Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
| Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

В Представництві ЄК

Прес релізи

Календар заходів ЄС в Україні

Прес релізи

Архів новин: Чер 2007

27.06.2007

Україну все частіше використовують для транзиту наркотиків – говорять фахівці

Учасники спільної прес-конференції, присвяченої Міжнародному дню боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом (26 червня), визнали термінову необхідність розвивати міжнародну співпрацю задля запобігання транс-кордонному наркотрафіку, а також закликали активізувати заходи з профілактики та вирішувати цю проблему у джерелі її появи – серед осіб, які вживають наркотики, для того щоб послабити проблему зловживання наркотиків на довготермінову перспективу.

Програма із запобігання зловживанню та боротьби з незаконним обігом наркотиків в Білорусі, Україні та Молдові (Програма БУМАД) втілюється в Україні з 2003 року згідно з домовленостями між урядом України, Представництвом Європейської Комісії та Програмою розвитку ООН (ПРООН). Партнерами імплементації проектів Програми БУМАД є Міністерство внутрішніх справ України, Міністерство охорони здоров’я України, Державна прикордонна служба України, Державна митна служба України та Служба безпеки України. Аби черговий раз створити життєдієву платформу для діалогу між партнерами Програма БУМАД організувала спільну прес-конференцію.

Виступаючи на прес-конференції Голова Делегації Єврокомісії в Україні та Бєларусі посол Ієн Боуг зазначив, що зловживання наркотиками створює неабиякі соціальні проблеми в будь-якій спільноті. Крім того, щороку в світі помирає від зловживання наркотиків близько 1,5 млн. людей, понад 10 мільйонів людей вживають героїн – відзначив пан І.Боуг. «Дуже важливо, що Євросоюз координує діяльність з боротьби із незаконним обігом наркотиків спільно зі своїми країнами-сусідами, такими як Україна. Саме тому, починаючи з 2003 року, ЄС виділив 6,5 млн.євро на фінансування Програми БУМАД» - сказав І.Боуг.

Програму БУМАД впроваджує Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні. За словами заступниці постійного представника ПРООН в Україні пані Йоанни Казани-Вишньовецької, ПРООН дивиться на проблему зловживання наркотиками з точки зору перспектив людського розвитку. «Ми задаємо питання – хто є ті люди, що зловживають наркотиками в Україні і якою є реальна життєва ситуація та проблеми, з якими вони стикаються? Дуже часто ми бачимо, що це молоді люди та дівчата, що живуть в провінційних містах та «депресивних» районах великих міст, вони часто не мають роботи, живуть зі своїми батьками та не мають багато перспектив щодо кращого майбуття» - сказала пані Йоанна Казана-Вишньовецька під час прес-конференції.

«Ми намагаємося зрозуміти, як цим людям можна домогти реалізувати їхній людський потенціал. Наркозалежні потребують соціальної допомоги, уваги зі сторони громади, медичного забезпечення, особливо коли вони є ВІЛ-позитивними. Те, що ім не потрібно, так це проблеми з правоохоронними органами. В той же час суспільство не потребує наркопроблем» - додала вона.

Учасники прес-конференції погодились з тим, що співробітництво між ПРООН та державними інститутами є надзвичайно вдалим. Заступник Голови Служби безпеки України Валерій Підболячний заявив про те, що важко переоцінити важливість міжнародного співробітництва, особливо тоді, коли Україна все частіше розглядається наркоторговцями, як канал транзиту наркотиків.

Наркоманія була визнана, як зростаюча проблема та небезпечний виклик для суспільства на найвищому державному рівні. За словами заступника начальника департаменту по боротьбі із незаконним обігом наркотиків Міністерства внутрішніх справ України Олега Шутяка – за останні п’ять років кількість осіб, що вживають наркотики виросла в 1,5 рази.

За даними Міністерства охорони здоров‘я, у 2006 році на обліку понад 84 тисячі наркозалежних осіб, ще 33 тисячі – на профілактичному обліку (разом 117 000 осіб). Для порівняння, у 1990 році на обліку МОЗ знаходилось 22 500 наркозалежних.

МВС нараховує 152 тисячі осіб, причетних до незаконних операцій з наркотиками, у тому числі – й наркоспоживачів.

Найбільш поширеними наркотиками в Україні є опіати і марихуана, а також синтетичні психотропні речовини – амфетамін, МДМА та галюциногени. За оцінками фахівців, річний фінансовий обсяг ринку нелегальних наркотиків в Україні може становити від 0,5 до 1,6 мільярди доларів США.

В прес-конференції також прийняли участь Заступник Голови Державної митної служби України Володимир Руссков та Керівник Українського медичного та моніторингового центру з алкоголю та наркотиків Міністерства охорони здоров`я України Анатолій Вієвський.

7 грудня 1987 року Генеральна Асамблея ООН прийняла спеціальну резолюцію, якою постановила відзначати 26 червня, як Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом, в знак висловлення своєї рішучості посилювати діяльність та співробітництво для досягнення цілі створення міжнародної спільноти, вільної від наркоманії. Вона прийняла це рішення, спираючись на рекомендації Міжнародної конференції по боротьбі зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом 1987 року.

Про Програму БУМАД:

Втілення Програми дозволяє Уряду України за фінансової та організаційної підтримки Європейського Союзу та ПРООН не тільки підвищити спроможність національних правоохоронних та контролюючих органів виконувати відповідні завдання, а й значною мірою вдосконалити механізм формування державної політики в сфері контролю наркоситуації на загально-національному рівні.

За більш детальною інформацією звертайтеся до спеціаліста по звязках із засобами масової інформації Програми БУМАД Ігоря Конопацького за тел. 501-42-03, igor.konopatskiy@undp.org.ua

 

27.06.2007

Проект Європейського Союзу «Громадянська освіта - Україна’ бере участь у національній конференції Світового банку 26-27 червня 2007 р.

Київ, 27 червня 2007 р.

Проект Європейського Союзу «Громадянська освіта – Україна» взяв участь у національній конференції Світового банку «Рівний доступ до якісної освіти» на тему «Розробка національного учбового плану на 21 ст.», яка відбулася у Києві 26 і 27 червня 2007 р. Керівник проекту та міжнародні і національні експерти зробили спільну презентацію на пленарній сесії першого дня на тему «Розробка учбового плану в рамках проекту ЄС «Громадянська освіта – Україна».

В презентації відображено виконання проектом його технічного завдання і процес розробки таблиці громадянських компетенцій для всіх рівнів освіти на основі аналізу національних нормативних документів та розробки міждисциплінарного підходу до викладання громадянської освіти. Презентація також включила в себе короткий опис практики розробки учбових планів в інших країнах Європи.

