Номер 064 за 04.04.2008
ПОШУК
Розширений пошук
Республіка Крим  Херсонська  Запорізька  Донецька Луганська Дніпропетровська Харківська Миколаївська Одеська Кіровоградська   Полтавська Сумська Черкаська Чернігівська Київська   Вінницька Житомирська   Рівненська Хмельницька   Тернопільська Чернівецька Івано-Франківська Львівська Волинська Закарпатська
МЕНЮ
Архів
Про “УМ”
Реклама в “УМ"
Передплата на “УМ”
Контактна інформація
Архів опитувань
Карта сайту
РОЗСИЛКА
Підписатися
Відписатися
ОПИТУВАННЯ
  Чи підтримуєте ви ідею здобуття канонічності УПЦ Київського патріархату шляхом створення на його основі Помісної церкви та переходу під омофор Константинополя із частковою втратою незалежності?
Так, канонічність - це дуже важливо
Ні, незалежність Української церкви потрібно зберегти будь-що
Загалом так, але автономія має бути якнайширшою
Важко сказати, ще не визначився(-лася)
Я зовсім не розбираюся в цій церковній політиці
     

Кому присягали, пані Сюзанно?
Президент вдруге звільнив скандально відому суддю КС, яку в інтересах Прем’єра намагався поновити Медведчук
Іван ЛЕОНОВ.   

«УМ» уже повідомляла минулого тижня, що постановою колегії суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду було поновлено на посаді судді Конституційного суду Сюзанну Станік. Ця пані рік тому запам’яталася країні низкою корупційних скандалів — перевірка СБУ виявила, що їй належить нерухомість у столиці та Криму приблизно на 12 мільйонів доларів. Суддею її призначав ще Президент Кучма, натомість Президент Ющенко звільнив Станік 1 травня 2007 року за порушення присяги. Ледь не рік вона оскаржувала це рішення в судах, доки не домоглася незрозумілого рішення ВСУ на свою користь, яке чимало правників вважають незаконним. Утім Президент виконав рішення Феміди й у середу поновив Сюзанну Станік на посаді судді КС, підписавши відповідний указ. Але вже наступного дня, учора, глава держави скасував указ Кучми 2004 року про призначення Станік суддею КС. Отже, Сюзанна має знову зняти престижну суддівську мантію.


Так–таки ні
Саміт НАТО відклав приєднання України до ПДЧ. Серед противників нашої євроатлантичної інтеграції — навіть сусідня Угорщина
Тарас ЗАКУСИЛО   

Саміт НАТО залишив Україну та Грузію без позитивної відповіді — учора до ПДЧ наші країни не приєдналися. До Німеччини та Франції, які й напередодні рішуче виступали проти надання Україні та Грузії Плану зближення з НАТО, приєдналися ще шість країн, зокрема Італія, держави Бенілюксу та... Угорщина.


Кирило Куликов: Від БЮТ у Києві має шанси стати мером тільки Тимошенко
Нардеп–«самооборонець» каже, що «черновецькі» готуються тікати за кордон, а указ про відсторонення мера Києва був готовий ще у вересні
Ганна РУТА   

«У 2007–му — обіцяли Києву нову владу. У 2008–му — в столиці оголошено дострокові вибори міського голови». Лайт–бокси, з яких Юрій Луценко нагадує, що здійснив свою передвиборчу обіцянку, киянам трапляються на кожному кроці. Що, на думку багатьох, свідчить: нинішній міністр внутрішніх справ не облишив наміру самому балотуватися в мери Києва. Втім у демократичному таборі таких охочих іще чимало. А поки «помаранчеві» чубляться між собою за право покерувати столицею, чинний мер Леонід Черновецький почувається дедалі впевненіше, приваблюючи малозабезпечених виборців виплатою численних соціальних допомог. Про те, чи можна сподіватися на єдиного кандидата від демократичних сил і на те, що команда Черновецького понесе кримінальну відповідальність за зловживання, «УМ» запитала члена команди Луценка, народного депутата від блоку «Наша Україна — Народна самооборона», екс–керівника Національного бюро Інтерполу Кирила Куликова. Зараз він ще й очолює «пролуценківську» громадську організацію «Я — киянин», створену під вибори в столиці.


Василь Шевченко: Ми повинні наших моряків відстояти і захистити
Для розслідування аварії «Нафтогазу–67» бракує інформації від китайців, а пошукові роботи триватимуть ще місяць
Олег СНІГУР   

Увесь минулий тиждень українці напружено слідкували за повідомленнями з Гонконгу, де позаминулої суботи, зіткнувшись з у кілька разів більшим китайським суховантажним судном, затонув буксир «Нафтогаз–67» з українською командою на борту. Всі сподівалися на те, що з перевернутого догори дном судна китайські водолази ще дістануть когось живим, проте ці надії танули з кожним днем. До місця аварії одразу вилетіла урядова комісія, яка мала допомогти і скерувати китайців у їх пошуках і відстояти в інциденті сторону українських моряків. Її очолив перший заступник міністра транспорту та зв’язку Василь Шевченко. В умовах, коли через півсвіту надходила скупа і суперечлива інформація про хід рятувально–пошукових робіт, пан Шевченко був чи не єдиним джерелом інформації з Гонконгу. Минулої середи більша частина комісії повернулася додому, привізши з собою запаяні цинкові труни з тілами двох знайдених моряків. Василь Шевченко розповів «УМ» про те, як проходять пошуки та про розслідування трагедії.


Боян Кркич: Я стану великим футболістом
У свої 17 років сербо–каталонський унікум виходить на перші ролі в зірковій «Барселоні» й відкриває лік голам у Лізі чемпіонів
Гаврило СТЕПАНЯК   

«Це гравець, про якого нам треба дбати, бо він — коштовний камінь, який ми ще шліфуємо. З кожною грою він стає все кращим. Він — типовий представник нашого стилю і духу, він справжній «барселоніста».


Мар’яна Савка: Дитячий видавець має бути не лише комерсантом, а й подвижником
Львівська поетеса, акторка і видавець — про дитинство із запахом кавунових шкірок, танці з польським режисером, як починалося «Видавництво Старого Лева» та інший джаз
Олександр ГАВРОШ   

Мар’яна Савка причаровує всіх, хто її знає. Причому робить це не навмисно. Просто не можна не підпасти під чари цієї вродливої і розумної жінки, яка багато посміхається. Бо випромінює любов до світу зсередини.

З неї була б чудова акторка, однак вона вибрала поезію. Окрім усього іншого, вона ще й один із творців «Видавництва Старого Лева» — одного з найвідоміших дитячих видавництв України. Позавчора, 2 квітня, Мар’яна разом із львівськими джазменами презентувала у галицькій столиці свою нову збірку віршів «Бостон–джаз», видану «Фактом». Але наша розмова не тільки про літературу, життя — теж страшенно цікава річ, якщо співрозмовник вміє роздивитися в ньому неповторність кожної миті.


Об’єктив із підбитим «оком»
У Києві відкрилася виставка фотокора опозиційної білоруської газети
Олексій МІНЧОНОК   

Те, що білоруси практично щодня бачать на вулицях і на ТБ, тепер можуть роздивитися й кияни — у столиці відкрилася виставка «Сусіди — фото і ЗМІ Білорусі», на якій представлено і світлини незалежних фотохудожників, зокрема фотокореспондента опозиційної газети «Наша ніва» Андрія Ленкевича.


Помер найстаріший письменник України
До свого 98–річчя Олександр Сливка не дожив кілька місяців
Олександр ГАВРОШ   

1 квітня не стало найстарішого члена Національної Спілки письменників України, хустянина Олександра Сливки. Його творчість стала відомою лише після здобуття незалежності, коли вийшов друком роман «Широке», оповідання та п’єси. До того на ім’я Олександра Сливки було накладено табу. А все через горезвісний «український буржуазний націоналізм».


ГУРТом і Всесвіт легше бачити
Під Чугуєвом у Харківській області народжується гігантський радіотелескоп нового покоління
Лариса САЛІМОНОВИЧ   

Околиця видимого Всесвіту, міжзоряний простір, таємниче мерехтіння пульсарів, могутній Юпітер, а якщо пощастить, то й космічне життя–буття наших братів по розуму — все це не фантастика, а скромний перелік проектів, які стануть предметом дослідження гігантського українського радіотелескопу (ГУРТ). Дві перші його антени з двадцятьма п’ятьма елементами вже працюють у національній системі інтерферонів УРАН, посилюючи сумарну «далекобійність» існуючих вітчизняних телескопів. Завершити будівництво унікального об’єкта вчені Харківського радіастрономічного інституту за активної підтримки Національної Академії наук планують наприкінці наступного року. Це дозволить Україні зберегти майже сорокарічне світове лідерство у розвитку низькочастотної радіоастрономії.


РОЗДIЛИ
ІнФорУМ
Політика
Регіони
Надзвичайна ситуація
Світ
Наука
Культура
Спорт
Калейдоскоп
ПОГОДА
Погода в Києві і по всій Україні.
КУРСИ ВАЛЮТ

4 серпня, пн (НБУ)
1$ = 4,8451 грн.,
1Є = 7,5457 грн.,
1 RUR (рос. руб.) = 0,2064 грн.

ГОРОСКОП
НОВИНИ САЙТУ