Майдан • Майдан-Крим • новини • статті • заяви • форум пошук • контакти  

Соціальна мобілізація у Криму – можливість подолати суперечності

19-04-2008 20:51 // Суспільство // URL: http://maidan.org.ua/static/newskrym/1208627462.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти


Контактна особа: Сергій Гриценко, Координатор звязків із громадськістю та роботи з медіа ПРООН в Україні

Тел: 044- 254-00-35; 8-067-408-55-33

Факс: 044-253-26-07

Ел. пошта: info@undp.org.ua

www.undp.org.ua

Соціальна мобілізація у Криму –

реальна можливість подолати бідність та суперечності

Асистент Адміністратора ПРООН,

Директор Регіонального бюро ПРООН з країн Європи та СНД Корі Удовічкі

ознайомилася з проектами соціальної мобілізації в Криму


Сімферополь-Київ, 19 квітня 2008 р. – Помічник Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй, Асистент Адміністратора Програми розвитку ООН і Директор Регіонального бюро ПРООН з країн Європи та СНД Корі Удовічкі відвідала Автономну Республіку Крим в рамках свого першого офіційного візиту в Україну, який закінчується сьогодні.

Під час перебування в Криму пані Удовічкі зустрічалася з представниками республіканської та районної влади, а також вивчала досвід і результати роботи проектів, реалізованих на півострові за підтримки Програми розвитку та інтеграції Криму (ПРІК) ПРООН.

Відвідання Директором Регіонального бюро ПРООН з країн Європи та СНД місць реалізації проектів саме в Криму свідчить про особливу увагу ПРООН до досвіду роботи у цьому регіоні. Це пояснюється як успіхами роботи ПРІК за більше ніж 12 років існування, так і тим, що Програма розвитку та інтеграції Криму була першим проектом ПРООН в Україні, де був застосований підхід соціальної мобілізації територіальних громад. Разом із Чорнобильською програмою відродження та розвитку, вона стала майданчиком для випробування методики соціальної мобілізації в Україні та накопичила позитивний досвід, який сьогодні розповсюджується ПРООН в усіх регіонах України.

На думку багатьох експертів, найважливішим компонентом соціальної мобілізації як методики місцевого розвитку за активної участі громадян є те, що її застосування розвиває здібності та вміння громад і місцевої влади, внаслідок чого люди починають вірити у власні сили. Це має особливе значення, враховуючи історичний контекст в Україні: багаторічна централізована система управління вкоренила у свідомості людей відчуття залежності від органів влади. Допомогти побороти це відчуття залежності може само-мобілізація, самоорганізація, самостійне вирішення своїх проблем.

«Сьогодні ми бачимо, що соціальна мобілізація є чудовим засобом для вирішення проблем найменш захищених громадян у Криму. Серед головних цілей Програми розвитку ООН в усьому світі – боротьба проти бідності, забезпечення доступу до якісної питної води, покращення доступу до якісної освіти. Досвід Програми розвитку та інтеграції Криму показує, що рішення цих проблем в руках самих громадян і цілком в їхніх силах, в той час як наша роль як міжнародної організації – допомогти їм у цьому», - зауважила з цього приводу Корі Удовічкі.

Цінність досвіду ПРІК також у тому, що реалізація проектів громадами допомагає подолати існуючу недовіру між різними соціальними групами, відбудувати відносини з владою ґрунтовані на взаємній довірі. Дані соціологічних опитувань, проведених в рамках дослідження ефективності ПРІК, доводять, що дві третини респондентів у селах, де були реалізовані спільні з Програмою проекти, зазначають покращення відносин із сільською радою, а більш ніж одна третина – з районною державною адміністрацією. На Регіональних форумах інтеграції та розвитку, де приймаються рішення про фінансування проектів громад, люди вчаться просувати свої інтереси та взаємодіяти з представниками різних органів влади та бізнесу, разом знаходити найкращі рішення в умовах здорової конкуренції.

Зі свого боку, місцева та республіканська влада також усвідомлює вигоду від співробітництва з людьми. Результатом цього розуміння стає включення пріоритетів громад в плани розвитку сільських рад і районів з подальшим виділенням бюджетних коштів, які направляються на рішення саме тих проблем, що хвилюють сільських мешканців.

