Романенко Віктор Дмитрович

Директор Інституту гідробіології НАН України (з 1980).
Академік НАН України (1988), заслужений діяч науки і техніки України (1991), двічі лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (1995, 2004).

В. Д. Романенко працював старшим науковим співробітником Інституту фізіології ім. О. О. Богомольця, заступником головного ученого секретаря Президії Академії наук України. З 1972 р. — завідувач відділом екологічної фізіології водяних тварин Інституту гідробіології НАН України, а з 1980 року — директор цього ж інституту.

Учений у галузі гідробіології прісних вод, автор понад 300 наукових робіт в тому числі 12 монографій і підручника “Основи гідроекології” для студентів екологічних і біологічних спеціальностей вищих учбових закладів. Основні праці присвячені фізіолого-біохімічним механізмам адаптації гідробіонтів до теплових, сольових і іонних факторів водного середовища та розробці концептуальних підходів екологічної оцінки та прогнозування змін водних екосистем при антропогенному впливі.

Науково-організаційну роботу поєднує з педагогічною діяльністю. Президент Гідроекологічного товариства України, головний редактор міжнародного "Гидробиологического журнала", член редколегій наукових часописів "Морський екологічний журнал",  "Химия и технология воды",  "Экология моря".

Обирався народним депутатом і членом Верховної Ради СРСР, заступником голови комітету з питань екології та раціонального використання природних ресурсів Верховної Ради СРСР (1989).

В. Д. Романенко двічі удостоєний Державної премії України в галузі науки і техніки: в 1995 р. разом з колегами за розробку основ та підходів до екологічної оцінки впливу великомасштабного гідротехнічного будівництва на водні об'єкти, їх біопродуктивність та якість води; в 2004 р. як автор підручника для вищих навчальних закладів “Основи гідроекології”. Дослідження в галузі розкриття механізмів адаптації водних організмів до абіотичних факторів відзначені премією НАН України ім. В. Я. Юр’єва (1984), а цикл робіт “Екологічні основи біотехнологій відтворення риб і безхребетних в аквакультурі” — премією НАН України ім. І. І. Шмальгаузена (2002).

Джерело інформації: www.romanenko.org.ua
[Last accessed 11.01.2006]


Бібліографія публікацій   В. Д. Романенка
(за даними Українського реферативного журналу "Джерело")


Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Київ
www.nbuv.gov.ua