This version of the page http://svitlytsia.crimea.ua/index.php?section=article&artID=626 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-03. The original page over time could change.
Кримська Свiтлиця :: Текст статт╕ "АЙСБЕРГ РОЗТАЄ..."

Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З потоку життя (1685)
З перших уст (336)
Українці мої... (537)
Урок української (464)
Резонанс (520)
"Білі плями" історії (546)
Душі криниця (662)
Ми єсть народ? (143)
Крим - наш дім (240)
Бути чи не бути? (34)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (97)
Мовно-комп'ютерний конкурс (96)
Порадниця (105)
Смішного! (78)
Додатки
"Джерельце" (226)
"Будьмо!" (225)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
КРИМСЬКИЙ МАЙДАН
Укра╖нц╕! В╕дкиньмо вс╕ от╕ лукав╕ ворож╕ «ЗМ╤», скиньмо облуду з наших душ,...

Хто в╕дпов╕сть за голосн╕ слова?
...а чого ж не оприлюднили ╕м’я цього «дотепника», адже йому тепер, напевно,...

ОЦ╤НКИ МЗС РОС╤╥ СТОСОВНО ОСТАНН╤Х ПОД╤Й В УКРА╥Н╤ НЕ В╤ДПОВ╤ДАЮТЬ Д╤ЙСНОСТ╤
М╕н╕стерство розц╕ню╓ реакц╕ю рос╕йсько╖ сторони на заборону громадянину Рос╕йсько╖ Федерац╕╖ К....

ОГЛЯД КРИМСЬКО╥ ПРЕСИ
Хто вил╕ку╓ УКРА╥НОФОБ╤Ю?

ЧИ ПОТР╤БН╤ УКРА╥Н╤ ВЛАСН╤ НАФТА ╤ ГАЗ?
...укра╖нський сектор акватор╕╖ Чорного ╕ Азовського мор╕в ╓ одним з найперспективн╕ших...


Опитування
Чи треба Укра╖н╕ вступати в НАТО?
Так! Це унеможливить рос╕йську експанс╕ю.
Н╕! Не треба дратувати Рос╕ю.
Не знаю.

Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:






















Головна сторiнка > Текст статт╕
"Кримська Свiтлиця" > #10 за 07.03.2003 > Тема "Резонанс"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#10 за 07.03.2003
АЙСБЕРГ РОЗТАЄ...
Володимир ТОВСТЯК, директор інституту "Івано-Франківськагропроект".

Відкритий лист народному депутату України Леоніду Грачу


Прочитавши Вашу статтю в газеті "Голос України" № 4 від 10 січня 2003 р., "Якій бути російській мові", не можу втриматись, щоб не відповісти Вам на неї. Думаю, не гоже народному депутату України, етнічному українцеві так зневажати свій народ. Не можна користуватися результатами Всесоюзного перепису 1989 р. і на цій основі побудувати всю статтю, якщо 28 грудня 2002 року в газеті "Урядовий кур'єр" були опубліковані результати перепису, проведеного у грудні 2001року. За результатами останнього перепису, етнічних росіян не 12 мільйонів (за Вашим висловом "вершина 12-мільйонного народного айсберга"), а 8,3 мільйона, що складає 17,3 відсотка від усього населення України.
Правда, якщо розглядати національний склад населення південно-східних областей України та Криму (АР Крим, Донецька, Луганська, Харківська, Дніпропетровська, Одеська, Запорізька області), де етнічних росіян від 476,8 тис. - Запорізька область до 1,8 млн. - Донецька область, то в цьому випадку росіяни складають 6,37 млн., або 31,5 відсотка, а українці 12,5 млн., або 61,9 відсотка від усього населення цих областей. Я спеціально не включив в перелік Миколаївську, Херсонську області, міста Київ та Севастополь, бо тоді кількість росіян ще зменшується на 3 відсотки. Будьмо справедливі: які права на рідну мову мають українці в цих семи областях? Всюди панує російська мова. Невже Ви ніколи не бували в Харкові, Донецьку, Одесі, Дніпропетровську, Запоріжжі, Маріуполі? Чому б Вам як народному депутату України не очолити десятитисячні демонстрації, скажімо, в Донецьку, Харкові, Сімферополі й інших містах під гаслом "Українцям - українські школи, технікуми, університети"?
Скажіть, яку послугу ми хочемо зробити молодим етнічним росіянам, які від дитячого садка і до закінчення університету будуть виховуватись тільки на російській мові і російській культурі, а після закінчення навчального закладу такий спеціаліст не буде володіти державною українською мовою? Спеціалісти медичних, технічних, економічних, юридичних вищих навчальних закладів повинні досконало опанувати технічну, медичну, юридичну та економічну українську термінологію. Тому в Україні в російських школах, на мій погляд, на рівні з російською мовою та літературою повинна поглиблено вивчатись українська мова, а спеціальні дисципліни - математика, фізика, хімія, біологія, географія, історія, інформатика повинні викладатись українською мовою. Тоді такий спеціаліст буде двомовним і вільно почуватиметься на ринку праці в Україні. Це, між іншим, стосується і шкіл з румунською, болгарською, кримськотатарською та іншими мовами навчання. Ясна річ, що у вищих навчальних закладах, як цивільних так і військових, всі предмети повинні викладатись українською мовою.
Давайте повчимося в Росії, як треба поважати державну мову. Де Ви чули чи бачили, щоб хто-небудь міг собі дозволити виступити офіційно українською чи якою-небудь іншою мовою, чи підготувати який-небудь документ не російською мовою? Доходить до курйозів. З нашої організації декілька чоловік виїхало на постійне проживання в Росію і просять нас довідки для оформлення пенсії обов'язково писати російською мовою, тому що українською мовою їх не приймають і необхідно їх перекладати на російську мову, а за це треба платити. А для нас, українців, російська мова зрозуміла. Більшість українців вільно володіють російською мовою. То чому ж ми хочемо виховати одномовних росіян? Якщо Ви і ці депутати, які Вас підтримали, вносите законопроект про надання російській мові статусу другої державної мови і він буде проголосований, то це призведе до повного знищення української мови.
Наведу Вам такий приклад. На одній із сесій Верховної Ради обирається прокурор Криму (тоді Ви хотіли себе назвати "Республіка Крим"). З трибуни претендент відповідає на запитання депутатів російською мовою. Тут, звичайно, депутат зі Львова (здається, Влох) питає його: "Чому претендент на такий високий пост відпові-дає російською мовою?". На таке запитання прозвучала відповідь: "У нас в Крыму три государственных языка - украинский, русский и крымскотатарский и я говорю на одном из этих государственных языков". От тобі маєш. Приїхали!
Не потрібно Вам наводити за приклад Швейцарію, в якій три державних мови: німецька, французька та італійська. Це держава, в якій об'єднались три народи зі своїми етнічними територіями. В німецькомовних кантонах офіційною мовою є німецька мова. Там в усіх школах і вищих навчальних закладах всі предмети викладаються тільки німецькою мовою і паралельно вивчається французька. У французьких кантонах - все по-французьки, а додатково вивчається німецька. Італійці та ретороманці додатково вивчають німецьку і французьку мови. Є у них джентльменський принцип: якщо організація з будь-якого кантона, при потребі, звертається письмово в іншомовний кантон, то такий лист прийнято писати мовою адресата ("Комсомольская правда" 15.08 1989 г.).
У нас росіяни не мають своєї етнічної території, тому вимоги про надання російській мові статусу другої державної мови нічим не обґрунтовані. Я не хочу в рамках цього листа розказувати Вам про шалену русифікацію українців, як в царській Росії, так і в Радянському Союзі. Бути українським патріотом було просто небезпечно. І Ви тепер хочете зберегти цей статус-кво?
Ініціюйте Ви, як депутат, зміни до законів "Про вибори народного депутата", "Про державного службовця", де було б зазначено про необхідність досконало володіти державною українською мовою кандидата на посаду. Тобто, тут підхід повинен бути такий: не володієш державною українською мовою - не можеш бути ні обраний народним депутатом, ні призначений на посаду державного службовця. Ви добре розумієте, якщо у одного із наших відомих міністрів робочою є російська мова, то і всі працівники міністерства стараються говорити російською мовою (проведення нарад, бесід і інше), а в Києві українці складають 82,2 відсотка від усього населення столиці.
Між іншим, я ні разу не чув, щоб Ви у своїх інтерв'ю чи у виступах користувалися українською мовою. Коли Ваш попередник Багров (колишній голова Верховної Ради АР Крим) дав інтерв'ю по телебаченню українською мовою, то в Криму зчинили такий галас: що це, мовляв, може означати? А Ви кажете, що українські росіяни дуже люблять українську мову. Коли вже, зрештою, в парламенті Криму зазвучить державна українська мова? Тим більше, що українців в Криму 24,3 відсотка, а росіян в Україні 17,3 відсотка, зате російська мова звучить вільно в столичних урядових установах, в усіх обласних центрах і навіть таких, як Вінниця, Львів, Хмельницький, Житомир.
Про засилля в Україні російськомовної літератури, газет, журналів Ви, напевно, знаєте, а про мову телеканалів приходиться говорити з сумом. Все зрусифіковано. То про які утиски російської мови Ви говорите? Думаю, що нам усім треба докласти максимум зусиль, щоб підняти престиж української мови і хай нам допоможе в цьому БОГ.

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #10 за 07.03.2003 > Тема "Резонанс"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=626

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 3-й поверх, кiмн. 19-22, 24.
тел: (0652)51-13-24; E-mail: wik@swit.crimea.com
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков