Номер 003 за 05.01.2008
ПОШУК
Розширений пошук
Республіка Крим  Херсонська  Запорізька  Донецька Луганська Дніпропетровська Харківська Миколаївська Одеська Кіровоградська   Полтавська Сумська Черкаська Чернігівська Київська   Вінницька Житомирська   Рівненська Хмельницька   Тернопільська Чернівецька Івано-Франківська Львівська Волинська Закарпатська
МЕНЮ
Архів
Про “УМ”
Реклама в “УМ"
Передплата на “УМ”
Контактна інформація
Архів опитувань
Карта сайту
РОЗСИЛКА
Підписатися
Відписатися
ОПИТУВАННЯ
  Чи підтримуєте ви ідею здобуття канонічності УПЦ Київського патріархату шляхом створення на його основі Помісної церкви та переходу під омофор Константинополя із частковою втратою незалежності?
Так, канонічність - це дуже важливо
Ні, незалежність Української церкви потрібно зберегти будь-що
Загалом так, але автономія має бути якнайширшою
Важко сказати, ще не визначився(-лася)
Я зовсім не розбираюся в цій церковній політиці
     

Сонце, яке чують
Християнське віровчення змінило календар і хід світової історії і впродовж двох тисячоліть вчить людей шанувати свій внутрішній світ
Марія ОСТЕРСЬКА   

Втомливий шлях до Віфлеєму, суєта і переповнені оселі довкола. Довелося народитися в убогій стайні. І потім бути відкинутим людьми. Різдво — найсвітліший день для заплаканих, голодних, забутих, дивних, відкинутих суспільством. Христос прийшов у світ серед ночі, у печері на околиці Міста хліба (саме так перекладається назва Віфлеєм). Він поділився з нами самим собою, як хлібом. Син Божий зійшов згори, щоб люди змогли піднятися до небес. По суті, це Різдво кожного з нас: нагода для відкриття і дбайливого зрощення в собі сердечної теплоти. Адже заповідано: «Станьте, як діти». Це день, коли кожен віднаходить себе справжнього — виноградину у ясному гроні на вічноживій Лозі. Чи впустимо Ісуса у свої домівки?


Солдати, до бою!
Пережити епідемію грипу без втрат — завдання українців на найближчий місяць
Наталя РОТАЙ   

Рівень захворюваності українців на грип та ГРВІ поки не досягнув тієї позначки, коли можна говорити про епідемію. Але така ситуація триватиме недовго. Як прогнозують українські медики, уже через декілька тижнів нас накриє грипозною хвилею. У поліклініках виростуть черги до ЛОР–лікаря, в аптеках спорожніють полиці з найпопулярнішими протизастудними ліками. Кого епідемія захопить у першу чергу? Як позбутися симптомів захворювання, не наживши при цьому ускладнень? Відповіді на ці й інші запитання «УМ» шукала у столичних медиків.


Клон тіні
З опозиційним урядом Януковича змагатиметься ще один — «народний тіньовий»
Наталія ЛЕБІДЬ   

У 1998 році в Україні з’явився перший тіньовий Кабмін — його створила Юлія Тимошенко. В 2001–му естафету спробувала перейняти Наталія Вітренко. У березні 2005–го, програвши вибори, «тіньовізмом» марив Віктор Янукович — своєму (так і не народженому) дітищу він придумав назву «суспільний Кабінет Міністрів». А дещо згодом, після відставки, протиставити власну структуру уряду Єханурова обіцяла та ж таки Тимошенко. Тож ідея, як бачимо, популярна. І навіть популістська. Адже якоїсь вагомої ролі тіньові уряди в історії України не відіграли. Втім це не заважає бажаючим створювати їх знову.


Київ наглядає за Тбілісі
Понад півсотні українських спостерігачів «моніторять» сьогодні президентські вибори в Грузії
Олег СНІГУР   

До волевиявлення братнього кавказького народу уважно ставляться як урядові структури, так і громадські організації України. Позавчора до Грузії прибула група українських спостерігачів за позачерговими президентськими виборами. Вона складається з представників ЦВК, Міністерства закордонних справ, Міністерства юстиції, Міністерства внутрішніх справ, а також неурядових організацій, всього понад 40 чоловік. Вони працюватимуть практично по цілій Грузії, в областях Аджарії, Кахетії, Квемо–Картлі, Імереті, Цхінвалі та власне у столиці — Тбілісі, повідомляє прес–служба МЗС. Українські спостерігачі також входять до складу моніторингових місій Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, ГУАМ та Парламентської Асамблеї ОБСЄ. За словами координатора української групи, заступника міністра закордонних справ Костянтина Єлісєєва, це вперше українська спостережна місія є такою чисельною.