Національні і міжнародні експерти проекту взяли участь у груповій роботі протягом обох днів конференції та міжнародний експерт з розробки учбового плану зробив презентацію для робочої групи з соціальних наук.

По більш докладну інформацію про проект прохання звертатися до:

Девід Ройл

Міжнародний керівник команди

компанія „Cambridge Education”

Проект „Громадянська освіта – Україна”

Тел.: (+380-44) 4665467; 2386389; 5685780; Факс: (+380-44) 2308102

E-mail: David.Royle@ced.kiev.ua

 

26.06.2007

Відбулася прес-конференція, присвячена Міжнародному дню боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом

26 червня 2007 року о 12.30 в приміщенні Конференц зали інформаційного агенства УНІАН (вул. Хрещатик, 4) відбулася прес-конференція, присвячена Міжнародному дню боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом.

Тема прес-конференції: «Запобігання незаконному обігу наркотиків – одна з головних умов вирішення наркопроблем в Україні».

Запрошені учасники:

1. Заступник Голови Державної митної служби України Володимир Руссков.

2. Заступник Голови Служби безпеки України – начальник ГУ БКОЗ Валерій Підболячний.

3. Перший заступник начальника департаменту по боротьбі із незаконним обігом наркотиків Міністерства внутрішніх справ України Олег Шутяк.

4. Керівник Українського медичного та моніторингового центру з алкоголю та наркотиків Міністерства охорони здоров`я України Анатолій Вієвський.

5. Голова Представництва Європейської Комісії в Україні, Посол Ієн Боуг.

6. Заступник постійного представника Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні пані Йоанна Казана-Вишньовецька.

Прес-конференцію організувала Програма із запобігання зловживанню та боротьби з незаконним обігом наркотиків в Білорусі, Україні та Молдові (Програма БУМАД).

Для довідки:

7 грудня 1987 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію 42/112, якою постановила відзначати 26 червня, як Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом, в знак висловлення своєї рішучості посилювати діяльність та співробітництво для досягнення цілі створення міжнародної спільноти, вільної від наркоманії. Вона прийняла це рішення, спираючись на рекомендації Міжнародної конференції по боротьбі зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом 1987 року.

За даними Міністерства охорони здоров‘я, у 2006 році на обліку понад 84 тисячі наркозалежних осіб, ще 33 тисячі – на профілактичному обліку (разом 117 тисяч осіб). Для порівняння, у 1990 році на обліку МОЗ знаходилось 22,5 тисячі наркозалежних.

МВС нараховує 152 тисячі осіб, причетних до незаконних операцій з наркотиками, у тому числі – й наркоспоживачів. За оцінками фахівців МОЗ та громадських організацій, загальна кількість регулярних споживачів опіатів в Україні зараз може сягати 300 тисяч осіб.

Найбільш поширеними наркотиками в Україні є опіати і марихуана, а також синтетичні психотропні речовини – амфетамін, МДМА та галюциногени.

У групі опіатів переважають (понад 95%) сурогатні наркотичні засоби (екстрагований і ацетильований опій), виготовлені з наркосировини (макової соломки) місцевого походження. Решту становлять споживачі героїну, медичних та синтетичних опіатів.

Виходячи зі структурного співвідношення, в Україні протягом року може споживатися до 1 тонни героїну, 300 тонн сурогатних опіатів, до 5 тонн стимуляторів амфетамінового ряду та їх сурогатів тощо, до 150 кг кокаїну. Обсяги споживання марихуани оцінити складно, оскільки споживачі не вважають її наркотиком та не звертаються за наркологічною допомогою.

Таким чином, річний фінансовий обсяг ринку нелегальних наркотиків в Україні може становити від 0,5 до 1,6 мільярди доларів США. Ця цифра є виключно орієнтовною (розрахунковою), адже в світі не існує методик точної фінансової оцінки обсягів такого вкрай латентного явища як незаконний обіг наркотиків.

Затримання наркотиків у 2006 році:

 

СБУ

МВС

Державна прикордонна служба

Державна митна служба

ВСЬОГО

Кокаїн

1,4 кг

1,9 кг

0,01 кг

8,43 кг

11,74 кг

Героїн

47 кг

2,7 кг

0,034 кг

0,004 кг

49,738 кг

Синтетичні

17 кг

24,7 кг

0,316 кг

---

42,016 кг

Маріхуана

12 тонн

22 тонни

105 кг

122 кг

34,227 тонн

М/соломка

900 кг

9,9 тонни

548 кг

399 кг

11,747 тонн

Гашиш

---

9,7 кг

3, 79 кг

---

13,49 кг

Програма із запобігання зловживанню та боротьби з незаконним обігом наркотиків в Білорусі, Україні та Молдові (Програма БУМАД) втілюється в Україні з 2003 року згідно домовленостей між урядом України, Представництвом Європейської Комісії та Програмою розвитку ООН (ПРООН). Партнерами імплементації проектів Програми БУМАД є Міністерство внутрішніх справ України, Міністерство охорони здоров’я України, Державна прикордонна служба України, Державна митна служба України та Служба безпеки України.

Програма БУМАД фінансується Європейською Комісією та реалізується Програмою Розвитку ООН в Україні.

Ієн Боуг сказав: "Наріжним каменем стратегії ЄС по боротьбі з наркотиками є збалансований підхід між запобіганням, навчанням та лікуванням з одного боку, та рішучим запровадженням законів, направлених на боротьбу з виробництвом наркотиків та їхнім обігом з іншого. Громадянське суспільство відіграє вирішальну роль у зниженні попиту на незаконні речовини і тому більш тісно залучається до процесу вироблення відповідної політики на рівні ЄС. Ці принципи відображені у стратегії ЄС по боротьбі з наркотиками на 2005-2012 роки: збалансований, інтегрований та багатодисциплінарний підхід, у якому протидія постачанню наркотиків та дії щодо зниження попиту на них є взаємодоповнюючими і в рівній мірі важливі."

Ієн Боуг додав: "Міжнародна співпраця та розділена відповідальність є ключовими принципами стратегії ЄС по боротьбі з наркотиками. Відтак, ЄС співпрацює з країнами-партнерами з метою покращення підвищення ефективності їхніх зусиль, направлених на зниження рівня вживання наркотиків та боротьбу з їхнім обігом. Європейський Союз та Україна тісно співпрацюють у цьому відношенні на політичному та професіональному рівні".

З початку роботи БУМАД тільки Україні Європейська Комісія надала фінансову допомогу понад 2 млн. дол. США. Для продовження реалізації Програми в 2007 році виділено понад 1 млн. 100 тис. дол. США. При цьому зазначені кошти не перераховуються будь-якому міністерству або відомству, а використовуються для постачання конкретного спеціального обладнання, програмного забезпечення, навчання спеціалістів і т.ін.

За більш детальною інформацією звертайтеся до спеціаліста по звязках із засобами масової інформації Програми БУМАД (UNDP Ukraine) Ігоря Конопацького за тел. 501-42-03, igor.konopatskiy@undp.org.ua
 

26.06.2007

День Європи приїхав до Криму!

Київ, 26 червня 2007 р.

30 червня 2007 р. м. Ялта прийматиме в себе День Європи в Україні. Це свято Україна святкує п'ятий рік поспіль, та до Криму воно дісталося вперше. Цьогоріч святкування Дня Європи має особливе забарвлення, оскільки у 2007 р. Європейський Союз відзначає своє 50-річчя.

День Європи в Ялті в цілому збереже формат таким, у якому його бачили всі попередні міста України. На головному майданчику міста - набережній - розташується наметове містечко, де будуть представлені інформаційні тенти країн-членів ЄС. Планується участь півтора десятка європейських посольств, зокрема Австрії, Великої Британії, Ірландії, Греції, Данії, Естонії, Латвії, Литви, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Словаччини, Румунії, Хорватії. Крім традиційних цікавих розповідей про туристичні принади та кулінарні багатства, деякі посольства приготували кілька родзинок. Наприклад, з ірландського тенту лунатиме національна музика, а британці задарма навчатимуть корисних фраз англійською мовою.

Окремі тенти будуть присвячені діяльності Представництва Європейської Комісії в Україні та проектам ЄС в Україні. Відомо, що з 1992 року ЄС виділив на допомогу Україні майже 2,5 мільярди євро. На що саме, можна дізнатися в спеціально присвяченому тенті. Поряд - виставка, присвячена 50-річчю ЄС, яка розповість про віхи розвитку ЄС та думки відомих європейських політиків минулого і сучасності з цього приводу.

Гордістю Дня Європи цілком може вважатися Павільйон публічних дебатів. Де ще будь-який громадянин має можливість поставити запитання почесним гостям свята - дипломатам, політикам, іншим відомим особам - про все, що його цікавить у відносинах між Україною та ЄС, і отримати на нього відповідь?

Програма Дня Європи в Ялті розрахована на широку аудиторію і кожен зможе знайти для себе щось цікаве. Протягом дня можна буде взяти участь у виставках, конкурсах і навіть футбольному змаганні.

Програма Дня Європи в Ялті:

15:00-18:00 Європейське містечко

16:30-18:30 Павільйон публічних дебатів

19:30-20:00 Церемонія офіційного відкриття Дня Європи у Ялті представниками ЄС та України

20:00-22:50 Рок-концерт за участю українських гуртів Друга Ріка, ВВ та британців Ерік Бел Бенд

Організаторами Дня Європи в Ялті виступили:

Представництво Європейської Комісії в Україні

Посольства країн-членів Європейського Союзу, країн-кандидатів на вступ до ЄС та їхніх культурних центрів та інституцій

Міністерство закордонних справ України

Ялтинська міська адміністрація

Увага! 30 червня 2007 р. о 14:00 в приміщенні Ялтинської міської адміністрації відбудеться відкрита зустріч Послів країн-членів Європейського Союзу, які братимуть участь в Дні Європи в Ялті, з мером Ялти паном Сергієм Брайком. На зустріч запрошуються журналісти.

В рамках зустрічі відбудеться додаткова акредитація журналістів на День Європи.

По додаткову інформацію про зустріч та акредитацію, будь-ласка, звертайтеся до Ольги Корнійчук, координатора з питань ЗМІ, Представництво Європейської Комісії в Україні, тел.: (044) 390 80 10 або ел. поштою olha.korniychuk@ec.europa.eu; Тетяна Юріївна Агаркова, Ялтинська міська адміністрація, тел.: (0654) 23 53 48

По додаткову інформацію про День Європи в Україні, будь-ласка, звертайтеся до Ірини Леоненко, координатора Дня Європи в Представництві Європейської Комісії в Україні, тел.: (044) 390 80 10 або ел. поштою irina.leonenko@ec.europa.eu

 

25.06.2007

ЄС збільшить постачання алжирського газу.

Питанням побудови нових газогонів між Алжиром та ЄС і збільшення обсягів постачання алжирського газу була присвячена зустріч Європейського Комісара з енергетичних питань Андріса Пібалґса з міністром енергетики Алжиру Шакібом Хелілом, що відбулася 22 червня у Відні.

„Протягом останніх 30 років Алжир був нашим надійним постачальником”, - прокоментував подію Андріс Пібалґс. „Тож ми сподіваємося на поглиблення нашої енергетичної співпраці”, - зазначив він.

Сторони торкнулися проектів побудови нових газопровідних мереж між Алжиром та ЄС, що нині здійснюються. Зокрема, обговорювалася побудова газогонів „Медгаз”, що з’єднає Алжир із іспанською Альмерією, та „Галсі”, який поєднає країну з італійським Кальярі.

Нині Алжир експортує до ЄС понад 55 мільярдів кубометрів газу щорічно (19,1% усього газового імпорту ЄС), і є третім за величиною експортером газу до ЄС. Побудова нових газогонів та розширення старих дозволить збільшити обсяги постачання на 23,5 мільярдів кубометрів щороку. >>> докладніше

 

25.06.2007

Проект Європейського Союзу “Громадянська освіта - Україна” створив електронний форум для викладачів громадянської освіти

Київ, 25 червня 2007 р.

Форум вчителів України (http://www.teachers.in.ua) розпочав роботу з квітня 2007 року. З цього часу на Форумі побувало більше 1000 відвідувачів. На форум винесено питання, що стосуються громадянського виховання, а саме:

- Чи громадянська освіта/виховання є актуальними для сучасного стану українського суспільства?

- Хто повинен виховувати громадянина?

- Що для Вас та Ваших учнів означає проект ЄС «Громадянська освіта – Україна»?

З метою пояснення на Форумі розміщено інформацію про проект «Громадянська освіта – Україна» (в питанні «Що для Вас та Ваших учнів означає проект ЄС «Громадянська освіта - Україна»?), інші запитання залишені без коментарів, з метою розвитку дискусії без конкретних установок та вказівок. Крім того, у кожному питанні для обговорення пропонується опитування на тему «Чи потрібне громадянське виховання?» - переважна більшість респондентів позитивно відповіли на дане питання. Вчителі, які зареєструвалися на форумі, можуть запропонувати до обговорення власні теми, розпочати дискусії з питань, що є актуальними для їхніх шкільних громад.

У майбутньому планується збільшити кількість питань, поставивши деякі більш конкретно: «Яким чином здійснюється громадянське виховання у Вашому навчальному закладі? Хто може стати партнером у важливій справі - виховання громадянина? Яким чином залучити до цієї справи представників громади - поділіться досвідом» або такі, які мають певні напрямки: «Як Ви співпрацюєте із ЗМІ,? Чи потрібна така співпраця? Яким чином можна співпрацювати із ЗМІ у справі громадянського виховання?»

За докладнішою інформацією про проект, будь ласка, звертайтесь:

Девід Ройл, Міжнародний керівник команди, проект „Громадянська освіта – Україна”

компанія “Cambridge Education”

тел.: (+380-44) 4665467; 2386389; 5685780; факс: (+380-44) 2308102 E-mail: David.Royle@ced.kiev.ua

 

25.06.2007

Круглий стіл Кращі практики багатогалузевих підходів до профілактики ВІЛ/СНІД серед молоді та формування навичок здорового способу життя: досвід Європи та України.

Київ, 25 червня 2007 року

25 червня 2007 року з 14.00 до 16.00 у приміщенні Спілки журналістів України (вул. Хрещатик, 27а 2 поверх) за ініціативою проекту Європейського Союзу „Вдосконалення багатогалузевих підходів до профілактики ВІЛ/СНІД серед молоді України” відбудеться засідання круглого столу на тему: Кращі практики багатогалузевих підходів до профілактики ВІЛ/СНІД серед молоді та формування навичок здорового способу життя: досвід Європи та України.

Мета засідання полягає в обговоренні досвіду щодо міжнародної практики надання послуг профілактики ВІЛ та пропаганди здорового способу життя серед молоді. Проект ЄС організував візит команди українських експертів до відповідних закладів м. Гамбургу в Німеччині з 29 травня по 5 червня 2007 року. Експерти підготують рекомендації для послуг України, основуючись на отриманому досвіді від навчальної поїздки. Даний круглий стіл також виступає в ролі тренінгу для представників пілотних проектів в регіонах з співпраці зі ЗМІ та вдосконалення свого необхідного досвіду лобіювання.

До участі в обговоренні були запрошені представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства України у справах сім'ї, молоді і спорту, Міністерства охорони здоров'я України, Державної соціальної служби для сім'ї, дітей та молоді, Головного управління у справах сім'ї та Молоді КМДА, представники відповідних служб з Донецької, Одеської, Львівської та Івано-Франківської областей, експерти, представники громадських та міжнародних організацій, представники засобів масової інформації.

Впровадження в Україні проекту було розпочато у квітні 2005 року. В рамках вказаного проекту запланована допомога Уряду України у боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІДу у країні шляхом вдосконалення навчальних заходів з профілактики ВІЛ/СНІДу серед молоді України завдяки мобілізації зусиль та сприяння співпраці зацікавлених сторін багатогалузевого підходу в рамках Національної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2004-2008 роки.

В основному, діяльність проекту зосереджена на укріпленні інституційних основ та потенціалу

постачальників послуг у сфері освіти з основ здоров'я та соціальних послуг шляхом багато-секторального стратегічного планування та управління з метою ефективної пропаганди здорового способу життя та профілактики ВІЛ/СНІД серед молоді.

Контактна особа: Валерій Яхно, координатор проекту ЄС (044 537 70 92)

 

22.06.2007

Ukrainian-European Policy and Legal Advice Centre (UEPLAC) will hold a round table on Taxation Reform in Ukraine

Kyiv, 22 June 2007

A round table «Taxation Reform in Ukraine and Best Practice in the EU in Relation to the Efficiency of Tax Administration, Taxpayer’ Rights and Mechanisms to Combat VAT Fraud» will take place on 27 June 2007 at 10:00 in the Big Conference Hall of the Academy of Science of Ukraine (Kyiv, Volodymyrska Str, 55).

The taxation is one of the priority spheres of approximation of the Ukrainian legislation to the acquis communautaire. Harmonisation of this sphere with the EU standards is one of the corner stones for establishing of a Free Trade Area between Ukraine and the European Community.

The taxation reform has become a crucial topic in the current political debate in Ukraine. Two versions of the draft Taxation Code (one elaborated by the Verkhovna Rada, another one – by the Cabinet of Ministers) are subject to a wide public discussion as regards the scope of the substantive rules, proposed taxation rates and conditions for exemptions. Thus, the discussion at the Round Table will be devoted to the issues, which, to a large extent, have been left aside in this public debate, namely the functioning of the Tax Administration and the taxpayer’s rights.

For this reason the UEPLAC has invited a wide range of participants including those representatives of the Secretariat of the Verkhovna Rada of Ukraine, the Secretariat of the Cabinet of Ministers of Ukraine, ministries, other Ukrainian authorities and specialists in taxation matters.

The latest trends in this sphere among Member States will be presented by Mr Jacques Tallineau, UEPLAC Legal Adviser in Internal Market Issues and Economic and Trade-related Reforms, who will moderate the event. Among the key-speakers will be: Mr Mykola KATERYNCHUK, in his capacity as the main contributor to the one of the versions of the draft Taxation Code, Mr Mats GRAMPERT, Team-Leader of the EU funded Project “Support to the Taxation Reform in Ukraine”, Mr Volodymyr RYABOSHLYK, UEPLAC Short-Term Expert, former Deputy Minister of Economy, Mr Igor LAVRYNENKO, UEPLAC Short-Term Expert, Lawyer an others.

Contact persons: Ms Anzhela Markova and Ms Anastasiya Chepka (044) 278 85 69

 

22.06.2007

У Брюсселі розпочалося засідання Європейської Ради.

Літнє засідання голів держав та урядів країн-членів ЄС, що триває 21-22 червня, стане одним із підсумків головування ФРН у Європейському Союзі.

За словами канцлера ФРН Ангели Меркель, „центральним питанням на засіданні буде реформування [установчих] договорів ЄС”. Канцлер нагадала, що у Берлінській декларації, підписаній 25 березня цього року, голови держав та урядів країн ЄС висловили намір забезпечити ЄС новим договором, причому здійснити це не пізніше найближчих виборів до Європейського Парламенту (2009 рік).

„Після дворічної паузи, взятої на роздуми, європейська громадськість чекає від нас проведення необхідних реформ”, - наголосила канцлер країни-голови ЄС. „Нині, після проведення кількамісячних консультацій, настав час визначити план реформування установчих договорів ЄС”, - підкреслила пані Меркель.

Окрім реформування установчих договорів ЄС, порядок денний засідання Європейської Ради включатиме також обговорення низки конкретних питань, що мають поліпшити життя громадян ЄС.

Востаннє установчі договори ЄС оновлювалися у Ніцці 2001-го року, коли до складу Союзу входили 15 держав. Нинішній ЄС, що складається з 27-и членів, потребує серйозної інституційної реформи.

На проведення цієї реформи був націлений проект європейського конституційного договору. Текст договору було ратифіковано 18-ма з 27-и держав-членів ЄС, однак відхилено громадянами Франції та Нідерландів у травні-червні 2005 року. Відтоді в ЄС було вирішено взяти час на роздуми, який нині завершується.

Для визначення того, яким саме буде новий договір Європейського Союзу, уряд ФРН запропонував провести в липні спеціальну міжурядову конференцію. >>> докладніше

 

18.06.2007

Проект з підтримки МСП , що фінансується ЄС, успішно провів семінар з Секторального підходу в Державному комітеті України з питань регуляторної політики та підприємництва

Київ, 18 червня 2007 р.

Проект, що фінансується ЄС, «Україна: Послуги з підтримки МСП в пріоритетних регіонах» провів ознайомлювальний навчальний курс з секторального підходу (SWAP) планування програм та інструменту впровадження для обраних представників Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва (ДКРП).

Учасники цього триденного семінару були ознайомлені з новим підходом ЄС надання міжнародної допомоги країнам-одержувачам. Особлива увага приділялася тому, що Україні та, зокрема, українському уряду необхідно дотримуватися вимог цього нового підходу донорської допомоги, який вже успішно впроваджений в багатьох країнах в усьому світі.

Учасники активно відвідували тренінг, який надав їм можливість вивчати впливи запропонованого підходу SWAP на майбутнє співробітництво з Європейською Комісією в рамках програм підтримки EuropeAid.

Особливо учасників зацікавила Програма європейського сусідства, та як вона діє.

За додатковою інформацією, звертайтеся до:

Олександра Маркуса

Тел./Факс: +380 44 285 66 65

Експерт з регуляторної політики МСП

Alexander.markus@smeuk.org.ua

Вікторії Тетьори

Експерт з навчання та розповсюдження

Тел.: +380 44 501 10 42

Victoria.tetyora@smeuk.org.ua

 

14.06.2007

ЄС фінансує нові способи профілактики СНІДу серед українських вояків

Підтримуваний ЄС проект “Профілактика ВІЛ-інфекції та інфекцій, що передаються статевим шляхом, серед військовослужбовців та співробітників правоохоронних органів України” розширює сферу своєї діяльності. Зокрема, проект оголошує конкурс на закупівлю та доставку медичного обладнання для швидкої діагностики ВІЛ-інфекції. Тестові системи експрес-діагностики (смужки та касети) буде використано з метою профілактики ВІЛ серед військовослужбовців України.

Заявки на участь у конкурсі будуть приймати до 17 червня від усіх зацікавлених організацій та приватних підприємців. В процесі добору до учасників тендеру буде застосовано жорсткі критерії добору: продукція повинна мати детальну документацію походження, термін придатності – не довше, ніж 20% з дати виробництва, товари повинні бути сертифіковані відповідними державними органами згідно з чинних правил.

Крім того, проект провадить активну польову роботу. Так, 2 червня проектний персонал проекту взяв участь у “Дні Європи", що проводився в Києві. Організатором події було Представництво Європейської Комісії в Україні. У тенті для проектів, фінансованих ЄС в Україні, для широкого загалу було представлено друковані інформаційні та навчальні матеріали, розроблені в межах програми. Усі охочі могли отримати від співробітників проекту детальну інформацію про цілі та діяльність програми.

А наприкінці травня було проведено 4 регіональні семінари з питань профілактики ВІЛ/ІПСШ та формування безпечної сексуальної поведінки серед військовослужбовців та працівників правоохоронних органів України.

Серед них, два 3-денні семінари (у Львові та Черкасах) для командирів підрозділів та офіцерів з виховної роботи Міністерства внутрішніх справ, один (у Львові) для представників Внутрішніх військ МВС України та один (у Полтаві) для представників Міністерства оборони України. Очікують, що підготовані на семінарах працівники продовжать надавати консультативні та інформаційні послуги щодо профілактики ВІЛ/ІПСШ для ще ширшого кола військовослужбовців та працівників правоохоронних органів, що служать в структурі відповідних відомств.

Проект “Профілактика ВІЛ-інфекції та інфекцій, що передаються статевим шляхом, серед військовослужбовців та співробітників правоохоронних органів України” діє з листопада 2005 до квітня 2008 року. Його здійснюють спільно Програма Розвитку ООН (ПРООН) та Фонд Народонаселення ООН (ФНООН), з одного боку, та силові відомства України, з іншого. ЄС виступає донором проекту. Загальний бюджет складає майже 3 мільйони доларів.

31 травня Європейська Комісія зробила внесок до бюджету Всесвітнього фонду з боротьби проти ВІЛ/СНІД, туберкульозу та малярії в розмірі 400 мільйонів євро на період з 2007 по 2010 роки.

По детальнішу інформацію, будь ласка, звертайтеся до Ольги Керекеші, Олександра Ковальчука (тел/факс 8 (044) 536-08-24, 8 (044) 272-54-60).

 

14.06.2007

Європейська Комісія відновлює перемовини щодо Угоди про стабілізацію та асоціацію з Сербією.

Про відновлення переговорів із сербською стороною було оголошено 13 червня.

„Я радий бачити Сербію знову за столом переговорів”, - прокоментував подію Європейський Комісар з питань розширення ЄС Оллі Рен. „Угода про стабілізацію та асоціацію надасть Сербії конкретні торгівельні та економічні переваги. Вона є ключовим кроком Сербії на її шляху до ЄС”, - зазначив Комісар.

Відновлення перемовин стало можливим завдяки активнішій співпраці Сербії із Міжнародним трибуналом з колишньої Югославії, зокрема завдяки затриманню Здравко Толіміра, одного з підозрюваних в організації масових вбивств боснійських мусульман у 1995 році. Темп перемовин залежатиме від поступу Сербії у розвитку свого законодавства та підвищенні рівня державного управління, а також від подальшої співпраці із Міжнародним трибуналом.

Перемовини щодо Угоди про стабілізацію та асоціацію було зупинено у травні минулого року через недостатню, на думку ЄС, співпрацю Сербії з Міжнародним трибуналом з колишньої Югославії, зокрема через відсутність поступу у затримці головних підозрюваних в організації подій 1995 року Ратко Младіча та Радована Караджича.

Угода про стабілізацію та асоціацію є типовою рамковою угодою, що її ЄС укладає з країнами Західних Балкан. Вона є першим кроком у процесі приєднання країни до Європейського Союзу.

Нині лише одна західнобалканська країна – Словенія – є державою-членом ЄС. Хорватія та колишня Югославська Республіка Македонія є країнами-кандидатами на вступ до ЄС. Боснія та Герцеговина, Чорногорія, Сербія та Албанія є потенційними країнами-кандидатами на приєднання до Союзу.>>> докладніше

 

13.06.2007

Проект з розвитку професійного навчання підбиває підсумки роботи

19 червня 2007 року в Кришталевій залі готелю “Київ” відбудеться конференція “Національні пріоритети розвитку системи професійного навчання кадрів на виробництві: досвід, проблеми, оновлення, стратегія”. Учасники обговорять проблеми і концептуальні підходи до формування державної політики щодо подальшого розвитку системи професійного навчання найманих працівників. Серед питань, винесених на порядок денний конференції, провідна роль належить навчанню працівників підприємств з тим, щоб підвищити ефективність виробництва та національної економіки в цілому. Вагоме місце в обговоренні посядуть також взаємодія між навчальними закладами та підприємствами та соціальний діалог і партнерство у сфері професійного навчання.

Це завершальна конференція, яка підіб’є підсумки проекту “Розвиток системи професійного навчання на робочому місці” за останні два з половиною роки. Результати за різними напрямками роботи (реалізація пілотних проектів, навчання фахівців з питань організації професійного навчання, розробка пропозицій з питань законодавства тощо) представлять експерти проекту. Учасники конференції отримають можливість ознайомитися з низкою методичних рекомендацій, підготованих під час реалізації проекту і спрямованих на вдосконалення системи професійного навчання кадрів на виробництві.

У конференції братимуть участь заступник міністра праці та соціальної політики України Н. І. Іванова, директор департаменту професійно-технічної освіти Міносвіти Т. Десятов, член наглядової ради Європейського центру розвитку професійної освіти CEDEFOP С. Ставру, відповідальні представники головних управлінь праці та соціального захисту населення, підприємств і навчальних закладів Києва й пілотних регіонів, соціальні партнери, міжнародні експерти проекту.

Проект “Розвиток системи професійного навчання на робочому місці”, тривалість якого склала 30 місяців, виконувано в рамках програми Тасis, що її фінансує Європейський Союз, з метою вдосконалити систему неперервного професійного навчання кадрів на виробництві.

Серед завдань проекту – підготовка пропозицій щодо модернізації системи професійного навчання на виробництві та нормативно-правової бази; сприяння центральним і місцевим органам виконавчої влади, підприємствам, навчальним закладам й іншим зацікавленим сторонам у розробці та впровадженні заходів у сфері подальшого професійного навчання на робочому місці; створення ресурсних центрів як осередків надання інформаційної, консультативної та методологічної підтримки; розробка методів і процедур для здійснення аналізу потреб роботодавців у професійному навчанні їхнього персоналу.

По детальнішу інформацію, будь ласка, звертайтесь до Марини Малік, Олега Козловського чи Тетяни Несторас за телефоном (044) 289-75-57. Конференція відбудеться за адресою: готель “Київ”, м. Київ вул. Грушевського 26/1.

 

12.06.2007

Відбулося засідання Трійка ЄС – Україна.

Зустріч представників Трійки ЄС із українськими урядовцями відбулася 11 червня у Люксембургу. Засідання було зосереджене на обговоренні питань співпраці у сфері юстиції та внутрішніх справ. Українську делегацію очолили міністр юстиції Олександр Лавринович та заступник міністра внутрішніх справ Василь Мармазов.

Центральним питанням обговорення стали перспективи угод про спрощення візового режиму та реадмісію між Україною та ЄС, що мають вступити в силу не пізніше кінця цього року. Сторони також торкнулися шляхів посилення співпраці у рамках розширеної рамкової угоди між ЄС та Україною, перемовини щодо якої нині тривають.

„Як безпосередній сусід ЄC, із яким ми маємо великий спільний кордон, Україна має особливе значення для ЄС”, - прокоментував подію міністр внутрішніх справ ФРН (країни-голови ЄС) Вольфганг Шойбле. „Боротьба з нелегальною міграцією та організованою злочинністю завжди вимагає спільної відповіді”, - наголосив він. „Нам треба особливо оперативно боротися із незаконною торгівлею людьми, оскільки Україна є однією з основних країн походження осіб, що стають її жертвами”, - наголосив представник уряду країни-голови ЄС.

У рамках зустрічі сторони також підписали робочу угоду між Європейською агенцією прикордонного контролю (FRONTEX) та українською прикордонною службою. Угода закладає основи співпраці щодо поліпшення прикордонної безпеки, підвищення ефективності прикордонного контролю та надійності обміну інформацією.

Тексти угод про спрощення візового режиму та реадмісію між Україною та ЄС було парафовано наприкінці минулого року. Угода про спрощення візового режиму передбачатиме зниження вартості віз до Європейського Союзу та спрощення процедур отримання візи для певних категорій громадян. Угода про реадмісію передбачатиме визначення зобов’язань та процедур щодо повернення нелегальних мігрантів на територію країни, з якої вони перетнули кордон ЄС.

На початку березня 2007 року було розпочато перемовини щодо укладання нової рамкової угоди між Україною та ЄС. Нині між сторонами діє Угода про партнерство та співробітництво, що вступила в силу 1998 року.

Трійка ЄС складається з представників уряду нинішньої та наступної країн-голів ЄС, Європейської Комісії та Генерального секретаріату Ради ЄС. >>> докладніше

 

11.06.2007

Українсько-Європейський дорадчий центр з питань законодавства у співробітництві з Міністерством охорони навколишнього природного середовища України проводить круглий стіл з питань довкілля

Київ, 11 червня 2007 р.

12-13 червня 2007 року у Кончій-Заспі відбудеться дводенний круглий стіл, присвячений обговоренню
Стратегії національної екологічної політики України до 2020 року.

Органи державної влади України зобов‘язалися покращити екологічну ситуацію в країні. Індустріалізація та велика кількість військових запасів з часів СРСР наклали відбиток на довкілля та на людей, які проживають в Україні. Наслідки Чорнобильської катастрофи ще не ліквідовані остаточно. 23 травня 2007 року у м. Прага відбувся Екологічний форум ОБСЄ, на якому екологічна ситуація в Україні була названа «катастрофічною». Міністерство охорони навколишнього природного середовища України планує отримати схвалення Уряду щодо нової стратегії екологічної політики України на період до 2020 року. Водночас, Європейський Союз та країни-члени обговорюють нові концепції та програми захисту навколишнього середовище.

Захід повністю присвячено обговоренню проекту Концепції Стратегії національної екологічної політики України на період до 2020 року і UEPLAC вирішив представити найкращій європейський досвід у цій сфері, оскільки це питання знаходиться на порядку денному Європейської Комісії.

Обговорення проводитимуться в двох робочих групах та будуть присвячені цілям національної екологічної політики, спрямованим на поліпшення екологічної ситуації та екологічну безпеку, та цілям, що спрямовані на раціональне використання природних ресурсів.

До участі в заході запрошено широке коло експертів та науковців з Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, Ради національної безпеки і оборони України, Національного аграрного університету, Українського державного геологорозвідувального інституту, Інституту економіки та прогнозування НАНУ, Інституту гігієни та медичної екології, Інституту держави і права, громадських організацій, установ та експертів ЄС тощо.

Круглий стіл проводитиметься головним експертом UEPLAC з питань енергетики, довкілля та транспорту паном Юрісом Озолінсом, спеціальним радником Комісара ЄС з питань енергетики спільно з представниками Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України, Українського центру екологічних водних проектів, Інституту держави і права ім. В.М. Корецького та Громадської ради всеукраїнських організацій природоохоронного спрямування.

Контактна особа: Анжела Маркова (044) 278 85 69

 

08.06.2007

Європейський Парламент закликає до збереження основних принципів тексту європейської Конституції.

7 червня Європейський Парламент ухвалив резолюцію, присвячену питанням конституційного процесу в ЄС.

Парламент закликає Європейську Раду та держави Європейського Союзу зберегти основні принципи першої частини Конституційного договору, яка стосується основних цінностей та принципів ЄС, а також компетенцій Союзу та його інституцій. Також Парламент наголошує на необхідності включення європейської Хартії засадничих прав (друга частина проекту Конституції) до тексту нового договору ЄС.

Серед частин проекту Конституції, що мають бути збережені у новому договорі, Парламент називає положення про цінності Союзу, розмежування компетенцій між інституціями Союзу та державами-членами ЄС, дотримання принципу субсидіарності, інтенсивніше залучення громадян до політичного життя Союзу, а також більш консолідований підхід держав-членів ЄС до проблем змін клімату, енергетичної безпеки, міграційної політики, розширення, соціальної політики, розвитку зони євро та боротьби проти тероризму.

Парламент також закликає до скликання Міжурядової конференції, присвяченої перспективам інституційного реформування ЄС. Відповідно до тексту резолюції, Парламент „відхилить будь-який результат перемовин, який, порівняно із Конституційним договором, призведе до меншого рівня захисту прав громадян та демократії, прозорості та ефективності роботи Союзу”.

Проект європейської Конституції було ратифіковано 18-ма з 27-и держав-членів Союзу, однак відхилено громадянами Нідерландів та Франції на референдумах у травні-червні 2005 року. Відтоді у ЄС було вирішено взяти „час на роздуми”, що досі триває.

У березні цього року держави-члени ЄС підписали „Берлінську декларацію”, в якій було наголошено на прагненні „надати Європейському Союзові оновлений спільний фундамент - не пізніше виборів до Європейського Парламенту, що відбудуться 2009 року”.

21-22 червня цього року відбудеться чергове засідання Європейської Ради, що буде зосереджене на питаннях інституційної реформи ЄС. >>> докладніше

 

06.06.2007

Конференція залізничного сектору

Київ, 6 червня 2007 р.

 

Профспілка залізничників і транспортних будівельників України та Європейська академія екологічного транспорту (EVA) запрошують на фінальну конференцію проекту:

„Зміцнення Профспілки залізничників і транспортних будівельників України“,

що здійснюється в рамках програми «Партнерство в інституційному розвитку» (IBPP) Європейського співтовариства.

Під час конференції будуть представлені результати проекту, перспективи розвитку українських залізниць та обговорюватимуться завдання європейських профспілок. Виступатимуть: голова Профспілка залізничників і транспортних будівельників України Вадим Ткачов, представник Міністерства праці та соціальної політики України, представник „Укрзалізниці”, представник Делегації Європейської комісії Володимир Кондрачук, Ксабьєр Ірасторза з Європейського центру моніторингу змін у Дубліні та голова німецької профспілки ТРАНСНЕТ Норберт Хансен.

Конференція відбудеться у четвер, 7 червня 2007 р., з 09:00 до 17:30 за адресою: кім. 303 (3-й пов.) Міністерство транспорту і зв’язку України, просп. Перемоги, 14, Київ

Контакти в Україні:

Профспілка залізничників Владислав Мазепа

і транспортних будівельників України Тел.: +38-044-4650074

просп. Повітрофлотський, 15А ел.пошта: mazepa@zalp.org.ua

Київ, України www.zalp.org.ua

Контакти в Німеччині:

EVA – Європейська академія Альмут Шпіттель, менеджер проекту

Екологічного транспорту Тел.: +49-30-3087526, Fax: +49-30-3087519

Boyenstraße 46 ел.адреса: almut.spittel@eva-akademie.de

 

06.06.2007

ЄС потребує стабільнішого постачання сировини, вважає Європейська Комісія.

Про це йдеться у спеціальній робочій доповіді Європейської Комісії, оприлюдненій 5 червня.

За словами Віце-президента Європейської Комісії, Комісара у справах підприємництва та промислової політики Гюнтера Ферхойгена, „аби залишатися конкурентноздатною [на світових ринках], європейська промисловість потребує передбачуваності обсягів торгових потоків сировини та стабільних цін на неї”. „Ми прагнемо поліпшити доступ до сировини, як усередині Європи, так і через створення єдиних правил гри щодо доступу до цих матеріалів для іноземних гравців”, - наголосив представник Європейської Комісії.

Відповідно до висновків робочої доповіді Європейської Комісії, нині ЄС стикається із дедалі більшими викликами у доступі до сировинних матеріалів. Унаслідок зростання світового попиту ціни на металургійну продукцію, і особливо на металеві руди, нині досягли рекордної позначки.

Чимало мінералів або відсутні на території ЄС, або їхня частка є досить малою. Союз має у своєму розпорядженні лише 5% світових запасів міді, 2% - залізної руди, 1,7% - нікелю та 8,5% - цинку. Перше місце у світі ЄС посідає лише за запасами ртуті (43%). За даними Євростату, 2004 року у ЄС було імпортовано 177 мільйонів тон рудних корисних копалин, тимчасом як на території ЄС було видобуто лише 30 мільйонів тон.

У цьому контексті Європейська Комісія наголошує на необхідності більш відкритого доступу до світових запасів неенергетичних копалин. Саме це є основним висновком робочої доповіді Європейської Комісії, і саме це питання буде одним із пунктів порядку денного засідання Великої Вісімки, що триватиме 6-8 червня у Німеччині.

Для оптимізації цін на імпортовану металургійну продукцію ЄС вдається до зниження спільних зовнішніх тарифів на сировину. Зокрема, на початку травня Рада ЄС ухвалила рішення про зниження митних ставок на необроблений алюміній з 6% до 3%.

Оборот металургійного сектору ЄС складає понад 200 мільярдів євро. У 15-и тисячах металургійних підприємств ЄС працює понад один мільйон європейців. За даними 2003 року, ЄС найбільше залежить від імпорту алюмінієвої руди (на 80%), цинкової руди (на 80%), залізної руди (на 83%), нікелю (на 86%), ванадію (на 100%) та молібдену (на 100%).

Ще у вересні минулого року Комісія розпочала громадські консультації, спрямовані на реформування металургійної промисловості в ЄС. >>> докладніше

 

05.06.2007

Українсько-європейський дорадчий центр з питань законодавства – етап IV (UEPLAC). Круглий стіл.

Дата: 5 червня 2007 року
Місце: Міністерство юстиції України, зала колегій, к. 202
(адреса: провулок Рильський, 10)
Час: 9:30 – 17:30

Українсько-Європейський дорадчий центр з питань законодавства спільно з Міністерством юстиції України організував круглий стіл з питань міграційної політики

5 червня 2007 року о 9.30 у приміщенні зали колегій Міністерства юстиції України (м. Київ, провулок Рильський, 10) відбувся круглий стіл «Європейський Союз та Україна – реформа міграційної політики».

З огляду на те, що у жовтні 2006 року була досягнута домовленість між Україною та ЄС щодо доопрацьованого Плану Дій у сфері юстиції, свободи та безпеки, а саме щодо найбільш важливих його частин, таких як міграція та управління кордоном, під час круглого столу відбулася плідна дискусія щодо подальшого діалогу між установами, громадським суспільством та країнами-партнерами навколо міграційної політики в Україні.

Метою заходу було обговорення переваг і недоліків інституційної та правової реформи щодо створення єдиного агентства, що займатиметься питаннями міграційної політики в Україні (Міграційна служба України).

Саме тому до участі в заході було запрошено широке коло представників міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, посольств країн-членів ЄС, міжнародних організацій та недержавних установ тощо.

Перша сесія круглого столу булла присвячена законодавчій базі України та ЄС щодо легальної і нелегальної міграції (доповідачі: п. Віктор Чумак, Директор програм політичного аналізу та безпеки Міжнародного центру перспективних досліджень та п. Петр Казмеркевич, експерт UEPLAC).

Друга сесія круглого столу була присвячена пріоритетам України у сфері міграційної політики (доповідачі: п. Джефрі Лабовіц, координатор по Україні, Молдові та Білорусі, голова місії Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні та п. Сімона Уолкен, регіональний представник УВКБ ООН в Україні, Білорусі та Молдові .

Контактна особа:

п. Анжела Маркова
Тел.: (044) 278 85 69, (044) 278 12 68
Факс: (044) 278 35 89,
ел .адреса: office@ueplac.kiev.ua

 

01.06.2007

СОЦІАЛЬНО ОРІЄНТОВАНІ НДО Є НАДІЙНИМИ ПАРТНЕРАМИ ДЕРЖАВИ В НАДАННІ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ

Київ, 29 травня 2007 р.

5 червня 2007 року з 14.30 до 17:00 в Києві у приміщенні Представництва Європейської Комісії (вул. Круглоуніверситетська, 10) відбудеться підсумкова зустріч проекту ТАСІС «Розбудова громадянського суспільства».

Метою зустрічі є презентація успішних досягнень та підведення підсумків всієї діяльності проекту за період з червня 2005р. по червень 2007р.

Команді проекту вдалося розвинути потенціал соціально орієнтованих громадських організацій (НДО), що надають соціальні послуги, шляхом різноманітних заходів:

  • Навчальні методи, засновані на активному залученні учасників (дистанційне навчання, тренінги з менеджменту якості та ряд інших)
  • Інноваційні моделі співпраці НДО з органами місцевої влади (ярмарки соціальних послуг, відкриті простори)
  • Мережування для взаємної професійної підтримки (міжрегіональні навчальні візити)

Зараз НДО в цільових регіонах проекту краще усвідомлюють свою важливу роль у процесі демократичних перетворень у соціальній сфері, які ґрунтуються на активній громадській позиції.

  • НДО беруть участь у вдосконаленні національного законодавства (зміни та доповнення до Законів України «Про волонтерство» та «Про соціальні послуги»
  • НДО роблять внесок у покращення місцевої соціальної політики
  • НДО лобіюють інтереси своїх клієнтів

Про все це, а також про досягнення 12 соціальних мікро-проектів - успішних прикладів поєднання сучасних знань та фінансової підтримки ЄК, можна дізнатися в ході зустрічі.

На зустріч запрошені представники Делегації Європейської Комісії, Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту (Партнер проекту), Міністерства праці та соціальної політики, Міністерства економіки, органів місцевої влади, міжнародних організацій, п’яти регіональних представництв проекту – Центрів соціального партнерства, а також клієнти проекту – соціально орієнтовані громадські організації.

Акредитація преси за телефоном: 246 7682, 501 2670

Контактна особа: Тетяна Кацберт (експерт проекту)

tkatsbert@civilsociety.org.ua

 

01.06.2007

Українсько-Європейський дорадчий центр з питань законодавства спільно з Міністерством юстиції України проводить круглий стіл з питань міграційної політики

Київ, 1 червня 2007 р.

5 червня 2007 року о 9.30 у приміщенні зали колегій Міністерства юстиції України (м. Київ, провулок Рильський, 10) відбудеться круглий стіл «Європейський Союз та Україна – реформа міграційної політики».

З огляду на те, що у жовтні 2006 року відбулася домовленість між Україною та ЄС щодо доопрацьованого Плану Дій у сфері юстиції, свободи та безпеки, а саме щодо найбільш важливих його частин, таких як міграція та управління кордоном, під час круглого столу очікується дискусія щодо подальшого діалогу між установами, громадським суспільством та країнами-партнерами навколо міграційної політики в Україні і, таким чином, формат круглого столу передбачає презентації обговорення тощо.

Метою заходу є обговорення переваг і недоліків інституційної та правової реформи щодо створення єдиного агентства, що займатиметься питаннями міграційної політики в Україні (Міграційна служба України).

Саме тому до участі в заході запрошено широке коло представників міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, посольств країн-членів ЄС, міжнародних організацій та недержавних установ тощо.

Перша сесія круглого столу присвячена законодавчій базі України та ЄС щодо легальної і нелегальної міграції (доповідачі: п. Віктор Чумак, Директор програм політичного аналізу та безпеки Міжнародного центру перспективних досліджень та п. Петр Казмеркевич, експерт UEPLAC).

Друга сесія круглого столу присвячена пріоритетам України у сфері міграційної політики (доповідачі: п. Джефрі Лабовіц, координатор по Україні, Молдові та Білорусі, голова місії Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні та п. Сімона Уолкен, регіональний представник УВКБ ООН в Україні, Білорусі та Молдові .

Контактна особа:

п. Анжела Маркова
Тел.: (044) 278 85 69
(044) 278 12 68
Факс: (044) 278 35 89
Ел .адреса: office@ueplac.kiev.ua

 
Архів новин 
РікСічЛютБерКвіТраЧерЛипСерВерЖовЛисГру
2008    
2007
2006
2005
2004
2003     
2002
2001     
нагору