перша • новини • статті • народні новини • листи • крим • захід • восток • форум пошук • контакти  

Микола Посівнич: 95-й рік не демобілізованого генерала

додано: 11-01-2007 // // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1168533884.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Для Майдану

• Україна • Події •


Сьогодні виповнюється 94 роки з дня народження Василя Степановича Кука – Головного Командира УПА 1950-54 рр. Василь Степанович і сьогодні має досить енергії, щоб бути присутнім у суспільному житті України, регулярно присутній в інформаційному просторі – а на Майдані в міру можливостей своїх та модераторів сайту дає відповіді форумчанам про УПА. З нагоди цієї небуденної дати Майдан-Захід замовив у відомого дослідника історії УПА Миколи Посівнича біографічну довідку генерал-хорунжого та ілюстрації. З приємністю відзначаємо, що Микола Посівнич вигріб із архівів (своїх, чи “Літопису УПА“ – не знаємо) світлину, яка ілюструє парубоцькі походеньки Василя Степановича – і яка, якщо не помиляємось, ще ніде не публікувалась.


Василь Кук, син Степана і Парасковії з дому Постолюк. Полковник, потім генерал хорунжий УПА з датою старшинства від 14 жовтня 1952 року. Псевдоніми: “Василь Коваль”, “Юрко Леміш”, “Ле”, “Медвідь”. Народився 11 січня 1913 р. в с. Красне Золочівського повіту Тернопільського воєводства (нині Буського району Львівської обл.) у багатодітній селянсько–робітничій родині, у якій було восьмеро дітей. Двоє з них померли ще малими, всі інші стали членами ОУН. Двох братів Іларія й Ілька стратили польські окупанти, а за совєтської окупації уся родина була засуджена до тюремного ув’язнення з конфіскацією майна.


У 1923–1932 рр. навчався у Золочівській класичній гімназії товариства “Рідна школа”. З 1927 р. належав до молодіжної організації “Пласт”, з 1929 р. член Юнацтва ОУН, а з 1932 р. член Золочівської повітової екзекутиви (Проводу) ОУН. Після закінчення гімназії навчався у Люблінському Католицькому університеті на юридичному факультеті, де організував і очолив студентську групу членів ОУН. У 1932–1934 рр. виконував завдання Крайової екзекутиви – зв’язкового до Кракова та на Волинь, перевозив нелегальну літературу, зброю, вибухові матеріали.


За революційну діяльність у 1933-1936 рр. багаторазово арештовувався польською поліцією. У 1934 р. був засуджений польським судом на 2 роки тюрми. У 1936 р. вийшов на волю й очолив Золочівський повітовий провід ОУН. У травні 1937 р. щоб знову не бути арештованим, переходить у підпілля. У Львові проводив нелегальні нічні вишколи для ремісничої молоді, а з осені у Підгаєцькому повіті організовує підпільну друкарню КЕ ОУН “Мандоліна” та керував нею до жовтня 1939 р.


У 1940 р. за дорученням КЕ ОУН на ЗУЗ перебуває у м. Кракові та організовує нелегальні переходи кур’єрів і зв’язкових ОУН через німецько-совєтський кордон, працюючи спільно з референтом зв’язку ПУН Романом Шухевичем.

Учасник нарад Проводу ОУН у лютому 1940 р. та делегат на ІІ Великий Збір ОУН у квітні 1941 р. Після ІІ ВЗ ОУН, Провідником революційної ОУН С. Бандерою, призначений членом Проводу, у якому очолив організаційну референтуру. Активний учасник військових курсів ОУН у Кракові та діяльності військового штабу у 1940-1941 рр., де проходив старшинські вишколи.

Навесні 1941 р. організував і очолив Центральний штаб Похідних груп ОУН для переходу в східні області України, включно з Кримом і Кубанню (біля 5 тисяч членів). У червні очолив Львівську похідну групу (біля 20 членів), яка прибула 28 червня до Львова й 30 червня 1941 р. організувала Народні Збори, на яких проголошено Акт відновлення Української Держави.


У липні – серпні 1941 р. організував і очолив Київську похідну групу членів ОУН (біля 30 осіб), переважно зі східних областей та Волині для проголошення Акту відновлення Української Державності в Києві. 31 серпня 1941 у м. Василькові В. Кука і частину членів групи арештувала німецька поліція.


