Про нас  Члени спілки  Прес-релізи/звернення  Преса про нас  Проекти  Партнери  Контакти 
ПРЯМА ДІЯ 
• Кампанії
• Звернення
• Повідомити про порушення прав людини
• Поради правозахисників
• Блог
• Питання правозахиснику
Змінити / підписатися на розсилку
 
Реєстрація »»
Вхід »»
Фонд захисту жертв порушень прав людини
Щорічні доповіді про права людини
Україна в документах ООН з прав людини
Міжнародні інструменти та доповіді з прав людини
Рішення Європейського суду з прав людини
Надати допомогу УГСПЛ

версія для мобільника
helsinki.org.ua/wap










Загальна інформація про діяльність Громадської ради при МВС України з питань забезпечення прав людини

Громадська рада при Міністерстві внутрішніх справ України з питань забезпечення прав людини була створена у грудні 2005 року. До її складу увійшли 30 чоловік: вищі посадовці МВС, науковці та правозахисники. Співголовами Громадської ради стали Ю.Луценко та Є.Захаров (Голова Правління УГСПЛ, співголова Харківської правозахисної групи). Після обрання Міністром МВС В.Цушка, склад Ради був оновлений і тепер налічує 32 чоловіки.

Рада визначена як консультативно-дорадчий орган, який надає консультативно-методичну допомогу МВС України в реалізації завдань Міністерства щодо дотримання прав людини, здійснює громадський контроль за дотриманням прав людини та діяльністю органів внутрішніх справ. Відповідно до Положення та Регламенту Громадська рада може створювати робочі та експертні групи за актуальними напрямками та запрошувати фахівців для участі в опрацюванні важливих питань забезпечення прав людини в діяльності ОВС.

Основними напрямками таких робочих груп наразі є: права громадян при затриманні, дізнанні та слідстві; дотримання прав під час виборів та виборчої кампанії; освіта в галузі прав людини; попередження домашнього насильства, жорстокого поводження з дітьми, торгівлі людьми, гендерна рівність в діяльності органів внутрішніх справ; права мігрантів та біженців; права неповнолітніх; повага на приватне життя; право на зібрання; нормативно-правове та науково-методичне забезпечення діяльності Ради.

З червня 2006 року розпочато роботу щодо формування громадських рад на рівні регіонів. Основними вимогами, які були при цьому поставлені МВС України, були наступні:

- обов’язкове включення до складу рад не менше двох третин представників правозахисних організацій, активістів правозахисного руху, науковців;

- закріплення членів Громадської ради при МВС України як кураторів за громадськими радами регіонів;

- недопущення до членства у радах представників бізнес-структур, політичних партій, які не мають відношення до діяльності у галузі захисту прав громадян.

Як окремий напрямок, Громадською радою розглядається координація діяльності з мобільними групами моніторингу дотримання конституційних прав людини в діяльності ОВС. Мобільні групи, створені у 2004 році, наразі є одним з елементів національного механізму виконання Україною вимог факультативного протоколу Конвенції проти тортур. Моніторингові спостереження мобільних груп є первинною інформацією про стан справ у низових підрозділах міліції та матеріалом для подальшої роботи регіональних громадських рад.

Для підвищення ефективності роботи мобільних груп, уніфікації їх діяльності за підтримки ОБСЄ у вересні-жовтні 2006 р. було проведено навчання членів цих груп (представники міністра, працівники Департаменту внутрішньої безпеки, члени правозахисних та громадських організацій), а також розроблені і розповсюджені методичні рекомендації щодо оптимізації їх роботи.

Оскільки діяльність Громадської ради потребує на більш ґрунтовну науково-методичну підтримку у сфері аналізу випадків порушень прав людини, аналізу статистичних даних, узагальнення досвіду діяльності мобільних груп та громадських рад при МВС України, на базі Харківського національного університету внутрішніх справ створено моніторинговий центр з нагляду за дотриманням прав людини у складі п’яти науковців.

У проведенні семінарів прийняли участь працівники Апарату Міністра, народні депутати України, співробітники Харківського інституту соціальних досліджень, Харківської правозахисної групи, радник Міністра з прав людини та гендерних питань Мартиненко О.А.

Установчі документи Громадської ради

Наказ Міністра МВС України Ю.Луценко „Про Громадську раду при Міністерстві внутрішніх справ України з питань забезпечення прав людини”

Положення про Громадську раду при Міністерстві внутрішніх справ України з питань забезпечення прав людини , затверджене Наказом Міністра МВС України Ю.Луценко

Регламент роботи Громадської ради при Міністерстві внутрішніх справ України з питань забезпечення прав людини

Склад Громадської ради

Положення про Уповноважених з актуальних напрямків роботи Громадської ради при Міністерстві внутрішніх справ України з питань забезпечення прав людини

Розпорядження "Про виконання рішень Громадської ради при МВС України з питань забезпечення прав людини"

Напрями діяльності Громадської ради

Мобільні групи МВС

Рішення Громадської ради

Громадські ради в регіонах

РОЗПОРЯДЖЕННЯ Про порядок формування та утвердження складу громадських рад з питань забезпечення прав людини при ГУМВС (УМВС)

Громадські ради при обласних управліннях МВС



щоб помістити своє повідомлення чи коментар на сайт, ви повинні зареєструватися або ввійти під своїм ім’ям, якщо ви вже зареєстрований користувач

06.08.2007
Готується до друку практичний посібник «Організаційно-правові засади роботи Громадської Ради МВС України з питань забезпечення прав людини»  »»
Готується до друку практичний посібник «Організаційно-правові засади роботи Громадської Ради МВС України з питань забезпечення прав людини». Книгу присвячено актуальним питанням організації роботи Громадських рад з питань забезпечення прав людини МВС України та громадських рад в областях при УМВС.
09.09.2006
Відбулося засідання Громадської ради при МВС України  »»
На Колегії МВС України за І півріччя предметом окремого розгляду були результати вивчення мобільними групами стану дотримання конституційних прав громадян в ІТТ. За підсумками колегії підготовлено відповідні розпорядження щодо поліпшення стану утримання громадян в ІТТ.
30.06.2006
УНІАН: "Прозора влада", №01 (01): Володимир Чемерис: Головна проблема Громадських колегій при міністерствах – механізм їх утворювання  »»
Член правління Української гельсінської спілки та Інституту “Республіка” Володимир Чемерис був одним з ініціаторів створення громадської ради при Міністерстві внутрішніх справ України. Не останню роль у народженні цього дорадчого органу зіграло й те, що він давно має дружні відносини з сьогоднішнім міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком. Наскільки ефективна робота колегії сьогодні?
05.06.2006
Досвід роботи Громадської Ради з питань дотримання прав людини при МВС  »»
Діяльність Громадської ради складається з трьох стратегічних напрямів: дотримання громадянських та політичних прав; гарантування прав людини під час затримання і дізнання, в тому числі, шляхом координації діяльності мобільних груп з моніторингу дотримання прав людини в органах внутрішніх справ; забезпечення прав працівників органів внутрішніх справ.
29.04.2006
Відбулося чергове засідання Громадської ради при МВС з прав людини  »»
На черговому засіданні Громадської Ради при Міністерстві внутрішніх справ України з питань забезпечення прав людини за участю міністра внутрішніх справ Юрія Луценка розглянуто комплекс проблемних питань поліпшення роботи правоохоронних органів щодо забезпечення прав і свобод громадян, гарантованих Конституцією держави.
25.04.2006
Проект Порядку денного засідання № 3 Громадської ради при МВС України з питань забезпечення прав людини 28 квітня 2006 року  »»

12.03.2006
Міліція стає ближче до народу  »»
11 березня відбулося перше засідання Громадської ради при УМВС України в Чернігівській області з питань забезпечення прав людини. До її складу увійшли провідні правозахисні організації Чернігівщини та відповідальні працівники апарату МВС області.
03.02.2006
Про діяльність Громадської ради при МВС України з питань забезпечення прав людини  »»
Сьогодні за участю міністра внутрішніх справ Юрія Луценка відбулося чергове засідання Громадської ради при МВС України з питань забезпечення прав людини. Порядок денний засідання складався з трьох основних питань: конкретизація основних напрямів роботи; вироблення рекомендацій щодо надання до друку методичного посібника „Компетенція міліції України в охороні прав громадян та громадського порядку під час виборчого процесу”; напрацювання рекомендацій громадських організацій до участі в роботі мобільних груп з моніторингу дотримання прав людини в ОВС.
27.01.2006
Проект Порядку денного засідання № 2 Громадської ради при Міністерстві внутрішніх справ України з питань забезпечення прав людини 1 лютого 2006 року  »»

19.01.2006
Громадська Рада з дотримання прав людини при МВС  »»
28 грудня відбулося перше засідання новоствореної Громадської ради з питань дотримання прав людини при Міністерстві внутрішніх справ України.


стор.: 1 2   ...2
Огляд по темах  
Катування та нелюдське поводження
Вибори
Право на справедливий суд
Свобода совісті та релігії
Приватність
Свобода слова
Доступ до інформації
Свобода мирних зборів
Свобода асоціацій
Дискримінація
Соціально-економічні права
Екологічні права
Права біженців і мігрантів
Права дитини
Права людини за кордоном
Конституційна реформа
Проект Кримінально-процесуального кодексу України
Права людини на шляху євроінтеграції України
Інші питання
Тим часом в парламенті...
Фоторепортаж 
Міжнародна зустріч засновників Гельсінського руху у Києві
Навчальний курс з прав людини для юристів Використання національних і міжнародних механізмів для захисту прав людини в стратегічних справах
Перший навчальний курс для юристів з прав людини. Лекції обговорення і тренінги - тут було все. А ще цікаві дискусії та обмін досвідом, можливість знайти нових колег, до яких можна завжди звернутися за допомогою.
31 березня у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» в рамках Міжнародного фестивалю документального кіно з прав людини «Український контекст» відбувся відбірковий тур чемпіонату Київської міської дебатної ліги.




 Про нас  Члени спілки  Прес-релізи/звернення  Преса про нас  Проекти  Партнери  Контакти 
© 2008  УГСПЛ
Всі права застережено
Сайт працює за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження»
При передруку наших матеріалів посилання (для Інтернету - гіперпосилання) на helsinki.org.ua обов’язкове.  Наш e-mail: