This version of the page http://orthodoxy.org.ua/node/16554 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-04. The original page over time could change.
КИЇВ. В столиці зроблено спробу спалити церкву | Православіє в Україні :: Інтернет-видання УПЦ

Українська Православна Церква    

           
УКР РУС  


 Головна > Українські новини > По єпархіях > Київська  






Опитування



Наш банер


 Подивитися варіанти
 банерів і отримати код

Електронна пошта редакцiї: info@orthodoxy.org.ua











КИЇВ. В столиці зроблено спробу спалити церкву

  07 червня 2008



Вчора ввечері, 6 червня, було зроблено спробу спалити дерев'яну церкву у Солом'янському районі столиці у парку "Першотравневий", що по вулиці Уманській. Тут зібрався досить значний натовп людей, протестуючих проти будівництва храмового комплексу Української Православної Церкви. В акції приймали участь люди літнього віку, пенсіонери, а також радикально налаштована молодь з різних екстремістських угрупувань комуністичного напрямку, числом 30-40 чоловік.

Підтримати будівництво храму прийшла громада місцевих віруючих, яких було в загальній кількості приблизно на третину більше, ніж протестуючих мешканців навколишніх будинків. Відповідальність за організацію акції протесту взяла на себе жінка, яка представилась як Олена Котова. Вона сказала, що вважає будівництво храмового комплексу незаконним, до того ж в місцевих мешканців є стійка підозра, що насправді відбувається будівництво не храму, а багатоповерхового будинку, яке потягне за собою будівництво інших багатоповерхівок, внаслідок чого парк буде зруйнований.

Насправді здається, що для таких підозр реальних підстав немає - вже зведено дерев'яну будівлю одного з храмів, триває закладення фундаменту для інших храмів. Відповідно, технологія закладення такого фундаменту значним чином відрізняється від технології закладення фундаменту під багатоповерховий житловий будинок. Сам парк виглядає занедбаним. На більшості своїй території парк не має ні парканів, ні доріжок, ні якихось ландшафтних прикрас. Крім цього, тут розміщено автомобільну бензоколонку, що, як не дивно, жодного протесту не викликає. Не викликали зауважень у мешканців вулиці Уманської і назви навколишніх вулиць - Іскрівська (на честь газети В.Леніна „Іскра"), Петровського (на честь комуністичного діяча). А от храм їм чомусь став на заваді. В злісному запалі суперечки з віруючими протестанти кричали: „Ага, вы верующие?! Оно и видно!!!", „Почитайте поэта Блока, он доказал - Бога нет!". Молоді люди, котрі стояли поруч, голосно скандували: „Гоп-стоп! Гоп-стоп! Гоп-стоп!", „Когда мы едины - мы непобедимы!" та інші гасла. Паркан, яким обнесено будівельний майданчик, був миттєво обписаний цими молодиками в такому дусі: „Мракобесие - долой!", „Церкви, бордели, казино - за окружную дорогу!!!", на додаток до цього домалювали ще й комуністичні символи - серпи і молоти, п'ятикінцеві зірки.

Продовження акції було просто шокуючим, але, як це доводить спостереження, добре запланованим. Присутні молоді люди, члени екстремістських організацій комуністичного характеру, раптово накинулись на будівельний майданчик, руйнуючи його. Вони мали про собі запасені великі шестилітрові пляшки з бензином, яким облили дерев'яний храм та іншу деревину, котрої на будівництві завжди багато, і намагались це все підпалити. Слава Богу, органи правопорядку стали на заваді спаленню храмового комплексу, але все ж довелося викликати і пожежну машину, і з десяток міліцейських машин з підмогою для опору агресивним протестантам.

Іван Верстюк, спеціально для „Православія в Україні"