This version of the page http://icps.com.ua/news.html?id=196 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-12. The original page over time could change.
МЦПД -=- Про Центр . Новини . Виступ директора МЦПД Віктора Чумака, присвячений оцінці діяльності уряду України за перше півріччя 2006 року



[ реклама на сайті ]

Виступ директора МЦПД Віктора Чумака, присвячений оцінці діяльності уряду України за перше півріччя 2006 року

27 липня 2006 року

Нинішній уряд, прийшовши до влади восени 2005 року, мав одне головне завдання: заспокоїти ділове середовище. Він успішно виконав його, найкращим індикатором чого стало зростання інвестицій. Надалі уряд зосередився на виконанні поточних завдань, зберігаючи економічну стабільність і передбачуваність свого курсу.

З огляду на те, що ця діяльність ускладнювалася суттєвими проблемами політичного й економічного характеру: підвищення цін на газ, високі передвиборні соціальні зобов’язання бюджету, політична невизначеність і обмежена легітимність уряду, блокування парламентом важливих рішень – загальну роботу уряду над поточними завданнями можна вважати дуже успішною. Оскільки активних регуляторних впливів на діяльність економіки практично не було, можна казати про ефективне невтручання уряду, що може стати уроком і для майбутніх урядів.

Однак оскільки Україна є молодою державою, кожен уряд потрібно оцінювати не лише за успіхи чи провали в економічній політиці, а й за те, як він розбудовував саму систему державного управління, яка ще далека від ідеальної. У цьому сенсі робота уряду оголила деякі серйозні проблеми, які зменшували її ефективність.

Перше, що впадає у вічі: головні успіхи, про які нині йдеться, не є результатом реалізації документа “Пріоритети діяльності уряду на 2006–2007 роки”, ухваленого на початку цього року. Тобто у своїй поточній діяльності уряд не послуговувався програмою, яку сам для себе і розробив. Програма дій уряду так і не стала управлінським документом, за якими уряд і громадськість можуть здійснювати поточний і кінцевий моніторинг своєї діяльності.

Зіставлення дій уряду із задекларованими пріоритетами виявляє, що робота більш-менш провадиться лише на двох із шести напрямів, зазначених урядом у “Пріоритетах”: стабілізація економічної ситуації і налагодження діалогу з бізнесом. В іншому діяльність мало співвідноситься із задекларованими цілями, а іноді навіть суперечить їм.

Як приклад: уряд задекларував одним зі своїх пріоритетів “єднання країни” через “сприяння здешевленню внутрішніх та зовнішніх пасажирських перевезень шляхом лібералізації ринку...”. Тимчасом у червні на 50% піднято тарифи на перевезення пасажирів залізницею.

У нових умовах жорсткої політичної конкуренції, коли опозиція напрочуд ефективна в роботі зі ЗМІ, уряд не може бути успішним без активної співпраці з громадськістю, зацікавленими сторонами, без аналізу наслідків своєї діяльності. Без цього він ставить під удар власні ініціативи і суттєво ускладнює їх реалізацію.

Публічна присутність уряду – не в сенсі присутності перед телекамерами, а продуктивної співпраці з громадськістю і групами інтересів у проактивному, а не реактивному режимі – була мінімальною. Уряд відмовився від цього напряму роботи взагалі.

Як наслідок уряд, який домігся пристойного рівня економічного зростання і стабілізував економічну ситуацію, один з найменш популярних інститутів влади серед населення. Баланс недовіри до уряду за останні півроку, за даними Фонду “Демократичні ініціативи”, зріс від -25,9% до -38,2%.

Особливо яскраво неспроможність уряду у цій сфері продемонстрували події початку року щодо газових домовленостей з Росією та недавні події в Криму навколо міжнародних військових навчань. Ці події засвідчили, що опозиція набагато ефективніша у співпраці із зацікавленими сторонами і ЗМІ, ніж уряд.

Уряд по суті провалює кампанію з популяризації НАТО серед населення. Непрозорі газові угоди стали улюбленим пунктом, за який уряд критикують і українські, і іноземні політики.

Наведені приклади свідчать, що урядова машина реформується вкрай повільно і не встигає за змінами у політичній системі. Таке “відставання” може призвести до того, що урядова неефективність стане головною перешкодою у провадженні майбутніх реформ.

Цей чи наступний уряд мають обрати одним із перших пріоритетів внутрішні зміни інструментів і процедур ухвалення рішень. Ці рекомендації не нові, але дотепер дуже актуальні. Уряду потрібно ставити перед собою реалістичні завдання і послідовно виконувати їх. План – це управлінський документ, який містить основні пріоритети діяльності і механізми їх досягнення. На його основі здійснюється розробка заходів, моніторинг виконання, оцінка їхньої ефективності.

Успішний уряд також переконливий у розмові з громадськістю. Інформаційна кампанія та обговорення із зацікавленими сторонами в демократичних державах є частиною процесу вироблення кожного важливого державного рішення, на них виділяють час і ресурси. Ця робота має випереджальний характер і не є реагуванням на критику.

Уряду необхідно зробити всебічний аналіз наслідків ухвалених або таких, що ухвалюються, державних рішень обов’язковою процедурою під час їх розроблення. Інакше урядове рішення приречене на критику й імовірну неефективність.

Без цих внутрішніх змін “вікно можливостей”, що може з’явитися перед урядом, ніколи не буде використано, урядова машина щоразу “здаватиме” реформи на користь поточних завдань.

І насамкінець. Очевидно, багато із задуманого не мало шансів бути виконаним через відсутність підтримки у парламенті. Уряд у своїй діяльності виходив з того, що він міг зробити у складній політичній ситуації, це зрозуміло.

Я не критикую дії уряду. Дай Бог кожному досягти тих результатів, яких вдалося цьому уряду. Я критикую те, що він досі не навчився планувати й ефективно висвітлювати свої дії. І це є проблемою.


Також дивіться:
14 червня 2006 року   Новий директор МЦПД
7 листопада 2005 року   Директор МЦПД співголовуватиме у комітеті з підготовки перших президентських слухань
7 квітня 2005 року   Директор МЦПД увійшла до наглядової ради LGI

 
 
Новини Центру
1 липня 2008 року

Споживчі настрої у крутому піке

20 травня 2008 року

Навчання з філантропії

Архiв новин »»


 




Адреса: вул. Пимоненка, 13a (вхід з вул. Студентської), Київ, 04050
E-mail:
Телефони: (044) 484-4400, 484-4401
Факс: (044) 484-4402

Дизайн:
Програмування:
Iгор Тимошенко