У готовності влади вести таку роботу Корі Удовічкі змогла переконатися під час зустрічей з представниками Верховної Ради та Ради міністрів АРК, а також районних державних адміністрацій і районних рад. Зокрема, Анатолій Гриценко, Голова Верховної Ради АРК, високо оцінив потенціал узгодження бюджетного планування на рівні громад, районів та Автономії у цілому.

«Така робота з часом надасть можливість зв’язати планування на республіканському та місцевому рівнях, забезпечуючи максимальну узгодженість та ефективність довгострокових планів», - зазначив він.

Корі Удовічкі також позитивно оцінила зниження частки ПРІК ПРООН у фінансуванні проектів громад на фоні росту обсягів цього фінансування в абсолютному виразі. Така тенденція означає, що проектів стає більше, з одного боку, і що місцеві партнери вносять більше власних коштів, з іншого. Так, у 2007 році фінансовий внесок ПРІК у проекти склав тільки 29%, тоді як ще чотири роки тому міжнародна спільнота сплачувала 70% вартості проектів. Зміни стали можливими завдяки тому, що місцеві органи влади активніше підключилися до фінансування проектів громад, а також завдяки готовності людей вносити кошти в проекти, в реалізації яких власними силами вони впевнені.

«З самого початку ми мусили долати недовіру населення. Спрацьовувало старе мислення, невіра в свої сили», - згадує Людмила Мельник, Дрофинський сільський голова. «Після реалізації проекту поліпшився соціально-економічний стан селян, з’явилася впевненість у завтрашньому дні. І найголовне – процес реалізації проекту запевнив людей у їхніх здібностях керувати, будувати, творити. Сьогодні вони готові продовжувати роботу з покращення умов власного життя – і вже без допомоги ПРІК».

Участь у реалізації проектів мешканцями сіл незалежно від національних, релігійних, соціальних ознак створює позитивний міжетнічний клімат всередині громад. Вирішуючи спільні проблеми, замість того, щоб фокусуватися на суперечностях, люди можуть чудово жити у злагоді незважаючи на національність. Такий висновок підтверджують опитування суспільної думки, згідно з якими більш ніж половина респондентів зазначають покращення міжетнічних відносин в своїх селах внаслідок реалізації спільних проектів.

«Коли люди працюють разом і роблять спільну справу, про які проблеми може йти мова? Це нормальні відносини між людьми, незалежно від їхньої національності!», - вигукує голова Поштовської сільради Ігор Козаков.

Впродовж 2004-2007 рр. за підтримки Програми розвитку та інтеграції Криму було реалізовано 461 проект, серед яких 321 проект стосувався організації громад (водопостачання, газопостачання, ФАП, культурні центри, тощо), 66 проектів було впроваджено шкільними громадами (ремонт актових та спортивних залів, комп’ютерні класи, опалення, покрівля шкіл, т.і.) та 74 проекти – ініціативи, спрямовані на покращення місцевого економічного розвитку (бізнес-центри, офіси єдиного вікна, кооперативи, тощо). Проекти реалізуються в усіх 14 сільських районах Криму. Лише за період 2004-2007 рр. майже 190 тисяч людей змогли покращити своє життя, разом долаючи труднощі та розбіжності.




Обговорити цю новину у форумі

19-04-2008 20:51 Суспільство // URL: http://maidan.org.ua/static/newskrym/1208627462.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у новинах, можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) новини, на яку ви посилаєтся.

Ми також вітаємо коментарі, доповнення та виправлення до текстів новин від всіх свідків подій, що згадуються в новинах. Пишіть на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) новини. Всі цікаві коментарі будуть оприлюднені.

Шукати слова в новинах:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Що на вашу думку було головним ідеалом Помаранчевого Майдану? ІІІ
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ СТАТТІ :
Олександр Богомолов, Ігор Семиволос: Спікер нації
Галя Койнаш: Без фальшивих нот
Алупкинский Портал:: Выступления местных жителей против земельных махинаций
Центр ближневосточных исследований: Лингвистическая экспертиза одной статьи в "Крымской правде"
Андрей Кириллов: Военно-газетный праздник
  ПРЯМА ДІЯ :
Потрібні волонтери
Координати російських диппредставництв
Пікет біля посольства Росії в Києві - завтра + акція ввечері
Благодійна допомога постраждалим від повені на Західній Україні
Нахтіґаль - у запитаннях Майдану і відповідях останнього старшини


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2007
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською