, котра каже про "державні гарантії суб'єктам легалізації". Це вартує уваги.
По-перше, "суб’єкту легалізації...держава гарантує, що...протягом періоду здійснення легалізації та у подальшому проти нього не порушуватиметься кримінальна справа...з підстав порушення податкового чи іншого законодавства у зв’язку з одержанням задекларованих доходів, що легалізуються". Хто не зрозумів - раджу перечитати: якщо потенційна кримінальна справа має бодай примарний і формальний "зв'язок з одержанням задекларованих доходів, що легалізуються" - такої справи не буде. Про який зв'язок йдеться? За буквою і духом - про будь-який, укупі зі знятим зі стелі чи вискмоктаним з легалізованого чупа-чупса.

По-друге, "інформація, яка міститься у декларації про доходи, що легалізуються, та державному свідоцтві..., може бути надана Міністерством юстиції України правоохоронним органам за їх вмотивованим зверненням у разі порушення кримінальної справи проти особи, що легалізувала доходи, якщо згода на надання такої інформації надана колегіально прийнятим рішенням Верховного Суду України. Така кримінальна справа може бути порушена лише з підстав, не пов’язаних з одержанням доходів, які були легалізовані з додержанням вимог цього Закону". Очевидно, що на практиці за такою дивною процедурою отримати згоду буде малореально, а щодо "підстав, не пов'язаних з одерженням доходів" - прошу дивитися вище. Жодних критеріїв "пов'язаности" законопроект не містить.

По-третє,"вчинені до вступу в силу цього Закону правочини щодо майна, яке є об’єктом легалізації (включаючи його приватизацію), не можуть бути визнані недійсними за винятком випадків, за яких цим Законом не допускається проведення легалізації доходів". Навіть залишаючи осторонь те, що правочини, укладені тим самим крадієм чи грабіжником гаманця з вмістом останнього, регіонал Смітюх пропонує "узаконити", бачимо й інше - за пропонованою нормою такі правочини не можуть бути визнані недійсними з загальних підстав, передбачених цивільним законодавством для правочинів "простих смертних", себто всіх інших громадян, окрім "легалізаторів". У цьому зв'язку нагадую, що статті 21 та 24 Конституції України декларують всім громадянам рівність у правах та перед законом. Нічогенька собі "рівність" вимальовується.

Під тим самим соусом пропоную оцінити і таку норму (і це буде по-четверте): "cуб’єкт легалізації відповідно до Конституції та законів України може без будь-яких обмежень користуватись своїм непорушним правом володіти, користуватись і розпоряджатись легалізованими об’єктами власности, включаючи правом на розміщення у іноземних банках визначених у державному свідоцтві коштів без одержання для цього дозволу Національного банку України". Іншими словами, якщо вам такий дозвіл буде потрібним, то вчорашньому "тіньовікові" - ні. За визначенням.

Ну і остання феєрія, що полягає у гарантії "непорушення питання про притягнення до юридичної відповідальності щодо доходів, одержаних до подання декларації про доходи, що легалізуються, за винятком правопорушень, у разі вчинення яких відповідно до цього Закону не допускається легалізація доходів". Для тих, чия увага вже розфокусувалася, поясню - у цій неоковирній навіть за юридичною технікою нормі йдеться про виведення з поля зору правоохоронців всіх доходів, одержаних до подання декларації, включно з тими, про котрі в декларації - анічичирк.

І тепер я залишаю читачеві вирішувати, чи досягається у пропонований п.Смітюхом спосіб задекларована у преамбулі проекту мета - "поліпшення умов для розвитку в Україні відкритої, прозорої ринкової економіки, сприяння її детінізації, активізації підприємницької діяльності, впорядкуванню діяльності правоохоронних органів, запобіганню правопорушень".

Зусиллями планокурського лобі термін "легалізація" останнім часом сприймається передусім в аспекті конопляному. Не братиму на себе завдання вирішити, добре це чи зле, але беруся стверджувати - у будь-якому разі легалізація коноплі не тотожня до легалізації ЛСД та героїну. На мій погляд, до питання про легалізацію "тіньових" доходів варто підходити аналогічно.

Олександр Северин, к.ю.н.,
правовий радник ВГО Альянс "Майдан"

Обговорити цю статтю у форумі

додано: 05-01-2008 // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1199529539.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у розділі "Статті", можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) статті, на яку ви посилаєтся.

Шукати слова в статтях:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Що на вашу думку було головним ідеалом Помаранчевого Майдану? ІІІ
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ НОВИНИ :
[17-08-2008 01:04]
ИХ НРАВЫ: Пропал Медведев!
[17-08-2008 00:56]
Российские войска контролируют трассу и окапываются
[17-08-2008 00:46]
Принуждение к труду
[17-08-2008 00:14]
Чорноморський флот Росії потрощено вщент у берегів Грузії
[16-08-2008 23:44]
Наливайченко хочет создать комиссию по контролю за ЧФ России
[16-08-2008 23:40]
Ющенко распорядился отметить День прав человка
[16-08-2008 23:30]
ВЛАДА І СУСПІЛЬСТВО: Прокуратура і «губернатор» Віктор БОНДАР не служать народу
  ПРЯМА ДІЯ :
Живий ланцюг проти російської військової агресії
Пікетування проти російської агресії триває
Координати російських диппредставництв
Пікет біля посольства Росії в Києві - завтра + акція ввечері
Благодійна допомога постраждалим від повені на Західній Україні
  ЦІКАВИНКИ :
Завантаження ...


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2007
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською