This version of the page http://onu.edu.ua/?type=ua&action=imem (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-03. The original page over time could change.
Офіційний сайт Одеського національного університету імені І. І. Мечникова
офіційний сайт
Одеського національного університету
імені І. І. Мечникова
Українська версія
Повернутися назад Структура університета \ Інститути \ Інститут математики, економіки і механіки
Загальна інформація
Структура університета
Інститути
Інститут математики, економіки і механіки
Кафедра комп’ютерної алгебри та дискретної математики
Кафедра математичного аналізу
Кафедра математичного забезпечення комп’ютерних систем
Кафедра обчислювальної математики
Кафедра оптимального керування та економічної кібернетики
Кафедра менеджменту та математичного моделювання ринкових процесів
Кафедра методів математичної фізики
Кафедра теоретичної механіки
Кафедра вищої математики
Кафедра геометрії і топології
Кафедра загальної та соціальної психології
Кафедра теоретичної економіки
Кафедра диференціальних рівнянь
Кафедра диференціальної і експериментальної психології
Відділення психології
Кафедри світового господарства і міжнародних економічних відносин
Інститут інноваційної та післядипломної освіти (ІІПО)
Інститут соціальних наук
Міжнародне співробітництво
Абітурієнту
Наука
Галереї
Культурна діяльність
Інформаційний портал

Інститут математики, економіки і механіки

ІМЕМ було створено в ОДУ 10.03.94р. на базі механіко-математичного факультету за дозволом Міністерства освіти України. Директор ІМЕМ - професор, кандидат фіз.-мат. наук, Круглов Віктор Євгенович, працює директором з дня створення ІМЕМ.

Заступники директора :

  1. Покась Сергій Михайлович, доцент, кандидат фіз.-мат. наук;
  2. Мазурок Ігор Євгенович, доцент, кандидат технічних наук;
  3. Шевчук Володимир Гаврилович, професор, доктор фіз.-мат. наук;
  4. Скороход Сергій Федорович, доцент, кандидат фіз.-мат. наук;
  5. Мак Василь Тимофійович, професор, доктор фіз.-мат. наук;
  6. Каменська Наталія Леонідівна, доцент, кандидат псих. наук.

Навчальна робота:

До складу ІМЕМ входять: факультет математики, факультет прикладної математики і механіки; факультет інформаційних технологій, відділення економіки, факультет бізнесу і менеджменту, відділення психології, які обслуговуються 14 кафедрами, а також навчальна лабораторія обчислювальної техніки, яка складається з п'яти комп'ютерних класів.

В ІМЕМ навчальний процес окрім викладачів інших факультетів забезпечує 165 викладачів. Серед них 23 доктори наук, професори, 90 кандидати наук, доценти. Також в ІМЕМ працює 48 осіб допоміжного складу.

В ІМЕМ ведеться підготовка за спеціальностями:

  1. математика (бакалавр, спеціаліст, магістр), спеціалізація - математична економіка;
  2. прикладна математика (бакалавр, спеціаліст, магістр);
  3. механіка (бакалавр, спеціаліст, магістр);
  4. комп'ютерні системи і мережі (бакалавр, спеціаліст);
  5. економічні теорії (бакалавр, спеціаліст, магістр);
  6. менеджмент організацій (бакалавр, спеціаліст);
  7. міжнародні економічні відносини (бакалавр, спеціаліст);
  8. психологія (бакалавр, спеціаліст).
За заочною формою навчання підготовка ведеться за спеціальностями: математика, комп'ютерні системи і мережі, менеджмент організацій, психологія.

В ІМЕМ навчається більш ніж 1500 студентів денної форми навчання і близько до 300 студентів заочної форми навчання.

В ІМЕМ на кожній кафедрі працює аспірантура.

В ІМЕМ в 1991 (тоді механіко-математичний факультет) вперше в Україні започатковано навчальний 4-річний план підготовки бакалаврів математики, а з 1995 року - дворічний навчальний план підготовки магістрів математики.

Наукова робота студентів:

З 2001 року студенти ІМЕМ є учасниками Міжнародних студентських олімпіад. За цей період вони вибороли Гран Прі, 5 дипломів 1-го ступеню, 5 дипломів 2-го ступеню, 6 дипломів 3-го ступеню та 4 заохочувальних дипломів.

Успіхи студентів ІМЕМ неодноразово відзначались іменними стипендіями А.М.Ляпунова - у галузі математики, С.Ю.Вітте - за економічні дослідження, М.М.Ланге - за досягнення студентів-психологів. Стипендіатами Президента України в різні роки були Саприкін С., Кішубаєв Т., Метеліченко О. (двічі), Білозерова М., стипендію Верховної Ради України призначалась Якімчук О., Кірдогло Дм., Керекеші Д., Малоксіано М. (двічі), Кусік Л., Харькову В., Плотніковій Н., Берковичу Є.,

Крім іменних стипендій студенти відзначались і державними нагородами. Так, за перемогу у 8-ій Міжнародній математичній олімпіаді у 2001 р. (м. Прага) студента факультету математики Метеліченко О. було нагороджено медаллю "За працю і звитягу". Студент факультету прикладної математики та механіки Попов П.Г. у 2004 році отримав подяку та премію губернатора Одеської області за високі учбові та наукові досягнення.

За активну наукову роботу, перемоги в Міжнародних олімпіадах Харьков В. отримав Подяку Кабінету Міністрів України. Левдікова Н. і Ткаченко Г. є стипендіатами фонду інтелектуального співробітництва "Україна - 21сторіччя" Крім цього Левдікова Н. стала переможцем Універсіади "Інтелектуал 21 сторіччя" і в 2003 році - лауреатом Гранта Президента України. Студентські роботи Плотнікової Н. (математика) та Чионг Чі Конга (економіка) вибороли дипломи I ступеня НАН України.

В 2004 році команда студентів програмістів виборола 1-е місце в престижному турнірі Кубку України з програмування серед студентських команд.

Студент Адамов О. в 2004 році виборов в складі збірної України особисте 6-е місце на Міжнародній студентський олімпіаді з математики в Ірані.

Студенти факультету прикладної математики та механіки вдало приймають участь у Міжнародних олімпіадах з програмування (Бухарест, Румунія) що проводить міжнародна організація ACM (Association of Computer Machinery). У 2004 році студент факультету прикладної математики та механіки виборов Обухов П.Г. абсолютне перше місце на Всеукраїнської олімпіаді з інформатики (місто Тернопіль). Регіональні змагання Всеукраїнської олімпіади з програмування (м. Запоріжжя) постійно приносять перемогу команді програмістів ІМЕМ. Наприклад, у 2003 році три команди ІМЕМ вибороли на цих змагання перше, друге та четверте місце.

Команда програмістів ІМЕМ у складі Обухов П.Г., Кудім К.О., Тінітілов Д.А., Антонечко П.С. виборола у серпні 2004 року звання Чемпіонів України з програмування та отримала Кубок України. Студенти-психологи ІМЕМ видають власну "Пси-фактор" яка друкує матеріали з студентського життя. ІМЕМ плідно співпрацює з сучасними комп'ютерними фірмами що до підготовки фахівців, наукової роботи студентів. За результатами студентської наукової конференції компанія "Комп'ютерні системи" щорічно присуджує студентам ІМЕМ 5 грантів на наукові та прикладні дослідження. Гранти надаються за розробки студентів усіх факультетів, що мають відношення до програмного забезпечення та комп'ютерних технологій.

Багато студентських робіт виконуються у співробітництві з іншими факультетами. Наприклад, студент факультету інформаційних технологій А. О. Буданцов у співпраці з викладачами факультету менеджменту розробив програмний комплекс для комп'ютерного тестування, за який отримав CSA Software Award 2003-2004.

ІМЕМ виконав декілька програм в рамках проектів Tempus-Taciс в рамках реформи вищої економічної освіти в ОДУ (1994-1998), поліпшення спроможності ОДУ одержувати фінансування від зовнішніх джерел (1997-1998), розповсюдження новаторської практики розробки навчальних планів та забезпечення якості перепідготовки викладачів та підготовки студентів (1999-2001) стажування молодих викладачів за спеціальностями економіки і менеджменту (2001-2004). Партнери в цих проектах - це університети Ніцци, Гренобля (Франція), Генуї (Італія), Бредфорда (Англія), Коимбри (Португалія).

Cайт інститута: http://imem.onu.edu.ua/

Розробка та підтримка здійснюється
відділом комп’ютерної техніки ОНУ