перша • новини • статті • народні новини • листи • крим • захід • восток • форум пошук • контакти  

Володимир Чемерис: Підсумки роботи комісії МВС щодо подій на Фіналі Кубку з футболу

додано: 11-06-2007 // // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1181568581.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

• Україна • Право •

06.06.07 завершила свою роботу комісія МВС, яка мала розслідувати події 27 травня на футболі, створена наказом заст. міністра МВС з громадської безпеки Фатхутдінова. Окрім міліціонерів до неї увійшов і Ваш покірний слуга.

Очолював комісію заст. нач. Департаменту громадської безпеки (ДГБ) МВС полковник Салимський. Комісія розглянула відеоматеріали, рапорти міліціонерів як київського, так і дніпропетровського Беркуту (я, користуючись перебуванням 5-го червня у Дніпропетровську, зустрічався з місцевими беркутами), свідчення як фанів, так і керівників київського ГУМВС.

Комісія визнала, що Беркут застосовував силу правомірно (відповідно до закону про міліцію), але неадекватно (я пропонував формулу – “загалом неадекватно і у деяких випадках неправомірно”).

За результатами роботи комісії багато міліцейських начальників від керівництва ДГБ МВС до керівництва ГУМВС у Києві та рядових беркутів Дніпропетровська отримають дисциплінарні стягнення. Наприклад, заст. нач. ГУМВС Києва, відомий Ошовський, який затверджував план заходів (згідно цього плану Дніпровський Беркут, який уперше на Олімпійському, поставили перед сектором динамівських ультрас, а київський Беркут, який, власне, знає багатьох цих ультрас в обличчя, за 6 секторів від них) та його колега Пасльон, який, власне, давав безпосередній наказ про застосування сили, нач. УГБ Шевченківського РУВС, який не забезпечив контроль за пронесенням фаєрів, пляшок і т.д.

Догану отримає і нач. Київської міліції Крикун, який безпосередньо до організації заходів на стадіоні відношення не мав (до слова, Цушка було госпіталізовано за кілька годин до матчу). Неофіційно йдеться про те, що начальника ДГБ МВС Маєвського “підуть на пенсію”.

Порушено дві кримінальні справи – за ст.296 (групове хуліганство) та за фактом дій міліції (прокуратура не повідомляє за якою саме статтею). Як іде слідство, мені невідомо.

Загалом така реакція міліції на події викликає певний оптимізм. Коли 2005-го відбулися аналогічні події, причому міліція тоді діяла, мабуть, ще жорсткіше, на заяву правозахисників тодішнє керівництво МВС відповіло просто – міліція діяла у межах закону. І все. Ніяких комісій, ніяких розслідувань, ніяких не те що кримінальних, а й дисциплінарних стягнень.

Сьогодні ситуація значно краща. І хоч, скажу неофіційно, я помітив, що є у МВС як ті, що прагнуть об’єктивності, так і ті, що хочуть справу “зам’яти”, різниця з попереднім періодом відчувається. Думаю, наступний раз і Дніпровський, і Київський, і будь який Беркут подумає, ЯК виконувати ті чи інші накази керівників і ті керівники подумають, чи адекватні їх накази ситуації. Зрештою, до честі міліцейських чинів, варто відзначити те, що всі вони просили не карати рядових беркутів (типу, завтра до мене прийде дружина з дітьми і мати, краще звільніть мене).

Вчора (в четвер, 7 червня - М.-І.) ці висновки було оприлюднено. Те, що їх коментувув Стогній, начебто зрозуміло, але чому ці висновки представляв не Фатхутдінов або Салимський, а Куп’янський – заст. міністра по слідству – незрозуміло. На мій погляд, він змістив акценти. Окрім того, вони не показали оперативні зйомки, які показують повну картину того, що відбулося на Олімпійському, на відміну від зйомок 1-го каналу. Там прекрасно видно, що вся фігня почалася з того, що три міліціонера (не беркута, а звичайні, без будь-яких засобів) прийшли попереджати фанів про те, що не треба фаєрів (справді попереджати, бо не повірю, що трьох ментів відправляють у гущу фанів для того, щоб когось з фанів затримати – як варіант саме це і могло бути провокацією, про яку я розповім далі).

Також там видно, що беркута тричі відводили своїх бійців з сектору № 11 до того, як відбулася сутичка. Там видно, що командир Дніпровського Беркуту Ткаченко, який на відміну від своїх бійців був не у шоломі, а у береті, розмовляє з фанами Динамо і у цей момент (через голови фанів) у нього лeтить стілець, в результаті чого Ткаченко потрапив у лікарню, а Дніпровські беркута, відповідно (але, на мою думку, неадекватно) зреагувавши на атаку на свого командира, пішли у атаку, яку ми, власне, й бачили на ТБ.

Видно там також, що першими кийки застосували не Дніпровські, а Київські беркута. Відео у мене є, бажаючим можу показати, але переслати такий обсяг можливості не маю.

Версій (неофіційних, які висловлюють міліціонери) є насправді дві.

Перша версія – найпоширеніша – що Дніпровський Беркут підставили. Як вони говорять – за Генпрокуратуру. До речі, під ГПУ було всього лиш 7 (!!!) Дніпровський беркутів (Київського не було) і 150 “орлів” Гелетея, які не чинили жодного опору міліції, але за наказом цього закарпатського пацана не пускали Цушка у ГПУ.

Отже, щодо версій. Перша - їх, Дніпровський Беркут, спеціально поставили перед динамівськими ультрас (це, в основному, скінхеди, близькі до УКП Щокіна та УНТП. УНА-УНСО мені заявило, що на сьогоднішній день не має до них відношення і мати не хоче). Хто поставив Беркут саме там – я вже писав вище. Окрім того, ми вже знаємо (по Маршу Свободи 2006-го), що цей міліцейський керівник має особливі стосунки із скінхедами. Безпосередню вказівку застосувати силу до фанів дав Дніпровському Беркуту колега цього керівника без санкції їхнього начальника (Крикуна), який на матчі присутній не був. Командир Дніпровського Беркуту у серцях мені сказав, що послав після всього цього Пасльона за відповідною адресою і більше ніколи своїх бійців на футбол не поведе. Зрештою, й керівництво МВС заявляє, що з радістю відмовиться від того, щоб надалі охороняти футбольні матчі.

Друга версія полягає у тому, що вказівка застосувати силу була спричинена локальним порушенням і людина, яка дала цю вказівку, не розраховувала, що все це призведе до таких наслідків (що зовсім цю людину не виправдовує – вона зобов’язана була це передбачити).

Третю версію, що МВС хотіло продемонструвати свою силу “помаранчевим” я відкидаю повністю. Просто не розумію, кому б це було вигідно, крім самих “помаранчевих”.

Насамкінець, і київські, і дніпровські беркута в один голос говорять, що взагалі входити в сектор № 11 було не потрібно, хоч там і палили фаєра (а в секторі №12 димові шашки). Запалення піротехнічних заходів – порушення. Але беркута не рухалися, коли горіли фаєра. Потім вони виконали наказ. Вони не вважають цей наказ правильним: вірніше, не стільки не правильним - тобто незаконним - а неадекватним ситуації.


Обговорити цю статтю у форумі

додано: 11-06-2007 // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1181568581.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у розділі "Статті", можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) статті, на яку ви посилаєтся.

Шукати слова в статтях:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Що на вашу думку було головним ідеалом Помаранчевого Майдану? ІІІ
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ НОВИНИ :
[08-08-2008 18:34]
Росія готується до вторгнення в Україну?
[08-08-2008 18:29]
Ющенко користується неперевіреною інформацією
[08-08-2008 17:59]
В Цхинвали остался последний очаг сопротивления бандформирований
[08-08-2008 17:50]
На сході Чеської республіки перевернувся швидкісний потяг
[08-08-2008 17:38]
Как сообщает корреспондент "Майдана" Марнеули снова бомбят
[08-08-2008 17:38]
Конфликт в Южной Осетии обвалил ... российский рынок
[08-08-2008 17:36]
Президент Грузії проводить перемовини з лідерами країн світу
  ПРЯМА ДІЯ :
Благодійна допомога постраждалим від повені на Західній Україні
Нахтіґаль - у запитаннях Майдану і відповідях останнього старшини
Батькові журналіста потрібна допомога
Конкурс на кращий дизайн футболки
Разом збудуймо наші храми!
  ЦІКАВИНКИ :
Завантаження ...


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2007
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською