This version of the page http://www.okino.org/review/holiday_the-id949.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-10. The original page over time could change.
Рецензія фільму Відпочинок по обміну, Отпуск по обмену, Holiday, The

Киноафиша Киева

Актуальные кинотеатры Киева

Кинотеатр Киев

Баттерфляй на Петровке

Баттерфляй DeLuxe

Баттерфляй Ультрамарин

Киевская Русь

Кинотеатр Братислава

Кинотеатр Жовтень

Кинопалац

Кинопанорама

Кинотеатр Лейпциг

Кинотеатр Ленинград

Линия кино ТЦ Аладдин

Линия кино ТЦ Магелан

Линия кино ТЦ Метрополис

Одесса-кино в ТЦ Украина

Одесса-кино в ТЦ Караван

Кинотеатр Россия

Кинотеатр Спутник

Кинотеатр Украина

Кинотеатр Флоренция

Мультиплекс в ТРК Комод

фильмы которые сейчас в прокате

Незнакомцы

Future Shorts. Вінегрет

Отпетые мошенники

Умники

Люсия и секс

Новый свет

Напряги извилины

Хроники мутантов

Зеленый театр в Земфире

Мумия 3: Гробница Императора Драконов

Хеллбой II: Золотая армия

Без цензуры

Видимость гнева

99 франков

Хэнкок

Большой Стэн

Секс ради выживания

Граница

Мои черничные ночи

Секретные материалы: Хочу верить

ВАЛЛ-И

The Rolling Stones: Да будет свет

Тайная любовница

Кунг-Фу панда

Кино цитаты и отжжиги :)

«Смотрите на меня, я дрочу в душе - это будет высшая точка моего дня. Дальше все будет только хуже»

"Красота по-американски", 1999

Рейтинг фильмов - Top100

44.

3.52

Тринадцать друзей Оушена

Ocean's Thirteen

45.

3.48

Код апокалипсиса

46.

3.47

День выборов

47.

3.40

Зеленый театр в Земфире

48.

3.37

Братц

Bratz: The Movie

49.

3.36

Рэмбо IV

Rambo to Hell and Back

Рецензии фильмов Рецензія фільму Відпочинок по обміну, Отпуск по обмену, Holiday, The

15 января 2008

размер шрифта :

Рецензія фільму Відпочинок по обміну

(Holiday, The)

Автор рецензии: Ярослав Вішталюк

  • Данные о фильме

Рецензии других авторов

Ярослав Вішталюк

Уявіть собі дві жінки. Одна - мешкає в маленькій хатинці в британському селі, працює на низькій посаді у видавництві, чутлива, довірлива, швидко прощає образи і довго заливається сльозами після чергової зради, інша - холодно-непроникний трудоголік, що фізично розучився плакати, живе у величезному будинку міста янголів, очолює власну компанію, не вміє кохати, а за образи ламає ніс чудовим правим хуком. Абсолютна протилежність, чи не так? Втім, вони мають дещо спільне - їм набридло таке життя. У одної коханий одружується з іншою, другій набридло працювати і викидати з будинку чергового утриманця. Що радять психологи в такому випадку? Так, потрібно змінити оточення!

І наші героїні змінюють все - випадково познайомившись через об"яву в інтернеті, вони обмінюються будинками, машинами, країнами і навіть домашніми тваринами. Звісно, одразу виявляється, що проблеми не в оточенні, а в них самих, тому на новому місці спочатку нічого не змінюється, але потім оточення таки починає їх змінювати, нормалізуючи недоліки їх характерів - одна виховує в собі рішучість, інша - чуттєвість.

Так, Ненсі Мейерс зробила з нами це знову. Вже двічі вона робила цей фокус з глядачами, і цього разу не зрадила наших очікувань. Здається, ніщо не може розчулити сучасного міського жителя, який все більше стає схожий на каміння, яке оточує його все життя, і десятки мелодрам пролітають через кінотеатри, збираючи на сеанси лише випадкові парочки та заплакані жертви першого кохання. Категорія романтичних комедій, де всі персонажі та сюжетні ходи прописано стандартами на покоління вперед, в передсмертних конвульсіях породжує такі страхіття, як "Бріджет Джонс", намагаючись хоч чимось вибитися з шаблону - коли не сюжетом, то хоч кількістю недоліків головної героїні.

І лише стрічки Ненсі вирізняються серед цієї фабричної штамповки нестандартним підходом до стереотипної категорії фільмів. В романтичній комедії зобов"язаний бути головний герой - такий собі симпатичний і мужній мачо? Ось вам Мел Гібсон - втілення мужності, мрія половини жінок усієї планети. Тільки Ненсі примусить його робити воскову епіляцію та надягати колготи, а ще зробить його розлученим і додасть дочку з підлітковими проблемами - кожен з цих факторів вже сам по собі начебто здатен вбити будь-який романтичний настрій, але виходить абсолютно навпаки - фільм отримує солідні прибутки, а творці стандартних стрічок підраховують збитки і шаленіють від такого неймовірно успішного порушення правил.

