This version of the page http://svitlytsia.crimea.ua/index.php?section=article&artID=5668 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-16. The original page over time could change.
Кримська Свiтлиця :: Текст статт╕ "«МИ ЧУ╢МО ТЕБЕ, КОБЗАРЮ, КР╤ЗЬ СТОЛ╤ТТЯ...»"

Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З потоку життя (1707)
З перших уст (336)
Українці мої... (543)
Урок української (464)
Резонанс (522)
"Білі плями" історії (553)
Крим - наш дім (241)
Душі криниця (669)
Ми єсть народ? (143)
Бути чи не бути? (34)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (97)
Мовно-комп'ютерний конкурс (96)
Порадниця (105)
Смішного! (78)
Додатки
"Джерельце" (226)
"Будьмо!" (225)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
«Спартак» Москва — «Динамо» Ки╖в — 1:4!
Ки╖вське «Динамо» у середу з╕грало перший по╓динок з московським...

ЧОМУ К╤СС╤НДЖЕР ТОРГУ╢ УКРА╥НОЮ?
Не дратувати тепер╕шню московську ╕мпер╕ю - це те ж саме, що ран╕ше Зах╕д не дратував Г╕тлера, а...

УКРА╥НА ПРОГРАЛА ╤НФОРМАЦ╤ЙНУ В╤ЙНУ РОС╤╥ У ВИСВ╤ТЛЕНН╤ В ЗАСОБАХ МАСОВО╥ ╤НФОРМАЦ╤╥ КОНФЛ╤КТУ В ГРУЗ╤╥.
Про це йдеться у досл╕дженн╕, яке провела анал╕тична група компан╕╖ “Pro.mova”...

Н╤ — АГРЕС╤╥ РОС╤ЙСЬКО╥ ФЕДЕРАЦ╤╥ ПРОТИ ГРУЗ╤╥!
Рос╕йська Федерац╕я зд╕йснила акт агрес╕╖ проти Груз╕╖. ╤нструментом агрес╕╖ став у тому числ╕...

ЧУЖ╤ НА СВО╢МУ ПОЛ╤
Складалося таке враження, що депутати вищеназваних фракц╕й, а ╖х у м╕ськрад╕ абсолютна б╕льш╕сть,...


Опитування
Чи треба Укра╖н╕ вступати в НАТО?
Так! Це унеможливить рос╕йську експанс╕ю.
Н╕! Не треба дратувати Рос╕ю.
Не знаю.

Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:






















Головна сторiнка > Текст статт╕
"Кримська Свiтлиця" > #11 за 14.03.2008 > Тема "З потоку життя"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#11 за 14.03.2008
«МИ ЧУ╢МО ТЕБЕ, КОБЗАРЮ, КР╤ЗЬ СТОЛ╤ТТЯ...»

 9 березня Севастополь, разом з ус╕╓ю Укра╖ною, вшановував пам’ять великого укра╖нського поета Тараса Шевченка, в╕дзначаючи 194-ту р╕чницю з дня його народження. Щор╕чн╕ Шевченк╕вськ╕ дн╕ стали для м╕ста традиц╕йними. До них, зазвичай, бувають приурочен╕ конкурси читц╕в твор╕в поета, виставки книжок та дитячих малюнк╕в, вручення паспорт╕в молод╕, що досягла повнол╕ття, а також заохочувальних стипенд╕й зд╕бним студентам.
 З кожним роком у Шевченк╕вськ╕ дн╕ до пам’ятника Тарасов╕, встановленому в Гагар╕нському район╕ м╕ста, приходить все б╕льше шанувальник╕в поета. Цього разу, на в╕дм╕ну в╕д ╕нших рок╕в, задовго до призначеного часу, до м╕сця под╕╖ почали сходитися укра╖нц╕, аби посп╕лкуватися та засп╕вати укра╖нських п╕сень. Очолив таку громадську ╕н╕ц╕ативу знаний у м╕ст╕ гурт “Червона калина” (кер╕вник В╕ктор Ковальчук).
 У призначений час, о 10-й ранку, на урочистий м╕тинг до пам’ятника прибули представники вс╕х г╕лок влади м╕ста, командувач ВМС ЗС Укра╖ни в╕це-адм╕рал ╤гор Тенюх, представники командування Чорноморського флоту РФ, громадських орган╕зац╕й, парт╕йних осередк╕в, студентство, викладач╕ ВНЗ, учн╕ й просто мешканц╕ м╕ста.
 Урочистий м╕тинг в╕дкрив виконувач обов’язк╕в голови м╕сько╖ держадм╕н╕страц╕╖ Володимир Казар╕н. В╕н нагадав присутн╕м про оголошений Президентом 2008 р╕к як р╕к д╕алогу культур. Позаяк твори поета перекладен╕ багатьма мовами, то саме в╕н, Тарас Шевченко, веде д╕алог з культурами ц╕лого св╕ту. “Великобритан╕я шану╓ Шексп╕ра, ╤тал╕я – Данте, Рос╕я –Пушк╕на. Укра╖на пиша╓ться Тарасом Шевченком та його внеском у розвиток укра╖нсько╖ та св╕тово╖ культури”, - в╕дм╕тив посадовець.
 Командувач ВМС ЗС Укра╖ни в╕це-адм╕рал ╤гор Тенюх у сво╖й промов╕ в╕дзначив, що укра╖нц╕ всього св╕ту в╕д Канади, Америки Австрал╕╖ та Аргентини, в╕д Карпат ╕ до Чорного моря цього дня вшановують поета, що п╕дняв з кол╕н укра╖нський народ. В╕йськово-морськ╕ сили Збройних сил Укра╖ни виконують запов╕ти Кобзаря: захищають та боронять незалежн╕сть ╕ суверен╕тет нашо╖ держави.
 На урочистому м╕тингу звучали твори Т. Шевченка та в╕рш╕, складен╕ на його честь. Висловитися змогли вс╕, хто побажав, й без будь-яко╖ цензури. Голова Союзу укра╖нок Севастополя Богдана Процак хоч ╕ лаг╕дним, як годиться на свят╕, докором, та все ж нагадала присутн╕м депутатам м╕ськради, що до закр╕пачення укра╖нц╕в, якого не оминула й родина поета, доклалася саме Катерина II, р╕шення на встановлення пам’ятника як╕й ухвалене в ст╕нах м╕ськради.
 При╓мно дивувало й те, що чимало чолов╕к╕в та ж╕нок прийшли на свято в одяз╕ з елементами укра╖нсько╖ вишивки. Були серед таких ╕ рос╕яни, наприклад, В╕тал╕й Колчанов, пом╕чник-консультант народного депутата Укра╖ни А. Матв╕╓нка. Пан Колчанов разом з л╕дером м╕сцевого осередку парт╕╖ “Собор” В╕ктором Бурдою п╕сля урочистого м╕тингу запросили частину громади до оф╕су парт╕йного осередку, де свято продовжувалося ще к╕лька годин.
 Спочатку ж╕нкам подарували кв╕ти, пот╕м запрошена до слова Тамара Мельник, декан факультету ф╕лолог╕╖ Севастопольського м╕ського гуман╕тарного ун╕верситету, розпов╕ла з╕бранню про ставлення поета до ж╕нки, про його стосунки з ж╕нками у р╕зн╕ пер╕оди життя. Стор╕нки особистого життя поета красномовно св╕дчили про те, що доля дарувала йому не лише страждання, а й св╕тл╕ пер╕оди закоханост╕. Поетов╕ й художнику в ус╕ часи була потр╕бна муза, й Тараса на його житт╓вому шляху вона не оминула також.
 Гостинн╕ господар╕ щедро пригощали з╕брання смачними солодощами та чар╕вними п╕снями: укра╖нськими, рос╕йськими ╕ татарськими. Насамк╕нець вони запропонували збиратися в ╖хньому оф╕с╕ част╕ше й заснувати громадську орган╕зац╕ю “Соборна Укра╖на”, яка б об’╓днала патр╕от╕в р╕зних нац╕ональностей, готових в╕ддано служити Укра╖н╕. Голова Конгресу укра╖нц╕в Севастополя Богдан Мороз запропонував, аби створена орган╕зац╕я працювала у режим╕ клубу. Пропозиц╕я виявилася слушною й була п╕дтримана ус╕ма присутн╕ми без винятку. Отже Тарас╕в день виявився надзвичайно ц╕кавим ╕ пл╕дним з ус╕х точок зору. Патр╕отичн╕ сили зробили чергову спробу об’╓днатися: цього разу навколо м╕сцевого осередку парт╕╖ “Собор”. Схоже, Тарасов╕ рядки “Обн╕м╕ться ж, брати мо╖, молю вас, благаю...” хоч ╕ повол╕, але торують шлях до серця кожного з нас.
 Л╕д╕я СТЕПКО.
м. Севастополь.

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #11 за 14.03.2008 > Тема "З потоку життя"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=5668

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 3-й поверх, кiмн. 19-22, 24.
тел: (0652)51-13-24; E-mail: wik@swit.crimea.com
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков