Міністерство
Діяльність
галузі
Санітарно-
епідеміологічна служба
Державна
служба
лікарських
засобів та
виробів
медичного
призначення
Комітет з
контролю за
наркотиками
Комітет з
протидії ВІЛ- інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам
Регуляторна політика та дозвільна діяльність
Міжнародна
діяльність
Документи
Прес-центр
Ресурси



 Вкажіть, будь ласка, до кого за медичною допомогою Ви звертаєтесь насамперед?:

до сімейного лікаря в амбулаторію
до спеціаліста в поліклініці або лікарні
викликаю 'швидку допомогу'
до знайомоголікаря або приватно- практикуючого
в аптеку, до фармацевта
до народної медицини, цілителя
Результати


6648278 (1)


ГОЛОВНА МАПА САЙТУ НОВИНИ САЙТУ
Публікація: "Комітет з питань народної та нетрадиційної медицини"

Про Комітет з питань народної та нетрадиційної медицини
Основні завдання і напрямки діяльності Комітету з питань народної і нетрадиційної медицини
Перелік документів, що засвідчують право цілителя провадити медичну практику в галузі народної і нетрадиційної медицини
Витяг. Документи, які необхідні для отримання направлення для проходження атестації та експертизи
Позаштатні спеціалісти з народної і нетрадиційної медицини
Інформація для зацікавлених


Комітет з питань народної та нетрадиційної медицини

Створено: наказ МОЗ України від 02 грудня 1998 року № 343

Голова: Гарник Тетяна Петрівна

Доктор медичних наук. Професор. Завідувач кафедри фітотерапії з курсом фармакогнозії МІ УАНМ.

Передумови розвитку та впровадження народної медицини в Україні сягають в тисячолітнє минуле давніх культур. По-суті це найстаріша медицина, яка відома людству. Протягом віків медицина в основному базувалась на природних речовинах і холістичному підході до людини. Цей досвід збирався, збагачувався, а найбільш цінна його частина використовувалась науковою медициною. У всіх народів існують свої традиційні методи лікування, які віками відбирались і ретельно зберігались в пам'яті поколінь.

Саме історичні корені народної медицини дали початок офіційній медицині, яка грунтувалася на експерименті та матеріалістичній філософії.

Сучасна народна і нетрадиційна медицина України базується здебільшого на використанні методів, які мають слов'янські корені (фітотерапія, апітерапія), так і на запозичених та модифікованих методах. Зі сходу в Україні найбільше використовуються такі методи, як мануальна терапія, акупунктура, літотерапія, біоенергоінформотерапія. Досягненням західних вчених є гомеопатія, іридодіагностика, натуропатія, водолікування та інші.

Правове поле діяльності у галузі народної і нетрадиційної медицини України формувалося протягом останніх десятиріч і цей процес залежить від багатьох чинників. Але в основі цього питання лежать дві особливо важливі проблеми. Це допустимі межі свободи лікування і реальні офіційні гарантії, які можуть бути введені для захисту населення від шарлатанства та небезпечної некомпетентності.

В нашій країні зроблені важливі кроки в напрямку інтеграції народної і нетрадиційної медицини з офіційною медициною. З цією метою створюються нові навчальні медичні заклади з поглибленим вивчення методів народної і нетрадиційної медицини та вводяться спеціальні курси з народної і нетрадиційної медицини в навчальні програми (гомеопатія, фітотерапія, рефлексотерапія, мануальна терапія, іридодіагностика та інші). Створюються кабінети та центри, в яких кваліфіковані спеціалісти застосовують для діагностики та лікування хвороб методи народної і нетрадиційної медицини.

Отже, процес впровадження методів народної та нетрадиційної медицини в практику охорони здоров'я в Україні триває і є надія, що народна і нетрадиційна медицина надалі буде розвиватись ще більшими темпами, і Україна залишиться однією із лідерів у цьому напрямку, що сприятиме оздоровленню населення та застосуванню методів народної і нетрадиційної медицини в реабілітаційній та комплексній терапії хворих.

 


Основні завдання і напрямки діяльності
Комітету з питань народної і нетрадиційної медицини

Розробка пропозицій щодо реалізації державної політики в сфері охорони здоров'я з питань народної і нетрадиційної медицини.

Визначення перспектив розвитку та наукових досліджень з пріоритетних напрямків народної і нетрадиційної медицини.

Впровадження в практику охорони здоров'я досягнень народної і нетрадиційної медицини.

Опрацювання заходів, спрямованих на реформування галузі народної і нетрадиційної медицини.

Вивчення потреби різних регіонів України у фахівцях з народної і нетрадиційної медицини.

Здійснення контролю у встановленому порядку за проведенням атестації і експертизи цілительских здібностей осіб, які не мають спеціальної медичної освіти та виявили бажання займатися медичною діяльністю в галузі народної і нетрадиційної медицини.

Вивчення досліджень та аналіз впливу на психічне та фізичне здоров'я населення методів народної і нетрадиційної медицини.

Створення та організація роботи банку даних про осіб, які практикують із залученням методів народної і нетрадиційної медицини в Україні.

Спільні наукові дослідження з установами, центрами та фірмами іноземних країн на підставі договорів.

Участь в аналізі і контролі технологій щодо застосування методів народної і нетрадиційної медицини в регіонах України.

Прийняття участі в розробці національних стандартів і нормативних документів по сертифікації технологій і методів, засобів та їх якості, що застосовуються в народній і нетрадиційній медицині.

Участь в організації та проведенні з'їздів, конференцій, нарад, міжнародних виставок з питань народної і нетрадиційної медицини, охорони здоров'я.

Організація та проведення наукового обгрунтування методів народної і нетрадиційної медицини відповідно до сучасного рівня науково-технічного прогресу.

Вивчення передового досвіду зарубіжних країн у використанні методів народної і нетрадиційної медицини, ознайомлення з ними вітчизняних фахівців, встановлення зв'язків та співробітництва з закордонними науковими і підприємницькими установами для виконання дослідницьких програм та інвестицій в галузі народної і нетрадиційної медицини.

Ведення просвітницької діяльності.

 


Перелік документів, що засвідчують право цілителя
провадити медичну практику в галузі народної і нетрадиційної медицини

1. Атестаційно-експертний висновок із зазначенням дати контрольної атестації та експертизи, конкретного виду медичної діяльності, фаху лікаря, разом з яким має проводитись медична діяльність та захворювання, при лікуванні яких виявлено позитивний результат.

2. Спеціальний дозвіл на право медичної діяльності у галузі народної і нетрадиційної медицини наданий

3. Ліцензія МОЗ України на медичну практику за спеціальністю "народна і нетрадиційна медицина"

Відповідно до наказу МОЗ України від 10.08.00 № 195 "Про надання спеціального дозволу на медичну діяльність у галузі народної і нетрадиційної медицини", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20.02.01 за №150/5341.

До загальнодозволених видів медичної діяльності у галузі народної і нетрадиційної медицини не відносяться:

- Лікування онкологічних хворих.

- Лікування хворих на інфекційні захворювання у т.ч. венеричні та заразні шкірні, СНІД.

- Лікування хворих на наркоманію.

- Лікування психічно хворих, які потребують невідкладної госпіталізації.

- Видавання висновку про психічний стан здоров'я.

- Догляд та лікування ускладнень вагітності.

- Хірургічні втручання, у т.ч. аборти.

- Проведення розрахованих на масову аудиторію лікувальних сеансів та інших аналогічних їм заходів з використанням методу гіпнозу та інших методів психічного або біоенергетичного впливу.

 


ВИТЯГ
Документи, які необхідні для отримання направлення
для проходження атестації та експертизи

Для проходження співбесіди Претендент повинен подати наступні документи:

- довідку про стан здоров'я за формою Ф 086У;

- довідку про стан здоров'я від психіатра за формою 122/2-о;

- копії документів, що засвідчують рівень освіти, необхідні для здійснення діяльності у галузі народної і нетрадиційної медицини, а саме: свідоцтва, атестати, дипломи, інші документи, які видані в установленому порядку державними навчальними закладами освіти системи МОЗ України різного рівня акредитації, науковими закладами або такими, що до них прирівняні, і мають право видавати документи державного зразка згідно з чинним законодавством України;

- дві фотокартки;

- ксерокопію першої та другої сторінок паспорта.