В романтичній комедії повинні бути гарні, молоді герої? А дзуськи, старі теж можуть кохатися - нате вам роман між Джеком Ніколсоном та Діаною Кітон, котрі давно перейшли піввікову межу. А щоб порушити вже геть усі догми, додамо ще Кіану Рівза - чергову мрію половини жінок світу, і закохаємо його в бабусю, яка покине цього ідола заради пенсіонера Ніколсона. І знову, попри абсолютно, на перший погляд, неромантичні ситуації та персонажі виходить гарний фільм, де романтизмом не тикають глядачу прямо в очі, а підводять до нього непомітно, через смішинки, веселі ситуації та неординарний погляд режисера на проблематику людських стосунків.

Цього разу, щоправда, буде все трохи інакше. По-перше ніяких нових порушень не буде - знову будуть діти та пенсіонери, але за допомогою цих персонажів режисер торкнеться проблем, що намагаються обходити не лише комедії та мелодрами, а й уся голівудська продукція - чи багато ви пам"ятаєте фільмів, де молода дівчина допомагає згадати дев"яносторічному діячу культури, що його ще зарано списувати з рахунку і він ще може втерти носа молоді, яка нівелювала саме поняття кінематографу, як мистецтва? А таких, де молодий вродливий чоловік не гасає, задерши хвоста, по дівкам, покинувши напризволяще сім"ю, а сам-один виховує двох маленьких доньок? Знову ця звичка Мейерс йти до романтики абсолютно "неприйнятними" шляхами, через яку її фільми завжди вирізняються серед інших в своїй категорії. За що вона мені і подобається, як режисер.

Ще один плюс фільму - гармонійність. Вона не лише в збалансованому дозуванні драматичних та комедійних моментів, що дало можливість створити стрічку далеко не форматної для такого типу фільмів тривалості - трохи більше за дві години, що стало б вироком для картини суто комедійної, а й у відповідності ролей акторам. І вже не розумієш, чи Ненсі писала сценарій під цих людей, як вона каже, чи вона просто писала його про них - адже кожен, навіть другорядні персонажі, багато в чому відображає себе самого, що легко зрозуміти, хоч трохи поцікавившись особистим життя цих акторів.

Саме через це викладені жіттєві історії настільки реалістичні, а акторська гра чудова - важко погано відобразити на екрані самого себе. Втім свій приз глядацьких симпатій я все-таки віддаю Елі Воллачу, що зіграв старого сценариста - для людини, якій 92 роки, так зіграні ролі є справжнім подвигом. А чудове українське дублювання стало відповідною оправою цьому шедевру новорічно-романтичних фільмів.

Не знаю, як у вас, а у мене перегляд цього фільму, скоріше за все, буде відтепер супроводжувати зустріч Нового року, настільки приємним він вийшов. Дякую, пані Майерс, я буду неймовірно здивований, якщо наступного разу Ви зможете зробити щось ще краще.

Ярослав Вішталюк

Рейтинг автора:

перейти в профиль автора

Новые рецензии автора

  • Сафо

  • Рэмбо IV

  • Сокровище нации 2: Книга тайн

  • Месть

Читайте рецензии на фильм

Отпуск по обмену

других авторов оКино

  • рецензия от

Самые свежие рецензии

  • Хеллбой II: Золотая армия

  • Знакомьтесь: Дэйв

  • Хэнкок

  • ВАЛЛ-И

  • Судный день

  • Корпорация «Война»

  • Особо опасен

  • Невеста с того света

  • Секс в большом городе

  • Не шутите с Зоханом

Скоро в прокате

  • Темный рыцарь

  • Фокусники

  • Элегия

  • Луна в бутылке

  • Красавчик

  • Продуктовые битвы

  • Мираж

  • Ты, живущий

  • Солдаты неудачи

  • Космические обезьянки

Главная

Новости

Киноафиша

Кинотеатры Киева

Фильмы

Постеры

Рецензии

Бокс-Офис

Фото

Трейлеры

КиноФорум

Рейтинг

КиноБлог

Что нового ?

Скоро в кинотеатрах Украины

Темный рыцарь

Новая земля

Секретные материалы: Хочу верить

Хэнкок

Гитлер капут!

Мадагаскар 2

Знакомьтесь: Дэйв

Квант милосердия

Напряги извилины

Мамма Миа!

Кинотеатры Киева

Кинотеатр Киев

Кинопалац

Кинотеатр Украина

Кинопанорама

Баттерфляй на Петровке

Баттерфляй DeLuxe

Баттерфляй Ультрамарин

Линия кино ТЦ Аладдин

Линия кино ТЦ Магелан

Линия кино ТЦ Метрополис

RSS потоки

новости кино

рецензии фильмов

PDA - мобильная версия

Кинопортал "oKino.ua" - все о кино, киноафиша Киева © 2007-2008
Использование материалов кинопортала oKino.ua - все о кино, киноафиша Киева, кинотеатры Киева разрешается при условии ссылки на портал oKino.ua, для интернет-изданий - гиперссылки http://www.okino.ua

Реклама на oKino.ua   Партнеры   Контакты