Номер 086 за 13.05.2008
ПОШУК
Розширений пошук
Республіка Крим  Херсонська  Запорізька  Донецька Луганська Дніпропетровська Харківська Миколаївська Одеська Кіровоградська   Полтавська Сумська Черкаська Чернігівська Київська   Вінницька Житомирська   Рівненська Хмельницька   Тернопільська Чернівецька Івано-Франківська Львівська Волинська Закарпатська
МЕНЮ
Архів
Про “УМ”
Реклама в “УМ"
Передплата на “УМ”
Контактна інформація
Архів опитувань
Карта сайту
РОЗСИЛКА
Підписатися
Відписатися
ОПИТУВАННЯ
  Чи підтримуєте ви ідею здобуття канонічності УПЦ Київського патріархату шляхом створення на його основі Помісної церкви та переходу під омофор Константинополя із частковою втратою незалежності?
Так, канонічність - це дуже важливо
Ні, незалежність Української церкви потрібно зберегти будь-що
Загалом так, але автономія має бути якнайширшою
Важко сказати, ще не визначився(-лася)
Я зовсім не розбираюся в цій церковній політиці
     

Зачіска «під Юлю»
Доля Конституції, а отже, й держави, може залежати від Партії регіонів
Зоряна КРІТ   

Якщо Президент сьогодні, як заплановано, таки звернеться нарешті до Верховної Ради зі своїм щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України, то це, не виключено, буде останнє послання до українського парламенту глави держави, наділеного бодай такою владою. Звісно, проект Основного закону, запропонований Блоком Тимошенко, містить й інші зміни — зокрема, ґрунтовну реформу судової системи, перехід на контрактну армію тощо. Але головним і, безперечно, найважливішим на даному етапі як для його творців, так і для їхніх опонентів, є перерозподіл владних повноважень. БЮТ уже давно, спершу тишком–нишком, а потім уже й не приховуючи просуває до втілення ідею парламентської республіки. Ще трошки, і «колективна безвідповідальність», як називає парламентську республіку палкий прихильник президентської форми правління, лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок, запанує в Україні не на словах, а на підкріпленому нормами Конституції ділі.


«Болівар» не витримає
«Народна самооборона» вимагає відставки глави секретаріату Президента
Іван ЛЕОНОВ.   

Така позиція «самооборонців» була відома й раніше, втім лише вчора її офіційно оголосив лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко. Ще й додав, що це не лише його позиція, але й багатьох лідерів «Нашої України», які також вважають, що з Балогою прийшов час прощатися, і без варіантів. Бо «український Болівар не витримає людей з амбіціями керівників виконавчої влади». Про це міністр навіть кілька разів говорив із Президентом. Мовляв, якщо зняти Балогу з посади, БЮТ припинить власні конституційні ініціативи у ВР, які непогоджені з партнерами з «НУНС». Адже метою керівника СП нібито є розвал демократичної коаліції.


Поплатилися за язик
У Дніпропетровську звільнено співробітників ДАІ, які поглумилися над вимогою водія спілкуватися українською мовою
Сергій ДОВГАЛЬ   

Двоє полковників запасу Віктор Таратушка та Леонід Яковенко на власному автомобілі їхали в напрямку Царичанського району. У селі Партизанське їх зупинили співробітники Державтоінспекції, які відрекомендувалися недержавною мовою. Тоді Віктор Таратушка ввічливо попрохав одного з них (пізніше з’ясується, що це був старший сержант Павло Шидловський. — Авт.) відрекомендуватися українською. Однак «даішника» ця вимога чомусь обурила. У відповідь полковник запасу відмовився надавати сержантові будь–які документи.


«По кепці» — і додому
Підсумком святкування ювілею ЧФ у Севастополі стала заборона на в’їзд в Україну меру Москви
Ярослав ТРАКАЛО   

Цьогоріч увага до відзначення 225–ї річниці Чорноморського флоту в Се­васто­полі була прикута ще до початку урочистостей. Міністерство закордонних справ виступило проти проведення параду військами іноземної держави в українському місті, зазначивши, що святкування можливі лише на орендованих ЧФ РФ територіях і об’єктах.