Різдво Стуса
У цей Святвечір поету і правозахиснику Василеві Стусу виповнилося б 70 років
Василь ОВСІЄНКО   

Мама Їлина виношувала його, коли чинився великий терор, який забрав найкращих, найздібніших, найрозумніших. Породила сина на саме Різдво Христове року Божого 1938–го. І не посміла записати його сьомим січня, записала шостим. Але таки дала йому ім’я Василь. Ім’я ж це грецькою — Базилеос — означає «володар», «господар», «цар». «В Україні, — казав Василь, — чи не кожна четверта матір називає свого сина цим іменем, підсвідомо карбуючи потяг до конче необхідної нам, щоб вижити, державности». Маємо 5 січня Василя Чумака, 8 січня Василя Симоненка. У Києві вже стало традицією справляти 14 січня свято Різдвяних Василів у Київському міському будинку вчителя і вручати на ньому премію імені Василя Стуса. Буде таке свято й цього року.


Україна прирекла російського опозиціонера на смерть?
Правозахисники закликають владу не видавати Гангана сусідній державі
Зоряна КРІТ   

Вінницька правозахисна група обурена вироком Замостянського районного суду, який «засадив» на 40 діб російського опозиціонера, одного з організаторів «Маршів незгодних», члена забороненої в Росії Націонал–більшовицької партії Михайла Гангана. Як сказано у повідомленні вінницьких правозахисників, вони планують оскаржити в Апеляційному суді Вінницької області рішення судді Прокопчук, яка 2 січня задовольнила подання УБОЗ МВС України про надання згоди на тимчасовий арешт Гангана. Зневаживши той факт, що вже 31 грудня до управління МВС у Вінницькій області було передано документи, які підтверджували факт звернення російського «нацбола» до Управління Верховного комісара ООН у справах біженців та написаної заяви про надання йому статусу біженця в Україні.


По «контрі» — кримінальною статтею
РНБО пропонує законодавчі зміни, які посилять боротьбу з контрабандистами

«Посилення боротьби з контрабандою та пов’язаною з нею корупцією — най­ефективніший засіб захисту вітчизняного виробника», — переконаний заступник керівника департаменту з питань діяльності правоохоронних органів апарату Ради національної безпеки та оборони Олександр Дульський. Нещодавно в РНБО було проведено дослідження, яке засвідчило, що контрабанду, незважаючи на відсутність відповідного законодавчого визначення, слід розглядати як системну масштабну загрозу державній та економічній безпеці нашої країни. З пропозиціями РНБО щодо ефективнішої боротьби з «контрою» пропонуємо ознайомитися читачам «УМ» у авторській статті генерала Дульського.


КрАЗе, не тисни на гальма!
На всесвітньо відомому ралі «Дакар» уперше «засвітяться» українці. Причому одразу два екіпажі
Вадим АВДАСЬОВ   Василь НЕЇЖМАК   

Сьогодні о 12.00 у столиці Португалії мав стартувати черговий ралі–рейд — славнозвісний «Дакар». Утім учора по обіді агенція «Рейтер» поширила звістку: ралі відкладено через загрозу з боку мавританських терористів. Згідно з попереднім планом, перегони мали складатися з 15 етапів і тривати 16 днів. За цей час учасники повинні проїхати шляхами Іспанії, Марокко, Мавританії й Сенегалу. Особливістю рейду–2008 є нова ускладнена ділянка тривалістю 900 км. І саме цього року свої сили на рейді вперше вирішили випробувати українці. Шкода, що їм стали на заваді терористи. Але будемо сподіватися на те, що ралі відклали ненадовго.


Блондини при соціалізмі
За чим шведи стоять у черзі, як у Стокгольмі не шубовснути у воду і куди нащадки вікінгів поділи Карлсона

Якщо в одному контексті ви почуєте три слова — ABBA, хокей і Нобелівська премія, підсвідомість безпомилково видасть посилання: Швеція. І доповнить уяву «фірмовими» штампами — шведський стіл, шведська родина, блондини, вікінги... Швеція нагадує ідилічну картину, яку малював романтик: гарні будинки з черепичними дахами, квітники, яскрава зелень лісів, засилля озер і річок, красиві та усміхнені люди, нові автомобілі і якісні дороги. Коли їдеш такою трасою і у твоїх навушниках звучить вічна музика ABBA, легко погоджуєшся із думкою: Бог іноді віддячує за терплячість. Варто здолати тисячі кілометрів з України до Скандинавії, аби відчути цю красу.


Чекайте на спекотищу
Британський прогноз: 2008 рік тепліший

За прогнозом Британської метеорологічної служби, 2008 рік увійде до десятки найспекотніших за всю історію метеорологічних спостережень. Середньорічна температура цього року буде на 0,37 градуса за Цельсієм вищою від середньорічної довготермінової — за період 1961—1990 років.


РОЗДIЛИ
ІнФорУМ
Політика
Світ
Економіка
Точка на карті
Постаті
Право
Свято
Здоров'я
Культура
Мандрівки
Спорт
Калейдоскоп
ПОГОДА
Погода в Києві і по всій Україні.
КУРСИ ВАЛЮТ

4 серпня, пн (НБУ)
1$ = 4,8451 грн.,
1Є = 7,5457 грн.,
1 RUR (рос. руб.) = 0,2064 грн.

ГОРОСКОП
НОВИНИ САЙТУ