Номер 062 за 02.04.2008
ПОШУК
Розширений пошук
Республіка Крим  Херсонська  Запорізька  Донецька Луганська Дніпропетровська Харківська Миколаївська Одеська Кіровоградська   Полтавська Сумська Черкаська Чернігівська Київська   Вінницька Житомирська   Рівненська Хмельницька   Тернопільська Чернівецька Івано-Франківська Львівська Волинська Закарпатська
МЕНЮ
Архів
Про “УМ”
Реклама в “УМ"
Передплата на “УМ”
Контактна інформація
Архів опитувань
Карта сайту
РОЗСИЛКА
Підписатися
Відписатися
ОПИТУВАННЯ
  Чи підтримуєте ви ідею здобуття канонічності УПЦ Київського патріархату шляхом створення на його основі Помісної церкви та переходу під омофор Константинополя із частковою втратою незалежності?
Так, канонічність - це дуже важливо
Ні, незалежність Української церкви потрібно зберегти будь-що
Загалом так, але автономія має бути якнайширшою
Важко сказати, ще не визначився(-лася)
Я зовсім не розбираюся в цій церковній політиці
     

Вареники з шампанським
Буш очистив центр Києва від пробок
Сидір ЗЛАЗЬ   

Учора центр Києва був чистим від автомобілів — як недільного ранку, або як столиця УРСР зразка 1975 року, коли одні «жигулі» на півкілометра і один круглобокий червоно–жовтий тролейбус. Служби безпеки перекрили рух у серці столиці для того, щоби броньований спецлімузин, доставлений зі США, міг безстрашно перевозити американського президента із «будинку з химерами», де відбувалися переговори на найвищому рівні, до клубу Кабміну, що на Інститутський, де проходила зустріч із Юлією Тимошенко, а потім до пам’ятника Слави та на Софійську площу.


І чужому научайтесь...
У музеї Шевченка першій леді США зацитували в перекладі «Коли ми діждемося Вашингтона...»
Володимир СЕМКІВ   

Поки президенти України та Сполучених Штатів вирішували державні справи, їхні дружини, Катерина Ющенко та Лора Буш, відвідали Національний музей Тараса Шевченка. «Це була дуже тепла й хороша зустріч, — розповіла «УМ» директор музею Наталія Клименко. — Ми провели якісну екскурсію. Наші гості отримали належне уявлення про Тараса Шевченка».


Увійдемо чи заведуть?
«Українське питання» саміт НАТО розгляне 4 квітня. Київ та Вашингтон сподіваються за два дні переконати Францію та Німеччину
Тарас ЗАКУСИЛО   

Питання про приєднання України та Грузії до Плану дій щодо членства в НАТО перенесено в порядку денному бухарестського саміту з сьогоднішнього дня на 4 квітня. Отже, Вашингтон отримав два додаткових дні на те, щоб масованим дипломатичним бомбардуванням «уламати» Париж і Берлін дати згоду на нашу участь у ПДЧ. Москва ж отримала два додаткових дні на те, щоб малювати перед очима Німеччини та Франції страшні картини «геополітичного зсуву в Європі». Генсек НАТО Ян де Хооп Схеффер виглядає незворушним оптимістом, якому нікуди поспішати: якщо не завтра, то невдовзі, каже він Україні з Грузією.


Що було б, якби Бог був німцем?

Нинішня істеричність Росії щодо наміру України приєднатися до ПДЧ породжена не стільки самим страхом незворотнього виходу України з російського силового поля, скільки — не маючи змоги вплинути на цей природний процес — спробувати зіграти на випередження шляхом просування потрібної людини, котра, наприклад, очоливши Україну, спроможеться девальвувати цей прагматичний вибір. Тобто розрахунок на майбутні президентські вибори. І звідси — реалізація цілого ланцюга дій, що дозволять Росії провести на головний портфель України більш лояльну до Москви людину, ніж Ющенко. До внутрішніх українських «закладок» у цих операціях обов’язково потрібні ще й «закладки» зовнішньополітичні.


Сміх від душі
В Одесі відбулася 35–та ювілейна «Гуморина»
Михайло АКСАНЮК   

1 квітня почалося в Одесі відкриттям міні–пам’ятника Ільфу та Петрову. На церемонії в саду скульптур Літературного музею донька знаменитого гумориста Олександра Iльф заяви


Карпатські святилища
Пошуки вчених у гірських районах Івано–Франківщини продовжують дивувати знахідками скельних культових центрів, де наші ще не хрещені предки влаштовували обряди жертвоприношення
Іван КРАЙНІЙ   

