This version of the page http://www.nbuv.gov.ua/institutions/uni/skotny.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-13. The original page over time could change.
Скотний Валерій Григорович, доктор філософських наук (Дрогобич) — наукова біографія

Скотний Валерій Григорович

 
Учений-культуролог, доктор філософських наук (2003), професор, заслужений працівник освіти України (2001).

Народився 22 квітня 1948 року у с. Ситківці Немирівського району Вінницької області. У 1966 р. закінчив Ситковецьку середню школу із золотою медаллю. У 1973 р. вступив до Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка. Навчався на філософському факультеті, був відмінником навчання, стипендіатом міжнародного фонду ім. Дж. Бертала. З 1979 р. після завершення навчання скерований на викладацьку роботу до Дрогобицького педінституту. Цього ж року вступив до аспірантури при Київському державному університеті ім. Т. Г. Шевченка, після закінчення якої працював асистентом, старшим викладачем, доцентом, завідувачем кафедри філософії Дрогобицького педінституту. З 1988 року ректор інституту (тепер — Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка.

Наукові інтереси Валерія Скотного досить широкі, але провідною темою його досліджень є людинознавчі, культурологічні, народознавчі і світоглядні проблеми. Загалом його перу належить понад 130 наукових досліджень. Він — співавтор і головний організатор створення капітальної праці "Українська культура і сучасність", дослідження "Лекції з історії світової і вітчизняної культури", а також фундаментальної "Економічної енциклопедії" у трьох томах, автор монографій "Раціональне та ірраціональне в науці й освіті", "Філософія освіти: екзистенція ірраціонального в раціональному", підручника "Філософія: історичний і систематичний курс", численних статей у наукових збірниках і журналах, що виходять в Україні та за кордоном. З ініціативи і за активної участі В. Скотного кафедра філософії ДДПУ започаткувала у 1980 р. щорічні наукові людинознавчі читання "Гуманізм. Людина …", метою яких є спрямування наукової громадськості на розробку фундаментальних цінностей людського життя гуманістично визначеного змісту.

Талановитий науковець, Валерій Григорович дбає і про підготовку молодих наукових кадрів, керуючи написанням кандидатських дисертацій. Крім того, за його ініціативи відкрито аспірантуру у Дрогобицькому державному педагогічному університеті і нині тут ведеться підготовка з 15 спеціальностей.

Джерело інформації: Український видавничий портал
[Last accessed 24.06.2008]


Бібліографія публікацій   В. Г. Скотного
(за даними Українського реферативного журналу "Джерело")


Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Київ
www.nbuv.gov.ua