перша • новини • статті • народні новини • листи • крим • захід • восток • форум пошук • контакти  

Олесь Українець: Невігластво як ознака часу.

додано: 25-12-2007 // // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1198535969.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

• Україна • Влада •

Написати цю статтю мене спонукала дискусія, яка зав'язалась на форумі майдану з О.К., колишнім депутатом від БЮТ, який незадовго до розпуску минулої ВР перебіг до Януковича і Ко. Список регіоналів не гумовий, а тому для всіх зрадників там місць не вистачило. Натомість О.К. був призначений на високу посаду в ядерній галузі України.

У мене й раніше не було жодних ілюзій щодо компетентності українських високопосадовців: досить поглянути на стан української економіки та й не лише економіки. Але некомпетентність, та що там некомпетентність - повне невігластво згаданої особи вразило мене наповал.

Звичайно, ніхто від менеджера високої ланки не очікує уміння робити детальні розрахунки нейтронного поля чи знання усіх тонкощів управління ядерним реактором. Однак без певних базових знань ефективне керівництво галуззю, а тим більше планування стратегії її розвитку просто неможливе. Менеджер повинен знати, які існують типи реакторів, сильні та слабкі сторони кожного з них. Яке пальне споживає кожен з типів реакторів і які технологічні процеси потрібні для виробництва пального і його переробки, розуміти різницю між механічною та хімічною переробкою, між хімічною переробкою і збагаченням, тощо. А найголовніше, менеджер повинен добре знати ринок, бути інформованим про економічну доцільність і політичні складнощі створення в Україні того чи іншого виробництва.

Як виявилося, наш герой нічого цього не знає і близько. Перше, чим він мене вразив, це його заявою, що ніби-то важководна технологія, за якою побудовані канадські реактори CANDU є "застарілою" і "тупиковою". (Для нефахівців зазначу, що технологія CANDU успішно використовується в Канаді та інших країнах. ЇЇ закупила Індія і розробила на її основі свій реактор. Понад три десятки реакторів такого типу експлуатуються у світі. Ще кілька блоків будуються. Особливістю цього реактора є здатність використовувати природний (незбагачений) уран. Отже якби Україна мала такі реактори, то вона могла б забезпечувати себе ядерним пальним, навіть не маючи дорого і "політично складного" збагачувального виробництва. У перспективі такі реактори можуть також використовувати відпрацьоване ядерне пальне з легководних реакторів, тобто виробляти частину енергії, не збільшуючи об'єму ядерних відходів)/

Коли ж я спробував вияснити, на підставі чого пан О.К. робить висновки про "тупиковість" технології CANDU, він заявив наступне: "тяжка вода має шаленні властивості "текучесті". Якби ця фраза прозвучала б в аудиторії фахівців з фізики чи ядерної енергетики, вона б викликала гомеричний регіт. Адже добре відомо, що гідродинамічні і гідростатичні властивості важкої води дуже близькі до аналогічних властивостей звичайної води. Більше того, коефіцієнт в'язкості важкої води навіть трохи більший, а коефіцієнт поверхневого натягу майже однаковий. Тому ніякої "шаленої текучесті" важкої води нема і бути не може.

З запалом, гідним кращого застосування, О.К. переконував учасників форуму в необхідності створення в Україні власного виробництва збагаченого урану, не забуваючи при цьому лаяти президента Ющенка і тодішнього мініста закордонних справ Яценюка. Коли ж я запитав його, чи має він результати розрахунків рентабельності такого виробництва, пан менеджер відповів, що розрахунки лише "у процесі". Ось такий стиль роботи (для нефахівців зазначу, що вартість збагачувального виробництва співставна з вартістю усієї "Криворіжсталі"; надто дорога забаганка, якщо вона виявиться нездатною себе окупити).

А ще пан О.К. послався на те, що Корея ніби-то відмовляється від технології CANDU і від програми використання у цих реакторах відпрацьованого пального з легководних реакторів, однак не зміг навести жодного офіціного джерела, яке б повідомляло про це. Натомість його відповідь продемонструвала, що пан О.К. просто-напросто не розуміє різниці між збагаченням урану і механічною переробкою відпрацьованого пального з легководних реакторів для його подальшого використання в CANDU.

Ось такі люди керують у нас ядерною галуззю. Схоже на те, що зі зміною уряду пан О.К. втратить свою хлібну посаду в ядерній галузі. Однак хто прийде на його місце? Черговий невіглас лише з "правильною" політичною орієнтацією?

P.S.
Як і більшість учасників форуму, колишній депутат О.К. користується ніком (псевдонімом), а тому у мене нема ніяких доказів, що на форум писав саме один з керівників ядерної галузі, а не хтось інший. Тому я не називатиму ні повногоо прізвища і нинішньої посади пана О.К. Однак з високою імовірністю, що межує з достовірністю, на форум писав саме він.

Обговорити цю статтю у форумі

додано: 25-12-2007 // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1198535969.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у розділі "Статті", можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) статті, на яку ви посилаєтся.

Шукати слова в статтях:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Що на вашу думку було головним ідеалом Помаранчевого Майдану? ІІІ
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ НОВИНИ :
[12-08-2008 20:55]
Київ: акції біля посольств
[12-08-2008 20:28]
ДЛЯ МІЛІЦІЇ: ДТП і українська "справедливість"
[12-08-2008 20:08]
В Грузии объявлен трехдневный траур
[12-08-2008 19:28]
Планы планами, а по Кодору едут российские войска
[12-08-2008 19:17]
Приєднуйтеся до ініціативи грузинських ГО
[12-08-2008 19:10]
Слід заборонити сепаратистські та проросійські організації
[12-08-2008 19:06]
ЕС предлагает направить в Южную Осетию полицейский контингент
  ПРЯМА ДІЯ :
Потрібні волонтери
Координати російських диппредставництв
Пікет біля посольства Росії в Києві - завтра + акція ввечері
Благодійна допомога постраждалим від повені на Західній Україні
Нахтіґаль - у запитаннях Майдану і відповідях останнього старшини
  ЦІКАВИНКИ :
Завантаження ...


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2007
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською