Початок -> Кадри -> Підготовка фахівців -> Технічні школи -> Харківська технічна школа
Авторизацiя
[Вхід]  |  [Реєстрація]
Допомога по сайту
КАДРИ
Дорожній навчально-методичний центр
Підготовка фахівців
Технікуми
Магістратура
Технічні школи
Харківська технічна школа
Лубенська технічна школа
ПОШУК
Пользовательского поиска
ЯК ВИ ВВАЖАЄТЕ
ПОГОДА
ЛІЧИЛЬНИКИ
Харківська технічна школа -=ПЗ=-
НЕВЕЛИКИЙ ОПИС:

Харківська технічна школа заснована у 1934 році Постановою Ради Народних Комісарів та розпорядженням Народного Комісара Шляхів сполучення від 17 травня 1934 року № 205 у місті Люботині з метою організації підготовки робітників Південної залізниці. Школа є учбовим закладом Південної залізниці і здійснює професійне навчання кадрів масових професій залізничного профілю.

Основним завданням школи є підготовка, перепідготовка, підвищення кваліфікації робітничих кадрів згідно замовлень структурних підрозділів Південної залізниці за професіями:

1. Бригадир (звільнений) з поточного утримання колій та штучних споруд (код за Державним класифікатором України 7129.2). Організує виконання робіт з поточного утримання й ремонту колій та штучних споруд. Керує робітниками, які виконують ці роботи у межах дільниці, що обслуговується. Утримує колії та штучні споруди у стані, який забезпечує безперебійний і безпечний рух поїздів.
2. Оператор дефектоскопного візка ( код 8290.2). Веде процес виявлення дефектів у рейках дефектоскопним візком. Детально обстежує і проводить класифікацію виявлених дефектів і пошкоджень рейок, реєструє їх і, в разі потреби, вживає заходи до забезпечення безпеки руху поїздів. Обслуговує та утримує в справному стані дефектоскопні візки з виконанням правил їх експлуатації.
3. Оглядач-ремонтник вагонів (код 7233.2). Здійснює технічний огляд з пролазкою для виявлення та усунення несправностей, які загрожують безпеці руху поїздів та безвідчіпний ремонт кузовів, відповідальних вузлів рами, ходових частин, автозчепних пристроїв, гальм та важільних передач з авторегуляторами, буксових вузлів з підшипниками котіння та ковзання, редукторно-електро-карданних приводів, холодильних, моторвентиляційних установок та радіоустаткування, приладів опалення вагонів, підлог, дахів критих та ізотермічних вагонів.
4. Провідник пасажирського вагона (код 5112). Забезпечує високу культуру обслуговування пасажирів на шляху прямування поїзда та їх безпеку в аварійній обстановці. Утримує внутрішнє обладнання вагона та знімного інвентарю у справному стані. Забезпечує безпечну посадку та висадку пасажирів. Розміщує пасажирів у вагоні згідно з їх проїзними документами.
5. Черговий по залізничній станції (станції 4-5 класу, код 3119). Організує роботу по забезпеченню приймання, відправлення і пропуску поїздів, а також маневрової роботи на станції. Забезпечує виконання графіку руху поїздів, маневрової роботи і змінного плану роботи станції; веде спостереження за основними робочими зонами станції. Управляє стрілками і сигналами, готує маршрути приймання, відправлення, пропуску поїздів і маневрів.
6. Прийомоздавальник вантажу та багажу (код 4131). Приймає, навантажує, на шляху прямування поїзда, вивантажує і здає вантаж і багаж на станціях. Забезпечує раціональне розміщення вантажу і багажу у вагоні відповідно до плану формування, супроводжує і забезпечує схоронність вантажу і багажу на шляху прямування.
7. Водій дрезини (код 8324.2). Керує дрезиною, яка призначена для перевезень робітників і транспортування матеріалів, обладнання, пристроїв до місця виконання робіт. Виконує маневрові роботи у межах станції. Керує крановими установками і іншими спеціальними механізмами та пристроями дрезини під час виконання ремонтних, вантажних та вантажно-розвантажувальних робіт.
8. Машиніст автомотриси (код 8324.2). Керує автомотрисою, яка призначена для перевезення людей, проведення експлуатаційних та аварійно-відновлювальних робіт на залізницях, в тому числі ремонту та огляду пристроїв контактної мережі. Технічно обслуговує автомотрису.
9. Електромонтер з ремонту та обслуговування пристроїв сигналізації, централізації та блокування (код 7241.1). Розробляє, складає, чистить, фарбує вузли та деталі пристроїв СЦБ в ремонтно-технологічних дільницях. Прокладає і здійснює монтаж кабельних мереж. Виконує підсобні роботи під час бригадних і індустріальних методів обслуговування пристроїв СЦБ на станціях і перегонах.
10. Касир квитковий (код 4211). Продає та оформлює проїзні документи (квитки, посадкові талони, квитанції з оплати багажу, різні послуги і встановлені збори). Приймає від пасажирів проїзні документи у разі його відмови від поїздки і повертає в установленому порядку гроші. Забезпечує зберігання грошей, бланків проїзних і провізних документів.
11. Машиніст крана (код 8333.1). Керує мостовими і козловими кранами, оснащеними різними вантажозахватними пристроями, під час виконання простих робіт з вантаження, розвантаження, перевантаження і транспортування сипких, штучних, лісових та інших аналогічних вантажів.
12. Оператор котельної (код 8162.2). Обслуговує водогрійні та парові котли, які працюють на твердому та рідкому паливі. Спостерігає за допомогою контрольно-вимірювальних приладів за рівнем води у котлах, тиском та температурою пари, води і відхідних газів. Регулює роботу (навантаження) котлів згідно з графіком споживання пари. Запобігає та усуває несправності в роботі устаткування.
13. Стропальник (код 7215.2). Стропує та ув'язує прості вироби, деталі, лісові та інші аналогічні вантажі, для їх піднімання, переміщення та укладання. Стропує та ув'язує вироби, деталі та вузли, технологічне устаткування та пов'язані з ним конструкції, вироби, вузли, машини та механізми під час складання і розбирання машин, апаратів, конструкцій збірних елементів будівель та споруд.
14. Черговий по переїзду (код 8312.2). Забезпечує безпечний та безперебійний рух поїздів та транспортних засобів на переїзді. Організує та регулює відповідно до встановленого порядку рух через переїзд різних транспортних одиниць, машин і механізмів, прогін худоби. Забезпечує контроль за справною роботою переїзної, або загороджувальної сигналізації та автоматизації.
15. Сигналіст (код 8312.2). Закріплює вагони і поїзди, що стоять на коліях, гальмовими пристроями за порядком і нормами, які встановлені технічно-розпорядчим актом станції, вилучає гальмові башмаки. Подає звукові і видимі сигнали під час приймання, відправлення, пропускання поїздів та здійсненні маневрових робіт.
16. Вальник лісу (код 6141). Здійснює роботи по валінню дерев з допомогою бензинової пилки, технічно обслуговує бензомоторні пилки, гідроклин та інші валочні пристрої.

Навчально-матеріальна база школи складається з учбового корпусу на 450 місць та гуртожитку на 300 спальних місць.

В учбовому корпусі розташовані 14 спеціалізованих обладнаних кабінетів: "Електрична централізація", "Експлуатація котельних установок", "Кабінет правових та економічних знань", "ПТЕ та організація перевезень", "Сигналізація, централізація, блокування", "Електротехніка та електроніка", "Електричне обладнання пасажирських вагонів", "Моторно-рейковий рухомий склад", "Рейкова дефектоскопія", "Автогальма", "Вагонне господарство", "Колійне господарство", "Охорона праці", "Цивільна оборона". Для проведення лабораторних і практичних занять - лабораторія "Рейкова дефектоскопія" і "Лабораторія застосування засобів обчислювальної техніки".

Навчання проводиться із застосуванням діючих макетів і схем, тренажерів, пультів, комп'ютерів зі спеціальним програмним забезпеченням, технічних моделей та інше.

В Харківській технічній школі є актовий зал на 160 місць з кіноустановкою для демонстрації навчальних фільмів, технічна бібліотека з читальним залом, фонд якої складає понад 1300 найменувань, або 10 800 примірників.

Усі немісцеві учні забезпечуються безкоштовним проживанням в гуртожитку технічної школи. На кожному поверсі розташовані кухні, оснащені необхідним обладнанням для приготування їжі, кімнати гігієни, а також кімнати для самопідготовки та відпочинку. Гуртожиток і учбовий корпус мають автономне опалення від власних котелень.

Для проведення вільного часу і відпочинку до послуг учнів - художній фонд бібліотеки, спортивна зала, культурно-масові заходи.

ПОСИЛАННЯ









Copyright by IVC PZ
Contact to Webmaster