This version of the page http://dialogs.org.ua/ua/dialog.php?id=74 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-09. The original page over time could change.
ДИАЛОГ.ua / Чи є «світло» в кінці регіонального «тунеля» або кого цікавлять проблеми місцевого самоврядування?

цитата:
Главное проявление трусости заключается в нежелании заглянуть в глаза правде. Потому что правда заключается в том, что каждый человек несет ответственность за все безобразия, творимые в его селе, городе, государстве, на его планете. До этой мысли поднимались только самые мужественные умы. Большинство граждан делегируют эту ответственность наверх, а сами довольствуются хлебом и зрелищами, спускаемыми взамен сверху.
Искандер Хисамов
rus ukr English version
Демографический кризис или последний украинец
Чи готова Україна „мислити глобально, діяти локально”?
Майдан, рік по тому
ПОТОЧНИЙ ДІАЛОГ

Чи є «світло» в кінці регіонального «тунеля» або кого цікавлять проблеми місцевого самоврядування?

Політреформа, наслідки якої спостерігає сьогодні наша країна, відсунула на задній план проблеми регіонів. Вже мало хто згадує про другий її етап, що, як передбачали, стосуватиметься системи влади на місцях. При цьому політреформа не тільки загострила наявні проблеми регіонального життя, але і породила нові.

Серед таких проблем – поглиблення кризи регіонального управління з центру. На сьогодні різними політичними силами висунуто всілякі ініціативи – перегляд процедури призначення губернаторів, створення другої палати парламенту, де будуть представлені інтереси регіональних еліт, зміна принципів виборів до місцевих рад (чи то на змішану форму, чи то повернення до «мажоритарки»).

Криза виявляється скрізь і в усьому: ослаблені органи місцевого самоврядування; посилено політизування їх як результат нової форми проведення виборів до місцевих органів влади. Не прописано, а іноді встановлено неадекватні і суперечливі повноваження органів державної виконавчої і місцевої влади, збільшилися конфлікти між мерами та держадміністраціями на місцях, між мерами та місцевими радами і т.д., і т.п. Все це веде до зростання кількості проблем, до разбалансування регіонального розвитку, поглиблення регіональних диспропорцій.

Політичний процес, який ми спостерігаємо по всій країні в цілому і, в стінах ВР зокрема, ще більше погіршує ситуацію. Адже загальнонаціональні партії далекі не тільки від відстоювання, але навіть і від розгляду реальних проблем регіонів, від усунення диференціації рівня життя людей залежно від регіону мешкання. По суті – регіони кинуто напризволяще, залишені наодинці зі своїми проблемами, що ростуть як сніжний ком. Все це відбувається на тлі їх недофінансування, у тому числі і коштами, запланованими з бюджету.

Сьогодні реальними проглядаються три стратегії розвитку регіонів. Перша з них – закріплення радянського галузевого принципу організації, тільки тепер замість відомств керувати процесом будуть бізнес-структри, укріплюючи і без того сильний патерналізм. Друга – зростання самоорганізації місцевих громад, що дозволяє розвивати дрібний та середній бізнес, орієнтований на місцевий рівень. І, нарешті, третя – тихе фізичне і політичне вмирання, поява соціальних пустель у центрі Європи. На жаль, жоден з перерахованих варіантів не має перспектив швидкого вирішення регіональних проблем. Більш того, подальше відтворення цих устроїв веде до катастрофи, що не припускає підвищення якості життя населення в цілому. Хай це для України звучить банально, але далі так жити не можна.

Назріла і перезріла необхідність повернення до проблем регіональної політики, до того ж не тільки на папері, але політики ефективної, орієнтованої на майбутнє. В іншому разі, криза регіонального управління з центру перейде в некеровану фазу, що може відгукнутися вельми непередбачуваними наслідками для країни в цілому.

Пора, якщо і не зупинити, то пригальмувати погіршення становища в регіонах, особливо на тлі розквіту столиці. Безробіття, низька зарплатня, що не покриває прожитковий мінімум, криза життєвої інфраструктури – пригадаємо Алчевськ, Дніпропетровськ, Львів – ось лише деякі риси кризи регіонів України, котра щодня стає глибшою.

Якість влади як в центрі, так і на місцях не виправдовує сподівань. Її адекватність проблемам, які стоять перед регіонами і країною в цілому, дуже низька, щоб чекати від місцевої влади (втім, як і від центральної) зростання ефективності управлінських рішень, здатності прогнозувати і мінімізувати можливі ризики, нарощувати прозорість ухвалення рішень і відкривати контроль для структур громадянського суспільства.

У сучасному світі, в економічно успішних країнах, регіоналізм реалізується, як правило, знизу, а не згори, і суть його полягає в пошуку оптимальних механізмів участі регіонів у загальнодержавних процесах. Україні ж і ще тільки належить подолати надвисоку централізацію та концентрацію влади, яку ми отримали в спадок від радянського минулого, і яку закріплює теперішня політична еліта. І, щоб полегшити цей процес, повинні з'явитися зацікавлені в цьому суб'єкти в особі регіонів, необхідний цілеспрямований і неформальний підхід, який зміг би послідовно модернізувати не тільки розподіл, але й відповідальність за стан справ на місцях.

Все це так чи інакше потребує внесення змін до нині чинної Конституції. Чи з'явиться у регіонів України «замовлення» на ці зміни або ми і надалі спостерігатимемо дестабілізацію та закріплення безвідповідальності бюрократичної ієрархії – питання залишається відкритим.

ДІАЛОГ.UA запрошує наших постійних авторів, експертів і читачів обговорити на сторінках нашого інтернет-видання проблеми регіонального контексту і спробувати окреслити шляхи виходу з них.

Версія для друку
ДУМКА ЕКСПЕРТІВ
Реформи місцевого самоврядування набагато потрібніші, ніж зміни на центральних щаблях влади
Вадим Прошко, член групи незалежних експертів з питань впровадження Європейської хартії місцевого самоврядування при Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи
Реформи не відповідали інтересам територіальних громад, а радше захищали цілі центральної влади, тому на місцевому рівні ці ідеї та спроби не сприймалися і не підтримувалися. Отже, ні «верхи», ні «низи» насправді не бажали реформувати місцеве самоврядування.
Читати далі

«Ми є свідками боротьби двох видів самоврядування: місцевого та регіонального»
Андрій Дуда, кандидат наук з державного управління, доцент кафедри політології Національного університету «Києво-Могилянська академія»
Існує велика проблема у політизації життя на місцях. Про реформу місцевого самоврядування зазвичай говорять не з позиції критеріїв ефективності управління територіями, управління місцевими ресурсами, управління людьми, а виключно з точки зору політичної доцільності.
Читати далі

Гибридное самоуправление Украины
Александр Микитюк, заместитель руководителя Проекта «Комплексное использование евразийских степей»
Советы представляют интересы народа, а голова сельрады или города – выражает волю президента. Такой гибрид, такое соединение компетенций необходимо государству так же, как дереву нужны все его части.
Читати далі

Спосіб, у який функціонує місцеве самоврядування, відстає від політичних подій у країні
Вакуленко Володимир Миколайович – завідувач кафедри регіонального управління, місцевого самоврядування та управління містом Національної академії державного управління при Президентові України
Нам варто працювати на модель, подібну до існуючої у Франції, яку можна назвати класичною для унітарних країн. Така модель характеризується наявністю систем самоврядування на всіх рівнях – базовому, обласному, регіональному, при тому що на кожному з них одночасно присутнє впливове представництво уряду
Читати далі

Дуалізм влади на регіональному рівні
Кравченко Віктор, виконавчий директор, Асоціації сільських, селищних та міських рад України
Треба змінювати призначення i функції виконавчої влади, які уособлені місцевими державними адміністраціями
Читати далі

Главная проблема – в сознании и привычках
Юрий Полянский, украинский руководитель украино-канадского проекта «Региональное управление и развитие»
Трудно изменить сознание руководителей, их привычки, трудно вселить в них понимание, что регионам самим нужно больше о себе заботиться. На местах многие ресурсы есть, но они либо используются неправильно, либо о них просто не знают. Если же ресурсы правильно учесть и использовать, то многое изменится к лучшему.
Читати далі

Местное самоуправление нуждается в расширении своих полномочий
Елена Бурая, депутат Белоцерковского городского совета
Местное самоуправление нуждается в расширении своих полномочий. С советских времен мы унаследовали крайнюю централизацию. Госплана уже нет, парткомов нет, но централизация осталась. Кроме децентрализации власти, необходима ее деволюция, т.е. часть власти нужно отдать на места. Ведь практически ни одно решение горсовет не может принять без согласования с областью. Пока что местная власть не имеет никакой самостоятельности.
Читати далі

Революции, проводимые народом, защищаться не умеют
Владимир Бревнов, депутат Запорожского областного совета, секретарь постоянной комиссии по вопросам экологии и природопользования
В нашей стране, система самоуправления может стать эффективной лишь с преобладанием инициативы, исходящей снизу. Но вряд ли для такого преобразования в данный исторический период сложились необходимые и достаточные условия
Читати далі

«У нас так і не було створено системи управління регіонами»
Сергій Максименко, директор Інституту регіональних та євроінтеграційних досліджень „ЄвроРегіо Україна”
За моїм глибоким переконанням, унітарність української держави має бути недоторканою на сьогодні, а друга палата парламенту - це те питання, яке за умов не дуже високого рівня політичної культури і зрілості як політиків, так і виборців в Україні може спричинити деструктивні наслідки.
Читати далі

«Регіони не висувають вимог, а швидше нагадують прохачів»
Олександра Кужель, заступник Міністра регіонального розвитку та будівництва України у зв'язках з Верховною Радою України та іншими органами державної влади
Слід пам’ятати, що розмови про потребу надати місцевій владі більше повноважень так і залишаться лишень розмовами, якщо паралельно із розширенням повноважень не передавати відповідальність та гроші для того, щоби ці повноваження можна було виконувати. Нам слід займатися не скороченням влади, а вірною її розстановкою, щоб всі її органи без дублювання один одного займалися виконанням своїх функцій.
Читати далі

Я завжди був прихильником децентралізації і субсидіарності
Анатолій Ткачук, радник Президента
Максимум ресурсів повинно бути в тих органів, які знаходяться найближче до людей, і де вони можуть бути ефективно використані. По-друге, державні повноваження повинні виконувати лише державні органи. І по-третє, держава має контролювати законність і конституційність актів органів місцевого самоврядування.
Читати далі

Реформу провести нетрудно – было бы желание
Олег Соскин, директор Института Трансформации общества
Для того чтобы провести действенные реформы, Украине нужны минимальные изменения в Конституции, которые практически не заденут ее тела. Нам нужно также мощное министерство регионального развития для последовательной и кропотливой работы по развитию депрессивных регионов – тогда их будет гораздо меньше, ведь сейчас депрессивной является почти вся страна
Читати далі

ІНШІ ДІАЛОГИ
„Социальный капитал” и проблемы формирования гражданского общества в Украине
«Социальные мифологемы массового сознания и политическое мифотворчество»
Гражданин и власть: патерналистские и авторитарные настроения в Украине.
В зеркале украинского культурного продукта
Национальная идея: от украинской мечты к новой парадигме развития
Досрочные выборы: политическое представление к завершению сезона
Кризис ценностей: что такое хорошо, и что такое плохо?
Реформы в экономике Украины: причины, следствия, перспективы
Информационное пространство – кривое зеркало Украинской действительности
Постсоветское поколение – здравствуй! (или некоторые подробности из жизни молодежи)
Проект Україна: українська самосвідомість і етнонаціональні трансформації
„Південний вектор” євроінтеграційної стратегії України
Феноменологія української корупції та її специфічні риси
Українській Конституції 10 років: від «однієї з найкращих в Європі» до правового хаосу
Украина в геополитических играх 2006-2025 гг. или Очередное обновление внешней политики
Яку Україну пропонують Україні чи Програми та реальні практики політичних партій України
Парламентський злам: проблеми взаємодії владних гілок
Майдан, рік по тому
Вызовы или стимулы глобализации?
Демографический кризис или последний украинец
Адміністративно-територіальна реформа – тест на ефективність нової влади
Ролевые игры: социодрама Украина – ЕС
Славянские миры: цивилизационный выбор
Повестка дня будущего президента
Новое украинское Просвещение
„Внутрішня геополітика” України.
Чи готова Україна „мислити глобально, діяти локально”?
Демократия по-украински
Какая Россия нужна Украине?
Українська національна еліта – становлення чи занепад?
Середній клас в Україні : майбутнє народжується сьогодні
Україна шукає свою ідентичність
Камо грядеши, Украина?


Проект реалізується в рамках благодійної програми „Культура й освіта” ВБФ "Поступ"
Ідея та інтелектуальна підтримка проекту здійснюється Центром соціальних досліджень „Софія”
Висловлені в статтях й інтерв’ю думки є авторськими