Номер 034 за 20.02.2008
ПОШУК
Розширений пошук
Республіка Крим  Херсонська  Запорізька  Донецька Луганська Дніпропетровська Харківська Миколаївська Одеська Кіровоградська   Полтавська Сумська Черкаська Чернігівська Київська   Вінницька Житомирська   Рівненська Хмельницька   Тернопільська Чернівецька Івано-Франківська Львівська Волинська Закарпатська
МЕНЮ
Архів
Про “УМ”
Реклама в “УМ"
Передплата на “УМ”
Контактна інформація
Архів опитувань
Карта сайту
РОЗСИЛКА
Підписатися
Відписатися
ОПИТУВАННЯ
  Чи підтримуєте ви ідею здобуття канонічності УПЦ Київського патріархату шляхом створення на його основі Помісної церкви та переходу під омофор Константинополя із частковою втратою незалежності?
Так, канонічність - це дуже важливо
Ні, незалежність Української церкви потрібно зберегти будь-що
Загалом так, але автономія має бути якнайширшою
Важко сказати, ще не визначився(-лася)
Я зовсім не розбираюся в цій церковній політиці
     

В агонії «до побачення»
Віктор Ющенко ініціював заміну президента Національної телекомпанії України
Ярослав ТРАКАЛО   

В указі, розміщеному на офіційному веб–сайті глави держави, причина звільнення керівника Першого національного не вказана. Згідно з новим Законом України «Про телебачення і радіомовлення», керівники Національної телекомпанії України призначаються на посаду і звільняються Президентом України за поданням Верховної Ради України. Оскільки ж парламент заблокований і не працює, сумніви в легітимності такого рішення були.


Бородань пішов гідно
Фідель відпустив кермо Куби
Олег БОРОВСЬКИЙ   

Фідель Кастро відмовився від посади глави Держради Куби (пост, відповідний президентському). Таке повідомлення з’явилося вчора вранці на інтернет–сайті провідної кубинської газети «Гранма». «Я не буду балотуватися і не прийму чергову каденцію глави Держради та головнокомандувача збройних сил», — ідеться у заяві Фіделя Кастро, який незмінно правив Кубою з 1959 року.


Косово ділить ЄС і світ
Парламент Сербії анулював декларацію незалежності самопроголошеної країни. Зате її визнали Штати й половина ЄС
Олександр ШИМАНСЬКИЙ   

Парламент Сербії на позавчорашньому вечірньому засіданні голосами 225 депутатів (із 234 присутніх) анулював як незаконну декларацію про проголошення незалежності провінції Косово. Але того ж дня самопроголошену країну визнали «дві найбільші світові демократії»: Афганістан та Сполучені Штати. Слідом за ними пішли й інші друзі албанців Косова: Албанія, Туреччина, Велика Британія, Франція, Німеччина та Італія.


Василь Шкляр: Таємниця — це тільки магніт
Може, він лише читає, що доля понаписувала на його долоні. Може, він завойовує її прихильність завдяки зухвальству та парадоксальним ідеям, втілення яких іноді викликає спротив. Проте від обурення до захоплення — лише кілька рядків
Михайло БРИНИХ   

Василь Шкляр одним лише своїм романом «Ключ», який нині претендує на найвищу літературну відзнаку — премію імені Тараса Шевченка — поклав край виснажливим дискусіям про непримиренність «масової» та «елітної» прози. Цей твір аж ніяк не можна назвати жанровим. Його автор не дослухався до ринкових рецептів успіху, натомість сім перевидань «Ключа» у різних видавництвах — найкраще свідчення його популярності. І якщо дев’ять років тому багатьом критикам здавалося, що це випадковість, то сьогодні «рецепт Шкляра» перетворився на тенденцію. Втім винахід Василя нагадує міф про філософський камінь — він існує, але механічно відтворити його неможливо. Адже доля ставиться прихильно лише до тих, хто вміє читати її знаки та підказки.


Право безкоштовно отримати землю має кожний...
Голова громадської організації «Спілка власників землі» — про болючі проблеми в земельно-майнових відносинах та можливі шляхи їх вирішення
Світлана МИЧКО   

Свідченням того, що для земельномайнових відносин сьогодні характерне систематичне нехтування елементарними правами громадян, є зростання кількості зловживань та порушень у цій сфері. У невеликій Тернопільській області тільки за минулий рік відповідні органи зафіксували більше 3000 таких фактів. І це, так би мовити, лише вершина айсберга, тож можна тільки уявити собі, що відбувається в далекій глибинці. Задля захисту передусім земельних прав «маленьких українців» кілька років тому і було створено у Тернополі громадську організацію «Спілка власників землі». Набутий нею досвід може реально допомогти багатьом.


Воля для Колі
За воротами СІЗО Рудьковського зустріли як… кандидата в президенти
Данило ІВАНІВ   

Екс–міністра транспорту та зв’язку Миколу Рудьковського випустили з–за ґрат слідчого ізолятора №13 лише вчора (бо в понеділок увечері, коли Апеляційний суд Києва ухвалив несподіване рішення про зміну запобіжного засобу для Рудьковського з арешту на підписку про невиїзд, судова канцелярія вже не працювала).


Підперта клямка
Опозиція висуває нові вимоги для розблокування парламентської трибуни

Учора засідання парламенту знову не відкрилося. Опозиція знову почепила в залі кольорові «антинатовські» кульки, зайняла простір навколо трибуни, а клямки дверей, які ведуть у президію, заблокувала спинками стільців. «Ми будемо вимагати, щоб було прийнято постанову Верховної Ради по НАТО, — пояснив причини блокування лідер Партії регіонів Віктор Янукович. — І друге — проведення всеукраїнського референдуму [щодо зближення з НАТО]. Це єдина умова, при якій ми розблокуємо роботу Верховної Ради».


Жести для ДАІ
Президент гостро розкритикував діяльність МВС і наполягає на змінах у роботі міліції
Іван ЛЕОНОВ.   

Розширена колегія МВС за участю Президента, що відбулася позавчора під вечір, знову стала «гарячим душем» для людей у міліцейських погонах. Віктор Ющенко не приховував розчарування роботою міліції й вимагав кардинального реформування роботи відомства. Керівник МВС Юрій Луценко реформи обіцяв і просив підтримки Президента щодо негайного розгляду у ВР низки законопроектів, без ухвалення яких неможливо змінити ситуацію на краще. Втім головним ньюсмейкером укотре стала ДАІ. Відкриваючи колегію МВС, Президент заявив, що вимагає залишити зал голову Держдепартаменту ДАІ Сергія Коломійця, керівника спецпідрозділу «Кобра» та його заступника, полковника Кожу, які мають написати в приймальні міністра заяви про відставку зі своїх посад.


РОЗДIЛИ
ІнФорУМ
Політика
Регіони
Світ
Селяни і Ко
Право
Культура
Спорт
Калейдоскоп
ПОГОДА
Погода в Києві і по всій Україні.
КУРСИ ВАЛЮТ

4 серпня, пн (НБУ)
1$ = 4,8451 грн.,
1Є = 7,5457 грн.,
1 RUR (рос. руб.) = 0,2064 грн.

ГОРОСКОП
НОВИНИ САЙТУ