This version of the page http://extreme.lviv.ua/?tp=publications&publ2_code=200 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-08. The original page over time could change.
Lviv eXtreme club


Стат ті

17.04.2008
Покатушки на літаках
Zippo

Якщо ви якимось макаром потрапили на летовище і не знаєте, що вам там робити, поки ваш "обезбашений" товариш готується до моменту вивалювання з цілком справного літака, то за цей час можна почитати плакат "перлів", на якому новоспечені парашутисти залишають свої перші враження від стрибка. Повірте, після прочитаного у вас з'явиться бажання стрибнути, але це вже інша історія... Та навряд чи в цей день вам вдасться стрибнути, тому що ви не проходили попередню підготовку і так далі. Отож, насміявшись з “перлів”, у вас непомітно підніметься настрій і з'явиться усім відоме бажання "що би то вчудити"... Так як ваш товариш скоро буде героєм, а ви лише його тінню в очах товаришів, які будуть вислуховувати його героїчні оповіді на зразок: "та то я виштовхував інструктора з літака, а не він мене", ви можете також повийо.. похвалитись, як ви літали на літаку з виконанням фігур вищого пілотажу, або просто злітали за півгодини туди і назад у Карпати.

Що для цього зараз потрібно? І чому саме зараз? Та тому, що, щоб колись вам таку мрію здійснити, потрібно було б пройти мільйон лікарів, тестів, навчання і так далі.. Зараз це здійснити – як два пальця ... . Основне - це мати пару рубасиків в кишені. Отже, за цей час, коли ваш товариш, потираючи руки, "смакує" свій стрибок, ми також не гаємо час і пензлюємо на СКП (на вигляд – "шахова будка" посеред поля). У ній сидить керівник польотів, лікар і, як правило, купка причетних до цього дійства людей, у яких можна й запитати, чи можна покататись на літаку. А от на якому, то тут треба визначитися. Вибирати будем з наявності літаків у парку цунівського летовища.

І так у нас декілька варіантів: ЯК-12 , ЯК-18т, ЯК-52, L-200 та інші.

В чому різниця запитаєте ви? А різниця є по відчутях і по видатках.

Найефектнішим і найяскравішим катанням буде на ЯК-52 тому, що від виконання фігур вищого пілотажу (мертва петля, бочка, штопор, гірка, і так далі..) та перенавантажень, які місцями доходять аж до 6 G, мало не покажеться (у мене аж соплі самі витікали, ги-ги). Але ціна за таке задоволення кусюча, за 10 хвилин доведеться відвалити 250 грн., кожна наступна хв. 25 грн. Але для першого разу я б не рекомендував брати більше ніж 15 хв. Десяти буде цілком достатньо.

Трохи поступається 52-му ЯК-у у враженнях і екстрімі ЯК-18. На ньому вам зроблять декілька "Гірок": чогось більше чекати від нього не варто. Зате в ного можна ззаду, як у лімузині, сидіти вдвох. Це буде найкращий варіант зробити коханій таку прогулянку, звісно, що разом. Доведеться вам розлучитись за 10 хв з 250 грн. за двох .

Ну а про ЯК-12 годі й казати. Це як мікроавтобус, ги-ги. На задньому сидінні сміло поміщаються 3 людини і коштує він найдешевше, всього 250 грн. за 10 хв. Отож для прогулянок в сусідні області кращого не знайти.

Також на летовищі є і інші літаки, але вони є приватною власністю їх господарів з якими, як правило, можна також домовитись, щоб покататись.

Знайшовши пілота, який буде у повітрі з вас знущатися, гарно подивіться у його обличчя, тому що підчас польоту ви будете свого "мордувальника" бачити тільки сексуальну потилицю, ги-ги.

Після того як вас оглянув пілот, він записує вас у чергу, тому що останнім часом такого виду відпочинок стає популярним і направляє вас на фейс контроль до айболіта, який буде мацати ваш пульс, тиск, дасть заповнити медичну декларацію і дасть вердикт - літати можеш.

Після того як до вас дійшла черга літати, вас саджають у літак і ретельно вчать основному - діям в нештатних ситуаціях на зразок: напад НЛО на ваш літак, підчас якого зав'язався запеклий бій, і у зв'язку з цими подіями у вас випадково відвалилося крило, чи там загорівся мотор, і вам по команді пілота "ПОКИНУТИ ЛІТАК" потрібно це зробити. Як саме це робити, описувати я не буду, бо це й так нічого не дасть. Далі навчать як розмовляти через рацію з пілотом. Після невеличкого тренування, вас вже по справжньому вдягають у підвісну систему рятувального парашута, а його в свою чергу, пристібнуть до кріплень, які знаходяться у кабіні літака і все це підганяється на кожного індивідуально: від богатиря до дюймовочки. Далі гуркіт мотору і ....

Прийшовши на землі до тями після знущань пілота, ви оплачуєте катання і невгамовно ділитеся враженнями з тими, хто також вирішив політати.

Для тих хто в "танку"

Пит.: До кого можна звернутися з питанням, чи будуть цими вихідними польоти, якщо ви зараз не на летовищі?
Від.: Можна безпосередньо зателефонувати до начальника клубу Гаврилюка Олександра Богдановича за номером моб. тел. 8 067 270 62 97. Він залюбки відповість на ваші запитання.
Пит.: При яких погодніх умовах відбуваються польоти?
Від.: Коли сумарний боковий вітер не більше 15 м/с
Пит.: Підчас польоту, якщо мене раптом почне нудити, або я почну себе погано почувати. Що тоді?
Від.: Ви влипли. Жартую. З’вязуєтесь з пілотом по рації і доповідаєте про своє самопочуття. Після чого він якнайшвидше посадить літак і вас направлять до айболіта.
Пит.: Чи можна буде взяти із собою фотоапарат чи камеру?
Від.: Як правило, ні. Тому що перенавантаження можуть бути друже високі і, як показує практика, люди гублять фототехніку, яка підчас виконання фігур вищого пілотажу "гасає по цілому салону" і, тим самим, випадково може пошкодити електроприлади і призвести до сумних наслідків. І не дай Бог вам доведеться покидати аварійно літак, а у вас руки зайняті. Доречі, перед польотом вам доведеться вийняти з кишень і залишити на землі (пістолет, гранату, телефон, колючі і ріжучі предмети, і навіть дрібну валюту (копійки))
Коли ж тоді фотографуватися запитаєте ви? Фотографуватися можна тільки після польоту, тому що до – вважається поганою прикметою!
Пит.: А чи можна мені в повітрі трохи покерувати?
Від.: По техніці безпеки - ні! Але якщо добре попросити... все я мовчу, ги-ги.
Пит.: ...

Інформація для багатих дядьок - майбутніх пілотів!

Вступний внесок ЛАСК ~ 280 грн.
Навчання (теорія) 3 місяці. Проходить з лютого до середини - кінця квітня.
Мати дійсне ВЛК!
Для одержання льотної ліцензії від Міністерства транспорту потрібно мати не менше 43 год/нальоту.
1 год/польоту ~ 160$
В рік потрібно зробити щонайменше 20 год нальоту!





© Copyright 2007, eXtreme.lviv.ua     При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове
СТАНЬ
ОДНИМ
З НАС

01 Фото

02 Відео

03 Форум

04 SMS розсилка