При відправлені групи до Львова у м. Луцьку В. Кук, Дмитро Мирон –“Орлик” та зв’язковий Тарас Онишкевич втекли з-під варти і добратися до Львова. З весни 1942 р. “Ю. Леміш” очолив Провід ОУН на південно- східних українських землях із центром у Дніпропетровську. Після загибелі Д. Мирона в липні 1942 р. та арешту його заступника П. Сака безпосередньо керував діяльністю ОУН у центрально-східних і південних українських землях. Весною 1943 р. очолив також УПА – Південь.


З березня 1944 р. на окупованій радянською армією території України один із керівників національно-визвольного руху, ініціатор створення НВРО і безпосередньо у квітні 1944 р. керує найбільшим боєм УПА під Гурбами.

З 1947 р. - заступник Романа Шухевича на всіх його становищах, а після його загибелі 5 березня 1950 р. – обраний Головою Проводу ОУН в Україні, Головним Командиром УПА та Головою Генерального Секретаріату УГВР.

23 травня 1954 р. під час подорожі на Волинь підступно захоплений провокаторами КГБ у полон. Перебував у слідчих тюрмах Києва і Москви без суду до 1960 р. Звільнений у зв’язку з новим курсом політики М. Хрущова т. зв. “відлигою” та з метою компрометування його в очах українців. З цього часу проживає у м. Києві.

Сьогодні Василь Кук - відомий громадський діяч, член Головної Булави Всеукраїнського Братства ОУН–УПА та голова Наукового відділу Братства УПА.


Від Майдану. Немало активістів maidan.org.ua зустрічались з Василем Степановичем особисто (думаємо, не менше двох десятків), і всі вони відзначають життєву енергію Головного Командира, та його властивість передавати цю енергію під час спілкування. Командир УПА не демобілізувався (хоча за віком давно має на це право), він активно працює, його комп'ютер – не прикраса столу, а інструмент для роботи (скромно: і засіб комунікування з майданівцями). У день уродин ми бажаємо Василеві Степановичу творчої наснаги та енергії життя. З роси і води! Слава Україні!


Необхідні пояснення до світлин

1. Командир УПА

2. Учень Золочівської гімназії

3. Василь Кук і широко відома у вузьких колах підпільників Філя Бзова. Тільки не кажіть, що ви йшли "по заданію"! Ми ідентифікуємо це місце як Алею Леґіонів (зараз Проспект Свободи) у Львові, орієнтовно - в тому місці, де починається вул. Гнатюка. Василь Степанович зайшов на Майдан, подивився, і поправив нас: це Краків, зайнятий німцями, а сам він так тішиться, бо побачив Філю, про яку довго не мав відомостей: чи вийшла з тюрми і чи взагалі жива.

4. Василь Кук - період перебування у Кракові - час проголошення Акта 30 червня

5. Василь Кук сьогодні - і теж годиться до паради.

6. Головний Командир і його робоче місце.

7, 8. Василь Кук і майданівці. В нас фотки ще є, тільки не було наказу виходити зі схрону...


Обговорити цю статтю у форумі

додано: 11-01-2007 // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1168533884.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у розділі "Статті", можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) статті, на яку ви посилаєтся.

Шукати слова в статтях:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Що на вашу думку було головним ідеалом Помаранчевого Майдану? ІІІ
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ НОВИНИ :
[08-08-2008 16:25]
Бегство Эдуарда Кокойты из Цхинвала подтвердилось
[08-08-2008 16:01]
«Нам никто не помогает, абхазцы нас предали, русские предали»
[08-08-2008 15:52]
Над резиденцією Кокойти піднято грузинський прапор
[08-08-2008 15:43]
Агресія Московії проти Грузії вже є доконаним фактом
[08-08-2008 15:39]
Минобороны России подтверждает вторжение в Грузию
[08-08-2008 15:24]
Грузія оголосила мораторій на ведення вогню
[08-08-2008 15:22]
Cаакашвілі: Грузія знищила два російські винищувачі
  ПРЯМА ДІЯ :
Благодійна допомога постраждалим від повені на Західній Україні
Нахтіґаль - у запитаннях Майдану і відповідях останнього старшини
Батькові журналіста потрібна допомога
Конкурс на кращий дизайн футболки
Разом збудуймо наші храми!
  Новини з Обозу :
  ЦІКАВИНКИ :
Завантаження ...


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2007
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською