This version of the page http://www.ukrop.com/ua/encyclopaedia/politics (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-04. The original page over time could change.
УКРОП - Енциклопедії - Енциклопедiя полiтичної думки
УКРОП :: Енциклопедії :: Енциклопедiя полiтичної думки
УкроПошук    

А Б В Г Ґ Д Е Є Ж З И І Ї Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ь Ю Я

в енциклопедіях  в Інтернет  в новинах  у каталозі  в товарах  
 Слово до українського читача

"Енциклопедiя полiтичних наук" Я. Мiллера - одна з найавторитетнiших i найпопулярнiших європейських енциклопедiй сучасностi. Вдала iдея авторiв поєднати в однiй книжцi фiлософiю iсторiї, iсторiю полiтичної думки, iсторiю та фiлософiю права, соцiальну фiлософiю та соцiологiю полiтики робить її необхiдною як для дослiдникiв минулого, так i для акторiв сучасної полiтики.

З виходом "Енциклопедiї полiтичних наук" українською мовою вiтчизняний читач чи не вперше отримує можливiсть осягнути СИСТЕМУ понять наук, що вивчають полiтику. Найперше, ця система включає добiрку статей про основоположнi категорiї полiтичних наук: бюрократiю, владу, громадянство, законнiсть i далi за алфавiтом. Енциклопедiя дає визначення цих понять (категорiй) та необхiднi iсторичнi та фiлософськi коментарi до них.

Особливу увагу в Енциклопедiї придiлено статтям про основнi iдеологiї сучасностi: лiбералiзм, нацiоналiзм, нацiонал-соцiалiзм, консерватизм... Кожна з iдеологiй представлена як певна система цiнностей, наданi довiдки про iсторiю формування iдеологiй, позначенi ролi цих iдеологiй сучасному свiтi. Сподiваємося, що вiтчизняний читач оцiнить ?рунтовнiсть та об'єктивнiсть цих статей, вiльно чи невiльно порiвнюючи їх з вiтчизняними, що ще довго будуть позбавлятися тягаря радянськостi.

В "Енциклопедiї полiтичних наук" також вмiщено добiрку статей, що висвiтлюють iсторiю полiтичної думки в свiтi. Це не лише - але, зрозумiло, в першу чергу - статтi про iсторiю полiтичної думки Риму, Вiдродження, Реформацiї. Разом з великою кiлькiстю персоналiй - статей про полiтикiв Європи та дослiдникiв полiтики - цей корпус текстiв є чи не найцiннiшим для вiтчизняного читача. Саме вiн подає європейське бачення iсторiї полiтичної думки в свiтi, i саме його нам бракувало багато десятилiть.

В останнi роки в Українi з'явилося багато книжок, якi подають iсторiю та теорiю полiтики. Проте за масштабнiстю тем, за кiлькiстю персоналiй жодна з них, та мабуть, i всi разом, вони не сягають рiвня запропонованого "Енциклопедiєю полiтичних наук" зi ред. Девiда Мiллера. Воно i зрозумiло: вiтчизняна полiтична (пострадянська) практика лише народжується, а вiтчизнянi дослiдники її роблять лише першi кроки в її осмисленнi. Ми сподiваємося, що українське видання "Енциклопедiї" наблизить для нас цiнностi європейської полiтичної думки, сприятиме професiоналiзацiї вiтчизняних наук про полiтику. 

 

Редколегiя "Духа i Лiтери"

 У розділі  

• Передмова
• Малий словник історії України
• 100 видатних імен України
• Енциклопедія УСЕ
• УКРАЇНА: обличчя XX століття

 
АукціонНовиниМаркетКаталог сайтівВиставкиІнтернет магазиниКухняВ цей день...ПогодаЕнциклопедіїФотоальбомиІгриГуморТелепрограмаЛистівкиУкрфолкSMSФорумиРеклама
Copyright © 2000-2005 УКРОП. Зворотний зв'язок.
Сервер розміщено в компанії ColoCall. Dedicated server від Colocall.