This version of the page http://20minut.ua/news/120184 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-08-02. The original page over time could change.
Обкрадаючи храм, ледь не спалив його
Новости
Авто
Недвижимость
Работа
Почта
Интернет-радио
Вход | Зарегистрироваться

Обкрадаючи храм, ледь не спалив його

A A A
Размер шрифта:
Чоловік ретельно приглядався до всіх входів, плануючи, як вночі проникнути у храм

Чоловіка, якого підозрюють в викраданні грошей з церкви Матері Божої Неустанної Помочі, що на бульварі Данила Галицького, затримали правоохоронці. Ним виявився мешканець Дніпропетровщини. Чоловік спеціально приїжджав на Західну Україну, аби нажитися на церковному майні, розповідають у центрі громадських зв’язків обласної міліції. Зловмисник також причетний до обкрадання храму у Підволочиську.

Нагадаємо, що 17 березня невідомі розбили скарбниці, які були розставлені по різних кутках церкви, та забрали звідти усі гроші. Церковного майна та атрибутики не чіпали, розповів тоді отець Іван.

 

  У Тернополі чоловік заходив до різних храмів. Коли він прийшов до церкви на бульварі Данила Галицького, ніякої підозри не викликав. Він ретельно приглядався до усіх входів, плануючи, як вночі проникнути у храм.

– 39-річний чоловік вже був судимий за крадіжки церковної атрибутики, знався на релігійних цінностях, – розповідає начальник Центру громадських зв’язків обласної міліції Сергій Шворніков.

Дочекавшись вечора, зловмисник знову пішов до храму. Спробував зламати двері центрального входу, але замки не піддалися. У підвальному приміщенні замки були слабші, тож чоловік зумів забратися до середини. Розбив скриньки для пожертв, вигріб звідти кілька сотень гривень. Окрім грошей не зміг взяти більше нічого – парафіяни цінні речі заховали. Вибравшись з храму непоміченим, крадій подався до залізничного вокзалу. Звідти – потягом до Волочиська Хмельницької області. Там сів у таксі та знову попрямував на Тернопілля – до Підволочиська.

– Зловмисник вийшов біля самісінької дзвіниці собору, – каже пан Шворніков. – Взяв у таксиста номер його мобільного телефону і попередив, що за годину-другу зателефонує йому, бо повертатиметься на Хмельниччину.

 

 Спочатку чоловік взявся відчиняти двері центрального храму з допомогою фомки, але замки не піддавалися. У церкві ремонт й нічого з церковної атрибутики не було. Тому зловмисник зійшов східцями до нижньої церкви Апостола Андрія, розповідає пан Шворніков. Розбив двійні шибки на вікнах і спокійно забрався до середини.

– Зловмисник зламав ящики для пожертв, вийняв звідти чотири сотні гривень, – каже правоохоронець. – Далі запалив свічку і став нишпорити по всіх закутках. У дорожню сумку злодій поклав три Євангелії. Відтак взявся виймати з рамок ікони. Одна з них висіла над вівтарем на висоті трьох метрів. Чоловік, забираючись туди, не втримався і впав. Свічки, виставлені ним на підставках, також попадали донизу. На щастя, пожежі не сталося. Вогонь міг знищити собор, який парафіяни будують з 1991 року і вклали у нього чимало коштів.

Викравши речей на суму понад сорок дві тисячі гривень, злодій викликав таксиста й поїхав на залізницю в Хмельницьку область. Звідти подався до Дніпропетровська, де на місцевому ринку збув крадене.

 

 Про крадіжку у храмі в Підволочиську повідомили служителі храму, розповів перший заступник начальника Підволочиського райвідділу міліції Валерій Ларіонов.

– Під час розслідування перевірялися різні версії, – каже він. – Перевіряли й місцевих раніше судимих мешканців. Адже місяць тому працівники райвідділу затримали жителя райцентру, який обікрав той самий храм. Серед повернутих церковникам речей був тоді й орден Володимира Великого. Під час чергової крадіжки нагорода щезла вдруге.

Висунуті попередні версії за якийсь час відпали, додає правоохоронець. Залишалася ще одна - вночі в церкві побував хтось із “гастролерів” – адже саме у той час була обкрадена церква у Тернополі. Правоохоронці поїхали у Хмельницьку, а згодом – і Львівську область. В одному з районів Львівщини міліціонери затримали злодія. Там він придивлявся до місцевих храмів.

Правоохоронці підозрюють затриманого жителя Дніпропетровщини у численних крадіжках з храмів у декількох областях України.

Тернополь 2008-04-04 18:05:58
Версия для печати    Отправить на email
Если Вы увидели ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
гроші  церква 
Статьи автора Євгенія ЦЕБРІЙ:

Оцените новость:

Рейтинг: 0
Голосов: 0
Просмотров:248

Євгенія ЦЕБРІЙ
8(096)9153923
Написать письмо автору

Добавить комментарий (1)
Гость: Вінничанка 07/04/2008 00:51 0
Церква Матері Божої Неустанної Помочі будувалась на моїх очах. Серце кров`ю обливається.
Як таких людей земля носить!
Значить в храмах також потрібно встановлювати сигналізацію чи камери спостереження.
Ответить IP
Также в рубрике:
19:34Італійські карабінери затримали нашого розбійника
16:15Підрізали, бо... приніс менше горілки
16:06За кілька годин рецидивіст порізав чоловіка, побив та пограбував пенсіонера
15:13Двоє миколаївців продали три тисячі капсул трамадолу
14:32Підліток з Підволочиського району обікрав дитячий садочок
13:26У Хмельницькій області матір залишила немовля помирати у погребі
12:11Порушено кримінальну справу проти доцента та лаборанта Кам'янець-Подільського національного університету
12:33Тернополянин пропив “лікувальні” гроші друга
10:42Тіло 8-місячного Назарчика знайшли в кар'єрі
16:55Клієнт готелю тероризував усіх автоматом
Статьи автора Євгенія ЦЕБРІЙ:
17:14 У Ланівцях дві смерті на дорозі
18:13 Дворічна Тетянка утопилася прямо під хатою
13:35 Фальшиву горілку робили у колишній тракторній бригаді
18:50 “Гастролери” пронеслися Городищем з пожежею та битими вікнами
15:30 До капелюшка – шарф і квіти
19:00 На одному місці – знову більше 400 снарядів
16:21 На Купала їли уху з поліном
18:03 Данила Галицького у Тернополі засадили трояндами та хризантемами
17:49 Загинув батько з двома синами
19:40 Покинуту новонароджену мати повернула через суд