Місія виконувана
Проект «Україна пам’ятає — світ визнає», мета якого — донести до закордону правду про Голодомор–33, побував у Голландії та Чехії якраз на травневі свята...
Валентина КЛИМЕНКО   

Проект Міністерства культури і туризму «Україна пам’ятає — світ визнає» продовжує свою місіонерську мандрівку світом. Щойно музиканти й історики повернулися з Амстердама й Праги. В цих двох столицях українські посольства виправили гнітючі враження від попередніх проявів вітчизняного дипломатичного менеджменту за кордоном, принаймні концертні зали були заповнені на 90%.

Такий масштабний проект — виконання «Панахиди за померлими з голоду» Євгена Станковича та наукові конференції з істориками на тему Голодомору–33 в Україні — справді перший державний захід за багато останніх років, і ефективність його залежить від координації зусиль Міністерства культури та Міністерства закордонних справ. На якомусь етапі чи в якомусь кабінеті цю ініціативу сприйняли як чергову спущену згори божевільну ідею й особливої уваги не звернули. Інакше як пояснити, що в тур за маршрутом Лондон—Амстердам—Прага понад 180 осіб вирушили у вихідні для цих країн дні, коли люди роз’їхалися за міста, і в політиків теж були міні–канікули?


Центрифуга смерті
Святкування до непристойності заполітизованого в Луганську Дня Перемоги місцева влада планувала закінчити феєрверком, а завершився день двома смертями
Михайло БУБЛИК   

Дев’ятого травня в парку «Дружба» приблизно о 21.30 вийшов із ладу атракціон під назвою «Центрифуга» — карусель, яка піднімається так, що вісь обертання стає під кутом 45—50 градусів до лінії горизонту. Атракціон — елемент пересувного «Луна–парку», власником якого є столичне підприємство «Київ–круїз». На момент НП він був орендований приватним підприємцем з міста Красний Луч.


Три хвилини, які вирішать усе
На «Євробачення» Ані Лорак проводжали Філіп Кіркоров, Вєрка Сердючка, Віталій Кличко та цілий майдан шанувальників
Ольга ЖУК   

Учора Ані Лорак із командою полетіла до Белграда, щоб на місці готуватися до «Євробачення». Запланувала всіх там вразити, але для цього співачці знадобиться щодня неперевшене вбрання. «Я навіть не уявляю, скільки в мене буде валіз. Мабуть, зо п’ять. Це ж треба взуття набрати, аксесуарів, косметики... Одна валіза буде лише із взуттям, інша — з косметикою. На мене звертатимуть увагу, бо вже сьогодні можна з упевненістю сказати — ми фаворити!», — зазначила Ані Лорак на прес–конференції перед від’їздом.


Підпільна шаурма — вибухонебезпечна
Після вибуху в кіоску на «Святошині» сім осіб досі перебувають у важкому стані, троє з них — у критичному
Ярина МАТЧАК   

Надзвичайна пригода трапилась 9 травня у кіоску з продажу шаурми та курей–гриль на проспекті Перемоги перед входом до станції метро «Святошин». О 14:00 у маленькому приміщенні у одного з газових балонів стався витік побутового газу. А через декілька секунд пролунав протужний вибух.


Коли оживає історія
Кореспондент «УМ» у лісі під Києвом потрапив на середньовічний лицарський турнір і познайомився з його учасниками

Знову чується дзвін мечів... Не вві сні і не в кіно — навколо. Ці люди (а їх — ціла армія!) народилися в ХХ столітті, але живуть у середньовіччі. Для багатьох із них це хобі — історичне фехтування — важливіше за основну роботу. Неспокійною душею й полум’яним серцем вони належать до віку замків, королів і лицарських походів. Днями вони вкотре «оживили історію» в лісі під Києвом.


РОЗДIЛИ
ІнФорУМ
Політика
Світ
Суспільство
Культура
Світ захоплень
Спорт
Калейдоскоп
ПОГОДА
Погода в Києві і по всій Україні.
КУРСИ ВАЛЮТ

4 серпня, пн (НБУ)
1$ = 4,8451 грн.,
1Є = 7,5457 грн.,
1 RUR (рос. руб.) = 0,2064 грн.

ГОРОСКОП
НОВИНИ САЙТУ