При проходженні повторної атестації та експертизи Претендент повинен подати всі вище зазначені документи та звіт про медичну діяльності у галузі народної і нетрадиційної медицини за три останні роки, погоджений лікарем, з яким працював Претендент.

Документи, які необхідні для отримання спеціального дозволу

на медичну діяльність у галузі народної і нетрадиційної медицини

Для одержання Спеціального дозволу особа, яка має намір здійснювати медичну діяльність у галузі народної і нетрадиційної медицини, подає до Комітету з питань народної і нетрадиційної медицини при МОЗ України (далі - Комітет) заяву встановленого зразка

Бланк заяви надається співробітником Комітету при прийомі документів.

До заяви додаються копії атестаційно-експертних висновків організацій, визначених МОЗ України, про можливість здійснювати медичну діяльність у галузі народної і нетрадиційної медицини та копії документів, що засвідчують рівень освіти, необхідні для здійснення діяльності у галузі народної і нетрадиційної медицини, а саме: свідоцтва, атестати, дипломи, інші документи, виданих в установленому порядку державними навчальними закладами освіти системи МОЗ України різного рівня акредитації, науковими закладами або такими, що до них прирівняні, і мають право видавати документи державного зразка згідно з чинним законодавством України;

Контактний тел./факс (044) 253-60-24

Контактні особи: Голова - Гарник Тетяна Петрівна.

Головний спеціаліст - Герцюк Тамара Іванівна

Провідний спеціаліст - Салієнко Ігор Анатолійович

На виконання рішень апаратних нарад у Міністра охорони здоров'я України при МОЗ АР Крим, управліннях охорони здоров'я обласних, Севастопольській міській та Головному управлінні охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської міської держадміністрацій було створено інститут головних позаштатних спеціалістів з НіНМ, в обов'язки яких входить урегулювання медичної діяльності у галузі НіНМ.

 


Позаштатні спеціалісти з народної і нетрадиційної медицини

Регіони Прізвище, ім'я по батькові Телефони
1. Вінницький Побережець Леонід Михайлович (0432) 35-12-83
2. Волинський Іщук Василь Іванович (03322) 3-02-52
3. Дніпропетровський Красовська Аліса Георгіївна (0562) 92-53-61
4. Донецький Бєро Михайло Павлович (0622) 77-17-75
5. Житомирський Бочковський Олександр Миколайович (0412)24-19-94
6. Закарпатська Маркович Тетяна Іванівна (03122) 3-20-81
7. Запорізька Пацалюк Володимир Сафонович (0612) 63-44-71
8. Ів-Франківська Кіт Володимир Степанович (0342) 52-80-58
9. Київська Халіна Наталя Олександрівна (044)213-01-72
10. Кіровоградська Брикульська Мирослава Володимирівна (0522)59-71-05
11. АР Крим Брідко Віктор Володимирович (0652)27-77-98
12. Луганська Коротнєв Валерій Миколайович (0642) 57-07-26
13. Львівська Островерха Юрій Анатолійович (0322)76-23-60
14. Миколаївська Поляков Олексій Миколайович (0512)35-04-56
15. Одеська Лепковська Ірина Василівна (0482) 23-21-50
16. Полтавська Власенко Ігор Володимирович (05322) 7-53-12
17. Рівненська Бєлов Віктор Васильович (0362) 22-79-16
18. Сумська Соболева Валентина Олександрівна (0542)25-84-68
19. Тернопільська Слівінська Ганна Василівна (0352) 22-32-52
20. Харківська Михайлов Борис Володимирович (0572) 33-41-44
21. Херсонська Киданов Олег В'ячеславович (0552) 51-73-32
22. Хмельницька Питей Ольга Анатоліївна (0382) 998-723
23. Черкаська Волощенко Ірина Василівна (0472) 45-99-01
24. Чернівецька Архіпова Людмила Георгіївна (03722) 3-99-07
25. Чернігівська Коробов Ігор Михайлович (0462) 95-82-47
26. м. Київ Погуляй Гана Вікторівна (044)254-30-73
27. м. Севастополь Немцова Гана Вадимівна (0692) 45-84-18

 


Інформація для зацікавлених

Шановні колеги, пропонуємо до вашої уваги науково-практичний журнал "Фітотерапія. Часопис", який видається Комітетом з питань народної і нетрадиційної медицини при МОЗ України та Медичним інститутом Української асоціації народної медицини України з 2002 року.

У журналі публікуються наукові статті з актуальних проблем медицини, біології та фармації, зокрема, клінічні та експериментальні дослідження по вивченню та застосуванню лікарських, ароматних і харчових рослин та композицій з них і препаратів на їх основі для профілактики і лікування різних захворювань. А також суміжних дисциплін - ботаніки, фармакології, фітотехнології та виробництва фітопрепаратів, харчових фітодобавок, хімії природних сполук, стоматології, лікувальної косметології, дієтології, гомеопаті тощо. Публікуються статті з питань організації охорони здоров'я, підготовки спеціалістів, співробітництва вітчизняних та зарубіжних вчених і практичних лікарів, біологів, фармацевтів.

Журнал розрахований на лікарів різних спеціальностей, фармакологів, провізорів, фармацевтів, біологів, працівників науково-дослідних профільних установ, аспірантів, студентів вищих навчальних закладів, а також на широке коло читачів, які цікавляться проблемами фітотерапії.

Журнал виходить періодичністю 4 рази на рік, його можна передплатити (передплатний індекс - 06684).

У журналі Ви можете розмістити не тільки наукову статтю, але й рекламу чи рекламну (презентаційну) статтю про свою фірму або продукцію, яку Ви виробляєте чи реалізуєте. Якщо у Вас є пропозиції чи запитання, будь ласка, звертайтеся, ми з задоволенням розглянемо їх.

Запрошуємо всіх зацікавлених до співпраці!

Контактні особи: головний редактор - Гарник Тетяна Петрівна

Наша адреса вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01021. Тел./факс (044) 253-60-24,

e-mail: ninm@moz.gov.ua, ninm@i.com.ua.



ВСІ НОВИНИ...
23.10.2008
Науково-практична конференція з міжнародною участю "Клінічні випробування в Україні"

07.09.2008
ДО УВАГИ АБІТУРІЄНТІВ!

15.08.2008
До уваги громадськості, керівників підприємств, фармвиробників, меценатів!

08.08.2008
Інформаційне повідомлення

07.08.2008
Інформація щодо наслідків повені… (станом на 07.08.2008р.)

07.08.2008
Відбудеться профільне засідання Громадської Ради на тему: «Діалог влади та громадськості з питань вакцинації»

06.08.2008
Оперативна інформація щодо наслідків повені станом на 06.08.2008р.

06.08.2008
Інформація щодо наслідків повені...

06.08.2008
МОЗ України інформує про закупівлю препаратів для імунопрофілактики населення

06.08.2008
ДО УВАГИ ЗМІ!

06.08.2008
Відбулося розширене позачергове засідання Колегії МОЗ України

05.08.2008
У Тернополі відбудеться розширене засідання колегії МОЗ України

05.08.2008
Українські та закордонні фармацевтичні компанії надають постраждалим від повені гуманітарну допомогу

05.08.2008
Триває співпраця з європейськими лабораторіями щодо незалежної експертизи контролю якості вакцини...

05.08.2008
МОЗ України попереджає про можливість підвищення захворюваності на інфекційні хвороби в постраждалих регіонах

05.08.2008
Інформація про стан пляжів на території південних областей України

04.08.2008
Інформація щодо оздоровлення дітей з територій, які постраждали від паводку (станом на 04.08.08)

04.08.2008
Збереження вакцини для профілактики кору та краснухи в постраждалих від стихійного лиха регіонах тримається на контролі

04.08.2008
Інформація щодо проведення лабораторного контролю якості медичних імунобіологічних препаратів в Україні, в тому числі вакцин

04.08.2008
Виступ Міністра охорони здоров'я України В.Князевича на засіданні КМУ 02.08.2008 року

Офіційна адреса МОЗ України Служба підтримки веб-сайту (web@moz.gov.ua)
© 2000-2007 FursDesign®

Українська English Русский