This version of the page http://www.uceps.org/expert.php?news_id=655 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-15. The original page over time could change.
Український уряд має навчитися робити непопулярні кроки — Центр Разумкова
Сайт перебудовується! Просимо з терпінням поставитися до недостатньої наповненості.

eng | укр

Особистий кабiнет
реєстраціянагадування паролю
Новим відвідувачам   
Журналістам   
Державним службовцям   
Донорам i партнерам   
Безпека Економіка Енергетика Міжнародні відносини Політика Суспільство
Про центр
Новини центру
Коментарі експертів
Статті, інтерв’ю
Співробітники
Архів соціологічних опитувань
Журнал «Національна безпека і оборона»
Адреси і телефони




Новини сайту



Коментарі експерта

Український уряд має навчитися робити непопулярні кроки
07 липня 2008 року

 
  Економічні реформи, Газ, Підприємництво, Доходи, Соціальні виплати
 
 

Провідний експерт економічних програм Центру Разумкова Костянтин Кузнєцов вважає, що захистити населення від різкого зростання ціни на газ, що постачається з РФ, можна за рахунок спрямування українського газу на потреби домогосподарств, — про це він зазначив у коментарі фонду «Гарт».

«З кожним днем частка тих громадян, які потрапляють в категорію „за межею бідності” зростає, сьогодні їх — уже близько 28 %», — говорить він. У зв’язку із цим, на його переконання, уряду необхідно дуже чітко контролювати процес ціноутворення та надання послуг з газопостачання для населення України. «Адже в невеличких селах і містах газ постачається саме для того, щоб існували домогосподарства. Крім того, не варто забувати про те, що у нас є і свій видобуток газу. Тому цей сегмент має бути жорстко прорахований, і ціни та тарифи на газ для населення повинні бути підконтрольні уряду», — зазначає Костянтин Кузнєцов.

При цьому він наголошує, що механізм, за яким відбувається формування ціни на газ для населення, повинен бути зрозумілий і прозорий. «Він має бути розрахований, оприлюднений і захищений від впливу зростання ціни на постачання газу з Російської Федерації», — переконаний експерт.

Разом із тим він застеріг, що збільшення соціальних виплат та субсидій з метою захисту громадян від зростання ціни на газ не буде мати очікуваного ефекту і, крім того, матиме негативний вплив на економіку. Це пан Кузнєцов пояснює тим, що в Україні жоден уряд так і не провів серйозних економічних реформ. «Якщо влада і надалі не буде здійснювати податкових та інших економічних реформ, а лише напередодні чергових виборів буде збільшувати соціальні виплати, фактично спрямовуючи кошти на споживання і не виробляючи при цьому достатньої кількості обсягів промислової, товарної чи іншої продукції, то таким чином український бюджет матиме серйозні дисбаланси. Ці дисбаланси, врешті-решт, будуть відбиватися і на соціальній сфері», — пояснює він.

За його словами, економічні реформи на початку запровадження можуть видатися не зовсім зрозумілими пересічним громадянам, а саме цього, на його переконання, і бояться політичні сили. «Непопулярні заходи, зрозуміло, можуть стати причиною втрати частини рейтингу, і тому жоден уряд так і не наважився їх запровадити, — запевняє Кузнєцов. — На жаль, між політиками немає взаєморозуміння і відповідальності, і через це така тенденція повторюється з року в рік».

Експерт висловлює занепокоєння, що у зв’язку із таким станом речей, малий і середній бізнес знаходиться в занепаді, хоча саме він, на його переконання,  має бути «локомотивом» для української економіки. «Зараз ми вступаємо у СОТ, і Україні потрібна конкурентоспроможна економіка. Великі підприємства дуже залежать від зовнішніх чинників, і будь-які серйозні зміни на зовнішніх ринках можуть призвести до суттєвих зменшень надходжень до бюджету. Владі це також слід взяти до уваги», — додав Костянтин Кузнєцов.

 
Джерело


Дотичні матеріали

 

Костянтин Кузнєцов


Інші коментарі експерта




Центр Разумкова: Україна, Київ, вул. Володимирська, 46, офісний центр, 5 поверх, телефон: (044) 201-11-98
Сайт розроблено в рамках програми малих проектів
посольства Королівства Нідерландів (Матра КАП)




Розроблено в Sparkle Design Studio