В українських Карпатах чим далі в гори, тим більше архаїки й таємничості, оповитої міфами, легендами, елементами обрядів, що збереглися до наших днів із дохристиянських часів. Словом, рай для фольклористів та етнографів, котрі за два минулі століття вже записали з вуст горян тисячі сторінок унікального матеріалу. Та чомусь сюди неохоче завертали авторитетні шукачі артефактів — історики, археологи, релігієзнавці, тобто фахівці суто наукового пояснення минувшини. Можливо, учених–матеріалістів відлякував зроблений за радянської доби безапеляційний висновок відомого дослідника Уралу та Кавказу професора Фармозова про те, що в Карпатському регіоні немає значимих петрогліфів (наскельних зображень) — і крапка. Хоча ще в 30–ті роки ХІХ століття співзасновник «Руської трійці» Іван Вагилевич особисто зафіксував рунічні написи й солярні знаки на культових пам’ятках у трьох різних місцях Карпат.


«Країна від цього виграла»
Сьогодні виповнюється рік, відколи Президент розпустив Верховну Раду
Володимир СЕМКІВ   

Рівно рік тому Віктор Ющенко видав перший указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради V скликання. Дата позачергових виборів в указах глави держави переносилася кілька разів, а для того, щоб вона була визначена остаточно й дострокові вибори відбулися, знадобилися ще два місяці консультацій із опонентами та три нові укази.


Не кидайтесь на крупи і сірники
Уряд бореться із підвищенням цін меморандумом, а вартість життя у більшості регіонів України зростає чи не кожного дня
Людмила НІКІТЕНКО   Михайло БУБЛИК   Олексій ГАЛЧИН   Соломія СКОРИК   Алла ФЕДОРИНА   Віктор МЕЛЬНИК.   Павло КУЩ   Сергій ДОВГАЛЬ   Іван КРАЙНІЙ   

Життя дорожчає невпинно, цифри на цінниках змінюються, мов у калейдоскопі. Причому аж ніяк не у бік зменшення. Наш народ, який звик усі труднощі держави долати самотужки, нині перебуває у розгубленості: не купиш сьогодні — завтра воно коштуватиме ще більше. Але, з іншого боку, доходи у більшості із нас стабільні і особливо розганятися у магазинах не дозволяють.


Як припинити цирк
Депутати відпустили спікера до Буша, не відпустили сумісників і розійшлися до наступного тижня
Леся ШОВКУН   

Хоч яким працездатним і невтомним буде Голова Верховної Ради, а без заступників йому — ніяк. Що робити, коли, згідно з календарним планом роботи, 1—4 квітня парламент повинен працювати у пленарному режимі, а у його спікера — інші плани? Учора — зустріч з американським гостем Джорджем Бушем, сьогодні — на запрошення Державної Думи Росії візит до Москви... От і виходить, що вести засідання нема кому, позаяк віце–спікерів перманентно заблокована ВР досі призначити так і не спромоглася. Або, як припускає всезнаючий Володимир Литвин, не захотіла. Адже, на думку лідера «ні вашим ні нашим», як називають у парламенті фракцію Блоку Литвина, проблема насправді не в заступниках...


«Крокодилячий стрес»
У Гонконгу порушено кримінальну справу проти капітана китайського судна «Яохай», яке протаранило і потопило український буксир «Нафтогаз–67»
Інф. «УМ»   

На подання кримінальної поліції Гонконга порушено кримінальну справу проти капітана китайського балкара «Яохай». Наразі судно і його команда знаходяться під арештом, і членів української комісії з рослідування інциденту до спілкування з екіпажем «Яохая» не допускають.


Вище, дорожче, сильніше
Запорука зростання рівня української першості — більші фінансові вливання
Петро ТРОЦЬ   

Отже, минулих вихідних завершився регулярний чемпіонат України в чоловічій суперлізі. Повна вісімка команд, які продовжать боротьбу у «плей–оф», визначилася тільки в останньому турі. Проміжні підсумки вкотре підтвердили тенденцію останніх років: наші колективи не можуть боротися за високі місця в національній першості (та й успішно грати «на Європі») без легіонерів у складі. Ще одна цікава тенденція останнього часу: в баскетбол почали вкладати суттєвіші, ніж раніше, гроші. Відтак учорашні аутсайдери стають більш конкурентоздатними, а це, у свою чергу, породжує інтригу. Недарма фахівці одностайно називають нинішній баскетбольний сезон найцікавішим за всі роки незалежності.


РОЗДIЛИ
ІнФорУМ
Політика
Світ і Україна
Економіка
Людина
Історія
Спорт
Калейдоскоп
ПОГОДА
Погода в Києві і по всій Україні.
КУРСИ ВАЛЮТ

4 серпня, пн (НБУ)
1$ = 4,8451 грн.,
1Є = 7,5457 грн.,
1 RUR (рос. руб.) = 0,2064 грн.

ГОРОСКОП
НОВИНИ САЙТУ